Το μυστηριώδες ταξίδι του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου Belgorod και το τέλος του κόσμου
Πρόκειται για ένα τρομακτικό υποβρύχιο, μήκους 184 μέτρων και πλάτος 18,2 μέτρων, με εκτόπισμα πάνω από 14.700 τόνους.
Το Belgorod μπορεί να φτάσει σε βάθος 520 μέτρων και να παραμείνει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας έως και για τέσσερις μήνες.
«Φιλοξενεί» μάλιστα πυρηνικά «μίνι-υποβρύχια» για τη διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων σε βαθιά νερά.
Αυτά τα μίνι-υποβρύχια κατηγορίας Paltus μπορούν να στοχεύουν «υποθαλάσσιες υποδομές», όπως ποντισμένα καλώδια.
Τροφοδοτούμενο από δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες, το Belgorod είναι μεγαλύτερο από τα πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Οχάιο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Μπορεί να αναπτύξει μάλιστα ταχύτητες άνω των 32 κόμβων.
Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ σήμαναν συναγερμό πριν λίγες ημέρες όταν το Belgorod εμφανίστηκε για λίγο στην επιφάνεια, στα ανοιχτά της ναυτικής βάσης Σεβεροντβίνσκ, στην περιοχή του Αρχαγγέλσκ κοντά στον Αρκτικό κύκλο, όπως φάνηκε σε φωτογραφίες από δορυφόρους.
Σύμφωνα με όσα παρατήρησαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, το Belgorod μετείχε σε μεγάλη αεροναυτική άσκηση στην ανοικτή θάλασσα. Για να εξαφανιστεί προς άγνωστη κατεύθυνση στη συνέχεια
Το όπλο του τέλους του κόσμου
«Καμάρι» του του Πολεμικού Ναυτικού της Μόσχας, το Belgorod μεταφέρει τον «Ποσειδώνα», ένα από τα πιο τρομακτικά οπλικά συστήματα στη γη.
Χαρακτηρίζεται μάλιστα ως «το όπλο του τέλους του κόσμου».
Ο «Ποσειδώνας» είναι μια αυτόνομη πυρηνική τορπίλη που μπορεί να «πλημμυρίσει παράκτιες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες με ραδιενεργά τσουνάμι», όπως λένε οι αναλυτές του Πενταγώνου.
Η ισχύς της πυρηνικής κεφαλής του «Ποσειδώνα» θα μπορούσε να φτάσει τους 2 μεγατόνους, δηλαδή 100 φορές μεγαλύτερη από τη βόμβα της Χιροσίμα, η οποία ήταν περίπου 15 κιλοτόνων, και περισσότερο από 10 φορές μεγαλύτερη από την τελευταία έκδοση της πυρηνικής βόμβας B61 που αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ.
Η τορπίλη «Ποσειδώνας» είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο, ώστε να αντέχει στην πίεση σε ακραία βάθη.
Η τορπίλη εκτιμάται ότι έχει τελική ταχύτητα πάνω από 50 μίλια την ώρα -κάτι που την καθιστά δύο φορές πιο γρήγορη από ένα συμβατικό υποβρύχιο και πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί.
Το Belgorod μπορεί να μεταφέρει έως και οκτώ πυρηνικές τορπίλες Poseidon, ικανές να παρακάμψουν την άμυνα μιας στρατιωτικής δύναμης όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και να παραμείνουν σε ετοιμότητα στα βάθη του ωκεανού για να χτυπήσουν αυτόνομα όταν απαιτείται.
Πυρηνικό τσουνάμι
Η πυρηνική αυτή τορπίλη θα μπορούσε να πνίξει το Ηνωμένο Βασίλειο κάτω από ένα παλιρροϊκό κύμα ραδιενεργού θαλασσινού νερού μήκους 500 μέτρων, όπως έγραψε η Wall Street Journal Πρόκειται ουσιαστικά για ένα υποβρύχιο πυρηνικό drone που έχει μήκος περίπου 20 μέτρων, βεληνεκές τουλάχιστον 10.000 χλμ και μπορεί να φτάσει τα 1000 μέτρα βάθος.
«Πρόκειται για μια τορπίλη που έχει εξαιρετικά μεγάλη εμβέλεια, μπορεί να ταξιδέψει με μεγάλη ταχύτητα και να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε μια παράκτια περιοχή», λέει ο Ντέιβιντ Χάμπλινγκ, ένας δημοσιογράφος τεχνολογίας που ειδικεύεται στην άμυνα και έχει γράψει ένα βιβλίο για τα drones.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη δοκιμάσει επιτυχώς αυτό το οπλικό σύστημα, αλλά αν ανακοινωθεί ή εντοπιστεί, θα αυξήσει περαιτέρω την ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα.
Ρωσικά πλοία στην Κούβα
Την περασμένη εβδομάδα το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τρία πλοία και ένα υποβρύχιο του ρωσικού ναυτικού θα καταπλεύσουν την Τετάρτη, στο λιμάνι της Αβάνας, προκειμένου να λάβουν μέρος σε κοινές αεροναυτικές ασκήσεις.
«Αυτή η επίσκεψη δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή της Καραϊβικής», σύμφωνα με την κουβανική κυβέρνηση, η οποία υπογράμμισε ότι «κανένα από αυτά τα πλοία δεν έχει πυρηνικά όπλα».
Οι ρωσικές ναυτικές μονάδες που θα καταπλεύσουν στην Αβάνα είναι η φρεγάτα Admiral Gorshkov, το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Kazan και δύο πλοία ανεφοδιασμού Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, στις «ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή της Καραϊβικής θα μπορούσαν να μετάσχει και τη Βενεζουέλα.»
Σε κάθε περίπτωση οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι της NSA και της CIA είναι ήδη στραμμένοι στην Καραϊβική.
Πηγή: Ναυτεμπορική