Έτοιμο να αποπλεύσει σήμερα Κυριακή είναι το ισπανικό πλοίο, Open Arms, από την Κύπρο, με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και ενώ η κατάσταση παραμένει δραματική, με τους ανθρώπους να πεθαίνουν από την πείνα και τις επικρίσεις στο Ισραήλ από την πλευρά της Ουάσινγκτον να αυξάνονται.

Σύμφωνα με το BBC το πλοίο, που αναμένεται να φτάσει στη Γάζα τις επόμενες ημέρες, ανήκει στην ομώνυμη ισπανική φιλανθρωπική οργάνωση Open Arms και έδεσε πριν από τρεις εβδομάδες στη Λάρνακα, ενώ αναμένεται να ρυμουλκήσει είδη φροντίδας που παρέχονται από την αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen, δήλωσε στο Associated Press ο ιδρυτής του Open Arms, Όσκαρ Καμπς. Παραμένει άγνωστο πού θα μπορέσει να δέσει όμως, λόγω των καταστροφών του λιμανιού από τους βομβαρδισμούς.

 

Επίσης, το πλοίο γενικής υποστήριξης του αμερικανικού στρατού «Gen. Frank S. Besson» (LSV-1) αναχώρησε από τη βάση Λάνγκλεϊ-Γιούστις στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να ενισχύσει τη διά θαλάσσης εκστρατεία παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

Το εν λόγω πλοίο εξυπηρετεί την εφοδιαστική υποστήριξη μονάδων με ό,τι απαιτείται ώστε να μπορούν να επιχειρούν μακριά από τις βάσεις ξηράς. Το «Gen. Frank S. Besson» (LSV-1) απέπλευσε «λιγότερο από 36 ώρες αφότου ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα διά θαλάσσης».

Μεταφέρει «εξοπλισμό για τη δημιουργία προσωρινού προβλήτα» που θα εξυπηρετήσει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους που λιμοκτονούν στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι είναι υπό επεξεργασία το σχέδιο για την δημιουργία πλωτού λιμανιού στην ακτογραμμή του παλαιστινιακού θύλακα. Αυτό βέβαια για να κατασκευαστεί θα χρειαστεί 2 μήνες.

Νέα «φίλια πυρά»

Ο  Τζο Μπάιντεν, άφησε εκ νέου αιχμές για τους χειρισμούς Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «περισσότερο βλάπτει παρά βοηθάει το Ισραήλ».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο MSNBC, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς μετά την επίθεση της 7 Οκτωβρίου.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι ο Νετανιάχου «πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις αθώες ζωές που χάνονται». Ο Μπάιντεν είπε μεταξύ άλλων ότι ο απολογισμός των νεκρών από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας «είναι αντίθετος με όσα πρεσβεύει το Ισραήλ». «Και νομίζω ότι είναι μεγάλο λάθος», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τον ίδιο μια ισραηλινή επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε καταφατικά. Αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν σκοπεύει να διακόψει τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων στο Ισραήλ. «Δεν υπάρχει κόκκινη γραμμή εξαιτίας της οποίας θα διακόψω τις παραδόσεις όπλων ώστε να μην έχουν τον Σιδηρούν Θόλο να τους προστατεύει», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ.

REUTERS/Evelyn Hockstein

«Κομμένη» στα 2 η Γάζα

Εν τω μεταξύ, δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι το Ισραήλ «κόβει» τη Γάζα στα δύο με νέο δρόμο, που φτάνει έως τις ακτές της Μεσογείου. Είναι μέρος του σχεδίου ασφαλείας που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση Νετανιάχου με στόχο τον έλεγχο του εδάφους για τους επόμενους μήνες ή και χρόνια.

Δορυφορική εικόνα της 6ης Μαρτίου αποκαλύπτει ότι ο δρόμος που είναι υπό κατασκευή επί εβδομάδες, τώρα εκτείνεται από τα σύνορα Γάζας – Ισραήλ σε όλη τη λωρίδα, χωρίζοντας τη βόρεια Γάζα (που περιλαμβάνει την Πόλη της Γάζας) από το νότιο τμήμα του θύλακα. Περίπου 2 χιλιόμετρα περιλαμβάνουν έναν υφιστάμενο δρόμο, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι, είναι όλο νέο, σύμφωνα με την ανάλυση του CNN.

Oι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) είπαν στο CNN ότι χρησιμοποιούν τον νέο διάδρομο για να «κατοχυρώσουν επιχειρησιακό έρεισμα στην περιοχή» και να επιτρέψουν «τη διέλευση δυνάμεων καθώς και υλικοτεχνικό εξοπλισμό». Όταν ρωτήθηκε για την ολοκλήρωση της διαδρομής, είπαν ότι ο δρόμος υπήρχε πριν από τον πόλεμο και «ανακαινιζόταν», επειδή τα τεθωρακισμένα οχήματα «τον κατέστρεψαν». Πρόσθεσαν ότι «Δεν υπάρχει αρχή και τέλος».

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC