ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναδρομή του Poros Arts Festival 2023 - Ένα νησί, μία γιορτή, πολλές χορηγίες!

Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε στους δρόμους, τις πλατείες, τις παραλίες, τα ορόσημα, το σινεμά, το θέατρο και τους εκθεσιακούς χώρους του νησιού, προσφέροντας θέαμα και χαμόγελα και επιβεβαιώνοντας το σύνθημά του: Poros Arts Festival – «Ένα νησί, μία γιορτή»!

Κινηματογραφικός Ιούνιος

Όλα άρχισαν στις 17 Ιουνίου με το παιδικό κουκλοθέατρο «Γοργόνα, γοργονίτσα». Η μαγική παράσταση της Εμμανουέλας Καποκάκη και της ομάδας Πράσσειν Άλογα λόγω βροχής μεταφέρθηκε από το ανοιχτό θέατρο Συγγρού στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γυμνασίου, αλλά η εμπειρία έμεινε εξίσου αξέχαστη σε παιδιά και γονείς. Συνέχεια είχαν στις 24 τα δύο μονόπρακτα του Ι. Καμπανέλλη «H μυστική ζωή του Γουόλτερ Μίττυ» και «Ο πανηγυρικός» με τον Δημήτρη Φραγκιόγλου, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από το ενθουσιασμένο κοινό στο ανοιχτό θέατρο Συγγρού. Είχε προηγηθεί η χορωδία της Καθετής, που συγκίνησε με το «Παραμύθι χωρίς όνομα», υπό τη διεύθυνση της Σοφίας Ζαράνη.

Ο Ιούνιος έκλεισε με το τετραήμερο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους (27-30 Ιουνίου) στο φιλόξενο, δροσερό και σύγχρονο Σινέ Διάνα, με την επιμέλεια της Φλώρας Πρησιμιντζή. Το φεστιβάλ είχε τα πάντα. Βραβευμένα έργα μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ με περιβαλλοντική και κοινωνική θεματική, υπότιτλους σε ελληνικά ή αγγλικά αντίστοιχα, τους και τις δημιουργούς των περισσότερων από αυτά, συζήτηση, αλλά και κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για το νησί: Οι προβολές ξεκινούσαν καθημερινά με το ντοκιμαντέρ «Saving Poros», το οποίο ενημέρωνε το κοινό για την απειλή των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών για τον Πόρο και αποτελούσε αφορμή για συζήτηση και περαιτέρω πληροφόρηση για το θέμα.

Εικαστικός Ιούλιος

Τον Ιούλιο οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με καταιγιστικό ρυθμό. Στις 9 Ιουλίου τιμήσαμε τον Μιχάλη Χατζηπέρο και τους Βουρλιώτες πρόσφυγες στον Πόρο στη «Μνήμη Μιχάλη Χατζηπέρου», σε επιμέλεια της Χατζοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης και με τη μουσική συνοδεία του σχήματος παραδοσιακής μουσικής Σύντονον. Ακολούθησε το τριήμερο Φεστιβάλ τεχνών δρόμου (11-13 Ιουλίου), που πλημμύρισε την παραλιακή με μουσικές, ζωγραφική και κέντημα και στις 14 η συναυλία του Ματθαίου Γιαννούλη στην κατάμεστη πλατεία Ηρώων. Σειρά είχε στις 15 η θεατρική παράσταση «Θέλω να σου κρατάω το χέρι». Ο συγγραφέας Τάσος Ιορδανίδης και η σύζυγος και πρωταγωνίστριά του Θάλεια Ματίκα γέμισαν το ανοιχτό θέατρο Συγγρού και συγκίνησαν το κοινό με μια δυνατή παράσταση, η οποία ήταν και η πρώτη που παρακολούθησαν τα παιδιά τους!

Στα παιδιά ανήκε και η βραδιά της 18ης Ιουλίου, με το bubble parade & performing «Νεφελοκοκκυγία». Από τη Γοργόνα ως την Πλατεία Δημαρχείου και από το σούρουπο μέχρι αργά το βράδυ, τα παιδιά του νησιού διασκέδασαν μοναδικά με τις εντυπωσιακές σαπουνόφουσκες, χόρεψαν και γέλασαν με την ψυχή τους. Ο Ιούλιος μάς επεφύλασσε ένα δυνατό εικαστικό τελείωμα, με πέντε εκθέσεις να συμβαίνουν παράλληλα στον Πόρο, μεταξύ των οποίων η εντυπωσιακή έκθεση αστροφωτογραφίας «Κάτω από τον έναστρο ουρανό» του Βαγγέλη Καΐκα, πίσω από το Δημαρχείο (22-30 Ιουλίου).

Μουσικός Αύγουστος

Ο Αύγουστος μπήκε εξίσου δυναμικά με δύο χορευτικές εκδηλώσεις. Τον… χορό άνοιξε στις 2 Αυγούστου το «Full Moon Beach Party» από το χοροδιδασκαλείο του ΝΟΠΤ. Το Κανάλι γέμισε κόσμο, που ήρθε να δει εντυπωσιακούς λάτιν χορούς, να χορέψει και να ρίξει μια βραδινή βουτιά κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι. Στις 4, σειρά είχαν οι παραδοσιακοί χοροί, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης», χάρη στους οποίους στο ανοιχτό θέατρο Συγγρού δεν έπεφτε καρφίτσα! Ακολούθησε στις 5 Αυγούστου η παρουσίαση των ποριώτικων βιβλίων της περιόδου 2020-2023 στον ίδιο χώρο, σε επιμέλεια Χατζοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης και οργάνωση Γιάννη Μανιάτη. Την παρουσίαση συνόδεψε μαγικά η Σοφία Ζαράνη στο τραγούδι, η Μαρία Δελή στο ακορντεόν και ο Γιώργος Μπερής στην κιθάρα, σε μια απολαυστική λογοτεχνική αλλά και μουσική βραδιά.

Η μουσική είχε την τιμητική της τον Αύγουστο στον Πόρο, και ιδιαίτερα η κλασική. Μόνο στο πλαίσιο του Poros Arts Festival, έγιναν δύο εκδηλώσεις κλασικής μουσικής: στις 13 ένα εντυπωσιακό happening κλασικής μουσικής με τη Σοφία Ζαράνη από τον βράχο του Ρολογιού και στις 19 το «Ρεσιτάλ πιάνου για τη Βαλέρια», στο ανοιχτό θέατρο Συγγρού. Το πολυπληθές κοινό απόλαυσε τρεις καταξιωμένους/-ες μουσικούς, τον Αχιλλέα Γουάστωρ, την Ελισάβετ Μαντοπούλου και τη Νάντια Καραγεώργη σε γκεστ εμφάνιση, και ένα ανερχόμενο αστέρι, την ίδια την τιμώμενη Βαλέρια. Το μουσικό καλοκαίρι του Poros Arts Festival έκλεισαν στις 26 οι «Μουσικές του κόσμου», με τον Δήμο Κουμαρίδη, τον Ανδρέα Μπουτσικάκη και την Ευδοκία Ράπτη, στο μαγευτικό σκηνικό της πλατείας Αγίου Γεώργιου.

Και το καλοκαίρι συνεχίζεται…

Όμως το Poros Arts Festival μάς επιφύλασσε ένα ακόμα δώρο, λίγο πριν αφήσουμε πίσω μας και αυτό το καλοκαίρι. Στις 3-13 Σεπτεμβρίου, στον χώρο της Καθετής στην Πούντα, την έκθεση μικτών εικαστικών τεχνών «Μεταμορφώσεις», με τη συμμετοχή  των Γκελή Γιώργου (ζωγραφική, αγιογραφία), Τσουκαλά Αθανασίας (κεραμική), Παιδιαδιτάκη Ελένης (φωτογραφία) και του Ποριώτη Παύλου Νίκου (φωτογραφία).

Σημαντική σημείωση

Σε όλες τις εκδηλώσεις του Poros Arts Festival 2023 συγκεντρώθηκαν χρήματα για τη Βαλέρια και γινόταν ενημέρωση για το θέμα των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στον Πόρο.

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε τον Δήμο Πόρου, που εμπιστεύτηκε στην Καθετή τη συνδιοργάνωση του Poros Arts Festival 2023, καθώς και τους/τις χορηγούς και εθελοντές/-ριες για την πολύτιμη συμβολή τους.

Φωτογραφίες: Φαίη Ορφανίδου, Μπάμπης Κανατσίδης και Νίκος Παύλου.

Χορηγός Επικοινωνίας του Poros Arts Festival, ΕΡΤ

 

Η υλοποίηση του τρίμηνου Poros Arts Festival 2023 δεν θα ήταν τόσο πετυχημένη αν δεν είχαμε τη στήριξη και πολύτιμη βοήθεια των χορηγών του! Φίλοι και φίλες του νησιού στήριξαν με όλη τους την αγάπη τον θεσμό, αναγνωρίζοντας τη σημασία του σκοπού του και τα οφέλη που έχει να προσφέρει στον τόπο.

Η Καθετή ευχαριστεί θερμά όλους τους ανθρώπους που με γενναιοδωρία στήριξαν αυτήν τη συλλογική προσπάθεια για το νησί μας και στάθηκαν δίπλα μας με αλληλεγγύη όπου χρειάστηκε. Μαζί συμβάλαμε σημαντικά σε ένα εκπληκτικό και πλούσιο πολιτιστικό καλοκαίρι για τον Πόρο μας!

Διαβάστε επίσης

Πόρος: "Ο βυθός και οι κάτοικοί του" - Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η έκθεση της Ήβης Γαβριηλίδη στην Καθετή ΠΟΡΟΣ

Μια εντυπωσιακή έκθεση ζωγραφικής μας φέρνει σε επαφή με τον βυθό και τα υπέροχα πλάσματά του μέσα από τη δημιουργική ματιά μιας καταξιωμένης ζωγράφου. Μέδουσες, χταπόδια, θαλάσσιε...

Δημοσκόπηση στο νησί του Πόρου έδειξε ότι το 87% των κατοίκων  αντιτίθεται στην επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειώνΠΟΡΟΣ

«Οι πολλαπλές τραγωδίες που πλήττουν την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι μάς προκαλούν μεγάλη θλίψη. Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζουμε ότι επίκειται μια άλλη περιβαλλοντική τραγωδία, την οπο...

Πόρος: Εκδήλωση για ονοματοδοσία κτηρίου στη μνήμη του ιατρού και καθηγητή Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ ΠΟΡΟΣ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023 παρουσία 200 περίπου θεατών η εκδήλωση ονοματοδοσίας του κτηρίου πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Πόρου σε κτήριο «Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ». ...

Εγκαίνια εκλογικών κέντρων Δημητριάδη, Σούχλα και Μούγιου, σε Πόρο, Γαλατά και Μέθανα ΠΟΡΟΣ

Κορυφώνεται η προεκλογική περίοδος σε Πόρο, Τροιζηνία και Μέθανα. Τις επόμενες ημέρες προγραμματίζονται τα εγκαίνια των εκλογικών κέντρων δημοτικών παρατάξεων στο νησί του Πόρου, τ...

Πόρος: Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η ανάθεση του έργου του Βιολογικού! ΠΟΡΟΣ

Έφτασε η ώρα για να ξεκινήσει - από την αρχή - ένα έργο που έχει ταλαιπωρήσει το νησί του Πόρου, περισσότερο από τρεις δεκαετίες και σήμερα, αποτελεί το μεγαλύτερο έργο στην ιστορί...

Έκθεση ζωγραφικής "Ο βυθός και οι κάτοικοι του" - Η Ήβη Γαβριηλίδη στην Καθετή ΠΟΡΟΣ

Πόσο εντυπωσιακό θα ήταν να δούμε τον βυθό και τα υπέροχα πλάσματά του μέσα από τη δημιουργική ματιά μιας καταξιωμένης ζωγράφου; Μέδουσες, χταπόδια, θαλάσσιες χελώνες και αστερίες ...