ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πού ισχύει «ελευθέρας» για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες - Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη προχωρήσει σε μια «προνομιακή μεταχείριση» για ταξιδιώτες, που μπορούν να πιστοποιήσουν ότι έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από την covid-19.

Η συζήτηση για τα πιστοποιητικά ή «διαβατήρια» εμβολιασμού αναμένεται να συνεχιστεί και να κορυφωθεί ενόψει της τουριστικής σεζόν. Παρά τις διαφωνίες και τις σοβαρές επιφυλάξεις τόσο από πλευράς υγειονομικής ασφάλειας, όσο και για θέματα προσωπικών δεδομένων, μερικές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει σε προνομιακή αντιμετώπιση όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί, απαλλάσσοντας τους συνήθως από την υποχρέωση ενός ακόμα τεστ ή και της καραντίνας. Πρόβλημα αποτελεί ωστόσο η «ποιότητα» και η γλώσσα του εκάστοτε πιστοποιητικού, είτε αυτό αφορά τον εμβολιασμό είτε την ανάρρωση από τον κορωνοϊό. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Βαλεαρίδες Νήσοι

Η Μαγιόρκα, η Ίμπιζα και η Μενόρκα θέλουν να είναι οι πρώτες στην Ισπανία που θα επιτρέπουν στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες να μην χρειάζεται πλέον να υποβάλουν αρνητικό τεστ. Τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν ωστόσο να εισέρχονται στη χώρα με αποδεικτικό τεστ. Το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο ελπίζεται να ενισχύσει τον τουρισμό, έχει προγραμματιστεί να ισχύσει από τον Μάιο του 2021. Οι ταξιδιώτες που μπορούν να παρουσιάσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχουν ελεύθερη είσοδο με αυτό το έγγραφο.

Δανία

Άτομα που έχουν αναρρώσει από προηγούμενη μόλυνση Covid-19 μπορούν να παρουσιάσουν θετικό τεστ κορώνας κατά την άφιξή τους, εάν αυτή η δοκιμή πραγματοποιήθηκε μεταξύ 14 ημερών και οκτώ εβδομάδων πριν από την πτήση. Ωστόσο, αυτό αντικαθιστά μόνο τον υποχρεωτικό έλεγχο και όχι την καραντίνα δέκα ημερών. Προς το παρόν, η είσοδος για τουριστικούς σκοπούς δεν επιτρέπεται καθόλου.

Εσθονία

Όποιος έχει εμβολιαστεί κατά του κορονωϊού εντός  των τελευταίων έξι μηνών ή μπορεί να αποδείξει ότι έχει αναρρώσει από την Covid-19 μπορεί να εισέλθει χωρίς περιορισμούς. Αυτό ορίζεται από τους ισχύοντες κανονισμούς εισόδου. Τα αποδεικτικά στοιχεία ανάρρωσης πρέπει να παρέχονται με τη μορφή επιστολής του γιατρού ή του τμήματος υγείας είτε στα αγγλικά, στα εσθονικά ή στα ρωσικά. Για τον εμβολιασμό, τα αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να παρέχονται από το πιστοποιητικό εμβολιασμού του ΠΟΥ ή από επιβεβαίωση ιατρού με πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των χορηγηθεισών δόσεων εμβολίου και τη σύνθεση του εμβολίου στα αγγλικά, εσθονικά ή ρωσικά.

Ισλανδία

Οι ταξιδιώτες που έχουν έχουν αναρρώσει από μια μόλυνση Covid-19 εξαιρούνται από τις δοκιμές και την καραντίνα.  Η απόδειξη εμβολιασμού εξαιρεί επίσης από πρόσθετες δοκιμές και καραντίνα. Σύμφωνα με την ισλανδική υγειονομική αρχή, ο κανονισμός θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου 2021. Η ισλανδική υγειονομική αρχή παρέχει επίσης πληροφορίες στον ιστότοπό της σχετικά με τις απαιτήσεις για την απόδειξη του εμβολιασμού, που πρέπει να παρουσιάζεται κατά την είσοδο.

Ισραήλ

Η χώρα είναι μια από τις ταχύτερες όσον αφορά τον εμβολιασμό και, συνεπώς, δίνει στους εμβολιασμένους πολίτες μεγαλύτερη ελευθερία. Αυτό ισχύει εν μέρει και για αλλοδαπούς που θέλουν να έρθουν στη χώρα και μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν ήδη εμβολιαστεί ή έχουν ήδη Covid-19.

Λιθουανία

Για ταξιδιώτες που έχουν προσβληθεί από την Covid-19 τους τελευταίους τρεις μήνες και έχουν πλέον αναρρώσει, παρέχεται απαλλαγή από την καραντίνα με επίδειξη ανάλογου ιατρικού πιστοποιητικού. Η αντίστοιχη απόδειξη του γιατρού πρέπει να υποβληθεί σε μετάφραση στα Αγγλικά, Ρωσικά ή Λιθουανικά. Η απαλλαγή από την υποχρέωση απομόνωσης ισχύει επίσης για άτομα, που έχουν ήδη λάβει δύο δόσεις εμβολίου και τα οποία μπορούν να το αποδείξουν με τα αντίστοιχα έγγραφα.

Μαδέρα

Στο δημοφιλές νησί διακοπών στον Ατλαντικό, οι ταξιδιώτες που έχουν ήδη πλήρως εμβολιαστεί δεν απαιτείται να υποβάλουν αρνητικό τεστ PCR. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να είναι στα Αγγλικά και να περιέχει σημαντικές πληροφορίες, όπως όνομα, ημερομηνία γέννησης, τύπο εμβολίου και ημερομηνία εμβολιασμού. Το τεστ επίσης δεν απαιτείται για άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί με κορώνα τις τελευταίες 90 ημέρες και που μπορούν να το αποδείξουν με ιατρικό πιστοποιητικό. Η Τουριστική Αρχή της Μαδέρα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις και τα απαιτούμενα αποδεικτικά στοιχεία. Όλα τα αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να υποβληθούν στα Αγγλικά πριν από την είσοδο μέσω της εφαρμογής Madeirasafe.com.

Πολωνία

Απαιτούνται δέκα ημέρες καραντίνας κατά την είσοδο. Αυτό δεν αφορά άτομα που μπορούν να αποδείξουν τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 ή που μπορούν να παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ στα Πολωνικά ή στα Αγγλικά. Το τεστ δεν πρέπει να εκτελείται νωρίτερα από 48 ώρες πριν από την είσοδο στη χώρα.

Ρουμανία

Και σε αυτήν τη χώρα, η υποχρέωση δοκιμών έχει καταργηθεί για ταξιδιώτες που έχουν βεβαιωμένο εμβολιασμό ή έχουν αναρρώσει από την covid-19 τις τελευταίες 90 ημέρες. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, η δεύτερη δόση εμβολιασμού πρέπει να έχει χορηγηθεί τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από την είσοδο στη Ρουμανία.

Σεϋχέλλες

Στο νησιωτικό αρχιπέλαγος στον Ινδικό Ωκεανό δεν απαιτείται καραντίνα για ταξιδιώτες που μπορούν να αποδείξουν πλήρη εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός - δηλαδή η δεύτερη δόση εμβολιασμού - πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την είσοδο στη χώρα. Αλλιώς πρέπει να υποβληθεί μια αρνητική δοκιμή PCR όχι παλιότερησ από 72 ώρες.

Ολα τα παραπάνω υπόκεινται βεβαίως σε τροποποιήσεις αναλόγως με την πορεία της πανδημίας και τη χώρα προέλευσης και είναι καλό όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν να ενημερώνονται και από τις αντίστοιχες πρεσβείες.

Διαβάστε επίσης

Καστελόριζο: Εμβολιάστηκαν όλοι οι κάτοικοι - έτοιμοι για την καλοκαιρινή σεζόνΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Με αισιοδοξία ατενίζουν την επόμενη μέρα οι κάτοικοι στο ακριτικό Καστελόριζο, μετά την ολοκλήρωση των εμβολιασμών κατά της Covid 19 για το σύνολο του πληθυσμού, και πλέον μικροί...

Πρωταγωνιστικό ρόλο στον ελληνικό τουρισμό διεκδικούν οι υπαίθριες δραστηριότητεςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας διεκδικούν οι υπαίθριες δραστηριότητες (Outdoor Activities), που αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς και έχουν στόχο ...

Σχέδιο 5 σημείων για άνοιγμα του τουρισμού στην Ευρώπη - Ενιαίο πλαίσιο, τεστ, πιστοποιητικά υγείαςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

   Πρόταση για ενιαίο πλαίσιο υπό την Ε.Ε., τεστ, πιστοποιητικά υγείας   Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Τουρισμού (European Tourism Manifesto alliance), μια ομάδα περισσότερων από 60 δημόσιω...

Η Αθήνα θα φιλοξενήσει την 66η συνάντηση της περιφερειακής επιτροπής για την Ευρώπη του ΠΟΤΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Αθήνα θα φιλοξενήσει την 66η συνάντηση της περιφερειακής επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού από τις 2 έως τις 4 Ιουνίου 2021. Πρόκειται για μία εκδήλωση...

Μητσοτάκης στην «Suddeutsche Zeitung»: Η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινήΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την ελπίδα πως «η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή», εκφράζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Z...

Θεοχάρης: Εμβολιασμένοι ή όχι, θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα οι Βρετανοί τουρίστες ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο υπουργός Τουρισμού δήλωσε πως είτε έχουν εμβολιαστεί ή όχι, οι Βρετανοί τουρίστες θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως συνεχίζονται οι επαφές μεταξύ των δυο χ...

Lufthansa: Νέο θερινό πρόγραμμα πτήσεων για το 2021 με έμφαση στην Ελλάδα και τα ΚανάριαΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Είκοσι νέους προορισμούς διακοπών από τη Φρανκφούρτη και 13 από το Μόναχο θα προσφέρει η Lufthansa το καλοκαίρι του 2021. Έμφαση δόθηκε στα ταξίδια προς Καραϊβική, Κανάρια Νησιά κα...