ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

H διάγνωση του Ντράγκι για τη «σωτηρία» της Ε.Ε.: Χρειάζονται επενδύσεις 500 δισ. τον χρόνο, οι μισές δημόσιες

Το χρηματοδοτικό χάσμα μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ όσον αφορά στις επενδύσεις, ισοδυναμεί με μισό τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.
 

Η Ε.Ε. πρέπει να επενδύσει «τεράστιο ποσό χρημάτων σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα» για να αντιμετωπίσει τις βαθιές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το μπλοκ, δήλωσε το Σάββατο (24/02) ο άλλοτε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι.

Ο Μάριο Ντράγκι, στον οποίο έχει ανατεθεί η σύνταξη έκθεσης υψηλού επιπέδου για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., συναντήθηκε με υπουργούς της Ε.Ε. στη Γάνδη του Βελγίου για να συζητήσουν τον καλύτερο τρόπο για την εξεύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων, όπως αναφέρει το Politico.

Παρουσίασε στις κυβερνήσεις της Ε.Ε. τη διάγνωσή του: Οι τρεις πυλώνες στους οποίους στηρίχθηκε η Ε.Ε. – ενέργεια από τη Ρωσία, εξαγωγές από την Κίνα και ο αμυντικός μηχανισμός των ΗΠΑ – δεν είναι πλέον τόσο στέρεοι όσο παλαιότερα και μόνο για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση η Ε.Ε. θα πρέπει να δαπανά 500 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το χρηματοδοτικό χάσμα μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ όσον αφορά στις επενδύσεις, ισοδυναμεί με μισό τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως και το ένα τρίτο από αυτά θα ήταν δημόσιο χρήμα, είπε ο Ντράγκι στους υπουργούς, σύμφωνα με τον συνεργάτη του.

Όλοι οι συμμετέχοντες φάνηκαν να συμφωνούν σχετικά με το τι πρέπει να αλλάξει για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., από τη μείωση των τιμών της ενέργειας έως τη μείωση των κανονιστικών επιβαρύνσεων, αλλά οι διαφωνίες εμφανίστηκαν όταν μιλούσαν για το δημόσιο χρήμα.

«Κατέστησαν σαφές ότι θα χρειαστούν πολλές συζητήσεις τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο συνεργάτης του Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε «τολμηρή δράση» στο θέμα των επενδύσεων.

Ακόμα, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε την ανάγκη να διοχετευθούν οι ευρωπαϊκές ιδιωτικές αποταμιεύσεις, διότι «τα δημόσια χρήματα δεν θα είναι ποτέ αρκετά», αλλά έθεσε επίσης στο τραπέζι επιλογές για την εξεύρεση κεφαλαίων σε επίπεδο Ε.Ε., σύμφωνα με τον συνεργάτη του.

Η Ε.Ε. θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα κοινή ταμειακή διευκόλυνση, όπως χρέος ή δάνεια, ή να χρησιμοποιήσει ιδιωτικές συμπράξεις όπου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα έχει ρόλο να διαδραματίσει. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και άλλοι υποστηρίζουν την ιδέα ενός νέου κοινού χρέους.

Ο επίτροπος της Ε.Ε., Πάολο Τζεντιλόνι, έχει διατυπώσει πολλές φορές την ιδέα ενός είδους δεύτερου ταμείου της Ε.Ε. για την επόμενη γενιά, αλλά η πρόταση δεν έχει προκαλέσει ενθουσιασμό σε όλες τις χώρες.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανάγκη νέων κοινών ταμείων, νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο υφυπουργός στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα της Γερμανίας, Σβεν Γκίγκολντ, δήλωσε στο «Politico» το εξής: «Είναι γνωστό ότι η γερμανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της αύξησης της πορείας των δαπανών για την έρευνα και την ανάπτυξη, το κλίμα, την καινοτομία και ούτω καθεξής, που είναι σίγουρα απαραίτητη στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Εντούτοις, όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή, περίπου το 70 % του προϋπολογισμού της Ε.Ε. δεν πηγαίνει σε αυτούς τους προσανατολισμένους προς το μέλλον τομείς».

Διαβάστε επίσης

Τι δεν είναι το Τριώδιο...Κόσμος

Πολλοί έχουν συνδέσει το Τριώδιο με την περίοδο των Αποκριών κάτι που δεν ισχύει. Κατά την εκκλησιαστική παράδοση η περίοδος του Τριωδίου είναι μια κινητή περίοδος που ξεκινάει  τη...

«Ο Βασιλιάς Κάρολος δίνει μάχη με πολύ επιθετικό καρκίνο – Προετοιμάζει τη διαδοχή του»Κόσμος

Η κατάσταση της υγείας του  Βασιλιά Καρόλου , που διεγνώσθη με  καρκίνο , είναι αρκετά σοβαρή από όσο πίστευαν οι γιατροί. Σύμφωνα με τον βασιλικό εμπειρογνώμονα και συγγραφέα Τομ ...

Ο βαρύς αλλά ανεπιβεβαίωτος απολογισμός δύο ετών πολέμου - Επέτειος της ρωσικής εισβολής στην ΟυκρανίαΚόσμος

Ο ανθρώπινος απολογισμός δύο ετών ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, σύμφωνα με τα ρωσικά και τα ουκρανικά στοιχεία, όμως οι ακριβείς αριθμοί...

ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ενωμένη στη στήριξή της προς την ΟυκρανίαΚόσμος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει την ισχυρή και ακλόνητη πολιτική, στρατιωτική, οικονομική, διπλωματική και ανθρωπιστική υποστήριξή της για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί", τονί...

Ρωσία: Ιερείς ζητούν να παραδοθεί η σορός του Ναβάλνι στην οικογένειά τουΚόσμος

Με ανοιχτή επιστολή τους προς τις ρωσικές αρχές, την οποία υπέγραψαν ήδη περισσότεροι από 400 ιερείς και θρησκευόμενοι Ρώσοι ζητούν να παραδοθεί η σορός του Ναβάλνι στην οικογένειά...

Ελβετία: Τα μετρητά παραμένουν δημοφιλή παρά την αύξηση της χρήσης εφαρμογών πληρωμών στα κινητάΚόσμος

Η Ελβετία εξακολουθεί να είναι ερωτευμένη με τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα, σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, παρά την ανάπτυξη των εφα...