ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Γλαυκή Θάλασσα»: Έκθεση με έργα του Βασίλη Θεοχαράκη στο ΙΑΜΥ

Η εικαστική έκθεση του Βασίλη Θεοχαράκη με τίτλο «Γλαυκή Θάλασσα» εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας (ΙΑΜΥ).

Η  θεματική αυτή έκθεση, θα περιλαμβάνει τριάντα και πλέον αντιπροσωπευτικές ελαιογραφίες και υδατογραφίες των τελευταίων χρόνων δουλειάς του ζωγράφου. Και όπως χαρακτηριστικά έχει επισημάνει ο Παναγιώτης Τέτσης: «Ο Θεοχαράκης βλέπει, δεν φαντάζεται, ούτε καταφεύγει στο προζύμι των αναμνήσεων. Παρατηρεί και αποτυπώνει ό,τι ερεθίζει τα μάτια του. Ορισμένα από τα έργα του δίνουν την αίσθηση ότι ψάχνει για να αποτυπώσει τη στιγμή, μια στιγμή, τον αφρό της θάλασσας μέσα από τα βότσαλα· δίνει την εντύπωση ότι εξετάζει, ερευνά· να βρει τι; κάτι πολύτιμο και το πολύτιμο τόχει μπροστά του: τον βυθό με τα βότσαλα. Βλέπει όχι από το ύψος του ορίζοντος των ματιών, λίγο πιο ψηλά, από κάποια απόσταση προς τα κάτω, και μελετά με προσοχή το θαλασσινό τοπίο. Η προσωπική μου εντύπωση είναι τέτοια, είναι αυτή που σχολιάζω.

Γιατί τούτες οι μικροπαρατηρήσεις; Γιατί αυτά και άλλα μετρούν, εκτός της εσωτερικής θέρμης με την οποία είναι προικισμένος, που είναι το κίνητρο της ζωγραφικής του. Έχει την αρετή και κατατάσσεται στην μεγάλη οικογένεια εκείνων που έχουν ανοιχτά μάτια και επιμένουν να ζωγραφίζουν. Είναι οι πιστοί της ζωγραφικής, ο αντίπους εκείνων που έχουν κατηχηθεί στην διεθνή συνομοταξία της αρνήσεως. Ο καθένας κάνει ό,τι πιστεύει. Επιβεβαίωση της ελευθερίας στην πράξη».

Η Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους, κυρία Ντίνα Αδαμοπούλου, έχει τονίσει μεταξύ των άλλων: «Το κύριο θέμα της έκθεσης στην Ύδρα, η θάλασσα, είναι  για τον Βασίλη Θεοχαράκη  μία από τις πρωταρχικές αξίες της Τέχνης του. Πώς θα μπορούσε να μην ήταν άλλωστε για έναν άνθρωπο προικισμένο με αντίστοιχες ευαισθησίες,  αφού όχι μόνο  η Τέχνη αλλά και η ίδια η Ζωή επενδύουν στην μυστηριώδη και γεμάτη γοητεία ομορφιά της;

 Μόνο που οι θάλασσες του Θεοχαράκη είναι καμωμένες με  την εντελώς προσωπική του γραφή, με τη σφραγίδα του δικού του χρωστήρα που με τρόπο μαγικό κατορθώνει να αποδώσει με αδρές γραμμές  τη γαλάζια φωτεινότητα, το λαμπερό του ήλιου, το επιβλητικό γκρίζο των βράχων, την αέναη κίνηση του υγρού στοιχείου..

Θησαυρός αδαπάνητος για όλους εμάς η τέχνη και η τεχνική του αγαπητού μας Βασίλη Θεοχαράκη!»

«Γλαυκή Θάλασσα»: Έκθεση με έργα του Βασίλη Θεοχαράκη στο ΙΑΜΥ

Η Έκθεση αυτή, με την οποία ολοκληρώνεται το φετινό πλούσιο πρόγραμμα Εκθέσεων του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας, θα φιλοξενείται στο ΙΑΜΥ μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου του 2023.

Θα συνοδεύεται από πολυσέλιδο κατάλογο των εκδόσεων Μέλισσα, με όλα τα εκτιθέμενα έργα, καθώς και κείμενα των Christopher Hudson (τ. Διευθυντής Εκδόσεων του Μητροπολιτικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης), Τάκη Μαυρωτά, Claudio Strinati (τ. Έφορος των Μουσείων της Ρώμης), Παναγιώτη Τέτση, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα και Άγγελου Δεληβορριά.

Τα εγκαίνια της έκθεσης

Υποδεχόμενη το εκλεκτό κοινό, η Διευθύντρια του ΙΑΜΥ, αρχειονόμος και ιστορικός Ντίνα Αδαμοπούλου, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους στα εγκαίνια της έκθεσης και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη διττή υπόσταση της εξαιρετικά επιτυχημένης δραστηριότητας του Βασίλη Θεοχαράκη, ως επιχειρηματία αλλά και ως σημαντικού καλλιτέχνη, καθώς και στην εξαιρετική υπόσταση του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, το οποίο αποκάλεσε «φωτεινό Φάρο Τέχνης και Πολιτισμού». Ευχαρίστησε δε τόσο την Υπουργό Τουρισμού για την παρουσία της στο ΙΑΜΥ όσο και τους κ.κ. Β.Θεοχαράκη, Τ. Μαυρωτά και Φ. Παπαθανασίου για την αγάπη τους και για την εξαιρετική συνεργασία όλων αυτών των χρόνων του Ιδρύματος με το ΙΑΜΥ.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η Υπουργός Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία του έργου του καλλιτέχνη, παρουσιάζοντας την εν γένει  καλλιτεχνική του πορεία.

Ο κ. Βασίλης Θεοχαράκης ευχαρίστησε με τη σειρά του την κα. Αδαμοπούλου και το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας για τη πολύτιμη συνεργασία στη διοργάνωση της έκθεσης αυτής. Θερμές ευχαριστίες εξέφρασε και στην κυρία  Υπουργό για την τιμητική της παρουσία στα εγκαίνια της έκθεσής του, στη σύζυγο του Μαρίνα καθώς και στον συνεργάτη του και επιμελητή της έκθεσης κ. Τάκη Μαυρωτά.

Τέλος, τον λόγο έλαβε ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη κ. Τάκης Μαυρωτάς, ο οποίος αφού ευχαρίστησε το ΙΑΜΥ και την κ. Αδαμοπούλου  αναφερόμενος στην εξαιρετική τους συνεργασία με το Ίδρυμα, παρουσίασε με σύντομο αλλά μεστό λόγο το συνολικό έργο του καλλιτέχνη.

Ο Βασίλης Θεοχαράκης ευγενώς προσέφερε τέλος ποτό και αναψυκτικά για όλους στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου καθώς και επίσημο δείπνο στους προσωπικούς προσκεκλημένους του στην ταράτσα του ΙΑΜΥ.

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους: ο Πρωτοσύγκελος αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Δαρδανός ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ακίνδυνος Δαρδανός, η Υπουργός Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη με τον σύζυγό της Μίνωα Μάτσα, ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, ο ευρωβουλευτής και δημοσιογράφος Γιώργος Κύρτσος με τη σύζυγό του Αμαλία, ο επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς, η Διευθύντρια των ΓΑΚ Αμαλία Παππά, ο Σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας Καθηγητής Νίκος Καραπιδάκης, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος  Μανώλης Καραμήτσος, ο Διοικητής της ΑΕΝ Ύδρας, πλοίαρχος Ευάγγελος Δανόπουλος, η Λιμενάρχης Ύδρας πλωτάρχης Μαρία Σπηλιοπούλου ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος, ο Διοικητής του ΑΤ Ύδρας Δημήτρης Γιαννουκάκος, ο π. Δήμαρχος Ύδρας Κώστας Αναστόπουλος, ο π. Υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος με τη συζυγο του Ράνα, ο Διευθυντής του Νοσοκομείου Ύδρας  Παναγιώτης Μανίκης, o Λυκειάρχης Ύδρας Δημήτρης Σαράντης, ο Γυμνασιάρχης Ύδρας Βαγγέλης Παντελής, η Πρόεδρος των Ξενοδόχων Ύδρας Μαρία Κλαδάκη με τον σύζυγό της Πέτρο Κλαδάκη, ο Πρόεδρος της Αδελφοτητας Υδραίων Αθηνών Γιάννης Σαχίνης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hartmann Hellas Πάνος Κορωνάκης με τη σύζυγο του Μαίρη, ο πρωτοψάλτης Άγγελος Διαμαντόπουλος, η ξενοδόχος Μιράντα Σοφιανού, η ξενοδόχος Αγγελική Αεράκη, η συμβολαιογράφος Ύδρας Δέσποινα Τσερκέζη, η δικηγόρος Τζένη Μπαλτά, ο ξενοδόχος Δημήτρης Παπαχαραλάμπους, η γλύπτρια Βάνα Ξένου, η εικαστικός Αργυρώ Λεβέντη, η εικαστικός Ίρις Χαραμή, η εικαστικός Έπη Νικολακοπούλου, η εικαστικός Νεφέλη Μασία και  ο σκηνοθέτης Γιάννης Βαμβακάς. Την όμορφη βραδιά τίμησαν εξαιρετικά με την παρουσία τους οι εκπρόσωποι Τύπου, δημοσιογράφοι Μαργαρίτα Σφέτσα, Λένα Αρώνη, Μάρω Βασιλειάδου, Ειρήνη Νικολοπούλου, Ειρήνη Νταϊφά, Λένα Παγώνη-Βότση, Γιώργος Κιούσης, Δέσποινα Σαββοπούλου, Αριστούλα Μπέσιου, Φοίβη Παρασκευά καθώς και οι γνωστοί επιχειρηματίες Ντένη Θεοχαράκη, Αννίτα Θεοχαράκη, Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη, Χριστίνα Μήλιου Θεοχαράκη, Μάκης και Ρούλα Μάτσα, Γιάννης και Βίκυ Φιλίππου, Ιωάννα Βαρδινογιάννη, Γιώργος και Κίκο Κεφάλα, Ανδρέας Μάνεσης, Ελένη Μπόνη, Ντόρα Ερμίδου, Φοίβος και Φρόσω Κυδωνιάτη, Ειρήνη Τσέτη, η ηθοποιός Δέσποινα Μοίρου και πολλοί Υδραίοι και φίλοι της Ύδρας, Έλληνες και ξένοι.

«Γλαυκή Θάλασσα»: Έκθεση με έργα του Βασίλη Θεοχαράκη στο ΙΑΜΥ

Λίγα λόγια για τον Βασίλη Θεοχαράκη

Ο Βασίλης Θεοχαράκης γεννήθηκε στον Πειραιά. Παράλληλα με τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε το 1957, παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής κοντά στον σπουδαίο ζωγράφο Σπύρο Παπαλουκά, Καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Τα έργα του παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1957, στο Διεθνές Φεστιβάλ Νέων στη Μόσχα, καθώς και στην 5η Πανελλήνια Έκθεση Ζωγραφικής στο Ζάππειο. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα (Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Μουσείο Βορρέ, Ίδρυμα Πιερίδη, Πινακοθήκη Ρόδου, Πινακοθήκη Κυκλάδων, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κ.ά.), καθώς και στο εξωτερικό. Έχει τιμηθεί από τη γαλλική κυβέρνηση με τη διάκριση του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, έχει ανακηρυχθεί Μέγας Χαρτουλάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έχει λάβει το παράσημο Order of the Rising Sun with Neck Ribbon από τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας καθώς και το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2007 ίδρυσε το κοινωφελές Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη & Μαρίνας Θεοχαράκη, το οποίο στεγάζεται στο πολυώροφο κτίριο της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 9, στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης

Ύδρα: Ανήμερα των Χριστουγέννων ο Μητροπολίτης κ. ΕΦΡΑΙΜ ιερούργησε με κατάνυξη στον Ι. Καθεδρικό Ναό ΎδραςΎδρα

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.ΕΦΡΑΙΜ την Δευτέρα 25η Δεκεμβρίου 2023, ημέρα της του Χριστού Γεννήσεως, ιερούργησε με κατάνυξη εις τον Ι. Καθεδρικό Ναό Ύδρας. Ανεγνώσθη υπό του ...

Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών: Αύξηση των Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτήσεων στα Μικρά ΝησιάΎδρα

Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών, Πρόεδρος Ελευθέριος Κεχαγιόγλου:   Για πρώτη φορά, Ευρωπαϊκά τομεακά προγράμματα θα διαθέσουν αρκετά περισσότερα χρήματα στα Ελληνικά Μικρά Νησιά. Αγ...

Ύδρα: Με λαμπρότητα τελέστηκε ο εορτασμός  του πολιούχου Αγίου Κωνσταντίνου του ΥδραίουΎδρα

Ιδιαίτερη ημέρα για την Ύδρα η 14η Νοεμβρίου όπου το νησί πανηγυρίζει τον πολιούχο Άγιο του Κωνσταντίνο τον Υδραίο, τον νεομάρτυρα που βρήκε  τραγικό τέλος από τους Τούρκους λίγα  ...

Σαν Τζόρτζι: Άρχισαν να λαμβάνονται οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας με έκπτωση που αφορά το 2020Ύδρα

Σύμφωνα με ανάρτηση του  Δημάρχου Ύδρας Γιώργου Κουκουδάκη  ξεκίνησαν να λαμβάνονται οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας με την έκπτωση των οικιακών καταναλωτών από το αιολικό πάρκ...

Ύδρα: Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου Ύδρα

Mέσα σε κλίμα πατριωτισμού και με επισημότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ύδρα. Τελέστηκε η Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της ...

Όταν ο Λέοναρντ Κοέν βρέθηκε στο μέτωπο του Σινά, ακριβώς πριν από πενήντα χρόνια Ύδρα

ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ  6ης Οκτωβρίου του 1973, ανήμερα του Γιομ Κιπούρ  («Ημέρα της εξιλέωσης») , της πιο σημαντικής γιορτής του  ιουδαϊσμού , οι σειρήνες ήχησαν εκκωφαντικά απ’ άκ...