του Χάρη Ντιγριντάκη 
tourismtoday.gr

Έντονες ζυμώσεις πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο στην κυβέρνηση για το άνοιγμα του Τουρισμού στις 14 Μάϊου.

Η υιοθέτηση της πρότασης του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη από τους ευρωπαίους εταίρους για τη δημιουργία ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού το αργότερο έως τα μέσα Ιουνίου έχει δημιουργήσει ένα ελαφρύ χαμόγελο και μια δόση αισιοδοξίας μετά από 1 χρόνο στον χώρο του τουρισμού δεδομένου ότι για πρώτη φορά θα υπάρξει πρωτόκολλο ασφαλούς διενέργειας ταξιδιών.

Το επόμενο βήμα είναι κατά γενική ομολογία η επαύξηση των πτήσεων δεδομένου ότι το 80% του τουρισμού στη χώρας μας είναι μέσω πτήσεων.

Παράλληλα υψηλά στην ατζέντα της πολιτείας και δη του υπουργείου Τουρισμού είναι η σύναψη διμερών συμφωνιών, οι οποίες θα επιτρέψουν την ασφαλή επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι : Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Ρωσία, Ουκρανία, Σερβία, Κίνα, Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Ισραήλ θα είναι οι χώρες με τις οποίες η Ελλάδα θα συνάψει διακρατικές συμφωνίες για τη διενέργεια εκατέρωθεν ταξιδιών. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού πραγματοποιεί επαφές με αεροπορικές εταιρείες, όπως η Qatar Airways, και μεγάλους tour operators που μπορούν να διευκολύνουν τη διασύνδεση των χωρών.

Κύκλοι του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος καλωσορίζουν τη θεσμοθέτηση του πράσινου πιστοποιητικού, ενός πρωτοκόλλου εναρμονισμένων πρακτικών και συγκεκριμένων προτύπου.

Όπως προσθέτουν αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. H Ελλάδα είναι ο δεύτερος πιο περιζήτητος προορισμός για ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο που σκοπεύουν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό μέσα στο 2021.

«Μέσα στο επόμενο 10ήμερο εκτιμούμε ότι θα δούμε τη μετουσίωση της ζήτησης των τουριστών σε κρατήσεις. Είναι σαφές ότι υπάρχει ενδιαφέρον και μάλιστα από κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία, το ενδιαφέρον είναι έντονο. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν κλείσει πλέον τα slots τους, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες πτήσεις τελικά θα πραγματοποιηθούν», επισημαίνουν στο πηγές της αγοράς.

Η εικόνα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Μέχρι στιγμής πάντως, στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας έχουν προστεθεί μόνο 4 νέα διεθνή δρομολόγια σε σχέση με εκείνα που είχαν προγραμματιστεί το 2020.

Συγκεκριμένα, οι νέες πτήσεις από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι:

• SkyExpress με προορισμό τη Λάρνακα
• SkyExpress με προορισμό τις Βρυξέλες. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο ξεκινά την επόμενη Κυριακή, στις 28 Μαρτίου.
• Emirates με προορισμό τη Νέα Υόρκη (Αεροδρόμιο Νιούαρκ). Το συγκεκριμένο δρομολόγιο ξεκινά στη 1 Ιουνίου.
• American Airlines με προορισμό τη Νέα Υόρκη (Αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι). Το συγκεκριμένο δρομολόγιο ξεκινά στις 2 Ιουνίου.

AEGEAN AIRLINES

Αναμφίβολα βραχίονας ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού αποτελεί η AEGEAN AIRLINES. Mε 17 έως 20 αεροσκάφη που θα επιχειρούν απευθείας και αποκλειστικά από τις 7 περιφερειακές της βάσεις, σε συνολικά 65 δημοφιλή δρομολόγια του εξωτερικού με τακτικές πτήσεις, η AEGEAN ενισχύει τη δραστηριότητά της στην περιφέρεια, συμβάλλοντας στις προϋποθέσεις για ανάκαμψη του τουρισμού, τη νέα τουριστική περίοδο. Παράλληλα, με ενίσχυση του αριθμού αεροσκαφών για ναυλωμένες πτήσεις, αναμένεται να προσθέσει 50 επιπλέον δρομολόγια, αυξάνοντας τον αριθμό αυτών που θα εξυπηρετούνται απευθείας από την περιφέρεια, σε περισσότερα από 100.

Με 33 νέα απευθείας δρομολόγια, που ενισχύουν σημαντικά τις βάσεις της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τη Ρόδο, τα Χανιά, αλλά και τις 3 νέες βάσεις σε Κέρκυρα, Σαντορίνη και Μύκονο, συνολικά θα απασχολήσει 17 έως 20 αεροσκάφη, αποκλειστικά στην περιφέρεια. Με την επιλογή αυτή, η AEGEAN συμβάλει στις προϋποθέσεις για ανάκαμψη του τουρισμού προς την περιφέρεια. Παράλληλα, όπως πάντα, διατηρεί φυσικά τη βάση της Αθήνας με 37-40 αεροσκάφη, ως τον βασικό κόμβο δραστηριότητας του δικτύου της για την προσβασιμότητα και διασυνδεσιμότητα τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και στα μικρότερα νησιά.

ΡΩΣΙΑ

Η Ελλάδα σκοπεύει από τις 14 Μαΐου να ανοίξει πλήρως τα σύνορα για τους Ρώσους τουρίστες, που έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ή με άλλο εγκεκριμένο εμβόλιο ή παρουσιάσουν κατά την αναχώρηση πιστοποιητικό αντισωμάτων ή αρνητικό τεστ όχι μεγαλύτερο από 72 ώρες πριν από την αναχώρηση.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο διευθυντής του ΕΟΤ Ρωσίας κ. Πολύκαρπος Ευσταθίου σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα με αφορμή την έκθεση MITT-2021 που διεξήχθη στη ρψσική πρωτεπυουσα με φυσική παρουσία ! Μιλώντας, εξάλλου, στο “Russia 24” η Πρέσβης της Ελλάδος στη Ρωσία, κα Αικατερίνη Νασίκα, διευκρίνισε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού Sputnik V πρέπει να είναι μεταφρασμένο στα Αγγλικά, κάτι που προωθούν ήδη τα αρμόδια ρωσικά υπουργεία.

Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, η Ελλάδα προσδοκά φέτος έως και 500.000 Ρώσους τουρίστες.

Όπως είπε, «τα περιοριστικά μέτρα για τους τουρίστες στη χώρα μας θα πάψουν να ισχύουν από τις 14 Μαΐου, ενώ όσοι έρχονται με τις προϋποθέσεις, που θα τεθούν, μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα εντός της χώρας και να επισκέπτονται ταυτόχρονα πολλές περιοχές. Προβλέπεται επίσης η ακύρωση της καραντίνας κατά την άφιξη. Και βέβαια, από τις 14 Μαΐου, η περιοριστική ποσόστωση των 500 Ρώσων τουριστών την εβδομάδα στη χώρα μας θα πάψει επίσης να ισχύει».

Ο διευθυντής του ΕΟΤ Ρωσίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα αποκατασταθούν σταδιακά και οι πτήσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας. Ήδη τώρα, όπως είπε, βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τους Ρώσους Tour Operators για την επέκταση των τακτικών και των τσάρτερ πτήσεων. Τέλος πρόγραμμα πτήσεων έχει ήδη ανακοινώσει το Mouzenidis Travel, με την Ellinair να έχει προγραμματίσει κατ’ αρχήν πτήσεις από τη Μόσχα προς Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Κέρκυρα και Άραξο.