ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σπύρος Μάνεσης: "Όλη η αλήθεια για την πλαζ του Ασκελίου"

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου New Aegli Resort στον Πόρο, κ. Σπύρος Μάνεσης, μας απέστειλε την ακόλουθη επιστολή, την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια: 

 

 

 Ο Λ Η   Η   Α Λ Η Θ Ε Ι Α   Γ Ι Α   Τ Η   Π Λ Α Ζ    Τ Ο Υ    Α Σ Κ Ε Λ Ι Ο Υ
Γράφει ο Σπύρος Μάνεσης 

                       ----------------------------------------------------------------------------------------

                  Στις 22.11.2022 επετελέστη μια  πράξη μεγίστης πολιτικής ( - - - - - - -).Ο καθένας μπορεί να συμπληρώσει το ουσιαστικό που επιθυμεί.

          Οι μπουλντόζες της τοπικής αυτοδιοίκησης, με κονδύλι 25.000 ευρώ,ισοπέδωσαν και κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις της πιο οργανωμένης και κοσμοπολίτικης πλάζ του Πόρου !

          Της κεντρικής πλάζ του νησιού !.(κατά το Βαρουφακικό ρηθέν προς τη γυναίκα του)  <<αγάπη μου σήμερα έκλεισα τις τράπεζες της χώρας>> !

          Της πλάζ του Ασκελίου.!

          Με τις πολιτισμένες εγκαταστάσεις,τις σύγχρονες τουαλέτες με τους στεγανούς βόθρους,τα αποδυτήρια,τους αυτόματους καταιωνιστήρες (ντούς),τις ράμπες για ΑΜΕΑ,τα στέγαστρα για τους ηλικιωμένους,το service  στην παραλία με τα προειδοποιητικά μπουτόν  στις ομπρέλες,τις ξαπλώστρες,τις πρώτες βοήθειες,το security όλη τη νύκτα με νυχτοφύλακα………

          Το πέτρινο μπαράκι με την κεραμοσκεπή…..

          Τη πλάζ,τη βραβευμένη με τη μοναδική Γαλάζια σημαία στο νότιο Σαρωνικό,επι σειράν ετών !

          Δεν σεβάστηκαν ούτε την πέτρινη σκάλα που από τη 10ετία του 1930  είχε κατασκευαστεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πελατών του παλιού ξενοδοχείου  ΑΙΓΛΗ του μεσοπολέμου και τις ανάγκες των παραθεριστών της περιοχής….

          Υποσχέθηκσν σε ανάρτηση,την κατασκευή ξύλινης σκάλας, αλλά μέχρι σήμερα τίποτα.

          Φαίνεται έχει καθυστερήσει  στο ξυλουργείο….

          Όλα σε λίγες ώρες,με τον πένθιμο κροταλισμό της αδηφάγου μπουλντόζας,έγιναν <<στάχτη,μπούλμπερη και κρανίου τόπος>>…..

          Κι έτσι τώρα έχουμε <<κατάσταση>> πλάζ,όπως την έφτειαξε ο Δημιουργός ,θαλασσίτσα,άμμος και  3 εναπομείναντες ευκάλυπτοι,διότι ο 4ος εμπόδιζε την είσοδο της μπουλντόζας και κόπηκε κι αυτός…..

          Προ ημερών στήσανε και μερικές ομπρέλες,να πάει ο καθένας να ξαπλώσει φακιρικά,με πετσέτα στην άμμο,χωρίςτο παραμικρό service.

          Παρ ολίγον θα ξεπάτωναν και την παλιά προβλήτα, οπου είχαν γυριστεί οι γνωστές ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου με το Βέγγο κτλ. Δόθηκε μάχη  για να την διατηρήσουν.

          Ναι λοιπόν,η πλάζ των παιδικών ,μας χρόνων,των νεανικών μας συναντήσεων και συναναστροφών,πέρασε πιά στο χώρο του ονείρου….

          <<Ονειρο ήτανε  τ αλησμονήσαμε >>……

          Θα τρίζουν τα κόκκαλα του αυτοχειριασθέντος μεγάλου Ποριώτη  και Πρωθυπουργού Αλεξάνδρου Κορυζή (του οποίου  γιορτάσαμε πρίν από μερικές ημέρες  τα 82 χρόνια από τον θάνατό του) που από φιλότιμο και ευθιξία,στη μομφή που του επέρριψε ο Βασιλεύς Γεώργιος,όχι απλώς παραιτήθηκε,αλλά αυτοκτόνησε από ευθιξία.Θα μου πείτε άλλοι καιροί,άλλα ήθη…..

          Και γιατι γκρεμίστηκε η πλάζ ?<< Ινα πληρωθεί το ρηθέν >>ότι οι εγκαταστάσεις αυτές είχαν γίνει …..χωρίς άδεια !

         Ναι,οι ρέκτες  της Κτηματικής δεν βρίσκανε άδειες κατασκευής ,κι αμ έπος αμ έργον, εξέδωσαν <<πρωτόκολλο  κατεδάφισης>>.Πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι…..

          Σιγά να μην μπαίνανε στον κόπο να ψάξουνε στα αρχεία του ΕΟΤ !.Διότι ο ΕΟΤ  ήτανε αυτός που τις είχε κατασκευάσει γύρω στα 1965  την τσιμεντένια πλατφόρμα,τις τουαλέτες  με το στεγανό βόθρο,τα αποδυτήρια,τις ντουζιέρες και μεγάλο αριθμό μεταλλικών ερμαρίων με κλειδιά  για να εναποθέτουν οι λουόμενοι τα πράγματά τους.Οι παληότεροι θα τις θυμούνται.

          Μετά, τη 10ετία του 1980,επειδή οι εγκαταστάσεις είχαν  φθαρεί,ο τότε πρόεδρος του λιμενικού ταμείου Πόρου,τις επισκεύασε και εκσυγχρόνισε, κατασκευάζοντας και το ωραιότατο πέτρινο μπαράκι με τη γουστόζικη κεραμοσκεπή,που στις δόξες του συναγωνιζόταν  τη φήμη και τη κοσμοσυρροή της σύγχρονης <<Ψαρού >> της Μυκόνου.!

          Στα αρχεία  του λιμενικού ταμείου Πόρου,κάπου θα υπάρχει καταχωνιασμένη η απόφαση επισκευής της πλάζ Ασκελίου της τότε επιτροπής.Αδυνατώ να πιστέψω ότι η επισκευή της πλάζ τη 10ετία του 1980 έγινε δικτατορικώ δικαιώματι,χωρίς σύμφωνη γνώμη της επιτροπής.

          Αλλά και η προβλήτα είχε γίνει χωρίς άδεια κατά το αφήγημα της Κτηματικής Υπηρεσίας

          Και πάλι δεν μπήκαν στον κόπο να ανατρέξουν στα αρχεία του Υπουργείου Δημοσίων Εργων για να βρούν την άδεια κατασκευής της.

          Διότι ναι, ώ αμνήμονες,η προβλήτα αυτή κατασκευάστηκε με απόφαση και άδεια του Υπουργείου Δημοσίων έργων,μαζί με την προβλήτα του τότε ξενοδοχείου <<Χρυσή Αυγή >> και νύν <<Golden View>>. Γύρω στα 1960.

          Ο Ποριώτης Γενικός Επιθεωρητής Δημοσίων Εργων και δεξί χέρι του Κωνσταντίνου Καραμανλή,Κωνσταντίνος Λάλας,μηχανικός,ο οποίος εκπόνησε και το πολαιοδομικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά,μετά από παράκληση του,ιδιοκτήτη της παλιάς ΑΙΓΛΗΣ.Κυριάκου Μάνεση,στο σημείο του αιχμηρού βράχου,κατεσκεύασε την νύν προβλήτα με τίς σκάλες, με άδεια του Υπουργείου Δημοσίων Εργων  και προφανώς τοπικό συνεργείο.

          Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες του <<Χρυσή Αυγή>>  Στάθης Βουρδαχάς και Νίκος Δουζίνας τον παρεκάλεσαν να φτειάξει και στο ξενοδοχείο τους μπροστά προβλήτα,όπερ και εγένετο.

          Βέβαια και η παληά πέτρινη σκάλα που κατεδαφίστηκε,θα είχε κατασκευαστεί τη δεκαετία το 1930 με κάποια άδεια των φορέων της εποχής υποθέτω ,χαμένη κι αυτή στα βάθη των χρόνων.

          Οπου λοιπόν  δεν βρίσκουμε άδεια δεν χρειάζεται να μπούμε στον κόπο να ψάξουμε,…….τεκμαίρεται ότι…..και τα γκρεμίζουμε.

          Εξ ού και το πρωτόκολλο κατεδάφισης των εγκαταστάσεων της πλάζ Ασκελίου.Ολα ΟΚ ,όλα νόμιμα….

         Μήπως θα πρέπει να εκδώσουμε και πρωτόκολλο κατεδάφισης του …..Παρθενώνα ?

Γιατί η άδεια που είχε εκδώσει ο Περικλής,χάθηκε προφανώς στα βάθη των χρόνων….!!

          Θα μας διαφωτίσει επ αυτού η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

          Τυπικά λοιπόν είμαστε καλυμμένοι.Ολα ΟΚ.! Σκαμνάκη φώτα ! Γκρέμισέ τα ¨όλα !

          Βέβαια οι εργασιομανείς της Κτηματικής έχουν εκδώσει πάνω από 10 πρωτόκολλα κατεδάφισης προβλητών κτλ για περιοχές του Πόρου (Poros Image,Ασπρος Γάτος ) κτλ.

          Παραμένουν όμως ανενεργά (και καλώς κατά την γνώμη μου) μέχρις ότου ο φορέας ανάψει το πράσινο φωτάκι,( η αλλίως τους κλείσει το ματάκι) για να τις υλοποιήσουν …..

          Όλα λοιπόν ωραία και καλά.Τις εγκαταστάσεις πήραμε την απόφαση να τις κατεδαφίσουμε.

          Υπάρχει όμως εγκεκριμένο plan B,που σημαίνει ότι θα φτειάξουμεκάτι καλλίτερο απ αυτό που υπήρχε ?.Δυστυχώς όχι.Διαλέξαμε το εύκολο που το κάνει ο καθένας

          Δηλ.να γκρεμίζουμε ! Είμαστε πρώτοι !.Οταν <<εν καιρώ>> εγκριθούν τα σχέδια κάποιας μακέτας  που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και μετά από 40 κύμματα,εγκρίσεις και υπηρεσίες αυτά τα καλλίτερα σχέδια εγκριθούν<<όταν με το καλό εγκριθούν>>….

          Ζήσε Μάη μου να φάς τριφύλλι.Ωστόσω ο πλειοδοτήσας της δημοπρασίας,υποχρεούται πέραν του αστρονομικού τιμήματος που ενδέχεται να δεχτεί να καταβάλει,θα πρέπει να φτειάξει  χημικές τουαλέτες.ξύλινα αποδυτήρια (αυτά τα κουτάκια που αλλάζεις το μαγιώ και φαίνεσαι από κάτω),ντούς,καντίνα,ξύλινες ξαπλώστρες κτλ.

          Ωραία πράγματα δηλαδή.Βρήκαμε το θύμα να τα φτειάξει όλα αυτά,Εμείς έξυπνα τα γκρεμίσαμε,το κορόιδο θα τα φτειάξει !

         Και ποιος ήταν ο φορέας που τους κάλεσε να κατεδαφίσουν  την  πλάζ Ασκελίου?

          Η τοπική αυτοδιοίκηση!! Ναί παιδιά,η τοπική αυτοδιοίκηση!!

          Με ποιο σκεπτικό?

          Για να <<νομιμοποιηθεί>> ο χώρος ! Να αυξηθουν τα τετραγωνικά,από 500 που παρεχωρούντο με απ ευθείας ανάθεση σε 1258 !!!

          Και να βγεί ο χώρος σε δημοπρασία!!!

         Τώρα αν ο  εναπομείνας χώρος για  τους λουομένους που θέλουν να κάτσουν σε ελευθερο χώρο  χωρίς να πληρώνουν είναι ανύπαρκτος,σιγά να μη μας νοιάζει….

          Και το τίμημα του πλειοδοτήσαντα της δημοπρασίας,αν φτάσει στα ύψη πόσο θα πρέπει να χρεώνει τις ξαπλώστρες και τις λοιπές παροχές?

  ----- Μεγαλειοτάτη,ο λαός πεινάει.-----Καλά δεν τους φτάνει το παντεσπάνι ? (Μαρία Αντουανέτα).

         ΕΛΕΧΘΗ. Ο χώρος αυτός είναι φιλέτο !!. (Αρα, θα βγάλει το  λιμενικό ταμείο με τη δημοπρασία πολλά λεφτά !! )

          Θεέ και Κύριε ! Τον χώρο που προβάλλεται στον αιγιαλό και στην παραλία  το Ξενοδοχείο NEW AEGLI RESORT στο Ασκέλι να τον βγάλουμε στη δημοπρασία !

          Ο tempora ! O mores !.Πρακτική Μακιαβέλι.Κάνετε ένα πελώριο λάθος κύριοι.

         Ο δικαιωματικός μπροστινός χώρος ενός μαγαζιού,στην Πλατεία Ηρώων π.χ.με το σκεπτικό αυτό μπορεί να δοθει σε άλλον,στον γείτονα ,να βγεί στη δημοπρασία ανάλογα με τις ορέξεις του <<Ηγεμόνα>> !

         Παιδιά ζούμε στον 21ο αιώνα,2023 .Η ελαίω Θεού Μοναρχία  του Οθωνα πέρασε ανεπιστρεπτί.Μην πω και του αλήστου μνήμης Παπαδόπουλου της δικτατορίας

          Και το να βγάζουμε σε δημοπρασία την πλάζ του ΑΙΓΛΗ,ενώ δεν γουστάρουμε να βγάζουμε την πλάζ του ΣΕΙΡΗΝΑ η του POROS IMAGE ή το να δίνουμε απ ευθείας ανάθεση σε άλλους φέτος διπλανούς ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης,επειδή έτσι γουστάρουμε,δεν ξέρω ποιος νόμος το υπαγορεύει.

          Οπωσδήποτε όμως θα μας διαφωτίσει η εμπεριστατωμένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείαςστο οποίο έχουμε προσφύγει νόμιμα.

          Ξεφυλλίζοντας λίγο το Διοικητικό Δίκαιο του Κυριακόπουλου,ερανίζομαι  κάποιες αρχές που διέπουν το Δίκαιο της Χώρας.

          

        <<  Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ. Σύμφωνα με τους κανόνες δικαίου το κράτος και τα δημόσια νομικά πρόσωπα οφείλουν να προστατεύουν τον διοικούμενο και τους τρίτους που μπορεί να θίγονται από τη δράση της διοίκησης.Η προστασία αυτή πραγματώνεται μέσω της  εφαρμογής της Αρχης της ισότητας των διοικουμένων ενώπιον των δημοσίων υπηρεσιών,της Αρχής της προστατευομένης εμπιστοσύνης,της Αρχής της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης που  επιβάλλει στα διοικητικά όργανα να ασκούν τις  αρμοδιότητές τους  σύμφωνα με το αίσθημα δικαίου που επικρατεί

 ### ΕΙΠΑΤΕ << Ναι αλλά η πλάζ αυτή παλιά εβγαινε στη δημοπρασία.>>

          Πρό 10ετίας ναι και μετά από το 2013 κατ ανάθεση μας τη παραχωρούσε το Λιμ.Ταμείο συνέχεια.Ο λόγος ?.Μετά την αγορά που κάναμε του  χώρου του νύν πάρκιγκ έχουμε προβολή στην πλάζ ,ενώ πρώτα δεν είχαμε.Και έκτοτε την ζητάγαμε και κατ έτος υποχρεωτικά μας την παραχωρούσε το Λιμ.Ταμείο μέχρι και το 2022.

          That is all.Ναί,ίσως θα πρέπει να σας ευγνωμονούμε αιώνια γι αυτές τις παραχωρήσεις και  μας κάνατε μεγάλη χάρη που τόσα χρόνια δεν τη βγάζατε σε δημοπρασια….

### ΕΙΠΑΤΕ <<Μα ο χώρος είναι φιλέτο>>

          Αλλ ώ (- - - - - -) << It “s the economy stupid >> (όπως έλεγε και ο Κλίντον) ,ο χώρος είναι φιλέτο διότι από πίσω υπάρχει μια ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων 200 κλινων και μαζί με τους λοιπούς παραθεριστές του Ασκελίου η πλάζ σφύζει από ζωή.

          Αυτός είναι ο λόγος που δεν βγάλατε σε δημοπρασία κομμάτι της πλάζ Ασκελίου που είναι κοντά στη Παναγίτσα πχ !!!

          Με την ίδια λογική,ο κάθε δήμαρχος της γειτονιάς, δίπλα σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες,όπως στον ΑΣΤΕΡΑ Βουλιαγμένης πχ,θα μπορούσε να βγάλει <<Βασει νόμου>> σε δημοπρασία την πλάζ μπροστά στη ξενοδοχειακή μονάδα.

           Ισως ο κ.Νίκος Ιωαννίδης Ασκελιώτης,ο οποίος επι σειράν ετών υπήρξε Διοικητής του τεράστιου αυτού τουριστικού συγκροτήματος θα μπορούσε να σας διαφωτίσει αν είχατε την ευγενή καλωσύνη να ακούτε και τη γνώμη κάποιου άλλου.

### ΕΙΠΑΤΕ <<Μα σας το είχα πεί από παλιά και το ξέρατε >>(ότι θα έβγαινε η πλάζ σε δημοπρσία).

          Υes Sir,το είχατε πει από παλιά,αλλά ποτέ δεν ενδιαφερθήκατε να μάθετε ποια είναι η γνώμη μας και οι απόψεις μας,τις θεωρούσατε  καταφατικές,διότι αρνείσθε να ακούσετε κάποια αντίθετη γνώμη και θεωρείτε  πάντα την απάντηση του  άλλου  θετικά δεδομένη,άλλως στα τάρταρα…

### ΕΙΠΑΤΕ <<Εμείς προσπαθήσαμε να νομιμοποιήσουμε τις εγκαταστάσεις της πλάζ,αλλά δεν το επιτύχαμε.>>

          Αληθινά θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε και να μας κοινοποιήσετε την αλληλογραφία που ανταλλάξατε με την Κτηματική Υπηρεσία και για ποιόν λόγο σας το απέρριψε.

          Τέλος δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχει η προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου  προσβάλαμε την πράξη της δημοπρασίας και μόνον και η άρνησή σας να  παραχωρήσετε την πλάζ σε μας,ή σε άλλον κατ ανάθεση,προκειμένου να εξυπηρετηθούν  και φέτος οι επισκέπτες του νησιού και οι Ποριώτες.

          Θα είχε αποφευχθεί η εικόνα της ερημιάς και εγκατάλειψης που παρουσιάζει αυτή τι στιγμή,σήμερα η πλάζ.

          Δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα.Προκαλώ τον νομικό σας σύμβουλο να γνωματεύσει επαυτού.

          Ναι  είναι θέμα εγωισμού και γοήτρου,να μην κάνετε πίσω!.

          Οπως ο Υδραίος καπετάνιος προτίμησε να ρίξει το καράβι στα βράχια παρά να ακούσει το ναύκληρο που του υπέδειξε να αλλάξει πορεία ! Καθαρή Πορεία……..

Ευχαριστώ

Διαβάστε επίσης

Δήμος Πόρου: Ολοκληρώθηκαν έκτακτες αναθέσεις δράσεων πυροπροστασίας και ύδρευσης ύψους 537.605 ευρώ ΠΟΡΟΣ

Μια ακόμα ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία ανάθεσης έργων και εργασιών ολοκληρώθηκε από τον Δήμο Πόρου τις τελευταίες βδοδμάδες.   Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δημάρχου Πόρου Γιάνν...

Πόρος: Ενημέρωση σχετικά με την αποκατάσταση της βλάβης του υποθαλάσσιου αγωγούΠΟΡΟΣ

Σύμφωνα με ενημέρωση του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη, η βλάβη στον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς ύδατος Γαλατά - Πόρου έχει αποκατασταθεί και η τροφοδοσία των δεξαμενών του νησι...

Πόρος: Οι αιτησεις εγγραφής για το νέο σχολικό έτος 2023-2024 για το ΚΔΑΠ λήγουν στις 11 ΙουλίουΠΟΡΟΣ

Το ΚΔΑΠ Δήμου Πόρου, ενημερώνει πως οι αιτησεις για τη χορήγηση voucher για το ΚΔΑΠ του Δήμου Πόρου, από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. λήγουν στις 11 Ιουλίου. Όσοι γονείς επιθυμούν να υποβάλουν α...

Πόρος: Σκάφος προκάλεσε βλάβη σε αγωγό υδροδότησης - Συνελήφθη ο κυβερνήτης - Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση της βλάβηςΠΟΡΟΣ

Σοβαρό πρόβλημα στην υδροδότηση, αντιμετωπίζει από εχθές το απόγευμα το νησί του Πόρου, καθώς διερχόμενο τουριστικό σκάφος προκάλεσε σοβαρή βλάβη σε κεντρικό αγωγό νερού Πόρου - Γα...

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ &amp; ταινιών μικρού μήκους - Ο Πόρος έζησε τη μαγεία των αληθινών ιστοριών... ΠΟΡΟΣ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Ταινιών Μικρού Μήκους, στα πλαίσια Poros Arts Festival. Μια από τις πιο ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχει φιλοξενήσει ...

Προβολή του Πόρου στην Ρουμανία - Η ΕΤΑΠ και ο ΕΕΣΠ υποδέχθηκαν Press Trip Ρουμάνων δημοσιογράφων ΠΟΡΟΣ

Η Τουριστική επιτροπή του Δήμου Πόρου σε συνεργασία με τον Εμπορικό Επαγγελματικό Σύλλογο Πόρου υποδέχθηκαν την Παρασκευή το Pro Tv Ρουμανίας οπου είναι ο κορυφαίος τηλεοπτικός στα...

Πόρος: Αυτοκίνητο ΙΧ καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά στον περιφερειακό της Σφαιρίας ΠΟΡΟΣ

Σοβαρό περιστατικό πυρκαγιάς σε αυτοκίνητο ΙΧ κινητοποίησε Αστυνομία και Πυροσβεστική στον Πόρο. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Δευτέρας 3 Ιουλίου 2023, στις 4.30πμ, το Εθελοντικό...