ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιάννης Δημητριάδης: "Περι εγκληματικών παρεμβάσεων σε δημοτικά στέγαστρα"

Από τον απερχόμενο δήμαρχο Πόρου Γιάννη Δημητριάδη, αναρτήθηκε η ακόλουθη ενημέρωση για το θέμα των δημοτικών στεγάστρων στη παραλία της Σφαιρίας:
 
"Για όσους ενδιαφέρονται για το θέμα για το οποίο έγινε πολύς λόγος στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τις επικίνδυνες παρεμβάσεις σε δημοτικά στέγαστρα, παραθέτω τις ακόλουθες πληροφορίες:
 
- Τα μεταλλικά στέγαστρα που είναι τοποθετημένα σε δημοτικούς χώρους από τον Διόνυσο έως το Grande στην παραλία του Πόρου αποτελούν δημοτικές κατασκευές ιδιοκτησίας του Δήμου.
 
- Κάθε παρέμβαση επί αυτών αποτελεί πολεοδομική παράβαση η οποία, αν βεβαιωθεί, επισύρει πρόστιμο στον Δήμο και στον χρήστη του χώρου. Επίσης αποτελεί ποινικό αδίκημα για το οποίο διώκεται ο Δήμαρχος και ο επιχειρηματίας που εκμεταλλεύεται τον χώρο. Το ίδιο ισχύει αν από την παρέμβαση προκληθεί ατύχημα, σωματική βλάβη, θάνατος κτλ.
 
- Για να βεβαιωθεί μια πολεοδομική παράβαση θα πρέπει να υπάρχει έγγραφη καταγγελία ή εντολή Εισαγγελέα ή αίτημα κάποιας Υπηρεσίας προς την Πολεοδομία Πειραιά. Η Πολεοδομία δεν κάνει αυτοψίες αυτεπάγγελτα και όταν κάνει, τις κάνει αποκλειστικά στο/στα κτήριο/α που αναφέρουν τα έγγραφα.
 
- Στον Πόρο, ως γνωστόν, αρκετοί επιχειρηματίες έχουν κάνει διάφορες «ήπιες» διακοσμητικές ή λειτουργικές παρεμβάσεις στις δημοτικές πέργκολες (πλαϊνά νάιλον, προτζέκτορες κτλ). Παρεμβάσεις που δεν θέτουν σε κίνδυνο την ζωή κανενός και ο μόνος κίνδυνος που προκαλούν είναι να βεβαιωθεί πολεοδομική παράβαση σε βάρος των υπαιτίων και να πάνε κατηγορούμενοι (μαζί με τον Δήμαρχο) στα ποινικά δικαστήρια.
 
- Τις παρεμβάσεις αυτές εγώ προσωπικά τις δικαιολογώ και ως Δήμαρχος τις ανέχομαι. Στα 9 χρόνια της θητείας μου ανέλαβα πλήρως το ρίσκο και την ευθύνη να βρεθώ υπόλογος για τέτοιες παρεμβάσεις και κατ’ επανάληψη βρέθηκα κατηγορούμενος για τέτοιες υποθέσεις, για τις οποίες φυσικά δεν ήμουν καθόλου υπαίτιος εγώ.
 
- Ποτέ στα χρόνια αυτά δεν υπέδειξα σε κανέναν επιχειρηματία να καθαιρέσει τέτοιες παρεμβάσεις και ποτέ δεν έκανα κάποια ενέργεια που να τις αφορά. Εκείνο που ξεκαθάρισα, όμως, σε πολλές συζητήσεις με τους επιχειρηματίες, αλλά και εγγράφως προειδοποιώντας ορισμένους που ξεπερνούσαν τα «άγραφα όρια», ήταν ότι δεν θα πρέπει κανείς να προσθέσει στις δημοτικές κατασκευές νέες κάθετες ή οριζόντιες σιδηροδοκούς, τζάμια κτλ. Γιατί αν δεν έβαζα εγώ κανένα όριο, ήταν βέβαιο ότι θα βρίσκονταν επιχειρηματίες που θα πήγαιναν ένα βήμα παραπάνω, τους οποίους θα μιμούνταν και οι υπόλοιποι για να επιβιώσουν στον ανταγωνισμό, και τελικά θα διαμορφώνονταν καταστάσεις που θα θύμιζαν Μικρολίμανο ή Αίγινα (αίθουσες πάνω στα πεζοδρόμια) με συνέπεια αργά ή γρήγορα να επέλθει «ολική καταστροφή» όπως και στις προαναφερθείσες περιοχές (κατεδάφιση όλων των στεγάστρων και τεράστια πρόστιμα). Να σημειώσω ότι σε όλη αυτή την ιστορία ο Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος ήταν απολύτως απών έχοντας εμφανώς άλλες προτεραιότητες.
 
- Σε γενικές γραμμές, χάρη στην παραπάνω παρεμβατικότητά μου η κατάσταση στον Πόρο δεν ξέφυγε.
 
- Στις αρχές του 2019 καφετέρια που βρίσκεται 20 μέτρα από το Δημαρχείο στην οποία το μικρό σιδερένιο δημοτικό στέγαστρο δεν έχει κάθετες κολώνες αλλά στηρίζεται μόνο στο κτήριο, κατασκεύασε κάθετες και οριζόντιες σιδηροδοκούς φτιάχνοντας πτυσσόμενη αίθουσα πάνω στο πεζοδρόμιο. Αμέσως προσπάθησα να αποτρέψω τον επιχειρηματία Κώστα Ροΐδη να ολοκληρώσει την κατασκευή και συγκάλεσα σύσκεψη στο γραφείο μου με όλους τους καταστηματάρχες εστίασης, στην οποία όλοι μαζί προσπαθήσαμε να τον πείσουμε ματαίως να διακόψει την κατασκευή. Εκείνος απάντησε ότι θα την συνεχίσει (όπως και έκανε) και ότι αν κανείς τον σταματήσει θα κάνει καταγγελία σε όλο τον Πόρο. Επίσης, μού καταλόγισε ότι δεν έχω κάνει τίποτα για την «ακόμα χειρότερη παρέμβαση» που έχει κάνει ο Γ. Ρούσσος στην δική του καφετέρια.
 
- Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς διαπίστωσα ότι πράγματι μπροστά από την καφετέρια Ρούσσου και το ξενοδοχείο Μάνεση οι κολώνες που στήριζαν ένα οριζόντιο δοκάρι 20μέτρων που με την σειρά του στηρίζει όλη την πέργκολα μπροστά από το κτήριο ΕΙΧΑΝ ΚΟΠΕΙ και ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΤΕΙ προκειμένου να μην «ενοχλούν» την τραπεζαρία του μαγαζιού και ότι εξαιτίας αυτής της παρέμβασης ολόκληρη η πέργκολα στηρίζεται πλέον σε ΚΑΘΕΤΕΣ ΙΔΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΥΠΟΥ «Γ» που έχουν γίνει με οξυγονοκόλληση και ενώνουν τις κομμένες κολόνες με το δοκάρι.
 
- Έστειλα αμέσως προσωπική επιστολή στην κατά τεκμήριο παραβάτη κα. Μ. Ρούσσου «παρακαλώντας» την (ακριβής λέξη) να προβεί άμεσα σε αποκατάσταση. Καθώς δεν μου απάντησε, μετά από λίγους μήνες έστειλα υπόμνηση στην οποία επίσης δεν μου απάντησε. Ίδια επιστολή έστειλα και στον κ. Κ. Ροΐδη, ο οποίος επίσης δεν μου απάντησε. Διευκρινίζω ότι δεν κοινοποίησα τις επιστολές μου σε καμία Υπηρεσία «καλύπτοντας» τους παραβάτες και ελπίζοντας να ενεργοποιήσω το φιλότιμό τους ή έστω τον φόβο τους.
 
- Τα επόμενα χρόνια αμφότεροι διενήργησαν κάποιες εργασίες στα στέγαστρά τους δημιουργώντας μου την εντύπωση ότι ανταποκρίθηκαν στην παράκλησή μου. Στα μέσα του 2023, ωστόσο, διαπίστωσα ότι στην μεν καφετέρια Ρούσου οι κολώνες παραμένουν κομμένες και μετατοπισμένες ως είχαν, στην δε καφετέρια Ροΐδη η πτυσσόμενη αίθουσα που παραμένει δεν εδράζεται πλέον στο έδαφος, αλλά (κατά δήλωση του ίδιου) στηρίζεται εξ ολοκλήρου στο στέγαστρο χωρίς καμία κολώνα. Καθώς οι κύριοι Ρούσσος, Ροΐδης και Μάνεσης έθεσαν όλοι υποψηφιότητα με τον αντίπαλο συνδυασμό στις δημοτικές εκλογές, αποφάσισα να μην κάνω καμία ενέργεια για το θέμα προεκλογικά, για να μην κατηγορηθώ ότι οι όποιες ενέργειές μου έχουν πολιτική διάσταση.
 
- Αμέσως μετά τις εκλογές, και δεδομένου ότι κάθε ενέργειά μου που θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των δύο χώρων και θα με διασφαλίζει προσωπικά από κάθε ευθύνη για κάθε απευκταίο ατύχημα θα πρέπει να έχει εξαντληθεί έως το τέλος του έτους, απηύθυνα εμπιστευτικά υπηρεσιακά έγγραφα στον Προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου με τα οποία τον ενημέρωσα για τις διαπιστώσεις μου και του έδωσα εντολή να ελέγξει «αν οι παρεμβάσεις επηρεάζουν την στατικότητα των εν λόγω κατασκευών» και να συντάξει Έκθεση στην οποία να βεβαιώνει την στατική τους επάρκεια, διαφορετικά να προβεί «στις δέουσες ενέργειες για την αποκατάσταση της στατικότητας και ασφάλειας των κατασκευών». Ο κ. Προϊστάμενος αρχικά δεν μου απάντησε καθόλου και, μετά από υπόμνησή μου, μού απάντησε «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Φυσικά τον επέπληξα εγγράφως και μόνον τότε αναγκάστηκε να διενεργήσει αυτοψίες, σε συνέχεια των οποίων έκρινε ότι πρέπει να απευθύνει -και απηύθυνε- έγγραφο στην Πολεοδομία Πειραιά σύμφωνα με το οποίο «διαπίστωσε παρεμβάσεις στον στατικό φορέα των κατασκευών εντός του κοινοχρήστου χώρου, γεγονός που πιθανά εγκυμονεί κινδύνους στους χρήστες και διερχόμενους πολίτες».
 
- Πριν καν εγώ λάβω την απάντηση του Προϊσταμένου, γνώστες του ζητήματος έγιναν οι παραβάτες επιχειρηματίες -και πλέον εκλεγμένοι σύμβουλοι της νέας δημοτικής αρχής και οι τρεις- καθώς και ο εκλεγείς Δήμαρχος κ. Γ. Κουτουζής, οι οποίοι ξεκίνησαν να επιδίδονται σε τηλεφωνήματα προς πάσα κατεύθυνση, στέλνοντάς μου μήνυμα ότι αν δεν ανακληθεί το έγγραφο του κ. Ξάνθη «θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου». Αντίστοιχο μήνυμα απηύθυναν επίσης ορισμένοι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου που ξαφνικά ευαισθητοποιήθηκαν για το θέμα. Η πεντακάθαρη αυτή «απειλή» εκτέθηκε με τον πλέον σαφή τρόπο κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν χρειάζεται να την εξηγήσω περισσότερο.
 
 
Κλείνοντας, θέλω να καταγράψω τα εξής:
1) Αναλαμβάνω κάθε ευθύνη για όπου έχω κάνει τα στραβά μάτια για ήπιες παρεμβάσεις σε δημοτικά στέγαστρα, καθώς και για την καθυστέρηση να ενεργήσω για τις επίμαχες 2 επικίνδυνες παρεμβάσεις όσο ήλπιζα να ενεργοποιήσω το όποιο φιλότιμο των παραβατών και όσο προσπαθούσα να μην πολιτικοποιήσω το θέμα.
 
2) Οι συγκεκριμένες είναι οι μοναδικές ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ παρεμβάσεις σε δημοτικές πέργκολες που έχουν πέσει στην αντίληψή μου όλα αυτά τα χρόνια και απηύθυνα δημόσιο κάλεσμα αν τυχόν υπάρχουν άλλες τέτοιες να τεθούν υπόψη μου για να πράξω τα αντίστοιχα. Επειδή δεν υπάρχουν άλλες τέτοιες, η απάντηση που έλαβα από όσους διαμαρτύρονται είναι «Δηλαδή όλοι οι άλλοι που έχουν νάιλον είναι νόμιμοι;» ή «Πάλι με τον Ρούσσο τα έβαλες» (λες και φταίω εγώ που ο Χ Ρούσσος έχει αποφασίσει να είναι 70% ή 100% παράνομος όπως δήλωσε στο Δ.Σ.).
 
3) Αν οι σύμβουλοι της νέας δημοτικής αρχής κάνουν -όπως προαναγγέλλουν- καταγγελία σε όλους τους επιχειρηματίες του Πόρου επειδή οι ίδιοι έχουν πρόβλημα εξαιτίας των εγκληματικών επιλογών τους στις οποίες εμμένουν (ακόμα και τώρα κανείς τους δεν «διαπραγματεύεται» να αποκαταστήσει τις παρεμβάσεις), προφανώς η ευθύνη θα είναι ΟΛΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ και του νέου Δημάρχου. Εξαιρετικά αυτονόητο βέβαια, αλλά έχουμε φτάσει στο σημείο να αρθρώνεται στον δημόσιο διάλογο ότι η ευθύνη θα είναι δική μου.
 
4) Μου απευθύνθηκε το ερώτημα: «Είναι σύμπτωση ότι ο Δήμος κάνει ενέργειες για τρεις συμβούλους της παράταξης Κουτουζή;». Η απάντησή μου είναι «ΟΧΙ», δεν θεωρώ καθόλου σύμπτωση το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες με αυτό το ιστορικό έθεσαν υποψηφιότητα με τον κ. Κουτουζή. Η εκλογή τους όμως δεν μπορεί να αποτελέσει όχημα για να γίνουν ανεκτές οι συγκεκριμένες ενέργειές τους. Το να εκλέγεται κανείς δημοτικός σύμβουλος (ή Δήμαρχος) είναι λόγος για να μην παρανομεί και να μην εγκληματεί κατά της κοινής ασφάλειας. Δεν μπορώ να πιστέψω το απροκάλυπτο θράσος με το οποίο ο επικεφαλής και τα μέλη της νέας δημοτικής αρχής επιχειρηματολογούν για ακριβώς το αντίστροφο: δηλαδή ότι επειδή εξελέγησαν σύμβουλοι δεν πρέπει να τους αγγίζει κανείς. Ούτε μπορώ να πιστέψω την δήλωση «Εγώ σε Ποριώτες δεν θα κάνω καταγγελίες ό,τι και αν κάνουν». Τρομάζω για το τι μπορεί να ακολουθήσει τα επόμενα 5 χρόνια.
 
5) Η φωτογραφία δείχνει την παρέμβαση του καταστήματος Ρούσσου και μιλάει από μόνη της. Είναι άκρως απογοητευτικό για την κοινωνία μας ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί που υπερασπίζονται το ορθό τόσο κατακριτέων πράξεων και ακόμα πιο απογοητευτικό ότι οι υπερασπιστές τους αποτελούν πλέον την θεσμική πλειοψηφία στον Δήμο μας."
 

Διαβάστε επίσης

Πόρος - Τροιζηνία: Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.της περιοχής καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το δρόμο Δρυόπης - ΕπιδαύρουΠΟΡΟΣ

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αποκατάσταση του δρόμου Δρυόπης - Επιδαύρου, καλεί τους πολίτες του Πόρου, της Τροιζηνίας και των Μεθάνων, η Ομάδα Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. της περ...

Πόρος: «Χριστούγεννα στην Καθετή»ΠΟΡΟΣ

Η πρώτη μας εκδήλωση στη σκηνή του πολυχώρου μας στην Πούντα είναι γεγονός! Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου στις 8:00 μμ γιορτάζουμε μαζί τα Χριστούγεννα στην Καθετή! Βυθιστείτε στη μαγεί...

«Πράσινα» νησιά: Από €2.000 τον χρόνο έπεσαν στα €40 – Πώς μείωσαν την τιμή στο ρεύμαΠΟΡΟΣ

Τι λένε οι κάτοικοι των «πράσινων» νησιών του Αιγαίου - Φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας καθιστώντας τα πρότυπα για το μέλλον...