ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πλατφόρμα για αναζήτηση εργασίας στη ναυτιλία

H Marefind (marefind.com) είναι μια νέα, σύγχρονη, εναλλακτική ηλεκτρονική πλατφόρμα, που απλοποιεί τη διαδικασία εξεύρεσης εργασίας στη διεθνή ναυτιλία και το yachting, είτε αφορά το πλοίο, το σκάφος, είτε τα ναυτιλιακά γραφεία στη στεριά. Πρόκειται για μια ελληνική πρωτοβουλία, η οποία αγκαλιάστηκε από τη διεθνή ναυτιλία και σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα κατάφερε να φέρει σε επαφή πάνω από 4.000 ναυτικούς, ναυτιλιακές εταιρείες και εταιρείες yachting.

Όπως επισημαίνει στη «Ν» η κ. Ειρήνη Περράκη, από τα ιδρυτικά μέλη της πλατφόρμας, το ανθρώπινο δυναμικό στον χώρο της ναυτιλίας και του yachting ήταν και συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι το πολυτιμότερο κομμάτι της θάλασσας. Παρ’ όλα αυτά, καθώς ο χώρος αναπτύσσεται παγκοσμίως με ταχείς ρυθμούς, οι απαιτήσεις αυξάνονται, με αποτέλεσμα η εύρεση του κατάλληλου επαγγελματία/ ναυτικού, στη σωστή στιγμή και στην ανάλογη τοποθεσία να γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η marefind.com στοχεύει, όπως τονίζει, να καλύψει αυτό το κενό. Η ένταξη όλων των ενδιαφερόμενων, ναυτικών, επαγγελματιών, επιχειρήσεων στην πλατφόρμα, απλοποιεί τη διαδικασία εύρεσης εργασίας στον ναυτιλιακό κλάδο. Η διεθνής φύση της ναυτιλίας ταιριάζει απόλυτα με αυτήν της πλατφόρμας, η οποία ανοίγει για τους ναυτικούς τις πόρτες σε παγκόσμιες ευκαιρίες εργασίας σε ταυτόχρονο χρόνο για όλους. Ιδιαίτερα τώρα στην εποχή της πανδημίας, η Marefind διευκόλυνε τις εταιρείες στην εύρεση του κατάλληλου ναυτικού βάσει τοποθεσίας του βαποριού, ξεπερνώντας εμπόδια που δημιουργήθηκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων ανά τον κόσμο.

 

Χωρίς μεσολάβηση

Στο ερώτημα τι διαφορετικό φέρνει η marefind.com, η κ. Περράκη υπογραμμίζει ότι μέσω της πλατφόρμας οι ενδιαφερόμενοι που αναζητούν εργασία και οι εταιρείες που θέλουν να καλύψουν ανάγκες σε προσωπικό, έρχονται άμεσα σε επαφή απευθείας χωρίς τη μεσολάβηση του οποιουδήποτε. Έτσι και η επικοινωνία είναι άμεση και ουσιαστική, προς όφελος όλων των πλευρών.

Αν και το διάστημα λειτουργίας της πλατφόρμας είναι σχετικά μικρό, εν τούτοις ο απολογισμός κρίνεται ως ιδιαίτερα ικανοποιητικός. Επίσης, η λειτουργία της πλατφόρμας κατά τη διάρκεια της πανδημίας έδειξε την ανάγκη και των δύο πλευρών (εταιρειών και επαγγελματιών) για άμεση επικοινωνία διαδικτυακά, βοηθώντας στη μείωση της ανεργίας στον χώρο, κυρίως των ναυτικών, που για μήνες ήταν «εγκλωβισμένοι» στις χώρες τους. 

Περισσότεροι από 4.000 ναυτικοί, ναυτιλιακές εταιρείες, εταιρείες yachting έχουν βρει τη θέση τους στην πλατφόρμα, ενώ οι συμφωνίες που έχουν γίνει ξεπερνούν το 10%. 

Οι χρήστες προέρχονται από όλο τον κόσμο, καθώς και η ναυτιλία είναι μια διεθνής δραστηριότητα. Έτσι υπάρχει παρουσία από Ελλάδα και Κύπρο καθώς και άλλες χώρες από Ευρώπη, από Αμερική, Αφρική, Ασία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, επιβεβαιώνοντας εμπράκτως το διεθνές potential της πλατφόρμας, λέει η κ. Περράκη.

Κλάδοι κινητικότητας

Αναφορικά τώρα με το ποιοι κλάδοι εμφανίζουν μεγαλύτερη κινητικότητα στην αναζήτηση ναυτικών ή στελεχών στη στεριά, τα στοιχεία της πλατφόρμας για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της δείχνουν ότι μεγαλύτερη κινητικότητα στην αναζήτηση ναυτικών παρουσίασαν οι κλάδοι των bulkers και tankers. Αυτή την περίοδο καταγράφεται αυξημένη ζήτηση για τον χώρο του yachting, καθώς πλησιάζει η έναρξη της σεζόν.

Στόχοι και σχέδια

Τέλος, αναφερόμενη στα μελλοντικά σχέδια, η κ. Περράκη σημειώνει ότι στόχος της είναι η marefind.com να καταστεί ένα διεθνές hub ναυτικών, επαγγελματιών και εταιρειών που θα μπορούν να δικτυώνονται και να επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους, από όποια χώρα και αν βρίσκονται. Σκοπεύουμε να καταστήσουμε τη Marefind την κορυφαία πλατφόρμα στον χώρο της ναυτιλίας και του yachting, παγκοσμίως, όπου συναντιέται η προσφορά με τη ζήτηση, δίνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «ανθρώπινο κεφάλαιο».

Παράλληλα, έχοντας πλέον ένα τεκμηριωμένο και πολλά υποσχόμενο προϊόν, η Marefind είναι ανοιχτή σε ενδεχόμενο συνεργασίας με Venture Capital. Μια τέτοια κίνηση θα λειτουργούσε καταλυτικά στην εξέλιξη και εδραίωση της πλατφόρμας παγκοσμίως.  

 

 

Έντυπη έκδωση ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ 

Διαβάστε επίσης

«Ελληνικά Υδατοδρόμια»: Σε διαδικασία αδειοδότησης το υδατοδρόμιο της Αμοργού!Ναυτιλία

Έχει ήδη κατατεθεί η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Tο υδατοδρόμιο Αμοργού παραμένει σε διαδικασία αδειοδότησης και θα είναι από τα πρώτα υδατοδρόμια του Νοτίου Αιγαίου ...