ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πειραιάς της γεύσης!

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης της πόλης του Πειραιά ως διεθνούς τουριστικού προορισμού και την προβολή της γαστρονομίας ως έναν από τους δυναμικότερους πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης, ο Δήμος Πειραιά πραγματοποιεί το 1ο γαστρονομικό φεστιβάλ «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More», με σκοπό την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας και αναφοράς της πόλης, καθώς και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της θάλασσας.

Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, το «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, με παράλληλες εκδηλώσεις στο Μικρολίμανο, την Πλατεία Αλεξάνδρας, το Πασαλιμάνι και την Πειραϊκή, οι οποίες έχουν αναφορά στη γαστρονομία.

Τα καταστήματα εστίασης της πόλης, μετέχουν στη μεγάλη γιορτή της γαστρονομίας με μενού ειδικά για εκείνες τις ημέρες, προσφορές σε συγκεκριμένα πιάτα ή ποτά, κεράσματα, εκδηλώσεις και happenings ενώ καταστήματα τροφίμων και εκπαιδευτήρια της πόλης μας, θα παρουσιάσουν τις δικές τους γεύσεις και γαστρονομικές δημιουργίες.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» θα πραγματοποιηθεί και η παρουσίαση του «DishcoverPiraeus», της καταγραφής του γαστρονομικού χαρτοφυλακίου του Πειραιά, που αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή στην Ελλάδα και διακρίθηκε πανευρωπαϊκά ως καλή πρακτική από το πρόγραμμα YETC. To υλικό έχει μετουσιωθεί ήδη σε τρεις γαστρονομικούς περιπάτους και πέντε local ambassadors’ guides.Στο πλαίσιο της διεθνοποίησης του φεστιβάλ μέσω του θεσμού των αδελφοποιημένων πόλεων, στο 1ο «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» θα φιλοξενηθούν με γαστρονομικές και πολιτιστικές δράσεις τα τμήματα πολιτισμού της Ινδικής και της Κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στο Μικρολίμανο, όπου o βραβευμένος με αστέρι Michelin, Πειραιώτης chef και ambassador του @DishcoverPiraeus κ. Λευτέρης Λαζάρου θα παρουσιάσει γευστικές δημιουργίες εμπνευσμένες από τον Πειραιά και θα μας μυήσει στα μυστικά της ψαροφαγίας.

Την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στο Πασαλιμάνι, εστιατόρια-μπαρ της πόλης του Πειραιά, σε μια πρωτότυπη γαστρονομική εμπειρία με την υπογραφή καταξιωμένων chef, θα προτείνουν τις δικές τους γαστρονομικές δημιουργίες, ενώ γνωστοί Dj’s θα διασκεδάζουν το κοινό με αγαπημένες μουσικές επιτυχίες.

Στην Πειραϊκή, στον όρμο της Αφροδίτης, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, σε συνδιοργάνωση με τον όμιλο ερασιτεχνών αλιέων «Άγιος Νικόλαος», επιστρέφει η γιορτή του Σπάρου, η παραδοσιακή γιορτή των ψαράδων της Πειραϊκής, με γεύσεις, αρώματα θάλασσας και ένα μεγάλο νησιώτικο γλέντι με τη Νάσια Κονιτοπούλου.

Στην πλατεία Αλεξάνδρας, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, από νωρίς το απόγευμα τα παιδιά έχουν την τιμητική τους. «Τα ψηλά καπέλα», μικροί μάγειρες και μικρές μαγείρισσες θα παίξουν, θα διασκεδάσουν και φυσικά θα μαγειρέψουν υπό τις οδηγίες του kids cooking club, ενώ λίγο αργότερα στο υπαίθριο σινεμά της πλατείας θα προβληθεί η αγαπημένη παιδική ταινία «Εν κάντο, ένας κόσμος μαγικός».

Την ίδια ημέρα το Live cooking show και τη γευστική δοκιμή υπογράφει το Acropolis Chef's Club of Attica με τον executive chef Βασίλη Μπέκα, Αρχιμάγειρα της Προεδρίας της Δημοκρατίας σε ένα γευστικό ταξίδι στη «θάλασσα του Πειραιά».

Η Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, είναι αφιερωμένη στην μικρασιατική κουζίνα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, με Live Cooking show και γευστική δοκιμή, «Η κουζίνα της Σμύρνης στο λιμάνι του Πειραιά» με την executive chef – παγκόσμια κριτή Γαστρονομίας WACS, ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνη γυναικών της Λέσχης Acropolis Chef's Club of Attica, κα Εύα Βοναζούντα, ενώ στο υπαίθριο σινεμά θα προβληθεί η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη».

Μέσω του «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» ο Δήμος Πειραιά στοχεύει στην ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της πόλης μας, που σε συνδυασμό με τη μοναδικότητα του Πειραϊκού τοπίου μπορούν να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους επισκέπτες στο μεγάλο λιμάνι.
To φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας (CEUCO).Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ
PIRAEUS, SEA OF TASTE
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου
18:30
o 18:30 Παρουσίαση του έργου @DishcoverPiraeus, του καινοτόμου project καταγραφής του γαστρονομικού χαρτοφυλακίου και των ψηφιακών διαδρομών του Πειραιά.
o 19:00 Live cooking «Ο Πειραιάς μια μεγάλη αγκαλιά» από τον chef και ambassador του @DishcoverPiraeus κ. Λευτέρη Λαζάρου.
o 20:00 Γευστική δοκιμή / «Μια γεύση από Πειραιά» υπό τους ήχους Greek Jazz από την Μελίνα Παξινού.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ, ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου
17:30
o 17:30–19:30 «Τα ψηλά καπέλα» μαθήματα μαγειρικής και γευστικές δημιουργίες για παιδιά από το kids cooking club (απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ.: 6972516503 /Δευτ. Παρ. 10:00-14:00).
o 17:30-20:00 «Τα παιδία μαγειρεύει»! Δράσεις και μαγειρικά παιχνίδια για παιδιά, «συνταγές της θάλασσας» και γευστικές δημιουργίες από τους σπουδαστές του τμήματος μαγειρικής του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ, μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Αρχιμαγείρων.
o 17:30–20:00 Ταξίδι στις γεύσεις του κόσμου - Taste of China. Γευσιγνωσία κινεζικής κουζίνας και πολιτιστικά δρώμενα από το πολιτιστικό τμήμα της Κινεζικής πρεσβείας στο πλαίσιο του θεσμού των αδελφοποιημένων πόλεων.
o 18:00 «Ο χορός του δράκου»
o 19:00 «Gunzheng music»
o 17:30–20:00 Ταξίδι στις γεύσεις του κόσμου - Taste of India. Γευσιγνωσία ινδικής κουζίνας από το πολιτιστικό τμήμα της Ινδικής πρεσβείας στο πλαίσιο του θεσμού των αδελφοποιημένων πόλεων.
o 19:30-20:30 Live cooking και γευστική δοκιμή: «Ούζο και μεζές-η θάλασσα του Πειραιά» από τον executive chef Βασίλη Μπέκα, Αρχιμάγειρα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και μέλος του Δ.Σ. της Acropolis Chef's Club of Attica.
o 20:30 Προβολή παιδικής ταινίας «Ενκάντο: Ένας Κόσμος Μαγικός».

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου / αφιέρωμα στην μικρασιατική κουζίνα με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.
o 18:00 – 20:00 Αλμυρές και γλυκές δημιουργίες, γεύσεις και αρώματα, από τους chef και τους σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΛΦΑ και καταστήματα τροφίμων της πόλης.
o 18:00 – 21:00 Λαογραφία και διατροφή: Το λιμάνι του Πειραιά, σταθμός των μπαχαρικών.
o 19:00 -20:00 Live Cooking και γευστική δοκιμή : «Η κουζίνα της Σμύρνης στο λιμάνι του Πειραιά» με την executive chef – παγκόσμια κριτή Γαστρονομίας WACS, ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνη γυναικών της Λέσχης Acropolis Chef's Club of Attica, κα Εύα Βοναζούντα.
o 20:30 Προβολή κινηματογραφικής ταινίας : «Σμύρνη μου αγαπημένη».

ΠΕΙΡΑΙΚΗ
ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΣΠΑΡΟΥ
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου
20:30
Κάθε ψάρι στον καιρό του και τον Σεπτέμβριο εν αφθονία ο σπάρος, η αθερίνα, ο γαύρος, οι σαρδέλες κ.α. Η παραδοσιακή γιορτή των ψαράδων της Πειραϊκής, επιστρέφει με γεύσεις, αρώματα θάλασσας και ένα μεγάλο νησιώτικο γλέντι με τη Νάσια Κονιτοπούλου. Συνδιοργάνωση με τον όμιλο ερασιτεχνών αλιέων «Άγιος Νικόλαος».

ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ
COCKTAIL AND FOOD POP UP PARTY
Παρασκευή 23 & Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου
20:00 – 24:00
Γαστρονομική απόλαυση, μουσική και διασκέδαση. Εστιατόρια-μπαρ της πόλης του Πειραιά παρουσιάζουν τις γευστικές τους δημιουργίες σε μια πρωτότυπη γαστρονομική εμπειρία με την υπογραφή καταξιωμένων chef. Γνωστοί Dj’s θα διασκεδάζουν το κοινό με αγαπημένες μουσικές επιτυχίες.

Διαβάστε επίσης

Οι παλιοί ψαράδες της Παλαιάς Φώκαιας λένε τις ιστορίες τους και συμβουλεύουν: "Ψάρι μόνο φρέσκο, ας είναι και γαύρος" - Εικόνες!ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Νωρίς το πρωί μιας καυτής αυγουστιάτικης μέρας. Μικρά καΐκια, γρι γρι και ψαρόβαρκες γλιστράνε απαλά στο νερό και ένα ένα δένουν στο λιμανάκι της Παλαιάς Φώκαιας. Είναι στις καλές ...

Συνεχίζονται από σήμερα οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης σε κεντρικούς δρόμους του Πειραιά, από την Περιφέρεια ΑττικήςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει στη βελτίωση και στον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς της σε όλη την Αττική, η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσει από σήμερα τ...

Lamda – Ελληνικό: Οι sold out πολυτελείς κατοικίες και τα νέα οικιστικά projects για «μικρότερα πορτοφόλια»ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

    Γιώργος Παπακωνσταντίνου/insider.gr   Πέραν των πολυτελών διαμερισμάτων στον πύργο  «Rivera Tower»  ή των βιλών στο παραθαλάσσιο μέτωπο που έχουν « ξεπουλήσει » και απευθύνοντα...

Κλειστοί το Σαββατοκύριακο οι σταθμοί του Μετρό «Νίκαια», «Κορυδαλλός» και «Αγία Βαρβάρα»ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Συνεχίζονται οι δυναμικές δοκιμές μέχρι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Κλειστοί θα παραμείνουν το  Σάββατο 24/09/2022 και την Κυριακή 25/09/2022 , οι σταθμοί του Μετρό  «ΝΙΚΑΙΑ», «ΚΟΡΥ...

Παλαιό Φάληρο: Βίντεο ντοκουμέντο από την περιπετειώδη καταδίωξη μετά από ληστεία σε κατάστημα fast foodΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Κώστας Στάμου*     Μια κινηματογραφική καταδίωξη στα στενά του Νέου Κόσμου ακολούθησε μετά την απόπειρα ληστείας που σημειώθηκε  τα ξημερώματα της Παρασκευής στα McDonald's του Παλ...

Στα σκαριά νέο ξενοδοχείο στο κέντρο του Πειραιά ακριβώς δίπλα από το ΜετρόΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

bizness.gr Το επενδυτικό σχέδιο είχε εγκριθεί από τις υπηρεσίες της  Περιφέρειας Αττικής  προς υπαγωγή στον  Αναπτυξιακό Νόμο  ενώ εκδόθηκε πρόσφατα και η σχετική οικοδομική άδεια....

Αύριο στον Πειραιά η κηδεία του Άρη Μιχαηλίδη, πατέρα της υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Ο  Άρης Μιχαηλίδης άφησε  τα εγκόσμια σε ηλικία 70 ετών, νικημένος μετά από μάχη ετών με τον καρκίνο. Ήταν ένας γνωστός Πειραιώτης, απόφοιτος της Ιωνιδείου, επιτυχημένος επιχειρημα...

24ωρη απεργία αύριο Τετάρτη στα Μέσα Μεταφοράς - Χωρίς μετρό, Ηλεκτρικό, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊΕλλάδα

  Σε 24ωρη απεργία αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι των Μέσων Μαζκής Μεταφοράς αύριο Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, την οποία προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) σε έκτακτη ...

Κοκαΐνη αξίας 6 εκατ. ευρώ εντοπίστηκε σε κοντέινερ στο λιμάνι του ΠειραιάΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Ποσότητα κοκαϊνης, συνολικού βάρους 173 κιλών και 450 γραμμαρίων, εντοπίστηκε σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη σε εμπορευματοκιβώτιο ψυγείο στο λιμάνι του Πειραιά προερχόμενο από την ...