ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Brexit: Η ΕΕ ετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο - Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού

Η Κομισιόν παρουσίασε προσωρινά μέτρα έκτακτης ανάγκης, για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο, με στόχο να αποφευχθεί ένα χάος μετά την 1η Ιανουαρίου.

Mπόρις Τζόνσον και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσαν στον... εαυτό τους περιθώριο έως το Σαββατοκύριακο για την εξεύρεση συμφωνίας των δύο μερών για τις σχέσεις τους από την αρχή του επόμενου έτους, αλλά το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό και το ενδεχόμενο αδιεξόδου δε μπορεί να αποκλειστεί πλέον.

Ετσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και όπως τονίζει θα εξακολουθήσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, αναγκάστηκε να παρουσιάσει σήμερα δέσμη μέτρων έκτακτης ανάγκης, τα οποία διασφαλίζουν τη βασική αμοιβαία αεροπορική και οδική συνδεσιμότητα μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και τη δυνατότητα αμοιβαίας πρόσβασης των αλιευτικών σκαφών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στα ύδατα των δύο μερών.

Στόχος αυτών των μέτρων έκτακτης ανάγκης είναι όπως διευκρινίζεται να ληφθεί μέριμνα για την περίοδο κατά την οποία δεν θα υπάρχει συμφωνία. Αν δεν υπάρξει καμία συμφωνία, τα μέτρα θα λήξουν μετά από μια καθορισμένη περίοδο.

Η κ. φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Ωστόσο, δεδομένου ότι η λήξη της μεταβατικής περιόδου είναι πλέον πολύ κοντά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι, αν και όταν επιτευχθεί συμφωνία, αυτή θα μπορέσει να τεθεί εγκαίρως σε ισχύ. Είναι ευθύνη μας να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου να μην έχουμε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο την 1η Ιανουαρίου 2021. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνουμε σήμερα τα μέτρα αυτά».

Συγκεκριμένα τα τέσσερα μέτρα έκτακτης ανάγκης για τον μετριασμό ορισμένων από τις σημαντικές διαταράξεις που θα προκύψουν την 1η Ιανουαρίου, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία είναι τα παρακάτω:

  • Βασική αεροπορική συνδεσιμότητα: Πρόταση κανονισμού για τη διασφάλιση της παροχής ορισμένων αεροπορικών υπηρεσιών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ για 6 μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει την ίδια διασφάλιση.
  • Ασφάλεια της αεροπορίας: Πρόταση κανονισμού που διασφαλίζει ότι τα διάφορα πιστοποιητικά ασφάλειας προϊόντων θα μπορούν να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται στα αεροσκάφη της ΕΕ χωρίς διακοπή, ούτως ώστε να αποφευχθεί η καθήλωση των αεροσκαφών της ΕΕ στο έδαφος.
  • Βασική οδική συνδεσιμότητα: Πρόταση κανονισμού για τη βασική συνδεσιμότητα όσον αφορά τόσο τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές όσο και τις οδικές μεταφορές επιβατών για 6 μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει την ίδια διασφάλιση στους μεταφορείς της ΕΕ.
  • Αλιεία: Πρόταση κανονισμού για τη δημιουργία του κατάλληλου νομικού πλαισίου για την περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 ή έως ότου συναφθεί αλιευτική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο -ανάλογα με το ποια ημερομηνία θα προηγηθεί- για τη συνέχιση της αμοιβαίας πρόσβασης των σκαφών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στα ύδατα των δύο πλευρών μετά την 31η Δεκεμβρίου 2020. Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της αλιείας και λαμβανομένης υπόψη της σημασίας της αλιείας για την οικονομική επιβίωση πολλών κοινοτήτων, είναι αναγκαίο να διευκολυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης των αλιευτικών σκαφών.

Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμα ότι θα συνεργαστεί στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, με σκοπό να διευκολύνει την έναρξη της εφαρμογής και των τεσσάρων προτεινόμενων κανονισμών την 1η Ιανουαρίου 2021.

Η Κομισιόν παραδέχεται πάντως, ότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, είτε επιτευχθεί, είτε δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη μελλοντική τους σχέση, θα υπάρξουν διαταράξεις. Και στην ουσία φωτογραφίζει τον υπεύθυνο για αυτή την εξέλιξη, σημειώνοντας ότι αυτές οι διαταράξεις είναι η «φυσική συνέπεια της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ένωση και να παύσει να συμμετέχει στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ. Η Επιτροπή ήταν πάντα πολύ σαφής σχετικά με το θέμα αυτό».

Διαβάστε επίσης

«Φλέγεται» η Αλβανία μετά τη δολοφονία 25χρονου από αστυνομικό – «Δικαιοσύνη» ζητά ο πατέρας τουΚόσμος

Στα ύψη είναι η ένταση στην Αλβανία ύστερα από τη δολοφονία ενός 25χρονου από αστυνομικό. Ο πατέρας του ζητά την τιμωρία των υπευθύνων και καλεί σε απόδοση δικαιοσύνης.   Δικαιοσύν...

Βέλγιο: Νέα επέμβαση της Αστυνομίας σε σεξ-πάρτι – Κρύφτηκε σε ντουλάπα καλεσμένοςΚόσμος

Φαίνεται ότι στο Βέλγιο είναι της μόδας τα σεξ πάρτι. Μετά το γκέι-πάρτι που έγινε με την συμμετοχή του Ούγγρου ευρωβουλευτή, η Αστυνομία κλήθηκε να επέμβει και σε δεύτερο σεξ-πάρτ...

 Βενετία: Πλημμύρισε η πλατεία του Αγίου Μάρκου -Με… φουσκωτό παπαγάλο έκανε βόλτα ο Αγιος Βασίλης Κόσμος

Οι ισχυροί άνεμοι στην Βενετία προκάλεσαν παλίρροια την Τρίτη, η οποία έφερε και πλημμύρες στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Η έντονα κακοκαιρία στην γραφική πόλη της Ιταλίας προκάλεσ...

Αλβανία: Εξέγερση στα Τίρανα για την δολοφονία 25χρονου από αστυνομικά πυρά Κόσμος

Εκατοντάδες Αλβανοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης έξω από το κτίριο του υπουργείο Εσωτερικών στα Τίρανα και προκάλεσαν μεγάλης έκτασης επεισόδια με αφορμή την ...

«Πρεβευτές» του Συμφώνου για το Κλίμα αναζητά η ΕΕ - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα, μια πρωτοβουλία με την οποία καλούνται άτομα, κοινότητες και οργανώσεις να συμμετάσχουν σε δράσεις για το κλίμα κ...