scripta manent verba Volant, λέει το δημοφιλές λατινικό γνωμικό και επειδή εκεί στον Μεσαγρό οι κάθε λογής …καλοθελητές και… νεροκουβαλητές φαίνεται πως έχουν ξεσαλώσει και επιχειρούν να οικειοποιηθούν προεκλογικά μέχρι και το καινούριο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας(!), ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων της Αίγινας πήρε χαρτί και μολύβι και κατέγραψε την πραγματική ιστορία του έργου, που όπως όλα δείχνουν και μαρτυρούν θα αλλάξει την ρότα στην παραμελημένη «χρυσή παραλία» της Αίγινας.
Ιδού, λοιπόν η εξόχως διαφωτιστική ανακοίνωση:
ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ
Αίγινα, 3.10.2023
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το χρονικό της επέκτασης του λιμανιού της Αγίας Μαρίνας
Διαβάζοντας και ακούγοντας προεκλογικές εξαγγελίες από υποψήφιους κοινοτικούς συμβούλους θεωρούμε ότι πρέπει να παραθέσουμε μερικές αλήθειες για να τις γνωρίζουν οι κάτοικοι της Κοινότητας Μεσαγρού και της Αίγινας, σχετικά με το νέο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας.
O σχεδιασμός του έργου ξεκίνησε το 2009
Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2009 η Ένωση Ξενοδόχων Αίγινας έθεσε το θέμα με εισήγησή της προς τον κ. Νίκο Τζίτζη, τότε Πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος Μεσαγρού. Η πρόταση πέρασε από το Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση.
Στη συνέχεια, με νεότερη απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αίγινας, όπου Πρόεδρος ήταν ο κ. Νεκτάριος Λεούσης, ανατέθηκε η μελέτη στους κύριους Ανδριάνη και Παναγόπουλο, ειδικοί Λιμενολόγοι. Δυστυχώς, με εξωθεσμική παρέμβαση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η συγκεκριμένη μελέτη «πάγωσε» για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα έργα υποδομής γίνονται με επιμονή και μεγάλη προσπάθεια
Τον Ιούλιο του 2014, με νεότερη παρέμβασή της, η Ένωση Ξενοδόχων Αίγινας ζήτησε τη συνδρομή του τότε Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου για να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης της μελέτης από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ). Η παρέμβαση είχε θετικό αποτέλεσμα. Η μελέτη εντάχθηκε στην ημερήσια διάταξη της ΕΣΑΛ, στο συμβούλιο της 23.10.2014 όπου με εισηγητή τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας Σταύρο Καλαμάκη αποφασίστηκε ομόφωνα η αρχική έγκριση του έργου.
Στην προσπάθεια αυτή, η Ένωση Ξενοδόχων Αίγινας είχε αρωγούς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, τον τότε Πρόεδρο του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, τον τότε Πρόεδρο του ΞΕΕ κ. Γιώργο Τσακίρη καθώς και τον Αντιπρόεδρο της HellenicSeaways κ. Αντώνη Αγαπητό, οι οποίοι παρενέβησαν αποφασιστικά προς τον τότε Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Το 2017 εγκρίθηκε η υλοποίηση του έργου από την Περιφέρεια Αττικής
Στις 15.05.2016, με νέα πρωτοβουλία και επιμονή της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας, παρουσία του νυν Προέδρου του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρου Βασιλικού, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με την τότε Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου, στα Γραφεία της Περιφέρειας Αττικής. Το αποτέλεσμα ήταν το έργο να ενταχθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, δηλαδή να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του και να λάβει έγκριση υλοποίησης στις 01.06.2017 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.
Στην προσπάθεια αυτήυπήρχεξανά η έμπρακτη στήριξη από τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ, τον Πρόεδρο του ΞΕΕ, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και τον τότε Δήμαρχο κ. Δημήτρη Μούρτζη.
Και φτάσαμε στα εγκαίνια του 2023.
Σημείωση: Όλα τα σχετικά επίσημα έγγραφα βρίσκονται στην διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου.