Σπέτσες: Κουφάρι Λαγοκέφαλου σε παραλία του νησιού - Προσοχή στο τοξικό ψάρι!
Οι ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΙ, τα τοξικά ψάρια - εισβολείς στην Μεσόγειο από το Σουέζ έφτασαν και στον Σαρωνικό.Τα δηλητηριώδη ψάρια, που έως τώρα είχαν εντοπισθεί κυρίως στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, αλιεύθηκαν για πρώτη φορά και στα ανοιχτά της Σαλαμίνας, ενώ προσφάτως αναρτήθηκαν φωτογραφίες από κουφάρι Λαγοκέφαλου και στις Σπέτσες.
Τα συγκεκριμένα ψάρια ανοίκουν στην κατηγορία των Λεσεψιανών μεταναστών, των θαλάσσιων ειδών που πέρασαν στην Μεσόγειο από το Σουέζ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων αναπαράγονται με γοργούς ρυθμούς.
Στα Δωδεκάνησα καθημερινά οι ψαράδες ανασύρουν λαγοκέφαλους με τα δίχτυα τους και έχουν μάθει να τους ξεχωρίζουν και να τους πετάνε. Τα ψάρια αυτά, το μήκος των οποίων μπορεί να φτάσει τα 60 εκατοστά και το βάρος τους τα 7 κιλά, περιέχουν στο δέρμα και τα σπλάχνα τους μία τοξίνη, την τετραδοτοξίνη, η οποία είναι δυνατόν να προκαλέσει σε όποιον τα καταναλώσει, ακόμα και τον θάνατο, άπό μυική παράλυση, αναπνευστικές διαταραχές και ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος.
Προχθές το απόγευμα ερασιτέχνης ψαράς έπιασε τρεις λαγοκέφαλους στην θαλάσσια περιοχή Κακή Βίγλα της Σαλαμίνας.
Είναι η πρώτη φορά που στόν Σαρωνικό αλιεύεται το συγκεκριμένο είδος ψαριού.
Η διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Πειραιά ενημέρωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, τους αλιευτικούς συνδέσμους, τα σωματεία και τους συνεταιρισμούς, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμπορίας και κατανάλωσης των λαγοκέφαλων
Δωδεκάνησα, Κρήτη και Κυκλάδες αντιμετωπίζουν πλέον πολύ μεγάλο πρόβλημα με την παρουσία των λαγοκέφαλων, καθώς είναι ένα από τα είδη ψαριών που έχουν μεταναστεύσει στις ελληνικές θάλασσες και είναι επικίνδυνα τόσο για την τοπική πανίδα όσο και για τον άνθρωπο.
Το συγκεκριμένο είδος λαγοκέφαλου (lagocephalus sceleratus) προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα από το 2003, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή, ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν.
Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς η τετροδοτοξίνη προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου αλλά και στον μυϊκό ιστό, που τρώει ο άνθρωπος.
Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1.000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ολα αυτά τα είδη λέγονται «Λεσεψιανά», από το επώνυμο του Γάλλου μηχανικού Φερδινάνδου Λεσέψ, που κατασκεύασε τη διώρυγα.
Οπως τονίζει στο Εθνος ο δρ Στέφανος Καλογήρου, ο οποίος είναι συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, η πρώτη παρατήρηση του λαγοκέφαλου -φυσικός χώρος του οποίου είναι η Ερυθρά Θάλασσα, ο Ειρηνικός και ο Ινδικός Ωκεανός- στη Μεσόγειο έγινε το 2003 και συγκεκριμένα στα νότια παράλια της Τουρκίας.
«Στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο μπήκε από τα Δωδεκάνησα, όπου εντοπίζονται και οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί του. Εχει ραγδαία εξάπλωση και πλέον το συναντάμε στο Ιόνιο, στα παράλια της Κροατίας, στη Μάλτα και την Τυνησία», σημειώνει.
Πώς θα ξεχωρίζετε τον λαγοκέφαλο
Το χρώμα της ράχης του είναι μπλε ασημί και έχει πολλές μαύρες βούλες.
Το κεφάλι του μοιάζει με του λαγού -από εκεί άλλωστε πήρε το όνομά του.
Έχει κοφτερά δόντια και φουσκώνει όταν απειλείται.