ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Σχέδιο 5 σημείων για άνοιγμα του τουρισμού στην Ευρώπη - Ενιαίο πλαίσιο, τεστ, πιστοποιητικά υγείας

  

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Τουρισμού (European Tourism Manifesto alliance), μια ομάδα περισσότερων από 60 δημόσιων και ιδιωτικών ταξιδιωτικών και τουριστικών οργανισμών, εισηγείται μια σειρά από συστάσεις για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σχετικά με τον τρόπο επανέναρξης των ταξιδιών στην Ευρώπη εγκαίρως για το φετινό καλοκαίρι. Στόχος των συστάσεων είναι η ανάπτυξη ενός οδικού χάρτη της Ε.Ε. για την αποκατάσταση των ταξιδιών.

Μια ειδική ομάδα εργασίας της Επιτροπής (Commission Task Force) για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας ατόμων προτείνεται να καθοδηγεί την εφαρμογή του σχεδίου και να κάνει συνεχείς αξιολογήσεις με βάση τα ρίσκα και τα επιστημονικά δεδομένα.

Οι κοινές συστάσεις που διατυπώθηκαν από τη συμμαχία European Tourism Manifesto κοινοποιήθηκαν στις κυβερνήσεις της Ε.Ε. πριν από την εν εξελίξει, χθες και σήμερα, τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών και ενόψει της έκτακτης συνάντησης των υπουργών Τουρισμού την 1η Μαρτίου.

Επιγραμματικά οι συστάσεις προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., που αντανακλούν με ακρίβεια όσα διεθνώς προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, περιλαμβάνουν:

• Δημιουργία ειδικής ομάδας της Ε.Ε. (Task Force) για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων.

• Συντονισμό των ταξιδιωτικών περιορισμών: ένας βελτιωμένος και αποτελεσματικός ευρωπαϊκός συντονισμός των ταξιδιωτικών περιορισμών και απαιτήσεων για να διευκολυνθεί η επανεκκίνηση των ταξιδιών και να επανέλθει η «ορατότητα» τόσο για τους ταξιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις.

• Τεστ: Ενα εναρμονισμένο πλαίσιο για τεστ που σχετίζονται με ταξίδια πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα: τα κράτη-μέλη να εξασφαλίζουν προσιτά τεστ σε επαρκείς ποσότητες με αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων μεταξύ των κρατών-μελών.

 

• Ψηφιακά πιστοποιητικά υγείας: Απαιτείται επειγόντως ο συντονισμός των εθνικών πρωτοβουλιών της Ε.Ε. για να αποφευχθεί η ύπαρξη 27 διαφορετικών πιστοποιητικών που θα καλύπτουν τα τεστ και τους εμβολιασμούς. Ενα διαλειτουργικό ευρωπαϊκό σύστημα που θα επέτρεπε μια γρήγορη και ψηφιακή επαλήθευση του εμβολιασμού και των αποτελεσμάτων των τεστ αλλά και των άνοσων.

• Ο εμβολιασμός ή τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικά για ταξίδια, αλλά οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες ή εκείνοι με αποδεδειγμένη ανοσία πρέπει να εξαιρούνται από απαγορεύσεις εισόδου, τεστ και περιορισμούς καραντίνας.

Παραμένουν έρημα τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Nέα στοιχεία από τo Airports Council International Europe, που αντιπροσωπεύει περισσότερα από 500 αεροδρόμια σε 46 ευρωπαϊκές χώρες, καταδεικνύουν την έκταση του πλήγματος από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και κυρίως από τη γενική οδηγία για απαγόρευση όλων των μη απαραίτητων διεθνών ταξιδιών τόσο εντός της Ε.Ε. όσο και εκτός αυτής, όπως και από/προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Τις πρώτες δύο εβδομάδες του Φεβρουαρίου, η μείωση της κίνησης των επιβατών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια (Ε.Ε. / ΕΟΧ / Ελβετία / Η.Β.) είναι 89% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2020, με τα αεροδρόμια σε Ηνωμένο Βασίλειο (-92%), Γερμανία (-90%) και Benelux (-90%) να αναφέρουν τις πιο έντονες μειώσεις. 

Αντίθετα, αεροδρόμια στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν «δει» την κίνηση των επιβατών τους οριακά καλύτερη, με την πτώση στις αρχές Ιανουαρίου στο 60% και στο 55% τις πρώτες δύο εβδομάδες του Φεβρουαρίου. Ο συνολικός όγκος επιβατών στο ευρύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο αεροδρομίων, πάντως, μειώθηκε από 70% πέρυσι σε 83% στα μέσα Φεβρουαρίου. 

Στις 14 Φεβρουαρίου, τα αεροδρόμια της Ευρώπης είχαν ήδη χάσει 182 εκατομμύρια επιβάτες από την αρχή του έτους. 

Μαζί με την πτώση της επιβατικής κίνησης, τον Φεβρουάριο καταγράφεται επίσης μια συνεχιζόμενη μείωση των αεροπορικών συνδέσεων: Ο αριθμός των αεροπορικών διαδρομών που «χάθηκαν» από/προς και εντός Ευρώπης αυξήθηκε περαιτέρω σε 6.914 αυτό τον μήνα, από 6.663 τον Ιανουάριο και 6.001 τον περασμένο Νοέμβριο.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Διαβάστε επίσης

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας διεκδικούν οι υπαίθριες δραστηριότητες (Outdoor Activities), που αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς και έχουν στόχο ...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη προχωρήσει σε μια «προνομιακή μεταχείριση» για ταξιδιώτες, που μπορούν να πιστοποιήσουν ότι έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από την covid-19. Η συζήτηση για...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Αθήνα θα φιλοξενήσει την 66η συνάντηση της περιφερειακής επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού από τις 2 έως τις 4 Ιουνίου 2021. Πρόκειται για μία εκδήλωση...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την ελπίδα πως «η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή», εκφράζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Z...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο υπουργός Τουρισμού δήλωσε πως είτε έχουν εμβολιαστεί ή όχι, οι Βρετανοί τουρίστες θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως συνεχίζονται οι επαφές μεταξύ των δυο χ...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Είκοσι νέους προορισμούς διακοπών από τη Φρανκφούρτη και 13 από το Μόναχο θα προσφέρει η Lufthansa το καλοκαίρι του 2021. Έμφαση δόθηκε στα ταξίδια προς Καραϊβική, Κανάρια Νησιά κα...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Την ελπίδα πως «η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή», εκφράζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsc...