Στην τελική ευθεία μπαίνει το σπουδαίο για την Αίγινα έργο του φωτισμού του Ναού της Αφαίας, που, όπως όλα δείχνουν, θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.
Σήμερα, Τρίτη 17 Μαΐου 2022, κλιμάκιο της ΔΕΔΔΗΕ, με επικεφαλής τον περιφερειακό διευθυντή της επιχείρησης Γιώργο Κότσιαλο και τεχνικούς συμβούλους, πραγματοποιούν αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του Ναού της Αφαίας από τα υπάρχοντα καλώδια υψηλής τάσης. Παράλληλα οι τεχνικοί της ΔΕΔΔΗΕ, θα αναζητήσουν το καταλληλότερο σημείο για την τοποθέτηση του kit φωταγώγησης του Ναού.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα καλώδια υψηλής τάσης , τα οποία τώρα επιφυλάσσουν σοβαρό κίνδυνο πυρκαγιάς με ανυπολόγιστες συνέπειες στον αρχαιολογικό χώρο και τη γύρω δασική περιοχή, θα υπογειοποιηθούν κατά μήκος του επαρχιακού δρόμου. Τα έργα θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υλοποίηση της μελέτης για την φωταγώγηση του Ναού της Αφαίας.
Την Παρασκευή άλλωστε πρόκειται να επισκεφθεί την Αίγινα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Στυλιανίδης με στόχο την οργάνωση της προστασίας του νησιού σε περίπτωση πυρκαγιάς εν όψει καλοκαιριού. Ειδικότερα ο κ.Στυλιανίδης θα παρακολουθήσει στην περιοχή του Ναού της Αφαίας άσκηση δασοπροστασίας σε περίπτωση πυρκαγιάς, με την έγκαιρη απομάκρυνση επισκεπτών κλπ. Υπενθυμίζουμε ότι ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας Γιώργος Σουλιώτης έχει επισημάνει την ανάγκη αναβάθμισης του Κλιμακίου σε Υπηρεσία, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη στελέχωση για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών.
Στο μεταξύ η Αίγινα θα μπορούσε να επωφεληθεί από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που προβλέπει την πρόσληψη εθελοντών πυροσβεστών ηλικίας 50 και άνω με μόνη επιβάρυνση το 25% της αμοιβής τους. Έτσι και κοινωνικό έργο θα επιτελούσε με την απασχόληση ανέργων και θα ενίσχυε την πυροπροστασία του νησιού.
«Η ολοκλήρωση τριών έργων έως το τέλος του χρόνου, του λιμανιού της Αγίας Μαρίνας, της υπογειοποίησης των καλωδίων υψηλής τάσης του Ναού της Αφαίας και της φωταγώγησης του Ναού, θα αναβαθμίσουν αποφασιστικά, όχι μόνο την περιοχή της Αγίας Μαρίνας, αλλά και όλη την Αίγινα,» μας λέει ο Σταύρος Καλαμάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του οποίου επί σειρά δεκαετιών, αγγίζουμε επιτέλους αυτό το αποτέλεσμα.