ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το κινέζικο εμβόλιο έρχεται ως γεωστρατηγικό «υπέρ-όπλο» - Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού

H Κίνα έχει θέσει ως στόχο να κερδίσει τον αγώνα ταχύτητας για την κατασκευή του πρώτου εμβολίου και ήδη έχει κάνει «σιωπηρά» δοκιμές σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους τόσο στο εσωτερικό της όσο και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και φυσικά της Ασίας.

Την ώρα που ο Ντόναλντ δείχνει να χάνει το στοίχημα της έγκρισης εμβολίου πριν από τις προεδρικές εκλογές, η Κίνα εμφανίζεται αποφασισμένη να κυκλοφορήσει ευρέως ένα η περισσότερο εμβόλιο κατά του Sars-CoV-2 πριν το τέλος του χρόνου. Τρεις μεγάλες εταιρίες της χώρας βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια δοκιμών, πάντα φυσικά σε συνεννόηση με τις κρατικές αρχές και όπως δημοσιεύουν ξένα ΜΜΕ ήδη έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων Κινέζων, παρά τις όποιες άγνωστες παραμέτρους συνοδεύουν τέτοιες δοκιμές.

Την πληροφορία για μαζικούς εμβολιασμούς είχαν δημοσιεύσει ήδη από τον Ιούλιο οι New York Times ενώ αυτές τις ημέρες την επιβεβαίωσε και με νέα στοιχεία το περιοδικό New Yorker. Επίσης οι Financial Times δημοσίευσαν ντοκουμέντα που δείχνουν ότι σε κάποιες περιφέρειες της χώρας δημόσιοι υπάλληλοι, μεσαία κομματικά στελέχη, αλλά και εργαζόμενοι μεγάλων εταιριών όπως και δημοσιογράφοι έχουν υποχρεωθεί σε εμβολιασμό σε μια προσπάθεια να θωρακιστεί ο πληθυσμός απέναντι σε μια επιδημία με την μετάβαση στη χειμερινή περίοδο με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Οι τρεις φαρμακευτικές εταιρίες είναι οι Sinovac, Sinopharm και CanSino και όλες βρίσκονται ακόμα στη «φάση ΙΙΙ» χωρίς όμως να την έχουν ολοκληρώσει.

Ένας εκπρόσωπος της Sinopharm ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι 350.000 Κινέζοι είχαν ήδη λάβει τέτοιον «επείγοντα εμβολιασμό». Σύμφωνα με τον Yin Weidong, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ανταγωνίστριας εταιρίας Sinovac, το 90% των υπαλλήλων της εμβολιάστηκαν έως τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, η εταιρία του παρείχε στην τοπική κυβέρνηση του Πεκίνου δεκάδες χιλιάδες συσκευασίες του εμβολίου. Είναι γνωστό ότι κατά την καταπολέμηση του ιού, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην πρωτεύουσα της Κίνας.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όμως είναι ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα έχουν εμβολιάσει πληθυσμούς σε «καθαρές περιοχές», εκεί δηλαδή όπου δεν υπάρχουν κρούσματα, συνεπώς δε μπορούν να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα ενός μαζικού εμβολιασμού σε πραγματικές συνθήκες πεδίου. Επίσης σε τόσο μαζικούς εμβολιασμούς είναι δύσκολο να υπάρξει συστηματική κλινική παρακολούθηση.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι δοκιμές των σινικών εμβολίων έχουν «εξαχθεί» πλέον και στο εξωτερικό μέσα από συμφωνίες με αρκετές χώρες σε άλλες ηπείρους, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Περού αλλά και το Μαρόκο, η Τουρκία, τα Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, η Ινδονησία. Είναι προφανές ότι αν αυτή η επιχείρηση αποδειχθεί επιτυχής η Κίνα θα αποκτήσει ένα  τεράστιο γεωστρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Αν δηλαδή το κινέζικο εμβόλιο αποδειχθεί σωτήριο για χώρες που αυτή τη στιγμή μαστίζονται από την πανδημία είναι φυσιολογικό να αλλάξει και η σχέση αυτών των χωρών με το Πεκίνο, προς μεγάλη αγανάκτηση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος ουσιαστικά διεξάγει έναν ακήρυχτο πόλεμο εναντίον της ασιατικής χώρας.

Διαβάστε επίσης

Tεστ ανιχνεύει τον κορονοϊό σε μόλις 5 λεπτά, χάρη στη γονιδιακή τεχνική CRISPR που πήρε Νόμπελ ΧημείαςΚόσμος

 Επιστήμονες χρησιμοποίησαν την ισχυρή τεχνική τροποποίησης του γονιδιώματος CRISPR για να δημιουργήσουν ένα τεστ-εξπρές, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει τον κορονοϊό SARS-CoV-2 σε μ...

Αλλαγές στον κλάδο της ψυχαγωγίας και της ενημέρωσης παγκοσμίως, λόγω κορονοϊουΚόσμος

Η πανδημία του COVID-19 έχει οδηγήσει στην ταχεία μεταβολή της συμπεριφοράς των καταναλωτών, ωθώντας την ψηφιακή μετάβαση και οδηγώντας τον κλάδο της ψυχαγωγίας και των μέσων ενημέ...

ΗΠΑ: Αποφυλακίστηκε υπό όρους ο πρώην αστυνομικός που κατηγορείται για τον θάνατο του Τζορτζ ΦλόιντΚόσμος

Ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, που κατηγορείται για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, αφέθηκε ελεύθερος σήμερα από τη φυλακή όπου κρατείτο, αφού κατέθεσε εγγύηση ύψ...