ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: Ξεκινούν τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή

 

Τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν ειδικότερα: Στην Ελλάδα: Κέρκυρα, Ναύπλιο, Αίγινα, Ύδρα, Μάνη, Πόρο, Σούνιο, Επίδαυρο.

Σε μια πλειάδα πόλεων της Ελλάδας, της Ελβετίας και της Ρωσίας, θα πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα της ταινίας ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ του Γιάννη Σμαραγδή, που ξεκινούν στις αρχές του 2022, με στόχο να βγει στις αίθουσες το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου.

 Τον ρόλο του Ιωάννη Καποδίστρια θα υποδυθεί ο Μιχάλης Σαράντης, ο οποίος έχει ήδη αποσπάσει στο θέατρο το Βραβείο Δημήτρης Χορν, ενώ στο βιογραφικό του καταγράφονται σπουδαίες ερμηνείες.   

Τους ρόλους  των Κολοκοτρώνη, Κουντουριώτη, Μαυρομιχάλη, Σπηλιάδη, Κανάρη, Μαυροκορδάτου και άλλων πρωταγωνιστών της ελληνικής επανάστασης, θα ερμηνεύσουν διακεκριμένοι Έλληνες ηθοποιοί, ενώ

Ρώσοι ηθοποιοί θα υποδυθούν τον Τσάρο Αλέξανδρο τον Α’, την Τσαρίνα Ελισάβετ, τον Τσάρο Νικόλαο τον Α’, τον μεγάλο Ρώσο ποιητή Αλέξανδρο Πούσκιν, καθώς και την Ρωξάνδρα Στούρτζα, την μεγάλη αγάπη του Καποδίστρια.

 

Ελβετοί ηθοποιοί θα υποδυθούν τους Ελβετούς φιλέλληνες. Τον ρόλο του τραπεζίτη και στενού φίλου του Καποδίστρια και ιδρυτή της Εθνικής Τράπεζας Γεώργιου Σταύρου θα υποδυθεί ένας ηθοποιός-έκπληξη.

Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδος, Ρωσίας και Ελβετίας.

 

Τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν ειδικότερα: Στην Ελλάδα: Κέρκυρα, Ναύπλιο, Αίγινα, Ύδρα, Μάνη, Πόρο, Σούνιο, Επίδαυρο. Στην Ελβετία: Γενεύη, Λωζάνη και, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, εκεί όπου ο Ιωάννης Καποδίστριας ορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών από τον Τσάρο Αλέξανδρο, με τον οποίο  τον συνέδεε απροκατάληπτη φιλία.

 

Σκηνοθεσία-Σενάριο ο Γιάννης Σμαραγδής, ο οποίος . συνεργάστηκε για το σενάριο με τον  συγγραφέα Δημήτρη Νόλλα, τη σεναριογράφο Jackie Pavlenko, με την αρωγή του Δημήτρη Πλευράκη. Παραγωγός Ελένη Σμαραγδή, Διεύθυνση Φωτογραφίας Άρις Σταύρου, Μουσική Μίνως Μάτσας, Μοντάζ Στέλλα Φιλιπποπούλου, Σκηνογράφος Ελλάδας Σπύρος Λάσκαρης, Ενδυματολόγος Ελλάδας Μπιάνκα Νικολαρεΐζη, Διεύθυνση παραγωγής Τζένη Πανουτσοπούλου, Εταιρεία παραγωγής ALEXANDROS FILM Co. Ltd.

Την διανομή της ταινίας για την Ελλάδα και την Κύπρο έχει αναλάβει η AUDIO VISUAL Α.Ε., όπως έγινε με τις ταινίες El Greco και ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, η οποία εταιρεία εν μέσω κρίσης έχει εξαρχής υποστηρίξει συγκινητικά αυτή την παραγωγή.

Η ταινία υπολογίζεται να βγει στους κινηματογράφους το φθινόπωρο του 2022 και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα πραγματοποιηθούν τέσσερις  πρεμιέρες ταυτόχρονα στην Αθήνα, τη Μόσχα, τη Γενεύη και την Νέα Υόρκη.

 

Στόχος του Γιάννη Σμαραγδή, του σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών ΚΑΒΑΦΗΣ, EL GRECO,Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ, ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, είναι αυτή η μυθιστορηματική βιογραφία του μεγαλύτερου Έλληνα πολιτικού, τον Ιωάννη Καποδίστρια, να διέπεται από πνεύμα συμφιλιωτικό και αισιόδοξο.

 

Επιδιώκει, όπως τονίζει ο ίδιος, να «αναδείξει» το εσωτερικό μέγεθος του ανδρός και τη σημασία που είχε και έχει, όχι μόνον για τον ελληνικό αλλά και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Είναι μια ταινία, προσθέτει ο Γιάννης Σμαραγδής, για έναν άνθρωπο που όλοι τον ξέρουμε, αλλά στην ουσία δεν τον «γνωρίζουμε». Γι’αυτό  θα επιχειρήσει να αναδείξει τον «χρωματισμό της ψυχής του», την κόκκινη κλωστή της επίπονης διαδρομής του και κυρίως το νόημα της «θυσίας» του.

 

«Ο Καποδίστριας μπορεί να έρχεται από το παρελθόν, αλλά στοιχειώνει το παρόν και το μέλλον. Είναι ένας Έλληνας που αφορά όλους μας γιατί «έφερε» βαθέως τις Ελληνικές αξίες και εξ’ αυτού ήταν άνθρωπος της προσφοράς και της αγάπης. Ο βαθύς οραματισμός του, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρώπη, δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας των σκοτεινών δυνάμεων της Ευρώπης αλλά και των ανώριμων καιρών της σπαραζόμενης τότε χώρας μας,» καταλήγει ο σκηνοθέτης.

 

Σημειώνεται ότι ένας από τους βασικούς άξονες της ταινίας, ασφαλώς, είναι η σχέση του με την πριγκίπισσα του Βυζαντίου και κυρία επί των τιμών της Τσαρίνας, Ρωξάνδρα Στούρτζα, η οποία είχε τραγική κατάληξη και για τους δυο.

 

Η ταινία, επίσης, διεκδικεί να σηματοδοτήσει το τέλος των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, καθώς, όπως είναι κοινώς αποδεκτό,  ο Καποδίστριας έβαλε τα θεμέλια για την αναγέννηση του νέου ελληνικού κράτους, κλείνοντας ένα ζοφερό για τον ελληνισμό κεφάλαιο.

 

 

Διαβάστε επίσης

Ο Σταύρος Ξαρχάκος σε μια εκ βαθέων αναδρομή στη ζωή του: «Η επιτυχία δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να σου συμβείΠολιτισμός

  «Η επιτυχία δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί. Η επιτυχία μπορεί να σου αλλοιώσει και τελείως τον χαρακτήρα». Ο Σταύρος Ξαρχάκος που δεν ξέρουμε. Ο Σταύρος Ξαρχάκος πο...

Μουσείο της Ακρόπολης – Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός του ιστοτόπουΠολιτισμός

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το Μουσείο Ακρόπολης, επιδιώκοντας να ανοίξει νέους δρόμους επικοινωνίας με το κοινό, αναβάθμισε σημαντικά την ψηφιακή παρουσία του, συστήνοντας τον...

«Το κορίτσι που γίνεται γορίλας και άλλες ιστορίες ανάρρωσης» – Τελευταίες παραστάσεις για την perfomanceΠολιτισμός

Η Jacqui από την Αγγλία, η Elisabeth από τη Δανία, ο Odi από τη Νιγηρία και o Ron από τη Σκωτία μοιράστηκαν κάποια στιγμή στη ζωή τους μια κοινή εμπειρία: «άκουσαν φωνές». Η σκηνοθ...

«Ένας τυμβωρύχος ανάμεσα στους νεκροθάφτες της Ελληνικής Επανάστασης…»Πολιτισμός

Ενα πρόσωπο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καταγραφή της Επανάστασης του 1821, αλλά έμεινε άγνωστο στο ευρύ κοινό, υποδύεται ο Γιάννης Νταλιάνης μέχρι το τέλος του μήνα. Ο μονόλογο...

Μόνικα Μπελούτσι: «Οι επιστολές της Μαρίας Κάλλας εμπλούτισαν την δική μου ζωή»Πολιτισμός

Η αγάπη της Μόνικα Μπελούτσι για την Ελλάδα είναι γνωστή - και αντιστρόφως. Σήμερα η αιθέρια ιταλίδα ηθοποιός, από τις διασημότερες και ωραιότερες σταρ του παγκόσμιου κινηματογράφο...