Του Γ.Μπήτρου
Ιδιαίτερα άσχημη η εικόνα της καμπίνας της Camera Obscura στην Πέρδικα. Μια εικόνα που όχι μόνο δεν κάνει κανέναν περήφανο, αλλά που εγκυμονεί και κινδύνους για τους ανυποψίαστους επισκέπτες της περιοχής που βρίσκεται. Στην είσοδό της έχει τοποθετηθεί και πινακίδα που απαγορεύει την είσοδο, αλλά αυτό από μόνο του δεν ωραιοποιεί την εικόνα της εγκατάλειψης αλλά και της λεηλασίας που έχει συμβεί στο εσωτερικό της. Το εξωτερικό περίβλημα σε πολλά σημεία του έχει αφαιρεθεί ή καταστραφεί από τους ανέμους και τη βροχή.
Για την ιστορία του θέματος να αναφέρουμε πως η Camera τοποθετήθηκε σε αυτό το σημείο από το 2003 και η λειτουργία της είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών. Η τοποθέτησή της έγινε πάνω στα θεμέλια παλαιού πολυβολείου από αυτά που συναντά κανείς στο Νότιο Οχυρό της Αίγινας.
Σήμερα το κόστος επισκευής δεν φαίνεται να δέχεται να το αναλάβει κάποιος. Ο χώρος όμως ρημάζει και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πλήρους καταστροφής του.
Να υπογραμμίσουμε όμως ότι η ευρύτερη έκταση της περιοχής των Νοτίων Οχυρών ανήκει στο Ταμείο Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού. Και ασφαλώς μην ξεχνάμε ότι στο άμεσο παρελθόν έγιναν συζητήσεις για «επενδύσεις» στην περιοχή με μακροχρόνιες μισθώσεις. Η εγκατάλειψη ενός τόσο πρωτοποριακού για την Αίγινα εγχειρήματος δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Ο χώρος πρέπει να προστατευτεί και να διαφυλαχθεί η ιστορική μνήμη αλλά και να αξιοποιηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να προβάλλεται η ιστορία της περιοχής, να μη θίγεται το περιβάλλον και να αγκαλιάζονται μέσα σε αυτό πολλές σύγχρονες δράσεις.