ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτιστικός Σύλλογος Ύδρας: 40 χρόνια δημιουργίας

Το 1980 μία ομάδα Υδραίων ξεκίνησε, με κέφι και έμπνευση, ένα μακρύ οδοιπορικό προσφοράς στο αγαπημένο τους νησί, που αντέχει ακόμη…

 

Γράφει η Mιράντα Σοφιανού

 

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ύδρας (ΠΣΥ) ιδρύθηκε το 1980, από μία ομάδα Υδραίων και φίλων του νησιού, που αγάπησαν την Ύδρα και ήθελαν, με τη σειρά τους, να προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο στον ιστορικό αυτό τόπο. Αλλά και η κοινωνία του νησιού, διψώντας για πολιτιστική δράση, για προσφορά πολιτισμού, ζητούσε πάντοτε την ευκαιρία να της παρασχεθούν η δυνατότητα, η ατμόσφαιρα και το περιβάλλον, ώστε οι δημιουργικές της δυνάμεις και οι ικανότητες, κυρίως, των νέων παιδιών να βρουν τρόπους έκφρασης.
Και η ευκαιρία αυτή της δόθηκε, αναμφίβολα, με τη δημιουργία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ύδρας. Προεξάρχουσα μορφή στην ίδρυση του συλλόγου υπήρξε η κ. Μιράντα Σοφιανού, νυν πρόεδρος του ΠΣΥ. Ο ΠΣΥ, από το 1980 και εξής, άρχισε να καταγράφει μία αέναη ροή πολιτιστικής ιστορίας, αφήνοντας ένα συνεχές πολιτιστικό αποτύπωμα, που το γεύτηκαν οι παλαιότεροι και σίγουρα θα το κληρονομήσουν, ως παρακαταθήκη, και οι νεότεροι κάτοικοι του νησιού.

 


Το αρχοντικό σπίτι του Τομπάζη έγινε ο χώρος όπου, επί σειρά ετών, δάσκαλοι-ζωγράφοι από την Αθήνα έκαναν μαθήματα στα νεαρά Υδραιόπουλα. Τα παιδιά της Ύδρας έκαναν θαύματα με την καθοδήγηση των εκλεκτών ζωγράφων: Μάγδας Σιάμκουρη, Νίκου Αρβανίτου, Κατερίνας Χατζηγιαννούλη, Ανδρέα Νικολάου και Στέφανου Ζαννή. Στη Σχολή Καλών Τεχνών έγιναν διάφορες εκθέσεις, όπως και στην αίθουσα του Δήμου «Μελίνα Μερκούρη». Στον τελευταίο χώρο μάλιστα πραγματοποιήθηκε μία πολύ σημαντική έκθεση, που έγραψε ιστορία: κατασκευές, κάστρα της Τροίας, μεγάλες ζωγραφιές ταλαντούχων παιδιών, πουλιά που κατέβαιναν από το ταβάνι, ένας κόσμος παραμυθένιος και μαγικός που μας εντυπωσίασε όλους. Τέλος, όλο το υλικό των 10 χρόνων ζητήσαμε από τον τότε δήμαρχο να γίνει η βάση για τη δημιουργία ενός Μουσείου Παιδικής Τέχνης.

 

Το εγχείρημα ξεκίνησε στο Α΄ Δημοτικό σχολείο Ύδρας, αλλά δυστυχώς κράτησε μόνο για λίγους μήνες... Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ύδρας συνέχισε την όμορφη πορεία του, ενώ πολλά αρχοντικά προσέφεραν τους χώρους τους, όπου πραγματοποιήθηκαν συναυλίες με Έλληνες και διάσημους ξένους σολίστ. Οι εξαίρετοι καλλιτέχνες Λεωνίδας Καβάκος, Άρης Γαρουφαλής, Τάτσης Αποστολίδης, Jenny Zaharieva, Dan Almgren, Γιώργος Δεμερτζής, Alain Lefevre, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Δημήτρης Παπαθεοδώρου, Δώρα Σατολιά και πολλοί άλλοι τίμησαν το νησί και πρόσφεραν στην Ύδρα τη μουσική τους. Στο φιλόξενο σπίτι του Dale Keller, στο αρχοντικό Μπουντούρη, στο αρχοντικό της Μαρίας Μαραβέλια-Σπανού, στην αίθουσα του Δήμου «Μελίνα Μερκούρη» και στην όμορφη ταράτσα του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας, διάσημοι καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι, σφράγισαν με την παρουσία τους αξέχαστες μουσικές βραδιές.

 

Μαθήματα και διαλέξεις έδωσαν επίσης, με τη φροντίδα του ΠΣΥ, οι εξαίρετοι ομιλητές: ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης, η καθηγήτρια Βυζαντινολογίας Νανώ Χατζηδάκη, ο ερευνητής-φιλόλογος Θοδωρής Κοντάρας, ο μουσικολόγος Μάρκος Δραγούμης, ο ερευνητής-ιστορικός και συγγραφέας Ακύλας Μήλας και η βυζαντινολόγος Έλενα Παπασταύρου. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής και διάφορες performances, κυρίως στο ΙΑΜΥ, αλλά και σε άλλους χώρους του νησιού, δημόσιους και ιδιωτικούς. Ειδικότερα, το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, τα τελευταία χρόνια, με διευθύντρια την ιστορικόαρχαιολόγο κ. Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, αντιπρόεδρο του ΠΣΥ, ανέλαβε δυναμικά το τιμόνι του πολιτισμού, προσφέροντας στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες του νησιού εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας. Ο ΠΣΥ, τα τελευταία χρόνια, έχει ασχοληθεί επίσης με θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τη φύση της Ύδρας. Στο πλαίσιο αυτό έφερε στο νησί, με ευγενική προσφορά του Υπουργείου Γεωργίας, 1.000 δέντρα και θάμνους. Στη θέση «Αυλάκι» η σκιά του πευκοδάσους έγινε καταφύγιο για τους λουομένους, τα ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού.

 

Εδώ και 20 συναπτά έτη ο ΠΣΥ φροντίζει το συγκεκριμένο πευκόδασος, όπως φροντίζει και τη γνωστή κεντρική πλατεία του Αγίου Γεωργίου. Πριν από δύο χρόνια, με την άδεια του Δήμου Ύδρας, ο ΠΣΥ καθάρισε και φύτεψε ένα οικόπεδο, δημιουργώντας έναν κήπο δίπλα στην εκκλησία της Υπαπαντής και κοντά στο Μουσείο Παναγιώτη Τέτση. Το έργο μας, το έργο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ύδρας, συνεχίζεται δυναμικά, πάντα με ενδιαφέρον, αγάπη και ευθύνη για την Ύδρα, το ιδιαίτερο σε φύση πέτρινο νησί.

Διαβάστε επίσης

Μήνυμα Κουκουδάκη: Με ψυχραιμία, σύνεση και με ατομική ευθύνη θα τα καταφέρουμεΎδρα

Ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, εξέδωσε το ακόλουθο μήνυμα:    "Αγαπητοί Συνδημότες και Συνδημότισσες, Φίλες και Φίλοι και επισκέπτες του Νησιού μας, Στο Νησί μας μέχρι σήμερ...

Ο Τεό Νιάρχος έκανε διακοπές στη Σπετσοπούλα μαζί με τη σύντροφό του, μοντέλο της Victoria's Secret ΣΠΕΤΣΕΣ

Διακοπές στην Ελλάδα έκανε ο Τεό Νιάρχος με την αγαπημένη του, Camille Rowe. Ο Τεό Νιάρχος, το ένα από τα τέσσερα παιδιά του Φίλιππου Νιάρχου και της Victoria Christina Guiness, τα...

Όταν ο Τώνης Μαρούδας έκανε ντουέτο με τη Σοφία Λόρεν, που τραγούδησε στα ελληνικά (βίντεο)Ύδρα

«Τι είν’ αυτό που το λένε αγάπη» τραγούδησε στα ελλη νικά, η σούπερ σταρ της εποχής Σοφία Λόρεν. Τη συνόδευε ο Τώνης Μαρούδας, παίζοντας κιθάρα και με φωνή που τρεμόπαιζε, στα χείλ...