ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρομακτικές εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο - Ζώνη απαγόρευσης κυκλοφορίας 3 χιλιόμετρα από το σημείο (Βίντεο)

Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου και γενικότερα της περιοχής του Βόλου καθώς η φωτιά που έχει ξεσπάσει από χθες συνεχίζει να μαίνεται και να κατακαίει τα πάντα στο πέρασμα της.

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα δυνατές εκρήξεις συντάραξαν την Νέα Αγχίαλο καθώς η φωτιά εξαπλώθηκε σε αποθηκών πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκεται στην περιοχή Καραμπά, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης.


Από τις εκρήξεις, που συνεχίζουν, έχουν σπάσει τζάμια σε πολλά σπίτια κυρίως της Νέας Αγχιάλου, ενώ το ωστικό κύμα που έφθασε στον Βόλο έκανε πολλούς κατοίκους να βγουν από τα σπίτια.


Μάλιστα πριν από λίγο δόθηκε εντολή για προληπτική μεταφορά αεροσκαφών από την 111 Πτέρυγα Μάχης. Συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή για επιλεκτική απογείωση αριθμού αεροσκαφών με προορισμό αλλά αεροδρόμια στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια των μέσων και του αεροδρομίου


Νωρίτερα από το 112 είχαν σταλεί απανωτά μηνύματα σε κατοίκους της περιοχής να εκκενώσουν προς ασφαλείς περιοχές. Ειδικότερα οι κάτοικοι των περιοχών Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο, Κριθάρια, Σώρο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Άγιο Γεώργιο Βόλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Βόλο.


Παράλληλα οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Αλμυρό.

Ακόμη, μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της περιοχής Καστράκι προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Μικροθήβες Βόλου.

Επιπρόσθετα οι κάτοικοι των οικισμών Κόκκινα και Περίβλεπτο Βόλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τις περιοχές και να κατευθυνθούν προς Βελεστίνο Βόλου.

Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση εκκένωση πολιτών από το λιμάνι της Νέας Αγχιάλου.

Συγκεκριμένα στελέχη του λιμενικού έχουν αναλάβει την επιβίβαση πολιτών στα σκάφη ιδιωτών, τα οποία αυτή την ώρα έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι. Οι πολίτες μεταφέρονται στο λιμεναρχείο του Βόλου για καταμέτρηση και εν συνεχεία στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βόλου. Τρία περιπολικά σκάφη του λιμενικού, δύο ρυμουλκά και 22 ιδιωτικά σκάφη, έχουν μεταφέρει ήδη 30 άτομα από τη Νέα Αγχίαλο στον Βόλο, με το λιμενικό να βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
 

 
Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το απόγευμα προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία από το πρώτο μήνυμα 112 που σήμανε τον αρχικό συναγερμό για γρήγορη εκκένωση. Ακολούθησε το δεύτερο που καλούσε τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς δύο κατευθύνσεις, τον Αλμυρό και την πόλη του Βόλου. 


Η φωτιά κινήθηκε αστραπιαία μέσα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης σημειώθηκαν εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας. Μάλιστα από το ωστικό κύμα έσπασαν τζάμια σε οικίες και βιτρίνες καταστημάτων της περιοχής.
 
 
 

 
Την ώρα που εκκένωναν μέσω θαλάσσης σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη και στον ουρανό υψώθηκε ένα «μανιτάρι» καπνού. Κάτοικοι που βρίσκονταν στο σημείο περιέγραψαν με συγκλονιστικό τρόπο πώς βίωσαν τη στιγμή των εκρήξεων.



Μία δεύτερη μεγάλη έκρηξη, σημειώθηκε στις 19:30 το απόγευμα στην Νέα Αγχίαλο από το σημείο που βρίσκεται η αποθήκη πυρομαχικών, περίπου 3 χλμ μακριά από το χωριό.

Από τις εκρήξεις έχουν σπάσει τζάμια σε πολλά σπίτια κυρίως της Νέας Αγχιάλου, ενώ το ωστικό κύμα που έφθασε στον Βόλο έκανε πολλούς κατοίκους να βγουν από τα σπίτια.

Όπως ανέφερε νωρίτερα στο protothema.gr η πρόεδρος της Νέας Αγχάλου Παρασκευή Πυργάνη - Παρασκευοπούλου στην ίδια περιοχή υπάρχουν και βενζινάδικα: «Ακούγονται εκρήξεις μεταξύ Νέας Αγχιάλου και Μικροθηβών εκεί υπάρχει αποθήκη πυρομαχικών στην θέση Καράμπα και κάποια βενζινάδικα. Η κατάσταση δυσκολεύει συνεχώς. Εμείς εκκενώνουμε με λεωφορεία τον κόσμο προς Βόλο. Αν δεν κοπάσουν οι άνεμοι θα έχουμε πρόβλημα μεγάλο».

 
Από την άλλη ο πρόεδρος Μικροθηβών Νίκος Σταφυλοπάτης ανέφερε πως υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών: «Οι εκρήξεις ακούγονται από το σημείο όπου υπάρχει η αποθήκη πυρομαχικών μεταξύ της δικής μας περιοχής και της Νέας Αγχιάλου. Μιλάμε για ποσότητες όποτε η κατάσταση είναι κάπως περίεργη».


Απομακρύνονται μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τη Νέα Αγχίαλο λόγω εκρήξεων και φωτιάς

Λίγο μετά τις 19:00, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έδωσαν εντολή προληπτικής απομάκρυνσης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που επιχειρούν από τις τρεις πολεμικές μοίρες της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο λόγω των συνεχών εκρήξεων και της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς.

Στην 111 Πτέρυγα Μάχης φιλοξενούνται περίπου 70 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην 330 Μοίρα επιχειρούν 32 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block30. Στις άλλες δύο πολεμικές μοίρες της Νέας Αγχιάλου, την 341 και την 347, βρίσκονται ακόμη 38 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block50.

Αξίζει να σημειωθεί, αναφορικά με την απομάκρυνση των μαχητικών αεροσκαφών από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, ότι πρόκειται για μια τυποποιημένη διαδικασία βάσει πρωτοκόλλου για προληπτικούς λόγους.

Η φωτιά βρίσκεται μακριά από το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Ζώνη απαγόρευσης κυκλοφορίας τρία χιλιόμετρα από το σημείο των εκρήξεων με μήνυμα του 112

Με μήνυμα του 112, οι κάτοικοι στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου καλούνται να εκκενώσουν την περιοχή των εκρήξεων Καραμπά Αγχιάλου σε απόσταση τριών χιλιομέτρων.

Με την πύρινη κόλαση να μαίνεται στη Νέα Αγχίαλο, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, τόνισε ότι καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες, τη στιγμή που ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι ακραίος.

Όπως δήλωσε, εκδόθηκαν πέντε μηνύματα για την εκκένωση 12 οικισμών στη Μαγνησία.

«Δεν μπόρεσαν οι δυνάμεις να ανακόψουν την τεράστια δυναμική της φωτιάς. Οι πάντες συμβάλλουν στην άμεση και ασφαλή απομάκρυνση του πληθυσμού» υπογράμμισε, δε, για το ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο στη Νέα Αγχίαλο.

Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κόσμος έφυγε άρον-άρον από Μικροθήβες και Νέα Αγχίαλο, κατευθυνόμενος προς Αλμυρό, ενώ πολλοί εγκατέλειψαν την περιοχή από τη θάλασσα. Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες με μητέρες να έχουν πάρει στην αγκαλιά τα μωρά τους και να επιβιβάζονται σε σκάφη ιδιωτών, ενώ κάποιοι άλλοι μετέφεραν στην αγκαλιά τα κατοικίδιά τους.

nea_agxialos__7_
nea_agxialos__8_
nea_agxialos__9_
nea_agxialos__10_
nea_agxialos_arthro
ekkenosi_thalassa__2_
ekkenosi_thalassa__1_


Οι αστυνομικοί πήγαιναν κυριολεκτικά από πόρτα σε πόρτα, καλώντας τους πολίτες να φύγουν από την περιοχή.

Σε φωτογραφίες που εξασφάλισε το protothema.gr φαίνεται καθαρά η στιγμή του απεγκλωβισμού των πυρόπληκτων από το λιμάνι Αγχιάλου με ιδιωτικά σκάφη.


nea_agxialos__13_
nea_agxialos__14_
nea_agxialos__12_


nea_agxialos__6_
nea_agxialos__3_

 

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός στον Υμηττό – Έρευνες της Αστυνομίας τη νύχταΕλλάδα

Εθελοντής πυροφύλακας εντόπισε το βράδυ της Πέμπτης (27/8) στον Υμηττό εμπρηστικό μηχανισμό . Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και δυνάμεις της έκαναν έρευνες με φακούς στο βουνό κα...

Καιρός: Υποχωρεί από σήμερα ο καύσωνας – Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασίαΕλλάδα

Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα Παρασκευή 28/7 με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις...

Εφιαλτικές στιγμές στη Νέα Αγχίαλο μετά τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών – Ανακοίνωση ΓΕΑΕλλάδα

Συνεχίζεται η μάχη με το πύρινο μέτωπο στη Μαγνησία . Το απόγευμα της Πέμπτης (27/7) οι φλόγες έφτασαν σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, στη Νέα Αγχίαλο, προκαλώντας...

Συνάντηση Γεραπετρίτη-ΦάμελλουΕλλάδα

Τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, θα δεχθεί στις 10.00 π.μ. στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Με την συνάντηση αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών αρχίζει την...

Χρηματοδοτική συμφωνία - ορόσημο, ύψους έως €766 εκατ., μεταξύ της HELLENiQ ΕNERGY, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. και της Eurobank Α.Ε., για επενδύσεις σε έργα ΑΠΕΕλλάδα

Φωτογραφία:  Από αριστερά, ο  Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας κ. κ  Βασίλης Καραμούζης , ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ...

 Εκκενώνεται από τη θάλασσα η Αγχίαλος  Μαγνησίας - Φεύγουν με τα μωρά αγκαλιά (βίντεο - φωτογραφίες) Ελλάδα

Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι της Νέας Αγχίαλου που αναγκάζονται να εκκενώσουν την περιοχή ύστερα από μήνυμα 112 και να κατευθυνθούν προς τον Αλμυρό και την πόλη του Βόλου.  ...