ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυτές είναι οι 9 αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις

 
Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
gpal@naftemporiki.gr
 
Εννέα σημαντικές αλλαγές, οι οποίες αφορούν τον υπολογισμό και τον τρόπο εξόφλησης των φόρων που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, καθώς επίσης και τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος των αλλαγών αυτών είναι να αποτραπούν υπέρμετρα υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις σε βάρος εκατομμυρίων φυσικών προσώπων που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού και υπέστησαν σημαντικές εισοδηματικές απώλειες κατά τη διάρκεια του 2020, αλλά και να διευκολυνθούν όλοι οι φορολογούμενοι στην εκπλήρωση της υποχρέωσης να δηλώσουν τα εισοδήματα του 2020 στην εφορία και να πληρώσουν τυχόν επιπλέον φόρους που θα προκύψουν. 

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, τέσσερις κατηγορίες φορολογουμένων που επλήγησαν οικονομικά από την επιδημία του κορονοϊού κατά τη διάρκεια του 2020 θα απαλλαγούν πλήρως από τα τεκμήρια διαβίωσης στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Επιπλέον, για τις ίδιες κατηγορίες φορολογουμένων δεν θα ισχύσει το μέτρο της επιβολής φόρου 22% σε περίπτωση μη κάλυψης ποσοστού 30% του ετήσιου εισοδήματος του 2020 με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από την ανακοίνωση του υπουργείου, αλλά και με βάση τα όσα διευκρίνισε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την ηλεκτρονική υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου και να παραμείνει ανοικτή ακόμα και μέχρι το τέλος Αυγούστου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.

Οι 9 σημαντικές αλλαγές που επέρχονται στη φετινή διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, υπολογισμού και πληρωμής των φόρων είναι, αναλυτικά, οι εξής:

1 Κατά την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, θα απαλλαγούν πλήρως από τα τεκμήρια διαβίωσης οι παρακάτω κατηγορίες φορολογουμένων:

α) Όσοι ασκούν ατομικές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα και κατά τη διάρκεια του 2020 είτε αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των καταστημάτων ή των εγκαταστάσεων παραγωγής ή των γραφείων τους είτε υποχρεώθηκαν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και υπέστησαν σημαντική μείωση τζίρου, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών και άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων, τα οποία ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.

β) Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του 2020.

γ) Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

δ) Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεώθηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο 2020 ή και Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020, καθώς και όσοι εξαναγκάστηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα τουλάχιστον κατά 30% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.

Οι τέσσερις παραπάνω κατηγορίες φορολογουμένων θα φορολογηθούν φέτος αποκλειστικά με βάση τα πραγματικά εισοδήματα που απέκτησαν το 2020, τα οποία θα είναι σαφώς μειωμένα σε σύγκριση με τα εισοδήματα του 2019, λόγω των απανωτών lockdowns. Ουσιαστικά, οι φορολογούμενοι που υπάγονται στις παραπάνω τέσσερις κατηγορίες δεν θα διατρέξουν φέτος τον κίνδυνο η εφορία να τους προσδιορίσει τεκμαρτό εισόδημα βάσει των δαπανών διαβίωσης για τα σπίτια, τα ΙΧ αυτοκίνητα, τις βάρκες ή τα σκάφη αναψυχής κ.λπ. Μοναδική προϋπόθεση για να κερδίσουν απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης είναι τα δύο προηγούμενα χρόνια να μην έχουν φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Θα πρέπει, δηλαδή, τουλάχιστον σε μία από τις δύο προηγούμενες χρονιές να μην είχε προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημά τους με τεκμαρτό τρόπο.
 
Τι θα ισχύσει για τις e-αποδείξεις

2 Επιπλέον, κατά την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, όσοι φορολογούμενοι υπάγονται στις παραπάνω 4 κατηγορίες πληγέντων οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς επίσης και όσοι έκλεισαν μέχρι και πέρυσι το 60ό έτος της ηλικίας τους, εφόσον δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν ποσοστό 30% του ατομικού ετησίου εισοδήματος του 2020 με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής (μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών ή μέσω web-banking κ.λπ.), δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο εισοδήματος 22% επί του ακάλυπτου ποσού. 

3 Για όσους φορολογούμενους δεν εμπίπτουν στις παραπάνω πρόσθετες εξαιρέσεις αλλά κατά τη διάρκεια του 2020 εξόφλησαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες που αντιστοιχούν σε ποσοστό μεταξύ 20% και 30%  ατομικού ετήσιου εισοδήματος του 2020, ο επιπλέον φόρος εισοδήματος με τον οποίο θα επιβαρυνθούν λόγω μη κάλυψης του 30% θα υπολογιστεί επί του ποσού που παρέμεινε ακάλυπτο (επί της διαφοράς μεταξύ του ποσού των εξοφληθεισών δαπανών και του ποσού που αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματος) με συντελεστή μειωμένο κατά 50%, δηλαδή με 11% αντί με 22%. Π.χ. ένας φορολογούμενος ο οποίος εμπίπτει στην υποχρέωση να έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες που αντιστοιχούν στο 30% του ατομικού ετησίου πραγματικού εισοδήματος του 2020, εάν κατάφερε τελικά να εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες που αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός του, ο επιπλέον φόρος που θα κληθεί να πληρώσει θα υπολογιστεί με 11% (κι όχι με 22%) επί του ακάλυπτου 5% του ετησίου εισοδήματός του. Ειδικότερα, εάν ο φορολογούμενος αυτός απέκτησε εισόδημα 20.000 ευρώ και οι δαπάνες που πραγματοποίησε με ηλεκτρονικές πληρωμές ανήλθαν σε 5.000 ευρώ (στο 25% του εισοδήματος) αντί σε 6.000 ευρώ (στο 30% του εισοδήματος) που θα έπρεπε κανονικά, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο που θα υπολογιστεί με συντελεστή όχι 22% αλλά 11% επί της διαφοράς των 1.000 ευρώ που έμεινε ακάλυπτη. Θα κληθεί να πληρώσει δηλαδή επιπλέον φόρο 110 ευρώ, αντί 220 ευρώ.

4 Επιπλέον, για όλους τους φορολογούμενους που υπόκεινται στην υποχρέωση να έχουν εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες συνολικού ποσού ίσου με το 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος του 2020, τα έκτακτα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 δεν θα συνυπολογιστούν στο ετήσιο αυτό εισόδημα. Ως εκ τούτου το ποσό του εισοδήματος που θα ληφθεί υπόψη ως βάση για την εφαρμογή του 30% και τον υπολογισμό της συνολικής δαπάνης που πρέπει να έχει εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής θα είναι πολύ μικρότερο και εν τέλει και το ποσό της δαπάνης που πρέπει να έχει καλυφθεί θα είναι σημαντικά χαμηλότερο. 

5 ευνοϊκές ρυθμίσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε χθες κι άλλες 5 ευνοϊκές ρυθμίσεις και διευκολύνσεις, οι οποίες προβλέπουν ότι:

1) Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του 2021 θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες σήμερα αντικειμενικές αξίες ακινήτων κι όχι με τις νέες που θα προκύψουν από τις επικείμενες αναπροσαρμογές.

2) Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να εξοφληθεί σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022. 

3) Αποζημιώσεις συνολικού ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν σε εκκρεμείς δηλώσεις COVID 100.000 περίπου ιδιοκτητών για αναγκαστικές μειώσεις κατά 40% στα ενοίκια των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021 εξοφλούνται άμεσα στους δικαιούχους, το αργότερο έως σήμερα το απόγευμα.

4) Έως την Παρασκευή το αργότερο θα έχουν καταβληθεί και οι διπλές αποζημιώσεις για τα μη εισπραχθέντα ποσά ενοικίων των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021 σε περισσότερους από 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι αποζημιώσεις αυτές ανέρχονται στο 80% των μη εισπραχθέντων ενοικίων.

5) Εντός των προσεχών ημερών θα εκδοθεί και η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των εφαρμογής της διάταξης που προβλέπει έκπτωση από τον φετινό φόρο εισοδήματος του 40% των δαπανών των ιδιοκτητών για εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων τους.

Διαβάστε επίσης

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Γυρνούν την πλάτη στην εφορία οι μεγαλοοφειλέτες και την... πληρώνουν οι μικρομεσαίοιΟικονομία

Οι οφειλέτες των 65 δισ. που ρυθμίζουν μικρο-ποσά και η μεσαία τάξη που τρέχει με τις δόσεις   Λένε πως  η «αλήθεια» των αριθμών είναι αμείλικτη!  Στην περίπτωση των  οφειλετών προ...

Από σήμερα οι αιτήσεις για χορήγηση δανείων σε ΜμΕ με την εγγύηση του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας ΕπενδύσεωνΟικονομία

Ενεργοποιείται σήμερα το μεσημέρι το δικαίωμα υποβολής αιτήσεων για την χορήγηση επιχειρηματικών δανείων εγγυημένων από το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων, την διαχείριση του όπο...

Συντάξεις Μαΐου: Ξεκινά σήμερα η καταβολή τους - Αναλυτικά οι ημερομηνίεςΟικονομία

  Συντάξεις: Πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές - Ξεκίνησαν οι πληρωμές των αποζημιώσεων για τα ενοίκια   Συντάξεις,  επιδόματα , και παροχές από τον e-ΕΦΚΑ. Ημέρα πληρωμών η ...

Μειώσεις φόρων και εισφορών: Αναλυτικά τα πέντε μέτρα – Παραδείγματα για τις νέες φοροελαφρύνσειςΟικονομία

Μόνιμη μείωση στην προκαταβολή φόρου και επέκταση για το 2022 της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών ιδιωτικού τομέα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ...

Πόσο θα κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι;- Πάνω από 10 ευρώ το κιλό η τιμή του οβελίαΟικονομία

Ελαφρώς αυξημένο (+0,7%) θα είναι φέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, το οποίο σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) θα διαμορφω...

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Τι πληρώνουν όσοι κάνουν άρση ακινησίας - ΠαραδείγματαΟικονομία

  Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ενεργοποίηση των  τελών κυκλοφορίας με τον μήνα .   Xωρίς κάποια χρηματική «ποινή» όπως ίσχυε προηγούμενα χρόνια, εκείνοι που θα θελήσουν να βάλ...

Fitch: Κάτω από το 30% τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών στο τέλος του 2021Οικονομία

Μείωση του ποσοστού των δανείων σε καθυστέρηση (impaired loans) των ελληνικών τραπεζών κάτω από το 30% στο τέλος του 2021 από 36% στο τέλος Σεπτεμβρίου, εφόσον αυτές υλοποιήσουν τι...

Παγώνουν τα τεκμήρια διαβίωσως - Τι αλλάζει στη φορολόγηση ενοικίων και στις e-αποδείξειςΟικονομία

Σε κινήσεις προκειμένου να ελαφρύνει τον τελικό φορολογικό λογαριασμό όσων έχουν πληγεί από την πανδημία, προχωρά η  κυβέρνηση . Με τροπολογία που φέρνει σήμερα το υπουργείο Οικονο...

Σαρωτικοί έλεγχοι από την εφορία εντός του 2021 - Τι προβλέπει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕΟικονομία

Naftemporik / Έντυπη Έκδοση Του Γιώργου Παλαιτσάκη Τη διενέργεια ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και φορολογικών ελέγχων για τον εντοπισμό επιχειρήσεων και λοιπών φορολογουμένων που απέ...