ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο η Αβντιίβκα

Ο ρωσικός στρατός έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο της Αβντιίβκα, στην ανατολική Ουκρανία, αφού κυρίευσε εργοστάσιο παραγωγής κωκ της σοβιετικής εποχής όπου απέμεναν μερικοί ουκρανοί στρατιωτικοί, εδραιώνοντας τη μεγαλύτερη νίκη τους στο πεδίο των μαχών εδώ και 9μήνες.


Πρόκειται για τη σημαντικότερη ρωσική νίκη μετά την κατάληψη της Μπαχμούτ, τον Μάιο του 2023, ύστερα από λυσσαλέες μάχες.

Ακόμη, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε πως οι δυνάμεις του προέλασαν περίπου 9 χιλιόμετρα σε αυτόν τομέα του αχανούς μετώπου 1.000 χιλιομέτρων και ότι συνεχίζουν να προωθούνται, έπειτα από την μακρά και πολυαίμακτη μάχη σε αστικό περιβάλλον.

 

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου πως απέσυρε τις δυνάμεις του από την πόλη για να μην περικυκλωθούν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον ρωσικό στρατό για τη νίκη αυτή, που χαρακτήρισε σημαντική. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα πως ο «κεντρικός» σχηματισμός κυρίευσε πλήρως τη μονάδα παραγωγής οπτάνθρακα στην Αβντιίβκα.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η ουκρανική αναδίπλωση έγινε με βιαστικό και χαοτικό τρόπο, με στρατιωτικούς και μέρος του οπλισμού να μένουν πίσω.

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε επίσης

Αϊτή: Νεκρά 16 μέλη ίδιας οικογένειας μέσα σε σπίτι – Αναφορές για ομαδική δηλητηρίασηΚόσμος

Δεκαέξι μέλη της ίδιας οικογένειας βρέθηκαν νεκρά στο σπίτι τους, σε μια απομονωμένη, ορεινή κοινότητα της νότιας Αϊτής, ανέφερε σήμερα ένας αξιωματούχος. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης...

Economist: Η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει τη θωράκισή της απέναντι στη Ρωσία και τον Donald TrumpΚόσμος

Αν ο Donald Trump επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, ποια εκδοχή του θα είναι; Αυτή που καλοπιάνει του συμμάχους να ξοδέψουν περισσότερα για την άμυνα, ενισχύει τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στ...

Αστρονόμοι εντόπισαν το φωτεινότερο αντικείμενο που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο Σύμπαν- Τι είναι το κβάζαρΚόσμος

Ένα πολύ φωτεινό κβάζαρ, το πιο φωτεινό αντικείμενο που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο Σύμπαν, εντόπισαν οι αστρονόμοι χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νότ...

Θάνατος Ναβάλνι: «Τον δηλητηρίασαν με novichok – Η Ρωσία κρύβει τη σορό του» λέει η χήρα τουΚόσμος

Στον ισχυρισμό ότι η ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με novichok , αλλά και ότι η Ρωσία κρύβει τη σορό του, προχώρησε η σύζυγος του εκλιπόντα, δημοσιεύοντας μια δήλωση σχετική με τ...