ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Το κλάδεμα άλλαξε το τοπίο της Αίγινας

Καταιγισμός  φωτογραφιών και αρνητικών σημειωμάτων συνεχίζει να δημοσιεύεται στα κοινωνικά δίκτυα  για  το «κλάδεμα»  των  δέντρων σε πολλά σημεία  του νησιού. Πέρα από αυτούς που σφυρίζουν αδιάφοροι, η έχουν την καλή προαίρεση και εφησυχάζουν στο γεγονός ότι τα δέντρα θα «πετάξουν» και πάλι κλώνους και φυλλωσιές, υπάρχουν και εκείνοι που δυσανασχετούν με το θέαμα  των κομμένων δέντρων  που άλλαξαν  την εικόνα του τοπίου σε σημεία όπως στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας, στην Παναγίτσα ή στον Κοντό.

Πολλοί συμπολίτες μας επώνυμοι και ανώνυμοι εκφράζουν δημοσίως ή ιδιωτικώς  τον προβληματισμό τους για  το κλάδεμα  που σε κάποιες  περιπτώσεις σημαίνει και κοπή  ενός μεγάλου τμήματος  του δέντρου. Εκτός από τον προβληματισμό, υπάρχουν και αντιρρήσεις για τη χρησιμότητα ενός  τέτοιου εγχειρήματος, τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, τα όρια του κλαδέματος, τις επιπτώσεις  στη δημόσια υγεία (Δηλώσεις κ. Μαυροθαλασίτη), τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και  την απότομη αλλαγή της εικόνας  και του τοπίου.

Το θέμα συζητήθηκε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο και τόσο ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Ι. Ζορμπάς όσο και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Δ. Καραγιάννης ενημέρωσαν ότι οι ενέργειες αυτές ήταν επιβεβλημένες  προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα, να βελτιωθεί η ορατότητα  για τη σωστή οδήγηση  και να γίνει καθαρισμός και ευπρεπισμός. Τόνισαν βεβαίως ότι ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται.

Παρόλο αυτά  η εικόνα  των γυμνών κορμών ξαφνιάζει πολλούς που αμφιβάλλουν αν το τοπίο επανέλθει στην προηγούμενη του μορφή.

Ας  δούμε μερικές από  τις απόψεις συμπολιτών μας έτσι όπως τις ανήρτησαν στις προσωπικές σελίδες  τους  στο Face book.

Η  γνωστή  διακεκριμένη δημοσιογράφος  Ελένη Κυπραίου που ζει πλέον στην Αίγινα και ασχολείται συστηματικά και επίπονα με τη γη, καλλιεργώντας  τις φιστικιές  του κτήματος  της αναφέρει:

«Tο κλάδεμα των δέντρων  και των φυτών δεν θέλει μόνο γνώση αλλά και τέχνη. Άγρια δέντρα όπως τα αλμυρίκια στο λιμάνι της Αίγινας η και ευκάλυπτοι ξαναπετούν ακόμη και μετά από άγριο κλάδεμα. Ωστόσο ο ακρωτηριασμός τους όπως συνέβη πρόσφατα στο Νησί μας υποθέτω για λόγους ευκολίας οδήγησε σε φρικτό αποτέλεσμα θυμίζοντας ακρωτηριασμένους ανθρώπους. Ώσπου να ξαναπετάξουν θα παρουσιάζουν αυτό το φρικτό θέαμα. Που κάθε άλλο παρά βοηθάει στην ανύψωση του ηθικού μας εν μέσω της άκρως αρρωστημένης κατάστασης που ζούμε περισσότερο ηθικά.»

                                                                                                           Ελένη  Κυπραίου

Ο  κ. Φίλιππος  Δραγούμης που έχει συνδέσει  τη ζωή του με τη φύση, με τη γνωστή ευαισθησία  του για  την πανίδα και χλωρίδα  όχι μόνο  της Αίγινας  αλλά  και της Ελλάδας γενικότερα φωτογράφισε συστηματικά  το προηγούμενο  διάστημα τους κομμένους κορμούς  των δέντρων και αναφέρει  στη προσωπική του σελίδα  στο Face book:

«Η πανελλήνια μάστιγα καταστροφής δέντρων έφτασε και στην #αιγινα . Ντροπή. Κι είχα μέχρι τώρα εκτιμήσει τον νέο Δήμαρχο. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Το κλάδεμα γίνεται λιγο λίγο κάθε χρόνο, όχι κατακρεούργηση μια στο τόσο. Αυτό αποδυναμώνει τα δέντρα, στο τέλος τα σκοτώνει».

                                                                                                   Φίλιππος  Δραγούμης

Με  πιο  ποιητική διάθεση η κ. Μαρία Κουνάδη συνέδεσε  την κοπή των δέντρων και το θέαμα που παρουσιάζουν μπροστά  στο κτίριο του Ορφανοτροφείου με τα λόγια  των πολιτικών κρατούμενων σε αυτό:

«Είμαστε ασύλληπτα πουλιά, και όπως εφύγαμε εμείς, έτσι θα φύγουν και οι άλλοι”!...λέει το σημείωμα των 8 πολιτικών κρατουμένων που απέδρασαν το 1934 από τις φυλακές της Αίγινας .Και κυριολεκτικά πέταξαν μακριά και τα πουλιά που φώλιαζαν στα αιωνόβια δέντρα του πάρκου των φυλακών όταν αυτά κατακρεουργήθηκαν 87 χρόνια μετά εν έτει 2021».

                                                                                                         Μαρία  Κουνάδη

Φωτογραφίες  των : Φίλιππου Δραγούμη, Φωτεινής Γιωτάκη.

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Τον ορισμό  του Κέντρου Υγείας Αίγινας ως εμβολιαστικού κέντρου επισημαίνει η Τ.Ο ΚΚΕ ΑίγιναςΑίγινα

 Τον ορισμό  του Κέντρου Υγείας Αίγινας ως  εμβολιαστικού κέντρου για τις ηλικίες  60 -64 τονίζει  με ανακοίνωσή της  η Τ.Ο του Κ.Κ.Ε. Αίγινας υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες αλλά κα...

Αίγινα: Αίτημα για ορισμό του ΚΥ Αίγινας ως εμβολιαστικό Κέντρο για την ηλικιακή ομάδα  60-64»Αίγινα

Α πό  την αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς και Νήσων κ. Θεωδοροπούλου Μπόγρη Βασιλική κατατέθηκε αίτημα  στο Υπουργείο Υγείας  για τον ορισμό  του Κέντρου Υγείας Αίγινας ως εμβολιαστικού...

Αίγινα: Έκκληση  του Δήμου για  τα σκουπίδια λόγω της απεργίας στα πλοία.Αίγινα

Έκκληση απευθύνει ο Δήμος Αίγινας προς  τους κατοίκους  του νησιού για την προσεκτική απόθεση των σκουπιδιών, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στη  δημόσια υγεία των κατοίκων, λόγ...

Αίγινα:  Τρία  ενεργά κρούσματα covid19  στην Αίγινα - Δελτίο τύπου από το ΔήμοΑίγινα

Με Δελτίο τύπου ο Δήμος Αίγινας ενημερώνει για την ύπαρξη  τριών κρουσμάτων κορονοϊού στο νησί.   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Από τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύν...