ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γυναικοκτονία: Ένα καθεστώς τρόμου στην Ευρώπη

Μία γυναίκα σκοτώνεται κάθε τέσσερις ημέρες στην Ιταλία από τους συζύγους τους, νυν και πρώην ή από τους συντρόφους τους, επίσης νυν και πρώην.

Τουλάχιστον 100 γυναίκες θανατώθηκαν πέρυσι στη γειτονική χώρα. Αλλά και εφέτος, από την 1 Ιανουαρίου ως τις 3 Μαρτίου του 2024, καταγράφηκαν 20 γυναικοκτονίες, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Στην επίσημη γλώσσα του υπουργείου δεν υπάρχει βέβαια η λέξη «γυναικοκτονία». Αλλά πρόκειται για γυναίκες που σκοτώνονται από συντρόφους ή πρώην ή μέσα στην οικογένεια.

 

Στη Γερμανία, σχεδόν κάθε τρίτη μέρα μια γυναίκα πεθαίνει – σκοτώνεται από τον σύντροφό της ή τον πρώην σύντροφό της.

Αλλά η γυναικοκτονία εξακολουθεί να μην αποτελεί ξεχωριστό ποινικό αδίκημα στη Γερμανία.

Στη Γαλλία, πέρυσι σκοτώθηκαν 94  γυναίκες από τους ίδιους «θύτες», σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν-Μορετί.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι οι γυναικοκτονίες στη Γαλλία  μειώθηκαν κατά 20% το 2023 σε σύγκριση με το 2022, που είχαν ανέλθει σε 118.

«Μια εξέλιξη που απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητική», είπε ο υπουργός. «Γνωρίζουμε ότι η καταπολέμηση αυτής της μάστιγας απαιτεί χρόνο (…) αλλά η δέσμευση της γαλλικής δικαιοσύνης να σταματήσει τις γυναικοκτονίες αποδίδει τους πρώτους καρπούς της», πρόσθεσε.

Οι φεμινιστικές οργανώσεις αμφισβητούν όμως τα «νούμερα» αυτά και κάνουν λόγο για πολύ περισσότερες γυναικοκτονίες, που δεν έχουν καταγραφεί στα επίσημα στοιχεία.

Στην Αυστρία επίσης ο αριθμός των γυναικών που σκοτώθηκαν πέρυσι λόγω «οικογενειακής βίας», ήταν πολύ μεγαλύτερος από εκείνον των ανδρών.

Στην Ισπανία, κάπου 60 γυναίκες σκοτώθηκαν πέρυσι από νυν και πρώην συντρόφους τους.

Ενας  τραγικός απολογισμός, που καταγράφεται στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου κάθε χρόνο –κατά μέσο όρο- εδώ και 20 χρόνια. Από το 2003 ως το 2022 είχαν καταγραφεί στην Ισπανία περίπου 1200 γυναικοκτονίες .

Δραματική σύγκριση

Η στυγερή δολοφονία της 28χρονης Κυριακής, έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων την περασμένη Κυριακή, ξετύλιξε για άλλη μία φορά το αποτρόπαιο κουβάρι των γυναικοκτονιών.

Δεν θέλουμε φυσικά να κάνουμε «σύγκριση» με τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο αριθμός όμως των γυναικών θυμάτων από  συντρόφους τους ή μέλη της οικογένειά τους ,δεν έχει μειωθεί εδώ και χρόνια. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η  πλατφόρμα European Data Journalism Network ( EDJNet).

Με τη συμμετοχή 15 ευρωπαϊκών οργανώσεων.

Από τις διεθνείς συμφωνίες όπως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών, οι χώρες είναι υποχρεωμένες να αναφέρονται στη «γυναικοκτονία».

Ειδικά για τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση.

Στη Γερμανία για παράδειγμα, ένα σχέδιο νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση αναφέρει ότι «τα κίνητρα για εγκλήματα ,ειδικά λόγω φύλου, πρέπει να περιλαμβάνονται στον κατάλογο των περιστάσεων που πρέπει να λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψη κατά τον καθορισμό των ποινών ως παράδειγμα απάνθρωπων κινήτρων και στόχων. Ωστόσο, το προσχέδιο δεν αναφέρει τη γυναικοκτονία ως φόνο.

Δολοφονούνται γιατί είναι γυναίκες

Η έννοια της γυναικοκτονίας αναφέρεται στη δολοφονία γυναικών από άνδρες. επειδή είναι γυναίκες . Σε μια κοινωνία όπου οι δομές εξουσίας και οι σχέσεις κυριαρχούνται από αντρικές αξίες. Σύμφωνα με τα λόγια της Αμερικανίδας φιλοσόφου Τζούντιθ Μπάτλερ:

«Οι γυναίκες δολοφονούνται όχι για αυτό που κάνουν, αλλά για αυτό που θεωρούνται ότι είναι και λόγω της ιεραρχίας ,ζώντας σε ένα σύστημα που κυριαρχείται από άνδρες. […] Η δολοφονία είναι το αποκορύφωμα της κοινωνικής ανισότητας».

«Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ γυναικοκτονίας και δολοφονίας»

Η Γαλλίδα ιστορικός Κριστέλ Ταρό και συγγραφέας του βιβλίου «Γυναικοκτονίες-Μια Παγκόσμια Ιστορία», λέει πώς είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι «η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ γυναικοκτονίας και δολοφονίας».

Όπως γράφει στο βιβλίο της, «η γυναικοκτονία είναι ένα συλλογικό έγκλημα, ένα μαζικό έγκλημα, ένα κρατικό έγκλημα, ένα έγκλημα με γενοκτονικές τάσεις».

Σε λίγες χώρες ωστόσο έχει καθιερωθεί ο όρος της «γυναικοκτονίας».

Ο Ισπανός καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βαλένθια, Πάου Κρέσπο Ντονέ σημειώνει ότι «η έμφυλη βία είναι κοινωνικό πρόβλημα και όχι ατομικό, και επομένως η ευθύνη για την αναφορά δεν μπορεί να συνεχίσει να βαρύνει το θύμα. «Η βία κατά των γυναικών δεν είναι προσωπικό πρόβλημα, είναι πολιτικό και κοινωνικό  ζήτημα. Οι γυναικοκτονίες δεν είναι κλιματικές καταστροφές που αναπόφευκτα θα πλήξουν τη χώρα, αλλά συνέπεια μιας αποτυχημένης πολιτικής», λέει ο Ισπανός καθηγητής.

Έγκλημα «ιδιοκτησίας»

Η Γαλλίδα ιστορικός Κριστέλ Ταρό και συγγραφέας του βιβλίου «Γυναικοκτονίες- Μια Παγκόσμια Ιστορία», λέει ότι «η εκτέλεση μιας γυναίκας δεν είναι ποτέ μια αυθόρμητη πράξη: είναι προετοιμασμένη. Στις περισσότερες από 900 σελίδες του βιβλίου της, η Ταρό ζωγραφίζει μια σκοτεινή εικόνα της βίας κατά των γυναικών σε όλες τις περιόδους της ιστορίας, σε μια συγκλονιστική και τρομακτική συνέχεια.

Όπως γράφει η Γαλλίδα ιστορικός, «ο φόνος εμφανίζεται μόνο όταν η γυναίκα σπάσει αυτόν τον κολασμένο κύκλο της βίας. Όσο η γυναίκα «αντέχει» την κατάσταση, ο επιτιθέμενος δεν θα αναλάβει δράση.

Η γυναικοκτονία, δεδομένου ότι είναι ο όρος που έχει συναίνεση σήμερα, είναι πάνω από όλα ένα έγκλημα ιδιοκτησίας», υποστηρίζει η Ταρό.

Τονίζει μάλιστα την ανάγκη να υπάρξουν «νέα εργαλεία κατανόησης της γυναικοκτονίας, να δείξουμε τη συστημική φύση αυτής της βίας, να εξηγήσουμε τους όρους που αναδεικνύουν ένα πολύ παλιό σύστημα συντριβής των γυναικών. που αποτελεί μέρος μιας συνέχειας βίας»

Βίαιη «εξημέρωση»

Η Γαλλίδα ιστορικός σημειώνει μάλιστα ότι «η βία κατά των γυναικών έχει ενσωματωθεί στο DNA του ανθρώπινου είδους  από την προϊστορική εποχή».

Ως αποτέλεσμα, είναι περίπλοκη η καταπολέμηση του φαινομένου, καθώς σε όλη την ιστορία και σε πολλές ανθρώπινες κοινωνίες υπήρξαν πολιτικές «βίαιης εξημέρωσης» των γυναικών που οδήγησαν, στα σπίτια τους, στην ενσωμάτωση αυτής της βίας.

«Από τη στιγμή που ο επιτιθέμενος καταλάβει ότι δεν θα υπάρξει αντίσταση από τη γυναίκα και ότι εάν υπάρξει αντίσταση θα μπορέσει να τη χρησιμοποιήσει για να την κάνει να σπάσει, το καθεστώς του τρόμου θα εγκαθιδρυθεί, μερικές φορές πολύ μακροπρόθεσμα.

 
 
Πηγή: Ναυτεμπορική 

Διαβάστε επίσης

Ο Μπάιντεν προέτρεψε τον Νετανιάχου για άμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της ΓάζαςΚόσμος

Λιγότερο από μισή ώρα διήρκησε η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με αξιωματούχο του...

Ο ισραηλινός στρατός χτύπησε ομάδα διάσωσης στη βόρεια Γάζα – Τέσσερις νεκροίΚόσμος

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας τραυματιοφορέας, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε ομάδα διάσωσης στην Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Γάζα, σύμφ...

Σάντσεθ: Η ΕΕ πρέπει να επαναξιολογήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ, αν διαπιστώσει παραβιάσεις ανθρωπιστικού δικαίουΚόσμος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συζητήσει εάν θα συνεχίσει τη στρατηγική της σχέση με το Ισραήλ αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει ότι το Ισραήλ παραβίασε το ανθρωπιστικό δίκαιο στ...

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν είναι και δεν θα γίνει μέρος του πολέμου στην ΟυκρανίαΚόσμος

Το ΝΑΤΟ «δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει μέρος στον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου. «Δεν έχουμε κανέ...

Βρετανία: Δικαστές ζητούν από την κυβέρνηση να αναστείλει τις πωλήσεις όπλων στο ΙσραήλΚόσμος

Τρεις πρώην δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Βρετανία ένωσαν τις φωνές τους με περίπου 600 δικηγόρους, δικαστές και νομικούς ζητώντας από την κυβέρνηση της χώρας να σταματήσει...

Τουλάχιστον 33.037 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα από τις 7 Οκτωβρίου στη Λωρίδα της ΓάζαςΚόσμος

Τουλάχιστον 33.037 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 75.668 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγε...

Υποψίες σε βάρος 400 και πλέον αστυνομικών στην Γερμανία για εξτρεμιστική ιδεολογίαΚόσμος

Τουλάχιστον τετρακόσιοι αστυνομικοί σε ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας αντιμετωπίζουν πειθαρχικές διαδικασίες ή έρευνες διότι φέρονται να έχουν ακροδεξιές απόψεις ή να ενστερνίζον...

Ιαπωνία: Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Φουκουσίμα – Δεν υπάρχει κίνδυνος τσουνάμιΚόσμος

Υποθαλάσσιος σεισμός ισχύος 6,0 βαθμών, σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA), σημειώθηκε σήμερα στα ανοικτά των ακτών του νομού Φουκουσίμα , στη βο...

Σεισμός στην Ταϊβάν: Εννέα οι νεκροί, 1.050 οι τραυματίες – Αγώνας δρόμου για τους εγκλωβισμένουςΚόσμος

Ένα ελικόπτερο έσωσε έξι ανθρακωρύχους από ένα λατομείο της Ταϊβάν την Πέμπτη, καθώς οι διασώστες εργάζονταν για να απελευθερώσουν δεκάδες ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί σε σήραγγε...

Η αυτοκτονία είναι η πρώτη αιτία θανάτου που συνδέεται με την εγκυμοσύνη ή την γένναΚόσμος

Αν και σπάνιοι, οι «μητρικοί θάνατοι» εξακολουθούν να υπάρχουν στη Γαλλία και η αυτοκτονία έχει γίνει η κύρια αιτία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα από το ινστιτούτο ιατ...