image description

WSJ: Η Ρωσία απείλησε δυτικές εταιρείες με συλλήψεις και κατασχέσεις

Οι ρωσικές αρχές, οι οποίες έχουν πλέον σκληρύνει πολύ τον τόνο έναντι των ξένων εταιρειών που ανακοινώνουν πως πρόκειται να εγκαταλείψουν τη χώρα, απείλησαν ανοικτά ορισμένες εξ αυτών, προειδοποιώντας για ενδεχόμενες συλλήψεις ηγετικών στελεχών τους ή κατασχέσεις πόρων τους, έγραψε χθες Κυριακή η εφημερίδα Wall Street Journal.

Ρώσοι εισαγγελείς έκαναν τις προειδοποιήσεις αυτές με κλήσεις, επιστολές ή επισκέψεις σε εταιρείες όλων των τομέων - από την Coca-Cola, τη McDonalds, την Procter & Gamble, την IBM και τη Yum Brands, ως τη μητρική εταιρεία των αλυσίδων KFC και Pizza Hut, αναφέρει η οικονομική εφημερίδα επικαλούμενη ενημερωμένες πηγές.

Απείλησαν να συλλάβουν στελέχη τους που επικρίνουν τη ρωσική κυβέρνηση ή να κατασχέσουν πόρους τους, συμπεριλαμβανομένης πνευματικής ιδιοκτησίας.

Μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, επιβλήθηκαν κυρώσεις άνευ προηγουμένου από δυτικές κυβερνήσεις στη Μόσχα, ενώ η λίστα των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει πως αποχωρούν από τη Ρωσία ή αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα δεν σταματά να μεγεθύνεται.

Οι ρωσικές αρχές πολλαπλασίασαν τα μέτρα για την αποτροπή της φυγής κεφαλαίων και για να στηρίξουν το ρούβλι.

Χωρίς να φθάσει στο σημείο να εκστομίσει τη λέξη «εθνικοποίηση», ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει πως δεν αποκλείει να ονομαστούν «εξωτερικοί» διαχειριστές επικεφαλής αυτών των εταιρειών και «να μεταφερθούν σε αυτούς που θέλουν να τις λειτουργήσουν».

Η ρωσική εισαγγελία διέταξε εξάλλου «αυστηρό έλεγχο» των ξένων επιχειρήσεων που ανακοινώνουν την αναστολή των δραστηριοτήτων τους. Προειδοποίησε ότι θα παρακολουθεί στενά την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και ότι θα προχωρήσει σε ποινικές διώξεις σε περίπτωση παραβίασής της.

Εξαιτίας των απειλών, τουλάχιστον μία εταιρεία αποφάσισε να περιορίσει τις επικοινωνίες της με τους εργαζομένους της στη Ρωσία εξαιτίας του φόβου ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα μηνύματα στα κινητά τους θα υποκλαπούν, ενώ άλλες απομάκρυναν εσπευσμένα κορυφαία στελέχη τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της WSJ.

Οι Coca-Cola, McDonalds, Procter & Gamble και Yum Brands δεν απάντησαν αμέσως χθες Κυριακή όταν τους ζήτησε να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές το Γαλλικό Πρακτορείο.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΚόσμος

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε εκ νέου σήμερα το NATO να προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περ...

image descriptionΚόσμος

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δώδεκα ακόμη τραυματίστηκαν όταν οβίδα έπληξε κτίριο κατοικιών στο Κίεβο σήμερα το πρωί, ανέφερε η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης έκτακτων...

image descriptionΚόσμος

Ιδιωτική κλινική στο Μόναχο της Γερμανίας, με υπερηφάνεια ανακοίνωσε, ότι στο πλαίσιο της υποστήριξής της στον αγώνα του ουκρανικού λαού ότι «από εδώ και στο εξής και μέχρι νεωτέρα...

image descriptionΚόσμος

Η Ρωσία διόρισε μια φιλορώσα βουλευτή στη θέση του εκλεγμένου δημάρχου της Μελιτόπολης που απήχθη από τα ρωσικά στρατεύματα, την ώρα που ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δια...

image descriptionΚόσμος

Εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία. Το Λβιβ, το οποίο απέχει περίπου 70 χλμ. από τα πολωνικά σύνορα, επλήγη από ρουκέτες, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Π...