ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΗΠΑ -Βρετανία: Πράξη αυτοάμυνας οι επιθέσεις στην Υεμένη – 5 θανάτους ανακοίνωσαν οι Χούθι

Aλμα της τάξης του 2% καταγράφει η τιμή του πετρελαίου μπρεντ στον απόηχο των αμερικανοβρετανικών «αντιποίνων» για τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης στη διεθνή ναυτιλία. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούτι είπε ότι 73 χτυπήματα έπληξαν πέντε περιοχές της Υεμένης υπό τον έλεγχό τους, σκοτώνοντας πέντε και τραυματίζοντας έξι. Καταδίκασαν την επίθεση η Ρωσία και το Ιράν ενώ οι σιίτες της Υεμένης προειδοποιούν ότι οι επιθέσεις σε πλοία, δεν θα σταματήσουν.

Τα πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας κατά στρατιωτικών στόχων των Χούθι στην Υεμένη από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ ήταν πράξη αυτοάμυνας, δήλωσε ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας Τζέιμς Χίπι, επισημαίνοντας ότι δεν θα δοθεί άμεσα συνέχεια .

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλσυνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν για την «ανάγκη διατήρησης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», ενώ είναι σε εξέλιξη και το θρίλερ με το ελληνόκτητο πλοίο στο Ιράν.

«Οι αυθαίρετες επιθέσεις δεν θα έχουν κανένα άλλο αποτέλεσμα από το να τροφοδοτήσουν την ανασφάλεια και την αστάθεια στην περιοχή», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Νασέρ Καναάνι.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκε σε πλήγματα στο Μπάνι από όπου φέρεται να εκτοξεύονται drones των Χούθι και ένα αεροδρόμιο που χρησιμοποιείται για την εκτόξευση πυραύλων κρουζ και drones.

Κοινή δήλωση ΗΠΑ – Βρετανίας και 8 συμμάχων

Στόχος παραμένει η αποκλιμάκωση των εντάσεων” και “η αποκατάσταση της ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα και οι σημερινές ενέργειες καταδεικνύουν κοινή δέσμευση για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, του διεθνούς εμπορίου και της υπεράσπισης της ζωής ναυτικών απέναντι σε παράνομες και αδικαιολόγητες επιθέσεις”, σημειώνουν οι κυβερνήσεις 10 χωρών : Αυστραλία, Μπαχρέιν, Καναδάς, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Βρετανία και ΗΠΑ, στην κοινή τους δήλωση.

“Ο στόχος μας παραμένει η αποκλιμάκωση των εντάσεων και η αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά το μήνυμά μας πρέπει να είναι απολύτως σαφές: δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε ζωές και να διασφαλίσουμε την ελεύθερη ροή του εμπορίου σε μια από τις πιο σημαντικές οδούς ναυσιπλοΐας στον κόσμο απέναντι σε συνεχιζόμενες απειλές”, υπογραμμίζουν.

Η Γαλλία επανέλαβε σήμερα την καταδίκη της απέναντι στις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα κάνοντας έκκληση να σταματήσουν. Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι στόχος παραμένει η αποκατάσταση της σταθερότητας στην Αραβική Θάλασσα. Παράλληλα, σε σημερινή του ανακοίνωση ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, υπουργός Εξωτερικών της Δανίας –χώρας προέλευσης του κολοσσού θαλασσίων μεταφορών Maersk— ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει πλήρως τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα κατά των Χούθι στην Υεμένη.

“Θα είναι τεράστιος ο λογαριασμός αν οι Χούθι επιτύχουν να απομακρύνουν τη διεθνή ναυσιπλοΐα από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ. Το 12% όλων των μη στρατιωτικών πλοίωνδιαπλέουν ακριβώς αυτά τα στενά”, είπε ο Ράσμουσεν.

Η ομάδα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που υποστηρίζεται επίσης από το Ιράν ανακοίνωσε ότι τα πλήγματα δείχνουν την Αμερική ως «πλήρη εταίρο στις καταστροφές και τις σφαγές που διέπραξε η σιωνιστική οντότητα στη Γάζα». Η Χαμάς καταδίκασε επίσης την επίθεση.

Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ κάλεσε τα έθνη να μην κλιμακώσουν την ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα, ζητώντας αυτοσυγκράτηση.

Η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι «η αδυναμία να περιοριστούν οι “εξτρεμιστικές” πολιτικές του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων ωθεί τη Μέση Ανατολή προς περισσότερη σύγκρουση και πολέμους».

Ρωσία: Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η Ρωσία καταδίκασε τα πλήγματα κάνοντας λόγο για μια ενέργεια που οδηγεί “στην κλιμάκωση”, ενώ ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Τα πλήγματα των ΗΠΑ στην Υεμένη αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα της στρέβλωσης από τους Αγγλοσάξονες των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου”, κατήγγειλε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram.

Χούθι: Μαζική επίθεση από αμερικανικά και βρετανικά πλοία, υποβρύχια και πολεμικά αεροσκάφη

Αξιωματούχος των Χούθι αναγνώρισε «μια μαζική επιθετική επίθεση από αμερικανικά και βρετανικά πλοία, υποβρύχια και πολεμικά αεροσκάφη». «Η Αμερική και η Βρετανία θα πρέπει αναμφίβολα να προετοιμαστούν να πληρώσουν βαρύ τίμημα και να υποστούν όλες τις τρομερές συνέπειες αυτής της κατάφωρης επίθεσης», έγραψε ο al-Ezzi στο Διαδίκτυο.

«Έκαναν λάθος αν πίστευαν ότι θα απέτρεπαν την Υεμένη από το να στηρίξει την Παλαιστίνη και τη Γάζα». Οι επιθέσεις των Χούθι θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τα ισραηλινά πλοία ή εκείνα που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης»,τόνισε.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούτι, στρατηγός Yahya Saree, σε ηχογραφημένη ομιλία, είπε ότι 73 χτυπήματα έπληξαν πέντε περιοχές της Υεμένης υπό τον έλεγχό τους, σκοτώνοντας πέντε και τραυματίζοντας έξι.

Στη Σαάντα, το προπύργιο των Χούθι στη βορειοδυτική Υεμένη, εκατοντάδες διαδήλωσαν με το σύνθημα των Χούθι: «θάνατος στην Αμερική; θάνατος στο Ισραήλ; Κατάρα στους Εβραίους. νίκη στο Ισλάμ».

Πολυετής πόλεμος στο φτωχότερο έθνος του αραβικού κόσμου


Η Υεμένη έχει γίνει στόχος στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ κατά τις τελευταίες τέσσερις αμερικανικές προεδρίες. Μια εκστρατεία επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ξεκίνησε υπό τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους για να στοχεύσει την τοπική θυγατρική της Αλ Κάιντα, επιθέσεις που συνεχίστηκαν υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει επιδρομές και άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Υεμένη.

Αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε όταν οι Χούθι εισέβαλαν στην πρωτεύουσα, Σαναά, το 2014. Ένας συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ξεκίνησε έναν πόλεμο για να στηρίξει την εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης το 2015, μετατρέποντας γρήγορα τη σύγκρουση σε περιφερειακή αντιπαράθεση καθώς το Ιράν υποστήριξε τους Χούθι με όπλα και άλλη υποστήριξη.

Μετά την αποχώρηση των Εμιράτων από τον πόλεμο, η Σαουδική Αραβίακατέληξε σε συμφωνία με τη μεσολάβηση της Κίνας με το Ιράν για να μετριάσει τις εντάσεις με την ελπίδα να αποσυρθεί οριστικά από τον πόλεμο.

Αμερικανικό Πεντάγωνο: Πάνω από 27 επιθέσεις των Χούθι στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας


Είχε προηγηθεί μαζικό κύμα επιθέσεων με ντρόουν και πυραύλους από τους Χούθι εναντίον αμερικανικών και βρετανικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα με την Ουάσινγκτον να απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς τους αντάρτες της Υεμένης να σταματήσουν τις επιθέσεις αλλά και προς το Ιράν να σταματήσει να τους προμηθεύει με όπλα.

Η τελευταια επίθεση των Χούθι στη διεθνή ναυτιλία έγινε κοντά στις ακτές της Ινδίας με πλήγμα στο δεξαμενόπλοιο χημικών Pacific Gold. «Οι ενέργειες του Ιράν είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και απειλούν τη θαλάσσια ασφάλεια και σταθερότητα», δήλωσε ο αντιναύαρχος Μπραντ Κούπερ, επικεφαλής του 5ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού στη Μέση Ανατολή.

Το Pacific Gold διοικείται από την Eastern Pacific Shipping με έδρα τη Σιγκαπούρη, μια εταιρεία που ελέγχεται από τον Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Idan Ofer.

Διαβάστε επίσης

Κλιμακώνεται η κρίση στην Υεμένη: Νέο πλήγμα του αμερικανικού ναυτικού εναντίον θέσης ραντάρ των ΧούθιΚόσμος

Καταδρομικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εξαπέλυσε τα ξημερώματα πυραύλους Tomahawk εναντίον θέσης ραντάρ των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη , ανακοίνωσε το διοικητήριο των αμερικανι...

 H φύση «αντάλλαξε» την προστασία από μολυσματικές ασθένειες στον άνθρωπο με εμφάνιση της σκλήρυνσης κατά πλάκαςΚόσμος

Η βόρεια Ευρώπη έχει παγκοσμίως το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας και μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα γονίδια που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ...

Η Γαλλία καταδικάζει τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία - Η Δανία στηρίζει τα αμερικανοβρετανικά πλήγματαΚόσμος

Η Γαλλία επανέλαβε σήμερα την καταδίκη της απέναντι στις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα κάνοντας έκκληση να σταματήσουν αυτές άμεσα στον απόηχο των αμερι...

Η Ρωσία ζητεί έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για τα πλήγματα ΗΠΑ - Βρετανίας στην ΥεμένηΚόσμος

Η διπλωματία της Ρωσίας γνωστοποίησε σήμερα πως ζήτησε να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητήσει τα πυραυλικά πλήγματα σ...

ΠΟΥ: «Απίστευτα χαμηλά» ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid-19 και της γρίπηςΚόσμος

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά των τελευταίων παραλλαγών της Covid-19 και της γρίπης ασκούν πίεση στα συστήματα υγείας αυτό το χειμώνα, δήλωσαν στο Ρόιτερς κορυφαίοι αξιωματούχ...

Ιράν: Ξεκάθαρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης τα πλήγματα εναντίον των ΧούθιΚόσμος

Tο Ιράν καταδικάζει σθεναρά τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικώ...

Βρετανία και ΗΠΑ βομβάρδισαν υποδομές των Χούθι στην Υεμένη – Μπάιντεν: «Δεν θα διστάσουμε για νέα χτυπήματα» – Χούθι: «Θα το πληρώσουν ακριβά»Κόσμος

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν αεροπορικό βομβαρδισμό θέσεων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη για να προστατεύσουν τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με Αμερικανούς α...