Ανασκόπηση: Φωτογραφίες - ορόσημο από τη θητεία Γ. Δημητριάδη

Οι τελευταίες ημέρες ενός έτους, δημοσιογραφικά, μας φέρνουν τις καθιερωμένες ανασκοπήσεις. Πόσο μάλλον όταν η έλευση ενός νέου έτους συνοδεύεται από θεσμικές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, από τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

Στον Πόρο, η 1η Ιανουαρίου θα φέρει στα πράγματα την νέα δημοτική αρχή του Γιώργου Κουτουζή, που θα αντικαταστήσει τον Γιάννη Δημητριάδη στο Δήμο του Πόρου.

Ο Γιάννης Δημητριάδης, μετά από 9 χρόνια ως δήμαρχος, θα βρεθεί στα έδρανα της αντιπολίτευσης και το Saronic Magazine επιχειρεί μια ανασκόπηση όχι του έργου της απερχόμενης δημοτικής αρχής, αλλά των φωτογραφιών - ορόσημο, που σημάδεψαν την 9ετή θητεία του κ. Δημητριάδη στον Δήμο Πόρου.

 

Ο ιστορικός μηχανισμός του Ρολογιού του Πόρου

Ο επισκευασμένος και λαμπερός, ο ιστορικός μηχανισμός του ρολογιού του Πόρου, κίνησε και πάλι τους δείκτες του από τη νέα περίβλεπτη θέση του στο ισόγειο του κτηρίου του. Στη φωτογραφία από την τελετή εγκαινίων, ο Γιάννης Δημητριάδης, ο ρολογάς Θεοδωρής Κωτσάκης, ο αείμνηστος Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, απόγονος του δωρητή του ρολογιού του Πόρου και ο Γιάννης Μανιάτης.

 

Η απογείωση του Poros Arts Festival

Από το καλοκαίρι του 2015, ο Δήμος Πόρου "αγκάλιασε" το Poros Arts Festival και μαζί με τους εθελοντές, απογείωσαν την διοργάνωση, χαρίζοντας στους ποριώτες και τους επισκέπτες, απίστευτες βραδιές πολιτισμού, κάθε Ιούλιου. Στη φωτογραφία, ο Γιάννης Δημητριάδης με τον τεράστιο Θάνο Μικρούτσικο, τον Κώστα Θωμαΐδη, την Αφροδίτη Μάνου και τον Νίκο Δημητριάδη, μετά από τη συναυλία του πρώτου, στο λιμάνι του Πόρου.

 

Αναβίωση καλοκαιρινών δρομολογίων λέμβων

Για πολλά χρόνια, τα παραδοσιακά, καλοκαιρινά δρομολόγια λέμβων στον Πόρο, είχαν σταματήσει, στερώντας από τους κατοίκους και τους επισκέπτες τον πλέον αγαπημένο και νοσταλγικό τρόπο μεταφοράς στους παραθαλάσσιους οικισμούς του Νεωρείου, του Ασκελιού και της Πλάκας. Επί θητείας του Γιάννη Δημητριάδη, τα δρομολόγια αναβίωσαν, δίνοντας, μερικώς, λύση στο πρόβλημα των συγκοινωνιών και ανέβασαν τον Πόρο ένα επίπεδο παραπάνω στα μάτια των επισκεπτών.

 

Η Γειτονιά των Χριστουγέννων

Μέχρι το 2014, οι εορτές των Χριστουγέννων στον Πόρο, δεν περιλάμβαναν σημαντικές εορταστικές εκδηλώσεις από τον Δήμο Πόρου. Επι θητείας του Γιάννη Δημητριάδη, θεσμοθετήθηκε η "Γειτονιά των Χριστουγέννων". Το στενό της Ερμού και η πλατεία Δημαρχείου ξεκίνησαν να στολίζονται, παιδικό τραινάκι ή καρουζέλ στηνόταν στο κέντρο της πλατείας και καθημερινές εκδηλώσεις με μεγάλα ονόματα, έκαναν τον Πόρο ελκυστικό για τους εταιροδημότες και για τα Χριστούγεννα.  

 

Αποκριάτικες εκδηλώσεις

Η επιλογή να αναβαθμιστούν οι εορταστικές εκδηλώσεις το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, λειτούργησε ευεργετικά για την τοπική αγορά, καθώς τα τελευταία χρόνια, η επισκεψιμότητα στο νησί αυξήθηκε την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Από το 2015, αναβαθμίστηκε η εκδήλωση του Κυνηγιού του Χαμένου Θησαυρού, ενώ δύο συναυλίες ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται στο νησί. Μια νυχτερινή στην πλατεία Δημαρχείου, και μια μεσημεριανή στην περιοχή της Πούντας. Η φωτογραφία είναι από μια καρναβαλική εκδήλωση του Δήμου Πόρου, με τον κ. Δημητριάδη, τον κ. Κουτούζή και τον κ. Παπαχρήστου.  

 

Υποβρύχιοι καθαρισμοί 

Από το 2014 μέχρι το 2019, ο Δήμος Πόρου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πόρου, σε συνεργασία με την Aegean Rebreath, διοργάνωσαν 6 υποβρύχιους καθαρισμούς στο λιμάνι του Πόρου, στους οποίους συμμετείχαν δύτες από τον Πόρο και εθελοντές, ανάμεσα τους και ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος συμμετείχε ενεργά ως εθελοντής δύτης στη δράση. 

 

 

Συνοριακά της Νεότερης Ελλάδας

Τα Συνοριακά της Νεότερης Ελλάδας, μια ιδέα του αείμνηστου Γεώργιου Καλού, έλαβε σάρκα και οστά και καθιερώθηκε επί θητείας Δημητριάδη, για κάθε καλοκαίρι, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου. Πρόκειται για σειρά επετειακών εκδηλώσεων που αναδεικνύουν το γεγονός της χάραξης των πρώτων συνόρων της Ελλάδας, από τον Καποδίστρια και τους εκπροσώπους των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, στον Πόρο.

 

Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πόρου

Μετά από πολλές προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής Δημητριάδη και του ποριώτη αξιωματικού του Π.Σ. Γ. Αστρινάκη, ο Πόρος απέκτησε Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, στο οποίο υπηρετούν εθελοντές και μόνιμοι πυροσβέστες και από το 2018 μέχρι σήμερα, έχουν δώσει το παρόν σε δεκάδες περιστατικά στον Πόρο. Στη φωτογραφία τα εγκαίνια του Εθ.Π.Κ. Πόρου. 

 

Κτήριο πολλαπλών χρήσεων "Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ" 

Ως δήμαρχος ο Γιάννης Δημητριάδης ανακαίνισε και έκανε ενέργειες προκειμένου, το μη λειτουργικό (μέχρι το 2014) κτήριο ΚΑΠΗ στην Πέρλια του Πόρου, να στεγάσει αρκετές κοινωνικές υπηρεσίες του νησιού. Αρχικά ο κ. Δημητριάδης ανακαίνισε και δημιούργησε 2 υπερσύγχρονα Νηπιαγωγεία, ενώ στη συνέχεια αναβάθμισε σε Πολυδύναμο το Περιφερειακό Ιατρείο του Πόρου και το μεταστέγασε στο κτήριο Πολλαπλών χρήσεων. Στο κτήριο στεγάζονται επίσης το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πόρου, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο. Πριν από μερικούς μήνες, το κτήριο ονομάστηκε προς τιμήν του Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ, έπειτα από ομόφωνη Απόφαση του Δ.Σ.. Στη φωτογραφία, τα εγκαίνια του Π.Π.Ι. Πόρου. 

 

Δημοτική Συγκοινωνία και πεζοδρόμηση 

Με δήμαρχο τον Γιάννη Δημητριάδη, το κέντρο του Πόρου αναβαθμίστηκε με τον καλοκαιρινό πεζόδρομο και το νησί απόκτησε δημοτική, δωρεάν συγκοινωνία για την περιοχή της Σφαιρίας. Η φωτογραφία είναι από τα εγκαίνια του δημοτικού λεωφορείου. 

  

Εμβολιασμοί 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Δήμος Πόρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, πραγματοποίησαν οργανωμένα εμβολιασμούς των κατοίκων του Πόρου, στο Π.Π.Ι. Πόρου, νωρίτερα από την υπόλοιπη χώρα. Η φωτογραφία είναι από τον εμβολιασμό του κ. Δημητριάδη. 

 

Ναυτικό Σαλόνι 

Μια λαμπρή διοργάνωση, επέστρεψε στον Πόρο, επί θητείας Γ. Δημητριάδη. Με την επισκευή του γκρεμισμένου τμήματος του λιμανιού, το Ναυτικό Σαλόνι East Med Yacht Show, επέστρεψε αναβαθμισμένο στο νησί του Πόρου. Ο Δήμος Πόρου υπόγραψε σχετικό μνημόνιο με τους διοργανωτές, ενώ το φθινόπωρο του 2023, ο δήμος υπόγραψε μνημόνιο συνεργασία και για δεύτερη διοργάνωση. 

 

Poros Trails

Επί θητείας Γ. Δημητριάδη, ο Πόρος έγινε σημείο αναφοράς για τον Πεζοπορικό Τουρισμό, καθώς δημιουργήθηκε δίκτυο οργανωμένων μονοπατιών σε ολόκληρο το νησί και στο Λεμονοδάσος. Η φωτογραφία είναι από τα εγκαίνια των Μονοπατιών Poros Trails.  

 

Πράσινο νησί 

Την 1η Δεκεμβρίου 2023, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το Ντουμπάι, ότι ο Πόρος θα γίνει το τρίτο "Πράσινο Νησί" της Ελλάδας. Η φωτογραφία είναι από την ιστορική εκείνη ημέρα. 

 

Βιολογικός Καθαρισμός

Το πρόβλημα που ταλαιπώρησε για δεκαετίες το νησί του Πόρου, οδεύει προς οριστική επίλυση. Το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού, με προϋπολογισμό περισσότερα από 16 εκ. ευρώ, ξεκίνησε με ανάδοχη μια από τις κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρίες της χώρας. Η φωτογραφία είναι από την έναρξη του έργου τον Δεκέμβριο του 2023. 

Διαβάστε επίσης

Πόρος: Εκλέχθηκαν τα μέλη του νέου Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Επιτροπής ΠΟΡΟΣ

Πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου Συγγρού για την εκλογή των μελών του Προεδρείου του και της Δημοτικ...

Πόρος: Από καΐκι και φέτος η κατάδυση του Τιμίου Σταύρου - Δείτε το πρόγραμμα ΠΟΡΟΣ

Ανακοινώθηκε από τον Δήμο Πόρου το πρόγραμμα του εορτασμού των Θεοφανείων. Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού θα γίνει από παραδοσιακό αλιευτικό καΐκι όπως καθιερώθηκε από τον τ. δήμαρχ...

Πόρος: Την Πέμπτη 4/1 οι δημαιρεσίες για το προεδρείο του Δ.Σ. και της Δημοτικής Επιτροπής  ΠΟΡΟΣ

Την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024, στις 17.00, θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα του κτηρίου Συγγρού, οι δημαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου κ...

Πόρος: Αγιασμός στο ΔημαρχείοΠΟΡΟΣ

"Ποδαρικό" στο δημαρχείο του Πόρου, έκανε ανήμερα την Πρωτοχρονιά 2024, ο νέος Δήμαρχος Πόρου Γιώργος Κουτουζής, με τη συνοδεία μελών της παράταξης του και πολιτών. Το πρωί της Πρω...

Πόρος: Με δύο εορταστικές εκδηλώσεις αποχαιρέτισε το 2023 ο Εμπορικός & Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου ΠΟΡΟΣ

Με δύο όμορφες εορταστικές εκδηλώσεις, προσφορά του Εμπορικού Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου ολοκληρώνεται η φετινή χρονιά στον Πόρο. Συγκεκριμένα το πρωί του Σαββάτου 30/12 στην Πλ...