Με δεδομένο ότι η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή αποτελεί πλέον τη φθηνότερη πηγή ρεύματος, η προοπτική αυτή θα βοηθήσει τις εγχώριες βιομηχανίες να μειώσουν σημαντικό το λειτουργικό τους κόστος. Παράλληλα, θα αποτελέσει σημαντικό αντίβαρο στον κίνδυνο «διαρροής άνθρακα», δηλαδή στη μεταφορά παραγωγικών δραστηριοτήτων σε χώρες με πιο «χαλαρή» περιβαλλοντική προστασία (και μικρότερο ενεργειακό κόστος), αφού στο μέτρο αυτό θα μπορούν να ενταχθούν βιομηχανικοί καταναλωτές οι οποίοι δικαιούνται αντιστάθμιση ρύπων.
Το προτεινόμενο μοντέλο
Η ελληνική πρόταση βασίζεται στο μοντέλο του Green Pool, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός φορέα, ο οποίος θα συνάπτει τα διμερή συμβόλαια με τους παραγωγούς ΑΠΕ. Παράλληλα, ευθύνη του φορέα θα είναι να διασφαλίζει πως θα προμηθεύει ρεύμα στις βιομηχανίες σε σταθερή βάση, δηλαδή στα χρονικά διαστήματα που βρίσκονται σε λειτουργία και επομένως έχουν κατανάλωση.
Η κρατική ενίσχυση αφορά ακριβώς την κάλυψη μεγάλου μέρος αυτού του λεγόμενου κόστους διαμόρφωσης, δηλαδή του κόστους που θα προκύπτει από τις αγοραπωλησίες ηλεκτρισμού από τον φορέα, ώστε να προσαρμόσει (διαμορφώσει) την παραγωγή των ΑΠΕ στο προφίλ κατανάλωσης των βιομηχανιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, ο φορέας θα προκύπτει από ανταγωνιστική διαδικασία, η οποία θα διενεργείται σε ετήσια βάση.