ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διχογνωμία ειδικών για την covid-19 στη Γερμανία

Ενώ ορισμένοι επιδημιολόγοι μιλούν για τον κίνδυνο η κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο, άλλοι θεωρούν ότι είναι λάθος να βρίσκεται η κοινή γνώμη σε μια κατάσταση «συνεχούς συναγερμού», μετρώντας μόνο ποσοτικά και όχι ποιοτικά την πανδημία

Η άνοδος των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Γερμανία προκαλεί νέες συζητήσεις για την ανάγκη λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, αλλά αποκαλύπει παράλληλα και εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις στις τάξεις των ειδικών. Την ώρα που το καθ΄ύλην αρμόδιο Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» χτυπάει συναγερμό και ζητά αυξημένη επαγρύπνηση, άλλοι εκπρόσωποι ιατρικών συλλόγων επικρίνουν αυτή τη στάση ως «κινδυνολογία, η οποία απλά μπερδεύει και ανησυχεί συχνά υπέρμετρα τους πολίτες.

Ο πρόεδρος του «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ έκανε λόγο για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κορωνοϊού, που ήδη αυτές τις μέρες δείχνει μια επιθετικά αυξανόμενη τάση, με τα κρούσματα να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε περίπου 10 ημέρες και να αγγίζουν τις 5.000. Ουσιαστικά δηλώσεις σαν αυτές έχουν οδηγήσει μια σειρά από μεγάλες πόλεις να πάρουν αυξημένα περιοριστικά μέτρα, όπως το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης από τις 10 ή 11 το βράδυ, η χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους χώρους και η απαγόρευση εκδηλώσεων και συναθροίσεων. Ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο είναι το μέτρο που αφορά τις μετακινήσεις εντός της χώρας, όπου για να γίνει δεκτός κάποιος Γερμανός που προέρχεται από «περιοχή υψηλού κινδύνου» σε ξενοδοχείο ή πανσιόν άλλης πόλης θα πρέπει να επιδείξει αρνητικό τεστ όχι παλιότερο των 48 ωρών.

Υπάρχουν γιατροί που επικρίνουν τώρα ανοικτά αυτά τα μέτρα με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών των Ασφαλιστικών Ταμείων, Αντρέας Γκάσεν, ο οποίος ζήτησε από τους επιφορτισμένους με την παρακολούθηση του ιου «να σταματήσουν να τον κοιτούν όπως ένα φοβισμένο κουνέλι το φίδι». Κατά την γνώμη του δε μπορεί ο σχεδιασμός να βασίζεται μόνο στην καταμέτρηση του απόλυτου αριθμού κρουσμάτων, αλλά θα πρέπει να λάβει υπόψη την ποιοτική αξιολόγησή τους. Οπως είπε χαρακτηριστικά «ακόμα και αν είχαμε 10.000 κρούσματα την ημέρα αυτό δεν θα έπρεπε να μας φοβίζει αν για παράδειγμα έχουμε ένα θανατηφόρο περιστατικό ανά 1.000».

Ο Γκάσσεν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι την άνοιξη με 4.000 κρούσματα την ημέρα υπήρχαν περίπου 150 θάνατοι ενώ σήμερα ο αριθμός είναι συνήθως μονοψήφιος. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει μια άλλη αξιολόγηση του φαινομένου, που δεν θα περιορίζεται μόνο στην ποσοτική καταγραφή κρουσμάτων, σε μια περίοδο που έτσι κι αλλιώς ο αριθμός των τεστ είναι  σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με την αρχή της πανδημίας. Χαρακτήρισε αστεία την απόφαση για έλεγχο των τουριστών εσωτερικού, αλλά και για το κλείσιμο των μπαρ και εστιατορίων στις 23:00.

Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο γνωστός επιδημιολόγος Γιόνας Σμιντ-Χάναζιτ, ο οποίος κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ότι επέλεξαν τον «εύκολο δρόμο των απαγορεύσεων», οι οποίες συχνά είναι εντελώς άστοχες και επειδή αλλάζουν διαρκώς και δεν είναι εννιαίες από κρατίδιο σε κρατίδιο και από πόλη σε πόλη έχουν δημιουργήσει μια τεράστια σύγχυση στους πολίτες. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αυτή την «Βαβέλ» διαφορετικών μέτρων προσπάθησε να σταματήσει η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ, συγκαλώντας τηλεδιάσκεψη με τους δημάρχους των 10 μεγαλύτερων πόλεων της χώρας την Παρασκευή.

Οι διαφωνίες των ειδικών πάντως τόσο σε σχέση με τα μέτρα, όσο και αναφορικά με την κρισιμότητα της κατάστασης τις δύο τελευταίες εβδομάδες μάλλον θα μπερδέψουν περαιτέρω τους πολίτες. Πιθανώς θα ενισχύσουν και τους συνωμοσιολόγους, που συχνά αξιοποιούν αντιφάσεις και τοπικές διαφορές για να «τεκμηριώσουν» τις θεωρίες τους. Είναι επίσης σαφές ότι η κατεύθυνση που κινούνται οι υγειονομικές αλλά και πολιτικές αρχές στη Γερμανία αποτελεί συχνά την πυξίδα και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συνεπώς ένα «χάος με τα μέτρα» στη Γερμανία μπορεί να επηρεάσει και τις κινήσεις και άλλων κυβερνήσεων.

 

Διαβάστε επίσης

Κοινός ευρωπαϊκός σηματοδότης για τον κορωνοϊό - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

Με στόχο τον στοιχειώδη συντονισμό δράσης, αλλά και τη διατήρηση ει δυνατόν κάποιων «πράσινων διαδρόμων» διακίνησης στην Ευρώπη οι χώρες μέλη της ΕΕ συμφώνησαν κατά πλειοψηφία σε έ...

Tεστ ανιχνεύει τον κορονοϊό σε μόλις 5 λεπτά, χάρη στη γονιδιακή τεχνική CRISPR που πήρε Νόμπελ ΧημείαςΚόσμος

 Επιστήμονες χρησιμοποίησαν την ισχυρή τεχνική τροποποίησης του γονιδιώματος CRISPR για να δημιουργήσουν ένα τεστ-εξπρές, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει τον κορονοϊό SARS-CoV-2 σε μ...

Το κινέζικο εμβόλιο έρχεται ως γεωστρατηγικό «υπέρ-όπλο» - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

H Κίνα έχει θέσει ως στόχο να κερδίσει τον αγώνα ταχύτητας για την κατασκευή του πρώτου εμβολίου και ήδη έχει κάνει «σιωπηρά» δοκιμές σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους τόσο στο εσω...