ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόρος: Παρουσιάστηκε το βιβλίο "Η συμβολή του Πόρου στον αγώνα του 1821"

Μία σημαντική - για την καταγραφή της τοπικής ιστορίας - εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, στο αμφιθέατρο του κτηρίου Συγγρού. Στα πλαίσια των εορτασμών των "Συνοριακών της Νεότερης Ελλάδας", παρουσιάστηκε το βιβλίο "Η συμβολή του Πόρου στον αγώνα του 1821" (έκδοση Δήμου Πόρου), που αποτελεί προϊόν εργασίας της ομάδας εργασίας του Δήμου Πόρου, που απαρτιζόταν από τους Μπάμπη Ανδριανόπουλο, Μπάμπη Κανατσίδη, Σπύρο Μάνεση και Γιάννη Μανιάτη. 


Το αμφιθέατρο του κτηρίου Συγγρού ήταν σχεδόν γεμάτο από κόσμο, που παρακολούθησε με ενδιαφέρον την παρουσίαση και στο τέλος συμμετείχε σε ανοιχτό διάλογο με τους συγγραφείς. 
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος και μέλος της ομάδας εργασίας, Μπάμπης Κανατσίδης, ενώ για το βιβλίο μίλησαν, ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης και τα μέλη της ομάδας εργασίας και συγγραφείς του βιβλίου κ.κ. Μπάμπης Ανδριανόπουλος, Σπύρος Μάνεσης και Γιάννης Μανιάτης. 


Στην εκδήλωση απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο κ. Παύλος Κλάδης εκπρόσωπος του Πολιτιστικού & Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας Καλαμάτας, του τόπου εκφόρτωσης του μπαρουτιού που μετέφερε ο Ποριώτης οπλαρχηγός Μέξης με το πλοίο τον Μάρτη του 1821. 


Η συμβολή του Πόρου στην επανάσταση του 1821 αποτελεί ένα ιστορικό κεφάλαιο που είναι γεγονός ότι δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και δεν έχει λάβει στην επιστημονική βιβλιογραφία την θέση που της αρμόζει. Με αυτό ως δεδομένο, η συγκέντρωση και ενσωμάτωση σε ένα επιστημονικό κείμενο όλων των γνωστών σχετικών πληροφοριών, αποτελούσαν υποχρέωση, τόσο του Δήμου μας, όσο και της σύγχρονης τοπικής κοινωνίας.

 

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πόρου, δήλωσε για τον στόχο της εργασίας "Στην προκειμένη περίπτωση ο στόχος που τέθηκε ήταν σαφής: Να καταγραφούν σε ένα πόνημα τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της ευρύτερης επαναστατικής περιόδου που σχετίζονται με την περιοχή μας και τους κατοίκους της, χωρίς καμία πρόθεση ωραιοποίησης ή ηρωοποίησης. Γιατί η αναπαραγωγή της αλήθειας είναι η μεγαλύτερη τιμή προς την ιστορία και τους πρωταγωνιστές της.


Η αναγκαιότητα αυτή αναδεικνύεται ειδικά σε περιπτώσεις σαν του Πόρου, όπου βαρυσήμαντα ιστορικά γεγονότα δεν είναι δημοφιλή με την αγοραία έννοια του όρου, είτε επειδή δεν είναι ευχάριστα, είτε επειδή δεν αφορούν σε εντυπωσιακές μάχες και σε ήρωες που εξοντώνουν άμεσα τον εχθρό. Έτσι, οι Ποριώτες αγωνιστές που εξασφάλισαν με αυτοθυσία την διαθεσιμότητα μπαρουτιού για τον αγώνα στην Πελοπόννησο ή ακόμα και ο ίδιος ο Καποδίστριας που το 1828 στο λιμάνι του Πόρου πέτυχε την μεγαλύτερη διπλωματική νίκη στην εξέλιξη του αγώνα εξασφαλίζοντας στο νέο ελληνικό Κράτος τα πρώτα του σύνορα, επισκιάζονται στην ιστορική καταγραφή από τους φημισμένους οπλαρχηγούς της πρώτης γραμμής των στρατιωτικών μαχών (ενώ η συνεισφορά όλων τους στη μεγάλη νίκη είναι ισάξια). Ομοίως, οι μελανές σελίδες της εμφύλιας σύγκρουσης στον Πόρο, παρά την μεγάλη σημασία τους, δεν προσελκύουν -αλλά μάλλον αποστρέφουν- τον προβολέα του μέσου ιστορικού συγγραφέα και το ενδιαφέρον του μέσου αναγνώστη. Η καταγραφή και ανάδειξη της ιστορίας, λοιπόν, είναι μια υπόθεση που επηρεάζεται από όρους «κινηματογραφικού θεάματος» και από υποκειμενικές αξιολογικές παραμέτρους".


Στην ομιλία του ο διευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πόρου Γιάννης Μανιάτης, ανάπτυξε την μεθοδολογία της συγγραφής της εργασίας, δίνοντας έμφαση στους ντόπιους ερευνητές και συγγραφείς, για το έργο που άφησαν παρακαταθήκη στον Πόρο, και που πάνω σε αυτό το ερευνητικό έργο, βασίστηκε η εργασία της συγκέντρωσης των δεδομένων που συμπεριλαμβάνονται και αποκωδικοποιούνται στην εργασία και το βιβλίο. 
Στη συνέχεια ο κ. Μανιάτης παρουσίασε επιγραμματικά το βιβλίο, εστιάζοντας στη συμμετοχή των ποριωτών στις πολεμικές επιχειρήσεις του αγώνα, στον πρώτο πολεμικό Ναύσταθμο που ιδρύθηκε στο νησί του Πόρου και τέλος στην περίοδο που δραστηριοποιήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας, Ι. Καποδίστριας, στο νησί του Πόρου. 


Ο κ. Σπύρος Μάνεσης, κατά τη ομιλία του, αφηγήθηκε το χρονικό της μεταφοράς του μπαρουτιού από τη Μικρά Ασία στη Μάνη και το πέρασμα του καϊκιού από τον Πόρο, αλλά και την περιπετειώδη διαδρομή, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας. 
Ο κ. Μάνεσης πρότεινε να θεσμοθετηθεί γιορτή την 23η Μαρτίου, κατά την οποία θα πραγματοποιείται αναπαράσταση του περάσματος του ιστιοφόρου, του Χατζή-Αναστάση Μάνεση "Δήμητρα", από το νησί του Πόρου.


Τέλος, ο κ. Ανδριανόπουλος παρουσίασε το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, που αφορούσε τα γεγονότα της εμφύλιας σύγκρουσης το καλοκαίρι του 1831, γεγονότα που οδήγησαν στην λεηλασία του Πόρου. 
Ο κ. Ανδριανόπουλος, ανέλυσε τις διεθνείς γεωπολιτικές παραμέτρους, αλλά και την κατάσταση στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας, δίνοντας το υπόβαθρο για την κατανόηση των δεδομένων που οδήγησαν στην εμφύλια σύγκρουση, τον Αύγουστο του 1831 στο λιμάνι του Πόρου. 


Τόσο ο κ. Ανδριανόπουλος, όσο και ο κ. Μανιάτης, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ο Πόρος ήταν διχασμένος και στα δύο στρατόπεδα κι ότι δεν υπήρξε αποκλειστικά προσκολλημένος στην αντιπολιτευτική παράταξη που εκφραζόταν από την πλευρά των υδραίων, όπως ανακριβώς αποτυπώνεται σε κάποια ιστορικά πονήματα.  
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μοιράστηκαν δωρεάν αντίτυπα του βιβλίου, το οποίο εκδόθηκε με ευγενική δωρεά του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη. 

Διαβάστε επίσης

Δόμνα Μιχαηλίδου από Πόρο: «Η ενδυνάμωση των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων είναι και πρέπει να είναι προτεραιότητά μας» ΠΟΡΟΣ

Επίσκεψη στον Πόρο πραγματοποίησε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου. Η Υφυπουργός συνομίλησε με κατοίκους και φορείς του νησιού για τα ζητήματα καθημ...

Βυθίστηκε στην Κύθνο η θαλαμηγός «007» - Είχε επισκεφθεί τον Πόρο πριν έναν χρόνοΣκάφη

φωτογραφία 1: Αλέξης Θεοδώρου, Φωτογραφία 2: Μπάμπης Κατσιάνης, Φωτογραφία 3: Μπάμπης Κανατσιδης Στον δημοφιλή όρμο Κολώνα βυθίστηκε το βράδυ της Παρασκευής η υπερ-πολυτελής θαλαμη...

Γιάννης Δημητριάδης: Η Πολιτεία έχει στερήσει πράγματα που δικαιούνται οι πολίτες αυτού του τόπου και αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα (βίντεο)ΠΟΡΟΣ

Βολές εναντίον της Ελληνικής Πολιτείας για το γεγονός ότι το κράτος έχει παραμελήσει τον Πόρο και τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά, έριξε στη σύντομη ομιλία του...

Πόρος: Ενημέρωση για τους τρόπους πρόσβασης στη συναυλία των Locomondo στο Ρωσικό Ναύσταθμο  ΠΟΡΟΣ

Η αγαπημένη ρέγκε και λάτιν μπάντα Locomondo δίνουν το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, μεγάλη συναυλία στον Ρωσικό Ναύσταθμο, στα πλαίσια των "Συνοριακών της Νεότερης Ελλάδας". Ο Δήμος Πόρο...

Πόρος: Με την συναυλία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού συνεχίζονται τα "Συνοριακά της Νεότερης Ελλάδας" ΠΟΡΟΣ

Με την συναυλία της εξαιρετικής και αγαπημένης Φιλαρμονικής του Πολεμικού Ναυτικού, συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, οι εορτασμοί των Συνοριακών 2022.   Η συναυλία της ...

Τον Πόρο επισκέπτεται την Παρασκευή η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα ΜιχαηλίδουΠΟΡΟΣ

Επίσκεψη στον Πόρο θα πραγματοποιήσει σήμερα Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι υποψήφ...