ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γερμανία: «Βάλτε τα κέρδη στην άκρη, ετοιμαστείτε για πτωχεύσεις» η προειδοποίηση στις τράπεζες

Οι τράπεζες «να επαγρυπνούν για πιο δύσκολους καιρούς» και «να βάλουν στην άκρη τα πρόσφατα τεράστια κέρδη τους, ώστε να είναι έτοιμες για αθετήσεις  δανειακών υποχρεώσεων από τους πελάτες τους» προειδοποίησε τις τράπεζες, ο πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Αρχής Χρηματοοικονομικής Εποπτείας  (BaFin) Μαρκ Μπράνσον, καθώς ο αντίκτυπος των υψηλών επιτοκίων τροφοδοτεί αρνητικά την οικονομία.


Ο τραπεζικός κλάδος επωφελήθηκε από ανέλπιστα κέρδη το 2023, καθώς αποκόμισε τα οφέλη από τις αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, διατηρώντας παράλληλα χαμηλά τα επιτόκια καταθέσεων.

Ωστόσο, παρόλο που οι οικονομίες αποδείχθηκαν εξαιρετικά ανθεκτικές απέναντι στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, πολλοί φορείς χάραξης πολιτικής έχουν προειδοποιήσει ότι ο αντίκτυπος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως αισθητός.


Όπως ανέφερε ο Μαρκ Μπράνσον, μιλώντας στο CNBC, ενώ το σοκ από τις αυξήσεις των επιτοκίων έχει «εξομαλυνθεί, θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα.

«Τις δυσκολίες που θα προκύψουν από το συγκεκριμένο περιβάλλον επιτοκίων για τους πελάτες του τραπεζικού τομέα – είτε πρόκειται για τον τομέα των ακινήτων είτε για την πραγματική οικονομία – δεν τις έχουμε δει να αποτυπώνεται ακόμη», σημείωσε προσθέτοντας ότι «δεν θα είναι εύκολο» να επαναληφθεί η κερδοφορία του 2023 καθώς τα επιτόκια παραμένουν σε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο.

«Έτσι, οι τράπεζες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές ώστε όχι μόνο να επωφεληθούν οι μέτοχοι από την καλή χρονιά, αλλά να βάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα στην άκρη για να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη ζημιά. Γιατί θα έρθει» είπε χαρακτηριστικά.

Η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται ευρέως να περιέλθει σε ύφεση , ενώ οι εκτιμήσεις για την Γερμανία κάνουν λόγο για παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια ακυρώνουν την ανάπτυξη.

«Είδαμε να συμβαίνουν πράγματα στην αγορά εμπορικών ακινήτων, τα οποία τα είχαμε προβλέψει εδώ και πολύ καιρό, και τώρα αποκρυσταλλώνονται, οπότε όπως είπα το 2024 και τα επόμενα χρόνια, δεν θα είναι τόσο εύκολα όσο το 2023», δήλωσε επίσης ο πρόεδρος της BaFin

Οι πτωχεύσεις εταιρειών δεν έχουν ακόμη αυξηθεί με τον τρόπο που θα αναμενόταν κατά τη διάρκεια της ραγδαίας ανόδου των επιτοκίων. Ωστόσο, ο Μπράνσον σημείωσε ότι οι αριθμοί ήταν μέχρι στιγμής «τεχνητά χαμηλοί» λόγω της παρατεταμένης προηγούμενης περιόδου των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και των μαζικών δημοσιονομικών κινήτρων από τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 και της ενεργειακής κρίσης.

«Νομίζω ότι είναι σχεδόν προγραμματισμένο ότι οι πτωχεύσεις θα αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι και αυτό είναι κατά κάποιον τρόπο φυσιολογικό» δήλωσε.

 

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

Μυστήριο στην Κωνσταντινούπολη: Νεκρός 52χρονος Νορβηγός και μία Ελληνίδα στο νοσοκομείοΚόσμος

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η 31χρονη Ελληνίδα που βρέθηκε αναίσθητη δίπλα στον νεκρό νορβηγό φίλο της στην Τουρκία, με τα σενάρια να φουντώνουν για το τι ακριβώς προηγήθηκε και...

Κρίσιμες ώρες για την ενότητα των ΗΠΑ: Στρατιωτικό νόμο κήρυξε το Τέξας - Τελεσίγραφο ΜπάιντενΚόσμος

Ο Μπάιντεν έδωσε 24 ώρες στο Τέξας για να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και να μεταβιβάσει τα φυλάκια συνοριακής περιπολίας στην ομοσπονδιακή κυβέρνησ...