ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο όχλος μιας ανήλικης παραβατικότητας- Πώς αντιμετωπίζεται σε χώρες της Ευρώπης

Το πρόσφατο επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη, όπου περίπου 20 άτομα, μεταξύ των οποίων 11 ανήλικοι, επιτέθηκαν σε δύο άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αναδεικνύει μια νέα μορφή, αυτή του όχλου, στη γενικότερη ανησυχητική αύξηση της ανήλικης παραβατικότητας.

Η αντιμετώπισή της διαφέρει ανάλογα με τις νομικές και κοινωνικές πραγματικότητες κάθε χώρας. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν συστήματα που συνδυάζουν προληπτικές, αγωγιμικές, και ανασταλτικές προσεγγίσεις.


Τα προγράμματα αγωγιμότητας είναι πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση και την επανένταξη ατόμων που έχουν εμπλακεί σε παραβατική συμπεριφορά, συχνά ανήλικων.

Γενικότερα το φαινόμενο απαιτεί κατανόηση και ανάλυση προκειμένου να αναδειχθούν οι ρίζες του και να προταθούν αποτελεσματικές λύσεις σε τρεις βασικές κατευθύνσεις.

  • Η Σύγχρονη Εκπαίδευση και Ηθικές Αξίες: Εξετάζοντας το ρόλο του εκπαιδευτικού συστήματος στην μετάδοση ηθικών αξιών και τη δημιουργία σεβασμού προς τη διαφορετικότητα.
  • Οικογενειακό Περιβάλλον και Επίδραση: Πώς το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν οι νέοι μπορεί να επηρεάσει τις στάσεις τους προς τη βία και τη διαφορετικότητα.
  • Ο Ρόλος των Κοινωνικών Μέσων: Πώς τα κοινωνικά μέσα επηρεάζουν τις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά των ανηλίκων, και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της κατανόησης.

Ας εμβαθύνουμε στην ανάλυση κάθε θέματος:

Εκπαίδευση:

  • Ενσωμάτωση Πολυπολιτισμικών Μαθημάτων: Δημιουργία μαθημάτων που εστιάζουν στον σεβασμό και την αποδοχή της πολυπολιτισμικότητας.
  • Εκπαίδευση Εκπαιδευτών: Προετοιμασία των εκπαιδευτών για την αντιμετώπιση της διαφορετικότητας και την προώθηση της συνεργασίας.

Οικογένεια:

  • Διαλογική Επικοινωνία: Προώθηση της ανοιχτής επικοινωνίας στο οικογενειακό περιβάλλον για να αντιμετωπίζονται θέματα ποικιλομορφίας και σεβασμού.
  • Ενίσχυση Κοινοτικών Δράσεων: Συμμετοχή σε κοινοτικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες για να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή.

Κοινωνικά Μέσα:

  • Ευαισθητοποίηση και Ενημέρωση: Εκστρατείες που προωθούν την ευαισθητοποίηση και την κατανόηση για τη διαφορετικότητα.
  • Αντιμετώπιση Του Cyberbullying: Δημιουργία μηχανισμών που αντιμετωπίζουν τον κυβερνοεκφοβισμό και προάγουν τον σεβασμό.

Αυτά τα βήματα μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας κοινωνίας που βασίζεται στον σεβασμό, την ανοχή και τη συνεργασια.

Πώς αντιμετωπίζουν την ανήλικη παραβατικότητα άλλες ευρωπαϊκές κυρίως χώρες

Η αντιμετώπιση της ανήλικης παραβατικότητας διαφέρει ανάλογα με τις νομικές και κοινωνικές πραγματικότητες κάθε χώρας. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν συστήματα που συνδυάζουν προληπτικές, αγωγιμικές, και ανασταλτικές προσεγγίσεις.

Ορισμένες χώρες εστιάζουν στην εκπαίδευση και την ανασταλτική ποινή, ενώ άλλες προτιμούν πιο ανθρωπιστικές προσεγγίσεις, όπως την ανασταλτική χρήση της φυλακής για ανηλίκους.

Οι διαφορές σε νομοθετικά και κοινωνικά συστήματα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο κάθε χώρα αντιμετωπίζει τα περιστατικά ανήλικης παραβατικότητας

Ορισμένα παραδείγματα αντιμετώπισης της ανήλικης παραβατικότητας σε ευρωπαϊκές χώρες είναι τα εξής:

Ολλανδία:

  • Η Ολλανδία έχει επικεντρωθεί στην ανασταλτική δικαιοσύνη για τους ανήλικους, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μορφές κυρώσεων όπως οι κοινωνικές υπηρεσίες και οι εκπαιδευτικοί προγραμματισμοί.

Γερμανία:

  • Στη Γερμανία, η αντιμετώπιση της ανήλικης παραβατικότητας περιλαμβάνει τη χρήση προγραμμάτων αγωγιμότητας, ενώ υπάρχει έμφαση στην εκπαίδευση και την επαγγελματική επανένταξη.

Σουηδία:

  • Η Σουηδία έχει ένα εκτεταμένο σύστημα προστασίας για τα παιδιά, το οποίο περιλαμβάνει ειδικές κοινωνικές υπηρεσίες και προγράμματα αγωγιμότητας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Τι είναι τα προγράμματα αγωγιμότητας

Τα προγράμματα αγωγιμότητας είναι πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση και την επανένταξη ατόμων που έχουν εμπλακεί σε παραβατική συμπεριφορά, συχνά ανήλικων. Τα στοιχεία του προγράμματος επικεντρώνονται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, την αυτοσυνειδησία και την κοινωνική ένταξη.

Τα προγράμματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Συμβουλευτικές Συνεδρίες: Συνεδρίες με ειδικούς που βοηθούν τα άτομα να κατανοήσουν τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους.
  • Εκπαιδευτικά Προγράμματα: Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και γνώσεων.
  • Στήριξη Συναισθηματικής Υγείας: Προγράμματα που επικεντρώνονται στη στήριξη της ψυχολογικής και συναισθηματικής ευημερίας.

Σκοπός των προγραμμάτων αγωγιμότητας είναι να προσφέρουν ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη των ατόμων και την προαγωγή μιας θετικής επανένταξης στην κοινωνια.

Εν κατακλείδι, η ανήλικη παραβατικότητα απαιτεί συλλογική αντιμετώπιση από την κοινωνία, την εκπαίδευση και την οικογένεια. Με παιδεία, ανοιχτή συζήτηση και προσανατολισμένες προσπάθειες, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου ο σεβασμός και η αποδοχή της διαφορετικότητας θα υπερισχύσουν.

 

Πηγή: libre.gr 

Διαβάστε επίσης

Δίκη για τη Μάνδρα: Εκτός εδωλίου η Ρ. Δούρου και άλλοι 5 πρωτοδίκως αθωωθέντεςΕλλάδα

Εκτός εδωλίου στη δίκη για την πλημμύρα στην Μάνδρα, το 2017, που κόστισε την ζωή 25 ανθρώπων, βρίσκεται η τότε Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και άλλοι πέντε πρωτοδίκως αθωωθέντες, πο...

ΟΣΥ: Ξεκινούν τα δρομολόγια των ηλεκτρικών λεωφορείων χωρίς επιβάτες – Μάιο σε πλήρη λειτουργία τα 140 οχήματαΕλλάδα

Αύριο κρίνει την τύχη του διαγωνισμού για τους φορτιστές το Ελεγκτικό Συνέδριο   ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΑΝΝΕ/newmoney.gr Το πράσινο φως του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να προχωρήσει ο διαγωνισμός...

Καιρός: Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες σε δυτικά, βόρεια, ανατολικό Αιγαίο και ΚρήτηΕλλάδα

Στα δυτικά, τα βόρεια, το ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες . Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά ...

Κινηματογραφική απόπειρα διάρρηξης με μπουλντόζα σε κοσμηματοπωλείο στο ΚαπανδρίτιΕλλάδα

Διαρρήκτες εισέβαλαν τα ξημερώματα με μπουλντόζα σε κοσμηματοπωλείο στο Καπανδρίτι. Το κατάστημα έγινε στόχος επίδοξων διαρρηκτών οι οποίοι έκλεψαν μία μπουλντόζα κι αφού απομάκρυν...

Με επιτυχία η Διεπιστημονική Διημερίδα «Υδατοκαλλιέργειες στις ελληνικές ακτές: Κατάληψη χωρίς όρια;»Ελλάδα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Διεπιστημονική Διημερίδα με τίτλο «Υδατοκαλλιέργειες στις ελληνικές ακτές: Κατάληψη χωρίς όρια;», που διοργάνωσαν το Επιμελητήριο Περιβάλλοντο...

Γεωργιάδης: «Γίνεστε κομμάτι της ιστορίας του ΕΣΥ»- Συνομιλία με τον πρώτο ασθενή των απογευματινών χειρουργείωνΕλλάδα

«Γίνεστε ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας του ΕΣΥ», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τον διάλογο που είχε με τον ασθενή που χειρουργήθηκε στο πρώτο απογευματινό χει...

Ξεκινά την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 14:00 η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»Ελλάδα

Ξεκινά την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 14:00 η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024» το οποίο περιλαμβάνει για πρώτη φορά αυξημένο κουπόνι διακοπών (voucher) αξία...

Ξεκινάει αύριο, Τετάρτη το "Καλάθι της Σαρακοστής" - 4% φθηνότερα τα κατεψυγμένα θαλασσινάΕλλάδα

«Το Καλάθι της Σαρακοστής ξεκινάει από αύριο και θα ισχύει μέχρι και τις 4 Μαΐου, δηλαδή το Μεγάλο Σάββατο, για όσους επιθυμούν να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα. Δηλαδή, πέρα από τα ε...