ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Αίγινα: Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας. Δελτίο τύπου

ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ  ΑΙΓΙΝΑΣ

Ο.Π.Π.Κ.Α.

Δελτίο  τύπου

 

Η απογοητευτική εικόνα των βυζαντινών μνημείων της Παλαιάς Χώρας καλλιέργησε την επιθυμία αρκετών συμπολιτών μας να ενεργοποιηθούν ώστε να τονωθεί το ενδιαφέρον για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς  του νησιού μας.

Είναι κοινή πεποίθηση και βαθιά γνώση σε όλους ότι η Αίγινα κατέχει δεσπόζουσα θέση στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού και η ιστορική και πολιτιστική της ταυτότητα διατρέχει αδιαλείπτως όλους τους αιώνες από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.

Αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, βυζαντινά κτίσματα, λαϊκές κατοικίες, κτίρια  της Καποδιστριακής εποχής, ιστορικές οικίες, σημεία περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, μονοπάτια, ξωκλήσια συνθέτουν ένα σύνολο μεγάλης πολιτιστικής αξίας που πρέπει να διασωθεί, να προστατευτεί, να προβληθεί και να περάσει στις επόμενες γενεές.

Με σκοπό  λοιπόν την προστασία της σημαντικής αυτής κληρονομιάς, δημιουργήθηκε από ευαισθητοποιημένους πολίτες —ανθρώπους που κατοικούν και δραστηριοποιούνται στην Αίγινα— η «Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας» (ΟΠΠΚΑ), τον Μάρτιο του 2021. Με την εθελοντική νομική συνδρομή, μέλους της Ομάδας, κατατέθηκε το καταστατικό στο Πρωτοδικείο ώστε να αποκτήσει η προσπάθειά μας νομική υπόσταση για να μπορέσουμε να δράσουμε πιο αποτελεσματικά και οργανωμένα.

Ήδη μετά από συντονισμένες ενέργειες πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρέμβαση στο λόφο της Παλαιάς Χώρας με την κατασκευή και τοποθέτηση νέων θυρών και παραθύρων στο δίδυμο ναό του Κάστρου της Παλαιάς Χώρας, σε αγαστή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων. Αυτή είναι η αρχή μιας σειράς ενεργειών, πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων που σχεδιάζονται ώστε ο πολιτισμός στην Αίγινα να επιστρέψει στο κέντρο του ενδιαφέροντος και να συμβάλει στη σωστή αξιοποίηση των ιστορικών και περιβαλλοντικών σημείων του νησιού.

Οι υγειονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν ακόμα τη διοργάνωση μιας ανοικτής εκδήλωσης για το πλατύ κοινό της Αίγινας και των φίλων της. Είναι στις άμεσες προτεραιότητες μας η οργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης, ώστε η ομάδα να δεχθεί καινούργια μέλη και να γίνουν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου.

Στο διαδίκτυο ήδη υπάρχει η σελίδα μας στο Facebook με την ονομασία: «Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας» όπου αναρτώνται ανακοινώσεις των μελών της Ομάδας.

Ευχόμαστε η πρωτοβουλία στην Παλαιά Χώρα να σταθεί η αρχή πολλών ακόμα παρόμοιων κινήσεων και να προκαλέσει  το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας να στελεχώσουν την Ομάδας μας και να συμπορευτούν μαζί μας.

Η αγάπη μας για την Αίγινα είναι η κινητήριος δύναμη μας.

 

Η διοικούσα επιτροπή της Ομάδας Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας.

 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΑίγινα

Προ των πυλών της υλοποίησης βρίσκεται το πολυπόθητο πρόγραμμα του φωτισμού του Ναού της Αφαίας, στην Αίγινα,  καθώς στις 22 Φεβρουαρίου 2022, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αν...

image descriptionΑίγινα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αίγινα 13-2-2022                                 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΙΓΙΝΑΣ                             «Συμβολική επίσκεψη διαμαρτυρίας για τ...

image descriptionΑίγινα

Θέμα: "Η παράταξη Αίγινα Πρώτη Πρωτεύουσα για: Τα Οχυρά της Πέρδικας, το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο (Φυλακές), το Πλωτό ασθενοφόρο, τους Πεζοδρόμους..."   Το καλοκαίρι του 2020 ο ...

image descriptionΑίγινα

Ο ξαφνικός θάνατος του παλαίμαχου παίκτη του  Ολυμπιακού  Δημήτρη Λαβούτα, που υπήρξε και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συνδέσμου βετεράνων ποδοσφαιριστών των Πειραιωτών, σκόρπισε θ...

image descriptionΑίγινα

     H Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αίγινας ενώνει τη φωνή διαμαρτυρίας  της προς  την απόπειρα εκμετάλευσης της περιοχής  των Ναυτικών Οχυρών της Πέρδικας.        ...