ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κατάρρευση ή ισχυρή ανάκαμψη; Και τα δύο είναι σωστά! - Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού

Δύσκολες οι οικονομικές προβλέψεις σε μια περίοδο μεγάλων αντιφάσεων, αλλά και αναπροσαρμογών επισημαίνει σε ανάλυση της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Κλειδί η αντιμετώπιση της ανεργίας

 

Mε βάση τα σημερινά δεδομένα όλες οι βιομηχανικές χώρες φαίνεται ότι θα παρουσιάσουν φέτος μια σημαντική συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), εκτιμά σε σχόλιο της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Από την άλλη όμως, επισημαίνει, υπάρχει πληθώρα αισιοδοξίας στα χρηματιστήρια: οι αναλυτές μιλούν για την ισχυρή ανάκαμψη που ξεκινά τώρα μετά το τέλος του «κλεισίματος». Το ερώτημα λοιπόν είναι προφανές:
Ποιά από τις δύο πλευρές κάνει λάθος; Πώς είναι στα αλήθεια η κατάσταση;
Στην πραγματικότητα, και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο, η ασυμφωνία τους είναι μέρος της «νέας κανονικότητας», αφού οι περισσότερες βιομηχανικές χώρες έχουν καταφέρει να ισορροπήσουν την απότομη καμπύλη νέων μολύνσεων και να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα.
Οι διεθνείς οργανισμοί συγκρίνουν δεδομένα από όλες τις χώρες του κόσμου. Ομως χρειάζεται και ένα βάθος χρόνου. Τα πιο επικαιροποιημένα δεδομένα συνήθως λείπουν στις προβλέψεις. Επιπλέον, διαφορετικές χώρες έχουν βιώσει το αποκορύφωμα του κύματος των λοιμώξεων σε εντελώς διαφορετικούς χρόνους. Η Ασία, ήταν η πρώτη που χτυπήθηκε, ειδικά η Κίνα, η οποία στο μεταξύ έχει ξεπεράσει τις οξείες επιπτώσεις από τον Απρίλιο.
Ωστόσο, ο Απρίλιος ήταν ο μήνας καταστροφής για τη Γερμανία με μια μείωση εξαγωγών πάνω από 30% και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Στη Μεγάλη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο Μάιος. Και οι
περισσότερες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες φαίνεται να έχουν τα χειρότερα μπροστά τους.
Οι διεθνείς οργανισμοί στέκονται επίσης στα εμπόδια στο εμπόριο, που η πανδημία έχει αυξήσει δραματικά. Βλέπουν ακόμα τους συνεχιζόμενους περιορισμούς για την ταξιδιωτική βιομηχανία, όχι μόνο για τον τουρισμό αυτό καθ΄εαυτό, αλλά και από την οπτική γωνία άλλων βιομηχανικών κλάδων.
Επομένως η όποια κανονικότητα και η αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας απέχουν πολύ ακόμα. Η περιγραφή «κατάρρευση» που δίνει ο ΟΟΣΑ είναι σωστή.

 

 

Ταυτόχρονα, είναι ορθή η αντίληψη των χρηματιστών ότι η πλειοψηφία της οικονομκής δραστηριόιητας παίρνει πάλι μπρστά. Κορυφαίοι δείκτες από τις βιομηχανικές χώρες δείχνουν σαφώς προς τα πάνω.
Σε σύγκριση με τον Απρίλιο, η γερμανική οικονομία πιθανότατα να αναπτυχθεί ξανά τον Μάιο. Σε σύγκριση με τον Μάιο του περασμένου έτους, ωστόσο, το ΑΕΠ θα συνεχίσει να φαίνεται πολύ χαμηλό.
Εστω ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, όμως δυστυχώς η κρίση δεν έχει τελειώσει. Η ανεργία θα μπορούσε να είναι το επόμενο στάδιο για αρκετούς εργαζομένους μερικής απασχόλησης. Δεν μπορούν όλες οι εταιρείες, ειδικά στους τομείς της τροφοδοσίας και των εκδηλώσεων ή στην αυτοκινητοβιομηχανία, που αντιμετωπίζει μια χρόνια διαρθρωτική κρίση, να αναμένουν μια γρήγορη νέα «φάση έκρηξης».

 

Εν τω μεταξύ, άλλες εταιρείες αισιοδοξούν. Η ψηφιακή οικονομία παίρνει ώθηση, το πακέτο οικονομικών κινήτρων θα φέρει μπροστά όλες τις βιομηχανίες που σχετίζονται με το κλίμα και οι δημόσιες επενδύσεις μπορούν να αποτρέψουν την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας.
Ταυτόχρονα, δεν είναι καθόλου σαφές για αυτόν τον κλάδο, πώς το τέλος της μετεγκατάστασης στις μοντέρνες πόλεις θα επηρεάσει την κατάστασή τους. Είναι συνεπώς δύσκολο να προβλεφθεί ποια επίδραση θα έχει τον ισχυρότερο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και για πόσο καιρό. Εάν υπάρξει μεγαλύτερο δεύτερο κύμα covid-19 το φθινόπωρο, η ανάκαμψη θα είναι πραγματικά δύσκολη. Σε αντίθετη περίπτωση, η Γερμανία θα βγει από την κρίση.
Αλλά πιθανότατα αυτό δεν θα συμβεί αμέσως: Η απώλεια του ΑΕΠ, όπως συμφωνούν πολλοί  οικονομολόγοι, πιθανότατα θα παραμείνει αισθητή μέχρι το 2022. Για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αυτό σημαίνει ότι η ανεργία θα βρεθεί και πάλι στην κορυφή της ατζέντας της. Το πώς οι άνθρωποι, που χάνουν τώρα τις δουλειές τους σε συρρικνωμένες βιομηχανίες μπορούν να βρουν γρήγορα μια άλλη στους σύγχρονους τομείς θα είναι το κλειδίγια το αν αυτή η ύφεση μπορεί να ακολουθηθεί από μια έκρηξη - ή παρατεταμένη στασιμότητα.

Διαβάστε επίσης

Η διασύνδεση Κρήτης-ηπειρωτικής Ελλάδος θα φέρει ετήσια μείωση 400 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος Οικονομία

  Κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως μειώνεται η επιβάρυνση των λογαριασμών ρεύματος των καταναλωτών, με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η πρώτη φάση τ...

Χρ. Σταϊκούρας: Προτεραιότητά μας η διατήρηση των θέσεων εργασίας - Επιπλέον 190 εκατ. ευρώ για το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»Οικονομία

Διευρύνεται, έχοντας εξασφαλιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ο επιπλέον ταμειακός χώρος, η χρηματοδότηση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» με επιπλέον 190 εκατ. ευρώ, ειδικά για τη...

Σε ύφεση η παγκόσμια οικονομία - Η μεγαλύτερη των τελευταίων 90 ετών Οικονομία

  Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τις οικονομίες των χωρών λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.     Αυτή την άποψη εκφράζουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, που μιλούν για τη χειρότερη ύφεσ...

Νέα «ένεση» 600 δισ. στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της πανδημίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική ΤράπεζαΟικονομία

Νέα σειρά μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρώτον, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω του κορονοϊού (PE...