ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ερμιονίδα: «Εκτός Ύλης», με το Γεράσιμο Σκιαδαρέση στο 4ο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα»

Με επιτυχία συνεχίζεται το 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ “ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ” με γενικό τίτλο «Αναζητώντας τον Άλλον», στον Πολυχώρο Πολιτισμού ARTίκι “Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ”, στο Κρανίδι Ερμιονίδας.

Την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017 στις 21.00 παρουσιάζεται το έργο «Εκτός Ύλης» του Κώστα Λεϊμονή, σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας ΝικολαΪδη, με το Γεράσιμο Σκιαδαρέση. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μαγδαληνή Παλιούρα, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Τάσος Κονταράτος

 Η πολιτική και η ορθή άσκησή της κεντρίζει το ενδιαφέρον του κόσμου, θεωρώντας την ως τη σημαντικότερη βάση για την ευημερία ενός κράτους και του λαού του. Σήμερα οι πολίτες της Ελλάδας – και όχι μόνο – δεινοπαθούν λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία έχει γίνει και κρίση αξιών. Όπως εύστοχα έχει σημειώσει ο συγγραφέας Arthur Clarke, «Ένας πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές. Ένας πολιτικός, τις επόμενες γενιές».

Στο βραβευμένο έργο του Κώστα Λεϊμονή Εκτός Ύλης ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης μετατρέπεται από πολιτικάντης σε πολιτικός. Εκφωνεί, πριν παραιτηθεί, τον τελευταίο του λόγο στη Βουλή, «αναφέροντας με ειλικρίνεια τα κακώς κείμενα της σύγχρονης πολιτικής ζωής του τόπου»… Η παράσταση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν, αν θα καθίσουν στα έδρανα της Βουλής ως συνάδελφοι πολιτικοί ή θα παρακολουθήσουν από τα θεωρεία ως αγανακτισμένοι πολίτες.

«Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί». – Πλάτων

 

Σημειώματα των δημιουργών

Κωνσταντίνα Νικολαΐδη (σκηνοθέτης): « …το θέατρο μετατρέπεται πιστά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και ανοίγει τις πόρτες του στους θεατές, οι οποίοι μοιράζονται σε πολιτικούς και πολίτες. Οι δυο αυτές παρατάξεις όσο κι αν διαφέρουν, έχουν κάτι κοινό. Την ευθύνη για την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας. Το μόνο που απομένει είναι να την αναλάβουν, και ίσως τότε μπορέσουμε να μιλήσουμε για ένα πιο φωτεινό μέλλον. Ίσως τότε αρχίσουμε να μιλάμε με υπερηφάνεια για την σύγχρονη Ελλάδα, κι όχι να μηρυκάζουμε τα απομεινάρια του αρχαίου μας πλούτου. Χρειαζόμαστε ένα restart. Αρχικά ατομικό, κι έπειτα συλλογικό».

Κώστας Λεϊμονής (συγγραφέας): «Το έργο, αγαπητοί φίλοι, κινείται… εκτός ύλης. Δεν έχει σχεδόν καμία επαφή με τον ρεαλισμό, διότι μιλά για την αλήθεια, όσο οξύμωρο κι αν αυτό ακούγεται. Μια αλήθεια που, πολύ φοβάμαι πως, δεν πρόκειται να ακουστεί από χείλη πολιτικού. Έναυσμα της συγγραφής η αγανάκτηση και η αδήριτη ανάγκη να βρεθεί ένας ή μία πολιτικός επιτέλους, οι οποίοι κάποια στιγμή θα ξεχάσουν τα κομψά ρούχα που τους τυλίγουν, και θα θυμηθούν τον άνθρωπο που κρύβεται μέσα σε αυτά. Μιλάμε καθημερινά για ανθρώπους, και έχουμε ξεχάσει την ανθρωπιά στη γωνία. Στόχος μου δεν ήταν ένας καταγγελτικός λόγος αλλά η διαπίστωση των λαθών και των ψεμάτων από τον ίδιο τον θύτη. Αυτή η διαβρωτική και παράλληλα λυτρωτική αναγνώριση δίνει το σινιάλο για μια απαραίτητη αλλαγή νοοτροπίας».

 

Συντελεστές παράστασης Εκτός Ύλης

·         Κείμενο: Κώστας Λεϊμονής

·         Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη

·         Σκηνικά – Κοστούμια: Πολυτίμη Μαχαίρα

·         Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Περού

·         Σχεδιασμός Φωτισμών: Μανώλης Μπράτσης

·         Video – Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Μασμανίδη

·         Σκίτσο: Ιουλία Μακρή

·         Γραφιστική Επιμέλεια: Γιάννης Στιβανάκης

·         Βοηθοί Σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα, Κωνσταντίνος Μουταφτσής

·         Προώθηση Παράστασης: Άντζυ Νομικού

·         Ηθοποιοί: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Μαγδαληνή Παλιούρα, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Τάσος Κονταράτος

 

 

 

______________________________ ______________________________

                                                                                                         

 

 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 4ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ»

«Αναζητώντας τον Άλλον»

 

Ημερομηνίες: 2 Αυγούστου - 2 Σεπτεμβρίου 2017

Τόπος διεξαγωγής: Κρανίδι Ερμιονίδας, Πολυχώρος Πολιτισμού ARTίκι “Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ”

Διοργάνωση: ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Συνδιοργάνωση: ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ-ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Κώστας Γεωργουσόπουλος

 

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, από τις 6 έως τις 30 Αυγούστου, θα φιλοξενηθούν στην υπαίθρια σκηνή του Πολυχώρου ARTίκι Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, στο Κρανίδι, κορυφαία ονόματα του ελληνικού θεάτρου, σε μια επιλογή οκτώ εκλεκτών παραστάσεων, που σημείωσαν επιτυχία στις αθηναϊκές σκηνές.

 

Πρόκειται για την κορυφαία πολιτιστική διοργάνωση στην Ερμιονίδα, που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, και έχει ήδη λειτουργήσει σε τρεις περιόδους με μεγάλη επιτυχία, έχοντας εξελιχθεί σε θεσμό, με διοργανωτή τον επί 30 χρόνια δραστήριο Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας, υπό την επιμέλεια και άγρυπνη καθοδήγηση του εμπνευστή του θεσμού, κ. Κώστα Γεωργουσόπουλου και μεσυνδιοργανωτές, το Δήμο Ερμιονίδας και την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.

 

Συγκεντρώνοντας μέσα σε διάστημα ενός μήνα, σε ένα εξαιρετικά διαμορφωμένο υπαίθριο θέατρο,επιλεγμένους μονολόγους του θεατρικού ρεπερτορίου, με την παρουσία μεγάλων ονομάτων του ελληνικού θεάτρου, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να προωθήσει σε ένα διαρκώς διευρυνόμενο κοινό το ποιοτικό θέατρο στην ελληνική περιφέρεια και συγκεκριμένα στην όμορφη και δημοφιλή Ερμιονίδα, στολίδι της Αργολικής γης, συμβάλλοντας στην τόνωση της ήδη έντονης τουριστικής της ανάπτυξης, μέσα από την καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας και την ανάπτυξη του πολιτισμού.

 

Το πρόγραμμα της 4ης διοργάνωσης, που και φέτος επιμελήθηκε ο κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος, είναι και πάλι αφιερωμένο σε οκτώ μονολόγους, με διακεκριμένους πρωταγωνιστές του Ελληνικού Θεάτρου:Θανάσης Βισκαδουράκης, Βασίλης Βλάχος/Θοδωρής Προκοπίου, Μάριος Ιορδάνου/Σοφία Καζαντζιάν, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Εύα Καμινάρη, Μάνια Παπαδημητρίου, Αγλαϊα Παππά, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος στην επίσημη παρουσίασή του, στις 14 Ιουνίου 2017 στο καφέ του ΙΑΝΟΥ στην Αθήνα, Νοιώθω πως όλοι μας προσφέρουμε ένα χέρι και αναζητούμε ένα άλλο χέρι για μια χειραψία πνευματικής αλληλεγγύης… Άλλη μια φορά στις “Ερμηνείες στην Ερμιονίδα” θα αναζητήσουμε τον Άλλον.

 

Το Φεστιβάλ θα κλείσει με τη Συναυλία του Όθωνα Μεταξά στις 2 Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσουνμετα-φεστιβαλικές λογοτεχνικές εκδηλώσεις έως τις 25/8, με ελεύθερη είσοδο, προσφορά του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας στο κοινό του.

 

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

 

23 έως 27/7 Προφεστιβαλική Εκδήλωση

Σοφοκλή “Αντιγόνη”, παραγωγή του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας, σε μετάφραση Κώστα Γεωργουσόπουλου και σκηνοθεσία Αγλαΐας Παππά

 

2/8 Έναρξη Φεστιβάλ

Μουσική Συναυλία με τον Σωκράτη Μάλαμα

 

Παραστάσεις

·           6/8 Αφήγηση Ραψωδιών της Οδύσσειας του Ομήρου Φ “Τόξου θέσις” και Χ “Μνηστηροφονία”, με την Αγλαΐα Παππά. Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης. Στο Μπάσο οΑπόστολος Καλτσάς.

·           9/8 “Ο Κρητικός – (Ύμνος εις τον Έρωτα)” του Διονύσιου Σολωμού με τον Μάριο Ιορδάνου,τη Σοφία Καζαντζιάν και το Βαλεντίνο Βαλάση. Σκηνοθεσία, Μουσική διασκευή και Σύνθεση: Μάριος Ιορδάνου. Θεατρική διασκευή / Χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν.

·         13/8 “Caveman” του Rob Becker με το Θανάση Βισκαδουράκη. Μετάφραση: Ερατώ Τάττη. Σκηνοθεσία: Γιώργος Οικονόμου. (ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ)

·         16/8 “Μάρτυς μου ο Θεός”, του Μάκη Τσίτα με τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη. Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη.

·         19/8 Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία”, μουσικοθεατρική παράσταση με τη Μάνια Παπαδημητρίου. Κείμενα–τραγούδι: Μάνια Παπαδημητρίου. Πιάνο–τραγούδι: Άρης Γραικούσης.

·         23/8 “Εκτός Ύλης”, του Κώστα Λεϊμονή με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση. Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαϊδη. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μαγδαληνή Παλιούρα, Κων/νος Μουταφτσής, Τάσος Κονταράτος.

·         26/8 “Αντριάνα”, του Θανάση Παπαγεωργίου με την Εύα Καμινάρη. Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαγεωργίου.

·         30/8 “Χωρίς Σκιά”, του Γιώργου Δουατζή με το Βασίλη Βλάχο. Σκηνοθεσία: Νίκος Γκεσούλης. Συμμετέχει ο ηθοποιός Θοδωρής Προκοπίου

 

2/9 Λήξη Φεστιβάλ

Μουσική Συναυλία με τον Όθωνα Μεταξά

 

Παράλληλη Εκδήλωση «Να είμαι πάντα Άλλος», Έκθεση Φωτογραφίας του Θεοδόση Καραμάνου.

τις ημέρες των παραστάσεων, από 4/8 έως 2/9 και ώρες 19.30 έως 22.30.

Εγκαίνια: Παρασκευή 4 Aυγούστου, ώρα 19.30.

 

4 έως 25/9 Μεταφεστιβαλικές Εκδηλώσεις

  4/9 “Ναυαγού Τάφος Ειμί”, Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Τασούλας Καραγεωργίου από τη Δήμητρα Μπεχλικούδη, δ.φ., επίτιμη Σχολική Σύμβουλο.

11/9 Διάλεξη: “Οι απαρχές της Διονυσιακής λατρείας”, Χρίστος Δάλκος, δ.φ., συγγραφέας.

16/9 Βραδυά Χορού: Ομάδα Χορού “Ερατώ Danzarte Project. Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μαρία Ασωνίτη.

18/9 Παρουσίαση του ποιητικού έργου του Γιάννη Πατίλη από την Τασούλα Καραγεωργίου, δ.φ., ποιήτρια, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.

20/9 Παρουσίαση του βιβλίου της Δέσπονας Σωτηροπούλου “Tί… είπαμε ότι είναι ο Έρωτας;”

25/9 Παρουσίαση του πεζογραφικού έργου του Γιάννη Ατζακά, με επίκεντρο το έργο “Θολός Βυθός”από τη Δήμητρα Μπεχλικούδη, δ.φ., επίτιμη Σχολική Σύμβουλο.

Λογοτεχνικές Συναντήσεις: Είσοδος Ελεύθερη - Bραδυά Xορού: Eισιτήριο 10€.

 

Συντονισμός Καλλιτεχνικών Σχημάτων: Τάσος Μπλάτζιος

Σύμβουλος Επικοινωνίας: Δανάη Σαλεπούλα, τηλ. 697 9796194dsalepou@otenet.gr

Τηλ. Κρατήσεων 698 698 22 24

 

ΔIAKΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ: SUPER MARKET ΔΗΜΗΤΡΑ – WATERA (πρώην ΚΑΛΛΙΓΚΑΝ ΕΛΛΑΣ)

ΧΟΡΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: ΚΤΕΛ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΜΕΓΑΣ ΑΡΩΓΟΣ: Σ.ΦΙ.Π. ΣYΛΛOΓOΣ ΦΙΛΩΝ ΠOΡTΟ XEΛIOY

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ: AKS HOTELS

 

Διαβάστε επίσης

4ο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα»: «Ας Θυμηθούμε χωρίς Νοσταλγία» με τη Μάνια ΠαπαδημητρίουΕρμιονίδα

Με επιτυχία συνεχίζεται το 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ “ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ” με γενικό τίτλο «Αναζητώντας τον Άλλον», στον Πολυχώρο Πολιτισμού ARTίκι “Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ”, στο ...

Μεγάλα ονόµατα στην ΕρµιονίδαΕρμιονίδα

Με τη µεγάλη συναυλία του κορυφαίου τραγουδοποιού, τραγουδιστή και κιθαρίστα Σωκράτη Μάλαµα άνοιξε την Τετάρτη 2 Αυγούστου το 4ο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερµηνείες στην Ερµιονίδα». Μια δι...

Από την Αργολίδα και το δεύτερο θύμα του ιού του δυτικού ΝείλουΕρμιονίδα

Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές υγειονομικές αρχές καθώς υπήρξε και το δεύτερο θύμα στη χώρα από τον ιό του δυτικού Νείλου.Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώθηκε για ακόμα έναν θάνατο γυναί...

Τα µεταλλεία της ΕρµιόνηςΕρμιονίδα

Σπαράγµατα της βιοµηχανικής εποχής και µνηµείο πολιτισµού. Γράφει η Παρασκευή Σκούρτη Τοπίο βιοµηχανικό και ταυτόχρονα δείγµα βιοµηχανικής κληρονοµιάς, µε πλείστα κατάλοιπα της βιο...