ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Ξενάγηση στο Μετόχι της Φανερωμένης από την Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας.

Ξενάγηση στο Μετόχι της Φανερωμένης πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 19 Νοεμβρίου και ώρα 11.30 το πρωί από τον αρχιτέκτονα κ. Ιωάννη Δέδε. Η ξενάγηση αφορούσε το σπήλαιο της Φανερωμένης και την ημιτελή βασιλική εκκλησία άνωθεν του σπηλαίου. Ο κ. Δέδες ανέφερε  πολλά στοιχεία για την ιστορία του χώρου, την αρχιτεκτονική, τις εικόνες που βρίσκονται στο μικρό ναό μέσα στο σπήλαιο καθώς και για τη σύνδεση του χώρου με τα χρόνια  του Καποδίστρια.

 

Την επίσκεψη οργάνωσε η Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας σε μια προσπάθεια γνωριμίας και ανάδειξης πολλών σημείων της Αίγινας με μεγάλη ιστορική και πολιτιστική αξία.

 

Η  Φανερωμένη αποτελεί σήμερα Μετόχι  της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσολεόντισσας.

Η εικόνα της Παναγίας σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε στα 1830 από το μοναχό Παρθένιο Λογιωτατίδη. Σήμερα όλος ο χώρος, η εκκλησία και τα κτίσματα είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Παναγίας της Χρυσολεόντισσας. Ο υπόγειος χώρος που από πολλούς ονομάζεται «κατακόμβη» έχει δύο θαλάμους. Ο ένας είναι αφιερωμένος στην Αιγινήτισσα Αγία Αθανασία και ο δεύτερος στην Παναγία. Εκεί υπάρχει η «Εύρεση» της εικόνας της Παναγίας, που αναπαριστά τη Θεοτόκο ως «δεομένη» και η κατασκευή της χρονολογείται στον 17ο αιώνα».

ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΕ

Σύμφωνα με  μια παράδοση υπάρχουν πολλές εκδοχές για την εύρεση της εικόνας  η πρώτη αναφέρει ότι «βρέθηκε επειδή ένα άλογο παραπάτησε και έπεσε σε έναν λάκκο που οδηγούσε στη σπηλιά όπου υπήρχε η εικόνα.

Άλλη παράδοση αναφέρει ότι ένας μοναχός είδε στον ύπνο του την Παναγία που του υπέδειξε το μέρος που βρισκόταν η εικόνα, ενώ μια τρίτη έχει να κάνει με έναν γεωργό που οργώνοντας το χωράφι, είδε στο συγκεκριμένο σημείο να βγαίνει φως. Τέλος, άλλη παράδοση αναφέρει πως η Παναγία έσβηνε το καντήλι της και φανερωνόταν στη γερόντισσα Φλωρού Μπακομήτρου, που υπηρετούσε επί χρόνια εκεί ως νεωκόρος, για να πάει να το ανάψει.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, η Φανερωμένη παραμένει σήμερα ένα από τα πιο αγαπημένα προσκυνήματα της Αίγινας, όπου κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου συγκεντρώνει εκατοντάδες προσκυνητών».

Η διώροφη κατοικία που υπάρχει μέσα στο χώρο, σύμφωνα με την ιστορικό Γωγώ Κουλικούρδη, είναι από τις παλαιότερες της Αίγινας και χρησιμοποιείτο ως κατοικία του επισκόπου Αιγίνης Σαμουήλ. Επίσης, στον χώρο αυτόν φιλοξενήθηκαν τα ορφανά παιδιά που με ενέργειες του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια εντοπίστηκαν στην Αίγυπτο και απελευθερώθηκαν από την Αλεξάνδρεια, μέχρι να τελειώσει το Ορφανοτροφείο». Παράλληλα, επισημαίνει ότι «μέχρι το 1828 ήταν αποθήκη εφοδίων, που έστελνε για τον αγώνα η Φιλελληνική επιτροπή.

Στα 1829 με 1830 μνημονεύεται από τον ιερομόναχο Παρθένιο Παντελάκη Οικονόμου – Λογιωτατίδη ή σύμφωνα με άλλους από τον Άνθιμο Γεωργάκη Οικονόμου – Λογιωτατίδη ο οποίος οδηγούμενος από τη γυναίκα που έβλεπε στον ύπνο του σκάβοντας στο πατρογονικό του χωράφι ανακάλυψε μια υπόγεια διπλή εκκλησία και σε μία σπηλιά την εικόνα της Παναγίας που από τότε ονομάστηκε «Φανερωμένη».

Ο χώρος με έξοδα του Παρθενίου καθαρίστηκε και άρχισε να λειτουργείται με εφημέριο τον Δημήτριο Κουμπενά, προσελκύοντας πολλούς πιστούς. Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι ο Σπυρίδων Λογιωτατίδης μετά τη θαυματουργική εύρεση της εικόνας, άρχισε να κτίζει με δικά του έξοδα μια μεγαλύτερη εκκλησία πάνω από την υπόγεια.  Όμως στις 28 Νοεμβρίου του 1848 ταξιδεύοντας προς Πειραιά πνίγηκε με το καΐκι που τον μετέφερε. Έτσι το έργο έμεινε μισοτελειωμένο και ο πατέρας του Γεωργάκης Λογιωτατίδης χάρισε το κτήμα με την εκκλησία στη Χρυσολεόντισσα.

Μία άλλη εκδοχή θέλει να μην έχει ολοκληρωθεί το κτίσιμο της Εκκλησίας από το φόβο μην υποχωρήσει το έδαφος από το βάρος και έτσι καταστραφεί ο υπόγειος ναός».

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ «ΚΑΤΑΚΟΜΒΗ»
Ως το 1834 η υπόγεια εκκλησία εόρταζε στις 25 Δεκεμβρίου, κάτι που δικαιολογεί και την περίφημη εικόνα της Γέννησης που υπάρχει στην εκκλησία.

Αργότερα εόρταζε του Ευαγγελισμού (25 Μαρτίου) και ως τις ημέρες μας στην Απόδοση της Κοίμησης της Θεοτόκου (23 Αυγούστου) και της Αγίας Αθανασίας (18 Απριλίου), ενώ ο υπόγειος ναός έχει εγκαινιαστεί από τον Μητροπολίτη Σαμουήλ.  Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το σπήλαιο το οποίο έχει μελετηθεί από την Εταιρεία Σπηλαιολόγων και έχει χαρτογραφηθεί.

«Οι Αιγινήτες αναφέρουν το σπήλαιο ως «κατακόμβη». Ο χώρος είναι μεγάλος, ωστόσο η διαρρύθμιση του και τα χαρακτηριστικά του σπηλαίου δεν δικαιολογούν αυτό το χαρακτηρισμό»   Επάνω από το σπήλαιο οι τοίχοι της μισοτελειωμένης πέτρινης Βασιλικής εκκλησίας ορθώνονται σήμερα ερημικοί να τροφοδοτούν τους θρύλους και τις δοξασίες για τη μη ολοκλήρωση της εκκλησίας.

 

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Ξεκινούν οι συναντήσεις γονεϊκής επιμόρφωσης από την τοπική Εκκλησία.Αίγινα

Με ομιλητή τον διακεκριμένο Θεολόγο, ψυχίατρο  και συγγραφέα π. Βασίλειο Θερμό ξεκινούν οι τακτικές συναντήσεις γονεϊκής επιμόρφωσης από την τοπική Εκκλησία την Κυριακή 26 Νοεμβρίο...

Αίγινα: Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αίγινας για το θέμα του κυματοθραύστη.Αίγινα

Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αίγινας ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕ ΚΥΜΑΤΟΘΡΑΥΣΤΗ ΕΚ ΦΥΣΙΚΩΝ ΟΓΚΟΛΙΘΩΝ ΤΩΝ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΩΝ ΝΕΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΑΙΓΙΝΑΣ Προς αποκατάσταση της αλήθ...

Αίγινα:Δελτίο τύπου : Συνάντηση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε ν. Αργοσαρωνικού με τον Δήμαρχο ΑίγιναςΑίγινα

      Πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη 15.11.2023 συνάντηση του Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε νησιών Αργοσαρωνικού με τον Δήμαρχο Αίγινας για προβλήματα των εκπαιδευτικών και των...

Αίγινα: "Η συμπεριληπτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση" εκδήλωση από την Ομάδα Πολιτών Αίγινας.Αίγινα

Η  Ομάδα Πολιτών Αίγινας , σε συνεργασία με τό ελληνικό τμήμα της  Παγκόσμιας Συμμαχίας Ελευθερίας ,  σχεδίαζει να διοργανώσει στην Αίγινα την κυριακή 26η Νοεμβρίου, με προβολή ενό...

Αίγινα: Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός των Εισοδίων (Παναγίτσα) στο λιμάνι της Αίγινας.Αίγινα

Στέκει στην άκρη του λιμανιού της Αίγινας, πέτρινος και επιβλητικός. Πολυφωτογραφημένος και θέμα ζωγραφικής πολλών εικαστικών της Αίγινας ο ναός  της Παναγίτσας που εορτάζει σήμερα...

Αίγινα: Για 2 ώρες προσπαθούσε να δέσει ο "ΑΧΑΙΟΣ" στο ανύπαρκτο λιμάνι της Αίγινας.Αίγινα

Το καλοκαίρι τελείωσε. Ο χειμώνας είναι εδώ να δείχνει τα δόντια  του και να κάνει απαγορευτικές τις συνθήκες των ταξιδιών μας. Κι ενώ σε όλες τις γραμμές της Ελλάδας έχουν ανακοιν...

Αίγινα: Φόρος τιμής στους αγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου”  Από την ομάδα ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αίγινας.Αίγινα

Σήμερα, Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023, μέλη και φίλοι της Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Αίγινας, συναντηθήκαμε  στον χώρο των πρώην Φυλακών Αίγινας. Επιλέξαμε (για ακόμη μια φορά συμβολικά το...