ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Π. Κουκούλης στο SM: Το νησί μας μπορεί να πορευτεί με προσανατολισμό και σχέδιο…

Ο υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Κουκούλης μιλάει στο SM για την επιστροφή του στον δημοτικό στίβο, την απογοήτευση από τις χαμηλές επιδόσεις της διοίκησης Μούρτζη, την αλήθεια για τον υποθαλάσσιο αγωγό, τα σχέδιά του και τις προοπτικές για την ευημερία της Αίγινας.

Συνέντευξη στον Γιάννη Προβή

Το νοικοκύρεμα, η καθαριότητα και η φροντίδα σε όλο το νησί, αλλά και ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση και την ευημερία όλης της Αίγινας, είναι με δυο λόγια οι βασικές δεσμεύσεις του υποψήφιου δημάρχου της νέας δημοτικής παράταξης «Αίγινα μπορείς», Παναγιώτη Κουκούλη. Ο οποίος, όπως επισημαίνει στο SM , είναι αποφασισμένος –με την εμπειρία από τα αναμφίβολα επιτεύγματά του αλλά και κάποια λάθη του παρελθόντος– να συνενώσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της Αίγινας, για να χαραχθεί μια νέα πορεία ανασύνταξης, ανάπτυξης και προκοπής στο νησί.


Κύριε Κουκούλη, η επιστροφή σας στον δημοτικό στίβο ξάφνιασε. Πολλούς μάλλον ευχάριστα, αλλά κάποιους δυσάρεστα. Τι σας έκανε να πάρετε αυτή την απόφαση;

Ήταν μια απόφαση που δεν πήρα εύκολα. Μην ξεχνάτε ότι γνωρίζω πολύ καλά τις απαιτήσεις και τις δυσκολίες της συμμετοχής στον Δήμο. Φυσικά δεν ήταν η προσωπική φιλοδοξία που με οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Απλά, δεν έμεινα απαθής μπροστά στην αγωνία μιας ευρείας ομάδας συμπολιτών μας για την πορεία και την προοπτική του νησιού μας, και ανταποκρίθηκα στην επιθυμία τους να αγωνιστούμε για την προκοπή της Αίγινας με την ενεργό συμμετοχή μας στα δημοτικά πράγματα.

Πώς αξιολογείτε την πενταετία της διοίκησης Μούρτζη;

Δεν αμφιβάλλω ότι ο δήμαρχος κ. Μούρτζης έχει καλές προθέσεις και ότι προσπαθεί για το καλύτερο. Οι καλές προθέσεις όμως δεν είναι αρκετές. Τα αποτελέσματα απογοητεύουν. Οι αιτίες αυτής της απογοήτευσης είναι δύο. Αφενός οι πολύ χαμηλές επιδόσεις της παρούσας διοίκησης στα θέματα της καθημερινότητας, με πιο κραυγαλέα την αποτυχία στην καθαριότητα. Οι σωροί των σκουπιδιών και η ακύρωση της ανακύκλωσης μας φέρνουν πολύ πίσω, με δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία, στην ποιότητα ζωής και στην ευημερία των κατοίκων. Και η δεύτερη μεγάλη αιτία της απογοήτευσης είναι η διάχυτη πεποίθηση όλων ότι, ενώ γύρω μας συμβαίνουν κοσμογονικές αλλαγές, με πλήθος ευκαιρίες για ευημερία και προκοπή, το νησί μας πορεύεται χωρίς προσανατολισμό και σχέδιο.

Παρ’ όλα αυτά, θα σας έλεγε κανείς ότι τα τελευταία χρόνια δρομολογήθηκαν έργα συνολικού κόστους 62 εκατ. ευρώ στο νησί, με σημαντικότερο όλων τον υποθαλάσσιο αγωγό, το νερό έρχεται…

Κανένα από τα έργα που υλοποιούνται σήμερα δεν δρομολογήθηκε από τη διοίκηση του κ. Μούρτζη. Τα χερσαία έργα ύδρευσης σχεδιάσθηκαν, μελετήθηκαν, ωρίμασαν, θεμελιώθηκαν στη διάρκεια της δικής μας θητείας, 20072010. Όσον αφορά τον υποθαλάσσιο αγωγό, η δρομολόγησή του έρχεται από παλαιότερα, ενώ οι δικές μας αποφάσεις και δράσεις του 2008 το έβαλαν σε τροχιά υλοποίησης. Και τα δύο αυτά έργα είχαν ουσιαστική προώθηση από τη διοίκηση του κ. Σακκιώτη την περίοδο 2011-2014. Δεν υποτιμώ τη συμβολή της σημερινής διοίκησης. Με τη συνδρομή της Περιφέρειας προχώρησε τα έργα αυτά, τα οποία σήμερα είναι στο στάδιο της υλοποίησης. Είναι όμως περίεργο ότι τα χερσαία δεν λειτουργούν ακόμη, παρότι έχουν περατωθεί εδώ και πολλούς μήνες, ενώ για τον υποθαλάσσιο αγωγό είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτηματικά για τη μέχρι τώρα απουσία του Τεχνικού Συμβούλου στην πορεία υλοποίησης του έργου, αλλά και για την προετοιμασία της επόμενης ημέρας της λειτουργίας του. Η έλλειψη ιεράρχησης, προγραμματισμού και προετοιμασίας είναι φανερή και στα έργα που ο Δήμος αποφάσισε να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Για παράδειγμα, αποφασίστηκε ένα έργο για την ύδρευση που περιλαμβάνει τηλεμετρία και έλεγχο πιέσεων του δικτύου, με προϋπολογισμό 3,7 εκατ. ευρώ. Θεωρώ το έργο αυτό πολύ δευτερεύουσας σημασίας, τη στιγμή που είναι άμεσες οι ανάγκες για αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου  δικτύου, το οποίο συνεχώς έχει ζημιές. Θα μπορούσα επίσης να αναφέρω την ανάγκη για αντικατάσταση των υδρομέτρων ή ακόμη και την ανάγκη για επέκταση του εξωτερικού δικτύου, ώστε να τροφοδοτηθούν από τη νέα δεξαμενή και οι υπόλοιπες περιοχές του νησιού, όπως οι Άλωνες και όλες οι περιοχές του Μεσαγρού και της Αγίας Μαρίνας.

Ξέρετε, όμως, ο απλός πολίτης της Αίγινας θα σας ρωτούσε «εσείς τα κάνατε όλα καλά, λάθη δεν κάνατε εσείς και η παράταξή σας, κ. Κουκούλη;».

Και βέβαια κάναμε λάθη. Είτε ως Δημοτική Αρχή είτε ως αντιπολίτευση. Ασχοληθήκαμε με πλήθος ζητημάτων, που τα περισσότερα ήταν πολύπλοκα και απαιτητικά. Αν και υπήρξαν κάποιες ατυχείς επιλογές μας, σημειώσαμε εξαιρετικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς. Τότε έγινε ο σχεδιασμός για τα έργα υποδομής Οι πολίτες θυμούνται σε πόσο καλύτερη κατάσταση ήταν η καθαριότητα και η ύδρευση. Υπήρξαν κατηγορίες –πολύ συχνά υπερβολικές– για αλαζονική συμπεριφορά ορισμένων από εμάς. Η συνεργασία με τους συλλογικούς φορείς και τις εθελοντικές ομάδες –παρόλο που στις μέρες μας είχε φθάσει σε πολύ υψηλά και πρωτόγνωρα επίπεδα – θα μπορούσε να είναι εντονότερη. Όλα αυτά ήταν εμπειρίες που σήμερα, σε αυτό το ξεκίνημα της νέας παράταξης, μας επιτρέπουν να είμαστε καλύτεροι.

Πείτε μας, ως αυριανός δήμαρχος, από πού θα ξαναπιάσετε το νήμα της ανασύνταξης και της αναβάθμισης του νησιού;

Οι πρώτες μας ενέργειες θα είναι προς την κατεύθυνση της συνεννόησης και της συνεργασίας. Δεν είναι μόνον ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής που επιβάλλει συνεργασία με τις άλλες παρατάξεις για αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου. Επιβάλλεται και από τη δική μας αντίληψη και νοοτροπία. Αν θέλουμε πραγματικά ουσιαστική πορεία του νησιού μας σε δρόμο προκοπής και ευημερίας, πρέπει να συνενώσουμε δυνάμεις –αν είναι δυνατόν– με όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Διαρκής θα είναι επίσης η προσπάθεια για να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συλλόγους, τα σωματεία και με όλους τους πολίτες. Με την εμπιστοσύνη προχωρούν οι κοινωνίες. Για να την εξασφαλίσουμε, απαιτούνται συνεχής επικοινωνία και λογοδοσία. Αυτή η συνεχής επικοινωνία και η λογοδοσία αποτελούν βασική δέσμευσή μας.

Τα πρώτα μέτρα που θα πάρετε για την «τακτοποίηση του δημόσιου χώρου», όπως την αποκαλείτε, ποια θα είναι;

Πρώτο και κύριο είναι η αποκατάσταση της έγκαιρης και αποτελεσματικής απομάκρυνσης των σκουπιδιών από τους δρόμους και τις πλατείες σε όλο το νησί. Αλλά να επεκτείνουμε αυτή τη φροντίδα και στις ακτές και στα δάση. Κατά δεύτερο λόγο, διαρκής πρέπει να είναι η φροντίδα για την κατάσταση του οδοστρώματος. Ο ηλεκτροφωτισμός στους δρόμους και στις πλατείες χρειάζεται βελτίωση. Να τονίσω ότι η κατάσταση του οδοστρώματος, ο φωτισμός και η σήμανση των δρόμων είναι στοιχεία που σχετίζονται άμεσα με την ασφάλεια των πολιτών. Και η προστασία των πολιτών αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα και καθήκον της Δημοτικής Αρχής. Άλλα σημείο παρέμβασης: Τα μικρά άλση και οι χώροι πρασίνου, κυρίως στην περιφέρεια, που έχουν να δουν φροντίδα εδώ και πολλά χρόνια. Οι πινακίδες που στήνονται χωρίς έλεγχο και κανόνες. Οι πινακίδες που λείπουν και οι οποίες χρειάζονται για την ανάδειξη των σημείων ενδιαφέροντος και την καθοδήγηση των κατοίκων και των επισκεπτών. Η κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, που πρέπει να γίνεται με κανόνες και έλεγχο. Και πολλά άλλα. Για όλα αυτά θα συστήσουμε μια καλή επιτελική ομάδα στον Δήμο, αλλά η επιτυχία θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων, των συλλόγων και όλων των κατοίκων. Στο επίμαχο και, ως φαίνεται, δυσεπίλυτο θέμα των σκουπιδιών, εσείς ποια οριστική λύση προτείνετε; Η πρώτη μας φροντίδα θα είναι να λειτουργήσει ξανά η ανακύκλωση και να επεκταθεί. Παράλληλα, σε συνεννόηση με τα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων, να οργανώσουμε «πράσινα σημεία» για τη συγκέντρωση των κλαδεμάτων και την επεξεργασία τους με τον κλαδοτεμαχιστή. Να αξιοποιήσουμε τον υπάρχοντα εξοπλισμό και να προβούμε σε προμήθεια κάδων και σε ανανέωση των οχημάτων. Πάνω απ’ όλα, να συνεργασθούμε με την Περιφέρεια και να εκπονήσουμε το ταχύτερο δυνατόν μια μελέτη για τη σφαιρική αντιμετώπιση του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, χωρίς προκαταλήψεις, ανοιχτοί σε όλες τις νεότερες εξελίξεις.

Για τον... ξεχασμένο βιολογικό καθαρισμό του νησιού, τι θα κάνετε;

Είναι πραγματικά ξεχασμένος, αν και τόσο σημαντικός. Χρειάζεται επανεκκίνηση. Να δούμε την υπάρχουσα πρόταση πολύ προσεκτικά και να διασφαλίσουμε ότι η υλοποίησή της θα είναι λειτουργική και βιώσιμη.

Μιλάτε για έναν «στρατηγικό σχεδιασμό» για το νησί. Δώστε μας με απλά λόγια τη ρότα πορείας, ποιο είναι το όραμά σας για την Αίγινα, κ. Κουκούλη;

Η Αίγινα μπορεί και πρέπει να αποκτήσει προσανατολισμό, να χαράξει πορεία για ανάπτυξη και ευημερία. Ζούμε σε ένα περιβάλλον που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Στη γειτονιά μας γίνονται αλλαγές που μπορούν να χαρακτηρισθούν κοσμογονικές. Πρέπει να βρούμε τη θέση που μας αξίζει, να διαμορφώσουμε την ταυτότητά μας και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχει το νησί μας. Πιστεύω πως θα πρέπει να ξεκινήσουμε με δύο βασικά εργαλεία: την ολοκλήρωση του Χωροταξικού σχεδιασμού και την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης. Για να τα πετύχουμε, χρειάζονται οι ειδικοί, αλλά κυρίως απαιτούνται συνεννόηση, συμμετοχή, κατάθεση προτάσεων από τους παραγωγικούς φορείς, τους συλλόγους και όλους τους κατοίκους του νησιού μας. Έτσι μόνο θα πετύχουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ευημερία του νησιού και την ποιότητα ζωής όλων μας.

Διαβάστε επίσης

Φωτιά σε ιστιοφόρο στην Αίγινα- Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός ούτε θαλάσσια ρύπανσηΑίγινα

Πυρκαγιά υπό αδιευκρίνιστη αιτία εκδηλώθηκε το μεσημέρι στο ιστιοφόρο ''ΒΕΝΚΕΡΑ'' στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά του λιμανιού της Αίγινας, με οκτώ αλλοδαπούς επιβαίνοντες, χωρίς...

Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. ΝήσωνΑΓΚΙΣΤΡΙ

Η προγραμματισμένη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιά και Νήσων πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου, σχετικά με τον σ...

Επίσκεψη εργασίας της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου σε Αγκίστρι και ΑίγιναΑίγινα

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποίησε χθες και σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στο Αγκίστρι και στην Αίγινα. Αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η επίβλεψη της προόδου των σοβαρ...

Πρόταση Νομοθετικής ρύθμισης στο Σχέδιο Νόμου για την τροποποίηση του Ν. 2971/2001ΑΓΚΙΣΤΡΙ

Με την νέα ρύθμιση (αρ.86 Ν.4504/17) για την νομιμοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων σε ακτές και για την προστασία των λιμενικών έργων από προσάμμωση, αναγνωρίζουμε ότι καταβάλλετα...

 "Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην στήριξη της οικογένειας και της κοινωνίας" εκδήλωση στην ΑίγιναΑίγινα

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος πολυτέκνων Ελλάδος ,με  πρωτοβουλία του συνδυασμού "Αίγινα Μπορείς" διοργανώνει ημερίδα με θέμα "Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην στήριξη της οικογένειας και τ...