ΕΛΣΑΤ: Ύφεση 0,9% στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο

Μια πρώτη εικόνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία παρέχει η ΕΛΣΤΑΤ, δημοσιεύοντας τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2020. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 και κατά 1,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους. Τα στοιχεία αφορούν το πρώτο δίμηνο πριν τον κορωνοϊό και μόνο το πρώτο διάστημα της καραντίνας.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σημειώνουν ότι «βλέπουμε στοιχεία που καταδεικνύουν αντοχή από την πλευρά της οικονομίας και πως συγκριτικά με Γερμανία (-2,3% το πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση), τη Γαλλία (-5,3%), την Ισπανία (-4,1%), και Ιταλία (-5,4%) η επίδοση της Ελλάδας ήταν σαφώς καλύτερη».

 


Τριμηνιαίες μεταβολές

- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.

- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.

- Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,3%.

- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,3%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8,0%.

Ετήσιες μεταβολές

- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.

- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.

-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,01%.

-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%.

 

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ, ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με αυτά, κατέγραψε ρυθμό ύφεσης, σε ετήσια βάση, -0,9%.

Η ύφεση είναι σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο αυτής των χωρών της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο -3,2%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό αποδεικνύει ότι το οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η εφαρμογή του, είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Η συντεταγμένη πορεία της Κυβέρνησης, του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών φέρνει καλά αποτελέσματα, και μέσα στις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση.

Πιστεύω ότι με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και συνοχή θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση που ενέσκηψε από την πανδημία, με το ελάχιστο κοινωνικό και οικονομικό κόστος».

 

Στ. Πέτσας: Σημαντικά μικρότερη ύφεση από ό,τι αναμενόταν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για σημαντικά μικρότερη ύφεση από ό,τι αναμενόταν και αισθητά μικρότερη συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

«Το νούμερο αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα είχε σημαντικά μικρότερη ύφεση από ό,τι αναμενόταν, γεγονός από το οποίο εξάγουμε δύο βασικά συμπεράσματα. Πρώτον, ότι η ελληνική οικονομία μπήκε με δυναμισμό στο πρώτο δίμηνο του έτους, λόγω της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης που κερδίσαμε μετά την πολιτική αλλαγή του Ιουλίου. Και επίσης, ότι ο Μάρτιος, μήνας στον οποίο έγινε έκρηξη της πανδημίας, δεν ήταν τόσο κακός για την οικονομία όσο προβλεπόταν.

Δεύτερον, ότι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ύφεση στην Ελλάδα ήταν αισθητά μικρότερη το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ενώ συγκριτικά καλύτεροι είναι οι πρόδρομοι δείκτες και για το δεύτερο τρίμηνο. Τόσο ο δείκτης PMI για την μεταποιητική δραστηριότητα, όσο και ο δείκτης οικονομικού κλίματος που δημοσιεύει το ΙΟΒΕ, καταγράφουν σαφή, αλλά σε κάθε περίπτωση, μικρότερη υποχώρηση στην Ελλάδα σε σχέση με την ευρωζώνη. Επομένως, παρά το απρόβλεπτο και εξωγενές γεγονός της πανδημίας του κορονοϊού, η ελληνική οικονομία έδειξε την ανθεκτικότητά της», ανέφερε.

Ολοκληρώνοντας όπως είπε: «στόχος όλων των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, είναι η ύφεση να είναι παροδική. Για να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε πριν την υγειονομική κρίση. Για να διατηρήσουμε τον δυναμισμό που είχαμε στην αφετηρία της φετινής χρονιάς».

 

Πηγή: kathimerini.gr 

Διαβάστε επίσης

Κατάρρευση ή ισχυρή ανάκαμψη; Και τα δύο είναι σωστά! - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΟικονομία

Δύσκολες οι οικονομικές προβλέψεις σε μια περίοδο μεγάλων αντιφάσεων, αλλά και αναπροσαρμογών επισημαίνει σε ανάλυση της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Κλειδί η αντιμετώπιση τ...

Η διασύνδεση Κρήτης-ηπειρωτικής Ελλάδος θα φέρει ετήσια μείωση 400 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος Οικονομία

  Κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως μειώνεται η επιβάρυνση των λογαριασμών ρεύματος των καταναλωτών, με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η πρώτη φάση τ...

Χρ. Σταϊκούρας: Προτεραιότητά μας η διατήρηση των θέσεων εργασίας - Επιπλέον 190 εκατ. ευρώ για το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»Οικονομία

Διευρύνεται, έχοντας εξασφαλιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ο επιπλέον ταμειακός χώρος, η χρηματοδότηση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» με επιπλέον 190 εκατ. ευρώ, ειδικά για τη...

Σε ύφεση η παγκόσμια οικονομία - Η μεγαλύτερη των τελευταίων 90 ετών Οικονομία

  Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τις οικονομίες των χωρών λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.     Αυτή την άποψη εκφράζουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, που μιλούν για τη χειρότερη ύφεσ...

Νέα «ένεση» 600 δισ. στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της πανδημίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική ΤράπεζαΟικονομία

Νέα σειρά μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρώτον, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω του κορονοϊού (PE...