ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γεύσεις και αρώµατα Λεµονοδάσους από το ζαχαροπλαστείο «Βλάχος»

Ο Δημήτρης & η Μαρία Βλάχου μιλούν στο SM για την σπιτική λεμονάδα από το πασίγνωστο Λεμονοδάσος και την παράδοση του ζαχαροπλαστείου «Βλάχος» στον Γαλατά.
 To φημισμένο ζαχαροπλαστείο «Βλάχου» στον Γαλατά, ξεκίνησε από την αγάπη και το μεράκι του Νίκου και της Βούλας Βλάχου το 1976. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της λειτουργίας του, οι γεύσεις από τις σπιτικές συνταγές του Βλάχου, χάιδευαν απαλά τον ουρανίσκο των ντόπιων και ξένων που δοκίμαζαν τα γλυκά του.
Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει και λίγα χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής της οικογένειας, στον Γαλατά.
Το μυστικό της επιτυχίας των γλυκών του Βλάχου, πηγάζει από τον σεβασμό στην παράδοση και τα αγνά υλικά που χρησιμοποιεί, από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε.
Με το πέρασμα των χρόνων, η επιχείρηση αναπτύχθηκε και πέρασε στην επόμενη γενιά της οικογένειας, στα αδέρφια Γιάννη και Δημήτρη.
Ο Δημήτρης Βλάχος και η σύζυγος του Μαρία μεγάλωσαν στον Γαλατά και κράτησαν ζωντανή την αγάπη και το μεράκι του Νίκου και της Βούλας Βλάχου, συνεχίζοντας με επιτυχία την παράδοση της οικογενειακής επιχείρησης. Οι δύο νέοι, θυμούνται με νοσταλγία τα παιδικά τους χρόνια, με τις γεύσεις και τα αρώματα από τα περιβόλια με τις λεμονιές του Λεμονοδάσους.
Με αυτές τις αναμνήσεις, ο Δημήτρης και η Μαρία, αποφάσισαν εν μέσω κρίσης τον Απρίλιο του 2015, να ξεκινήσουν ένα δημιουργικό «ταξίδι» με αφετηρία το Λεμονοδάσος παράγοντας παραδοσιακή, σπιτική λεμονάδα, χωρίς συντηρητικά. Ένα τοπικό προϊόν, με ισχυρό brand name, που κερδίζει διαρκώς έδαφος στην αγορά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δυο χρόνια μετά από την παραγωγή της πρώτης λεμονάδας, η επιχείρηση Βλάχου, συνεργάζεται με αρκετές επιχειρήσεις στην Αθήνα, όπως τα super market του Δ. Θανόπουλου. Στον Πόρο, η λεμονάδα «Λεμονοδάσος» σερβίρεται παγωμένη σε αρκετά καφέ του νησιού.
«Θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα αυθεντικό, τοπικό προϊόν, όπως η λεμονάδα που έφτιαχνε η γιαγιά μας και πίναμε εμείς μικροί. Θέλαμε να προσφέρουμε άφοβα στα παιδιά μας, μια παραδοσιακή σπιτική λεμονάδα, χωρίς συντηρητικά και αυτό ήταν ένα επιπλέον κίνητρο για εμάς» μας λέει η Μαρία Βλάχου.
Αρχικά η προσπάθεια, αντιμετώπισε δυσκολίες. «Ξεκινήσαμε ως “πειρατές”, αλλά στην πορεία με τις κατάλληλες συμβουλές, ξεπεράσαμε τα εμπόδια» αναφέρει ο Δημήτρης Βλάχος «Σήμερα, έχουμε κατοχυρώσει το brand name και συνεργαζόμαστε με επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα» συμπληρώνει.
Οι καταναλωτές και οι επιχειρηματίες έχουν αγκαλιάσει το προϊόν. Άλλωστε ποιος δεν γνωρίζει το Λεμονοδάσος; Η φήμη του έχει ξεπεράσει τα στενά όρια του ηπειρωτικού κομματιού του Δήμου Πόρου, κάνοντας το γνωστό σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Η παραγωγή του λεμονιού του Λεμονοδάσους, αποτέλεσε πηγή πλούτου για την περιοχή και σήμερα χάρη στις προσπάθειες του Δημήτρη και της Μαρίας, έχει ξεκινήσει εκ νέου η ανάδειξη των αρωμάτων και της γεύσης του ευλογημένου αυτού φρούτου. Το κύριο χαρακτηριστικό του λεμονιού του Λεμονοδάσους, είναι το έντονο άρωμα του, ενώ έχει μεγαλύτερη οξύτητα και λιγότερο χυμό.
Ο Βλάχος όμως, δεν σταμάτησε στην σπιτική λεμονάδα. Πάντρεψε το λεμόνι με το παραδοσιακό αμυγδαλωτό Πόρου δημιουργώντας το αμυγδαλωτό Λεμονοδάσους. Από το λεμόνι και τα εσπεριδοειδή της Τροιζηνίας, το εργαστήριο Βλάχου, παράγει μαρμελάδες και γλυκό του κουταλιού.
Επισκεφθείτε το κατάστημα Βλάχου στο Γαλατά για να γευθείτε τις γλυκιές γεύσεις και να πιείτε το Λεμονοδάσος στο… ποτήρι.     
Φωτογραφίες: Κατερίνα Νομικού

Διαβάστε επίσης

Το "Ευ Ζην" στον ΠόροΕλλάδα

Δύο γυναίκες από τον Πόρο, περιγράφουν στο SM  - η κάθε μια με τον δικό της τρόπο -  την ζωή τους στο νησί. Εξηγούν το γιατί ο Πόρος, δεν σε κάνει να αισθάνεσαι καθόλου… ναυαγός.  ...

Μεγάλη Παρασκευή σε Πόρο και Ύδρα: Η θαλάσσια αύρα στην κορύφωση του θείου δράματοςΠΟΡΟΣ

Όσοι επιλέγουν να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα στα δύο από τα γραφικότερα νησιά του Σαρωνικού, τον Πόρο και την Ύδρα, έχουν την δυνατότητα να ζήσουν μια εντυπωσιακή, συγκινητική κ...