ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όπλα βρέθηκαν μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις

Τα ισραηλινά στρατεύματα βρήκαν όπλα και «τρομοκρατική υποδομή» στη διάρκεια της συνεχιζόμενης επιδρομής τους σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα στρατιωτικός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν σημειώθηκαν μάχες μέσα στο συγκρότημα του νοσοκομείου μετά την άφιξη εκεί στρατιωτών στη διάρκεια της νύχτας και δεν υπήρξαν διενέξεις με ιατρικό προσωπικό ή ασθενείς, για τους οποίους διευκρίνισε πως βρίσκονται σε διαφορετικό τμήμα του συγκροτήματος.

«Οι στρατιώτες των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) έχουν ήδη βρει όπλα και άλλη τρομοκρατική υποδομή. Την τελευταία ώρα, είδαμε συγκεκριμένα στοιχεία ότι τρομοκράτες της Χαμάς χρησιμοποίησαν το νοσοκομείο Σίφα ως τρομοκρατικό αρχηγείο», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε ποιο τμήμα του νοσοκομείου ερευνούν τα στρατεύματα και δεν είπε τι ακριβώς βρέθηκε, αλλά δήλωσε ότι τα στοιχεία θα παρουσιασθούν αργότερα.

«Αυτή είναι μια εξαιρετικά ακριβής και στοχευμένη επιχείρηση. Οι δυνάμεις μας είναι παρούσες σε μία συγκεκριμένη περιοχή του πολύ μεγάλου νοσοκομειακού συγκροτήματος Σίφα», πρόσθεσε, χωρίς να πει πόσο θα διαρκέσει η επιδρομή.

«Οι στρατιώτες μας προχωρούν εσκεμμένα αργά με βάση τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει», δήλωσε.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τέσσερις μαχητές σκοτώθηκαν σε μάχες γύρω από το Αλ Σιφα. Πρόσθεσε πως στρατιώτες ανακρίνουν άτομα που βρήκαν στην περιοχή την οποία ερευνούν.

«Έχω την πληροφορία ότι ένας απ' αυτούς είναι Χαμάς», δήλωσε.

 

Εξαιρετική ανησυχία εκφράζουν ΠΟΥ και Ερυθρός Σταυρός

Εξαιρετικά ανησυχητικές χαρακτήρισε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τις πληροφορίες για επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, ενώ ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ εξέφρασε "αποτροπιασμό".

"Οι πληροφορίες για στρατιωτική επιδρομή στο νοσοκομείο Αλ Σίφα είναι βαθιά ανησυχητικές", τονίζει σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

"Χάσαμε ξανά την επαφή με το υγειονομικό προσωπικό στο νοσοκομείο. Ανησυχούμε εξαιρετικά για την ασφάλεια τη δική τους και των ασθενών τους", υπογραμμίζει.

Σε ξεχωριστή ανάρτηση στο X, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, εξέφρασε τον "αποτροπιασμό" του "για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για στρατιωτικές επιδρομές στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη #Γάζα".

"Η προστασία νεογέννητων, ασθενών, ιατρικού προσωπικού και όλων των αμάχων πρέπει να ξεπερνάει όλες τις άλλες ανησυχίες", υπογράμμισε στην ανάρτησή του στο πρώην Twitter.

"Τα νοσοκομεία δεν είναι πεδία μαχών", σημείωσε.

"Εξαιρετική ανησυχία" εξέφρασε σήμερα και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) για τον αντίκτυπο της στρατιωτικής επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Σίφα.

Η ΔΕΕΣ υπενθύμισε ότι "οι ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και οι άμαχοι θα πρέπει να προστατεύονται πάντα" και σημείωσε ότι βρίσκεται σε επαφή "με τις αρμόδιες αρχές".

Το Ισραήλ δηλώνει ότι το Αλ Σίφα εξυπηρετεί ως στρατηγικής σημασίας βάση στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και διεξήγαγε την άνευ προηγουμένου αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος. Έκτοτε, το Ισραήλ σφυροκοπά σε αντίποινα τη Λωρίδα της Γάζας και διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις.

Έκκληση σε όλες τις πλευρές να "δώσουν τέλος στη φρίκη" στη Λωρίδα της Γάζας, απηύθυνε σήμερα και η επικεφαλής της UNICEF στη διάρκεια σπάνιας επίσκεψής της στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

"Απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση σε όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά προστατεύονται και λαμβάνουν βοήθεια, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο", δήλωσε η Κάθριν Ράσελ σε επίσκεψή της σε νοσοκομείο στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

"Μόνον οι πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση μπορούν πραγματικά να δώσουν τέλος στη φρίκη", σημείωσε η ίδια.

 

Διαβάστε επίσης

Έρχεται η νέα γέφυρα που θα ενώσει την Ελλάδα με την Τουρκία - (εικόνες)Κόσμος

Η προσπάθεια ενίσχυσης των δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο χωρών αποτυπώνεται -μεταξύ άλλων- στην αμοιβαία πρόθεση για κατασκευή μιας νέας διασυνοριακής οδικής γέφυρας στον Έβρο, η κα...

Νετανιάχου: “Δεν υπάρχει μέρος στη Γάζα που δεν θα φτάσουμε, θα εξαλείψουμε της Χαμάς”Κόσμος

Οι ισραηλινές δυνάμεις θα φτάσουν σε κάθε στέλεχος της Χαμάς σε κάθε γωνιά της Λωρίδας της Γάζας διαμήνυσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια επίσκεψη...

Βέλγιο: Σεξουαλικό σκάνδαλο σε φυλακή- Εμπλέκονται 12 μέλη του προσωπικούΚόσμος

Μία από τις μεγαλύτερες φυλακές του Βελγίου βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ασυνήθιστου σεξουαλικού σκανδάλου στο οποίο εμπλέκονται δώδεκα μέλη του προσωπικού, άντρες και γυναίκες, οι...

Σε εξέλιξη η «στοχευμένη» επιχείρηση των Ισραηλινών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα – Ανακρίνονται γιατροί και ασθενείςΚόσμος

Σε εξέλιξη βρίσκεται η «στοχευμένη» επιχείρηση «ακριβείας» των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκ...

Ρεπόρτερ του Al Jazeera «κόβει» ασθενή νοσοκομείου της Γάζας ενώ αποκαλύπτει πως μαχητές της Χαμάς κρύβονται ανάμεσα σε αρρώστουςΚόσμος

Ένα απόσπασμα από πρόσφατη εκπομπή του Al Jazeera έχει γίνει viral, όπου ο ανταποκριτής του δικτύου από το Κατάρ παίρνει συνέντευξη από έναν ασθενή σε νοσοκομείο της Γάζας , ο οποί...

Der Spiegel: Πολυβραβευμένος Γερμανός δημοσιογράφος χρηματιζόταν από τον Πούτιν μέσω ΚύπρουΚόσμος

Ο Χούμπερ Ζάιπελ, πολυβραβευμένος Γερμανός δημοσιογράφος, δημιουργός ντοκιμαντέρ και συγγραφέας που θεωρείται εξαίρετος γνώστης της κατάστασης στη Ρωσία, αμειβόταν από το Κρεμλίνο ...