ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προειδοποιήσεις Νετανιάχου κατά Χεζμπολάχ: Επικίνδυνη κλιμάκωση εν όψει

Για ακόμη μία φορά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προειδοποίησε την πανίσχυρη οργάνωση Χεζμπολάχ να μην εμπλακεί στη σύγκρουση με τη Χαμάς υπογραμμίζοντας ότι η απάντηση που θα δοθεί από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα είναι τόσο ισχυρή που κανείς δεν θα μπορεί να τη φανταστεί.

«Εάν η Χεζμπολάχ αποφασίσει να μπει στον πόλεμο, θα χάσει τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου. Θα κάνει το λάθος της ζωής της. Θα την σακατέψουμε με τέτοια δύναμη που δεν μπορεί καν να φανταστεί», τόνισε χαρακτηριστικά φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο ενόσω απευθυνόταν σε ισραηλινούς στρατιώτες στα βόρεια της χώρας.

Η κλιμάκωση στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ και ειδικότερα ανάμεσα στην υποστηριζόμενη οργάνωση Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού παραμένει ενώ κάθε ημέρα που περνά οξύνεται περαιτέρω. Ζητούμενο (και εφιάλτης) παραμένει εάν η Χεζμπολάχ θα εμπλακεί ή όχι στον εν εξελίξει πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Προς το παρόν η ένταση είναι υπό έλεγχο αν και πολλές χώρες προειδοποιούν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο και εάν βρίσκονται στη χώρα να την εγκαταλείψουν άμεσα. Την ίδια ώρα, κάτοικοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους με το Ισραήλ να έχει διατάξει την εκκένωση συνολικά 42, πλέον, οικισμών στα βόρειά του σύνορα.

Η Χεζμπολάχ πολέμησε μέχρις εσχάτων κατά του Ισραήλ το 2006. Κατά τους αναλυτές η δύναμη της σιιτικής οργάνωσης έχει αυξηθεί σημαντικά από εκείνη που διέθετε 17 χρόνια πριν. Αυτό δεν σημαίνει ότι το 2006 ήταν ανίσχυρη. Απλώς, σήμερα, δεν αποκλείεται να είναι ισχυρότερη.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το οπλοστάσιό της διαθέτει μία... ποικιλία όπλων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται κατευθυνόμενοι πύραυλοι που μπορούν να πλήξουν βαθιά το ισραηλινό έδαφος αλλά και δεκάδες χιλιάδες καλά εκπαιδευμένα και σκληραγωγημένα μέλη.

Ο ηγέτης της, ο Χασάν Νασράλα, παραμένει σιωπηλός αλλά σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC παρακολουθεί στενά την κατάσταση και συνομιλεί τακτικά με τη στρατιωτική ηγεσία της σιιτικής οργάνωσης που κατά τις ΗΠΑ – και όχι μόνο - είναι τρομοκρατική.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν την παρουσία τους στη Μέση Ανατολή. Ειδικότερα, όσο τα σύννεφα εξάπλωσης της σύρραξης αρχίζουν να πυκνώνουν επικίνδυνα η Ουάσιγκτον αν και διαμηνύει ότι, από την πλευρά της, επιδιώκει την εκτόνωση στέλνει και αντιπυραυλικό σύστημα και περισσότερους Patriot.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CBS τόνισε ότι «ανησυχούμε για την πιθανότητα οι οργανώσεις που στηρίζει η Τεχεράνη να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους κατά του προσωπικού μας και κατά του λαού μας». Ξεκαθάρισε δε ότι η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί την κλιμάκωση αλλά πρόσθεσε ότι «αναμένουμε πιθανώς να υπάρξει».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Λόιντ Όστιν υπογράμμισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα διστάσουν να δράσουν» στρατιωτικά εναντίον οποιασδήποτε «οργάνωσης ή χώρας» που θα προσπαθήσει να διευρύνει τη σύγκρουση και «να εκμεταλλευτεί αυτή την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση».

Νωρίτερα, στον χορό των δηλώσεων είχε δώσει το παρών και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμίρ-Αμπντολαχιάν τονίζοντας ότι «η περιοχή μοιάζει με ένα βαρέλι γεμάτο από μπαρούτι». Όπως εξήγησε, απευθυνόμενος στην Ουάσιγκτον, «εάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο τοπικός τους εκπρόσωπος, το καθεστώς του Ισραήλ, δεν σταματήσουν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λωρίδα της Γάζας τότε ο,τιδήποτε μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και η περιοχή θα βγει εκτός ελέγχου».

Και όσο η Τεχεράνη απειλεί με ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της σύρραξης το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νέα οδηγία την Κυριακή με βάση την οποία οι Αμερικανοί πολίτες δεν πρέπει να ταξιδέψουν στο Ιράκ και έδωσε εντολή για την απομάκρυνση του μη απολύτως απαραίτητου προσωπικού της πρεσβείας του στη Βαγδάτη όπως και του προξενείου του στην Ερμπίλ.

Την ίδια στιγμή, ισραηλινό άρμα μάχης έπληξε, όπως σημείωσε ο ισραηλινός στρατός «κατά λάθος», αιγυπτιακή θέση στα σύνορα των δύο χωρών με το Κάιρο να κάνει λόγο για «ελαφρά τραυματίες» ενώ, ισραηλινές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται εντός της Λωρίδας της Γάζας με τον Ισραηλινό στρατό να επιβεβαιώνει, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, τον θάνατο ισραηλινού στρατιώτη.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν ισοδυναμούν με τη χερσαία επιχείρηση για την οποία όλοι μιλούν αφού ακόμη το πράσινο πολιτικό φως για την έναρξη της δεν έχει ανάψει. Αφορούν επιδρομές εντός της ελεγχόμενης, από τη Χαμάς, Γάζας με στόχο να «καθαρίσουν» την περιοχή και συλλέξουν πληροφορίες για τους ομήρους.
Πηγή: skai.gr

Διαβάστε επίσης

 Ιράν: «Θα χτυπήσουμε με πύραυλο εάν χρειαστεί», λένε οι Φρουροί της ΕπανάστασηςΚόσμος

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν άφησε να εννοηθεί ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χτυπήσει το Ισραήλ «αν είναι απαραίτητο», σύμφωνα με δημοσιεύματα. Τ...

Τρίτο κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα διέσχισε το πέρασμα της ΡάφαΚόσμος

Ένα τρίτο κομβόι φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια διέσχισε σήμερα το πέρασμα της Ράφα προερχόμενο από την Αίγυπτο με κατεύθυνση την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν εργαζόμεν...

Κρεμλίνο προς ΗΠΑ: Η νέα παγκόσμια τάξη για την οποία μιλά ο Μπάιντεν δεν είναι εφικτήΚόσμος

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι συμφωνεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην ανάγκη να οικοδομηθεί μια «νέα παγκόσμια τάξη», αλλά διαφωνεί με το ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να τη...

 Παίρνει φωτιά το μέτωπο στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου: Συνεχείς εκκενώσεις κοινοτήτωνΚόσμος

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) και το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσαν ότι εκκενώνουν επιπλέον 14 κοινότητες κοντά στα σύνορα του Λιβάνου, εν μέσω επανειλημμένων επιθέσεων με ρουκ...

Οι ΗΠΑ πρότειναν σχέδιο απόφασης στο ΣΑ του ΟΗΕ στο οποίο τονίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυναΚόσμος

Οι ΗΠΑ πρότειναν χθες Σάββατο σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο αναφέρεται ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και ζητεί από το Ιράν να σταματήσει ν...

Το Ισραήλ κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα - Θα θεωρηθούν υποστηρικτές «τρομοκρατών» αν δεν το πράξουνΚόσμος

Οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι έλαβαν νέες προειδοποιήσεις από τον στρατό του Ισραήλ να απομακρυνθούν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς το νότιο, με την προσθετη προε...

Το Ισραήλ έπληξε τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού στη ΣυρίαΚόσμος

Εκτός λειτουργίας τέθηκαν τα διεθνή αεροδρόμια Δαμασκού και του Χαλεπιού στη Συρία, ενώ ένας εργαζόμενος σκοτώθηκε από την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ νωρίς σήμερα το...