ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μακελειό στο Μέιν: Τουλάχιστον 22 νεκροί από πυρά ενόπλου σε τρεις επιχειρήσεις

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 έως 60 τραυματίστηκαν την Τετάρτη σε μαζικούς πυροβολισμούς σε πολλές τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων μια αίθουσα μπόουλινγκ και ένα μπαρ στο Λιούιστον του Μέιν, μετέδωσε το NBC News, επικαλούμενο πηγή της αστυνομίας του Λιούιστον.

Το αστυνομικό τμήμα του Λιούιστον στο Facebook ταυτοποίησε ένα άτομο που ευθύνεται για τους μαζικούς πυροβολισμούς στο μπαρ και το μπόουλινγκ. Πρόκειται για τον Ρόμπερτ Καρντ, 40 ετών, ο οποίος θεωρείται “οπλισμένος και επικίνδυνος”.

Η αστυνομία δημοσίευσε νωρίτερα τρεις φωτογραφίες ενός υπόπτου που σημαδεύει με όπλο, ζητώντας τη βοήθεια του κοινού για την ταυτοποίηση οποιουδήποτε από τους δύο. Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Androscoggin δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες του υπόπτου, ενός γενειοφόρου άνδρα με καφέ μπουφάν με κουκούλα και τζιν που κρατούσε ένα τουφέκι σε θέση βολής.

Μακελειό στο Μέιν: Τουλάχιστον 22 νεκροί από πυρά ενόπλου σε τρεις επιχειρήσεις
(Photo by Androscoggin County Sheriff’s Office / AFP)

Οι αρχές, που απηύθυναν σύσταση στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφία SUV λευκού χρώματος, ζητώντας από τους πολίτες να μην έλθουν σε επαφή με τον κάτοχό του και να επικοινωνήσουν μαζί τους αν το δουν. Τα δημόσια σχολεία δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, ανακοίνωσε αξιωματούχος της σχολικής διεύθυνσης της περιοχής.

Η Sun Journal, επικαλούμενη εκπρόσωπο της αστυνομίας, ανέφερε πυροβολισμούς σε τρεις διαφορετικές επιχειρήσεις: το Sparetime Recreation μπόουλινγκ, το εστιατόριο Schemengees Bar & Grille και ένα κέντρο διανομής της Walmart. Το μπόουλινγκ βρίσκεται περίπου 6,5 χιλιόμετρα βόρεια του μπαρ και το κέντρο διανομής βρίσκεται περίπου ενάμισι μίλι (2,5 χλμ.) χιλιόμετρα) νότια του μπαρ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε και θα συνεχίσεινα λαμβάνει ενημερώσεις, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον. Ο πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά με τον κυβερνήτη του Μέιν Τζάνετ Μιλς, τους γερουσιαστές Άνγκους Κινγκ και Σούζαν Κόλινς και τον βουλευτή Τζάρεντ Γκόλντεν για τους πυροβολισμούς στο Λιούιστον και προσέφερε πλήρη ομοσπονδιακή υποστήριξη στον απόηχο της επίθεσης, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Εάν επιβεβαιωθεί ο αριθμός των 22 νεκρών, το μακελειό θα είναι το πιο θανατηφόρο στις Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2019, όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ σε ένα Walmart στο Ελ Πάσο με ένα τουφέκι ΑΚ-47, σκοτώνοντας 23 άτομα σε μια ανταλλαγή πυροβολισμών που οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν ένα έγκλημα μίσους κατά των ισπανόφωνων, σύμφωνα με το Gun Violence Archive.

Μακελειό στο Μέιν: Τουλάχιστον 22 νεκροί από πυρά ενόπλου σε τρεις επιχειρήσεις

Η χώρα μετράει περισσότερα όπλα (κάπου 400 εκατ.) απ’ ό,τι κατοίκους, ενώ ο ένας ενήλικος στους τρεις έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα όπλο και σχεδόν ο ένας στους δύο ζει σε νοικοκυριό με τουλάχιστον ένα όπλο.

Συνέπεια της διάδοσης τους είναι ο εξαιρετικά υψηλός δείκτης θανάτων εξαιτίας βίαιων επεισοδίων με τη χρήση όπλων στις ΗΠΑ, ο οποίος δεν χωράει καμιά σύγκριση με αυτούς σε άλλες οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες.

Χωρίς να λογαριάζονται καν οι αυτοκτονίες, το τρέχον έτος έχουν σκοτωθεί από σφαίρες πάνω από 15.000 άνθρωποι στη χώρα, κατά τους αριθμούς του εξειδικευμένου ιστότοπου Gun Violence Archive.

Είναι τα λεγόμενα mass shootings –οι επιθέσεις ενόπλων με τουλάχιστον τέσσερα θύματα, στην ορολογία των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής της τάξης– αυτά που σοκάρουν περισσότερο και μένουν χαραγμένα στη μνήμη των Αμερικανών, ενώ, κάθε φορά, αναδεικνύουν το πελώριο ιδεολογικό χάσμα των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών όταν τίθεται το ζήτημα πώς πρέπει να προλαμβάνονται τέτοιες τραγωδίες.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε επίσης

Εντοπίστηκε ο πρώτος μόνιμος οικισμός του σύγχρονου ανθρώπου στην ΕυρώπηΚόσμος

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία ο σύγχρονος άνθρωπος μετανάστευσε από την Αφρική στην Ευρώπη πριν από περίπου 60 χιλιάδες έτη και οι πληθυσμοί του ακολούθησαν για αρκετές χιλιάδες έ...

Χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ πραγματοποίησαν μεγάλη εισβολή στη Γάζα – Πλήγμα και στον ΛίβανοΚόσμος

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τον Βενιαμίν Νετανιάχου να διαμηνύει σε διάγγελμά του πως ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για τη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της ...

Μπάιντεν: Δεν εμπιστεύεται τον απολογισμό της Χαμάς για τους νεκρούς στη ΓάζαΚόσμος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ότι δεν εμπιστεύεται τον απολογισμό της Χαμάς για τους νεκρούς στην Γάζα, ενώ πρόσθεσε «είμαι βέβαιος ότι έχουν σκοτωθ...

Γάζα: Σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό ολόκληρη η οικογένεια του ανταποκριτή του Al Jazeera Κόσμος

Ο αδιάκριτος βομβαρδισμός των ισραηλινών δυνάμεων είχε ως αποτέλεσμα την τραγική απώλεια της συζύγου, του γιου και της κόρης του 53χρονου δημοσιογράφου Ουαέλ αλ Νταχντού, ενώ η υπό...

Διάγγελμα Νετανιάχου: Καμία λεπτομέρεια στη δημοσιότητα για την χερσαία επίθεση στη ΓάζαΚόσμος

Διάγγελμα προς τον λαό του Ισραήλ απηύθυνε σήμερα Τετάρτη (25.10.2023) το βράδυ ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σχετικά με τον πόλεμο ενάντια στη Χαμάς που συγκλον...

WSJ: Το Ισραήλ συμφωνεί με το αίτημα των ΗΠΑ να καθυστερήσει την εισβολή στη ΓάζαΚόσμος

Το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει προς το παρόν τη χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας, ούτως ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν τον χρόνο για να στείλουν αντιπυραυλικά ...

Περισσότερες από 40 πολιτείες προσέφυγαν κατά της Meta, κατηγορώντας τη ότι βλάπτει την ψυχική υγεία των νέωνΚόσμος

Η εταιρεία Meta βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο της δικαιοσύνης: περισσότερες από 40 αμερικανικές πολιτείες κατέθεσαν προσφυγή εναντίον του κολοσσού του διαδικτύου, στην οποία κατ...