ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υψηλού ρίσκου επίσκεψη Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ

Ο Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ την Τετάρτη προκειμένου να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Όμως, η επίσκεψη στο Τελ Αβίβ και μάλιστα εν καιρώ πολέμου, εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους, τόσο πολιτικούς, όσο και φυσικούς.


Σύμφωνα με τους New York Times, ο κίνδυνος ασφαλείας ενός τέτοιου ταξιδιού είναι πολύ υψηλός, ειδικά μετά το επεισόδιο που αντιμετώπισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατα την διάρκεια της δεύτερης επίσκεψης του στο Τελ Αβίβ μέσα σε μία εβδομάδα.

 

Φυσικοί κίνδυνοι
Την ώρα που ο κ. Μπλίνκεν συναντούσε σε στρατιωτική βάση τον Νετανιάχου και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο, ήχησαν οι σειρήνες που προειδοποιούσαν για εισερχόμενες ρουκέτες ή πυραύλους.

Κατόπιν τούτου, ο κ. Μπλίνκεν και οι οικοδεσπότες του μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε ένα καταφύγιο και κρύφτηκαν εκεί για πέντε λεπτά προτού συνεχίσουν τις συζητήσεις τους. Να σημειωθεί ότι υπήρξε παρόμοια προειδοποίηση όταν ο κ. Μπάιντεν περιόδευε σε μερικά τετράγωνα του Κιέβου με τον κ. Ζελένσκι τον Φεβρουάριο).

Αλλά οι φυσικοί κίνδυνοι στο Τελ Αβίβ θεωρήθηκαν αρκετά χαμηλοί, είπε ο κ. Κίρμπι, ώστε «κρίθηκε σκόπιμο να μπορούμε να το συζητήσουμε εκ των προτέρων». Το ταξίδι στο Κίεβο, όπου δεν υπήρχαν αμερικανικές δυνάμεις για να υποστηρίξουν τις μυστικές υπηρεσίες, κρατήθηκε μυστικό.


Πολιτικοί κίνδυνοι
Οι πολιτικοί κίνδυνοι για τον κ. Μπάιντεν είναι δύσκολο να μετρηθούν. Στην πρώτη του σημαντική δημόσια προσπάθεια να παροτρύνει το Ισραήλ να κινηθεί προσεκτικά, ο κ. Μπάιντεν ανέφερε  ότι «νομίζω ότι θα ήταν μεγάλο λάθος» για το Ισραήλ να καταλάβει ξανά τη Γάζα, ένα βήμα που οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να κάνουν. Από την άλλη, βέβαια, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν έχουν εξηγήσει ποιος θα διοικούσε τη Λωρίδα της Γάζας ελλείψει της Χαμάς ή πώς θα μπορούσαν να εμποδίσουν μια παρόμοια ομάδα να αναδυθεί από τις στάχτες της πόλης της Γάζας.

Ακόμη, ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι «πρέπει να υπάρξει μια Παλαιστινιακή Αρχή, πρέπει να υπάρξει ένας δρόμος προς ένα παλαιστινιακό κράτος». Τόσο ο ίδιος, όσο και άλλα κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν, με αυξανόμενη συχνότητα, ότι οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν υποστηρίζουν τη Χαμάς, η οποία ελέγχει την περιοχή αυτή, για περισσότερα από 16 χρόνια τώρα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσφέρουν διαβεβαιώσεις ότι θα εργαστούν για να περιορίσουν τον αριθμό των θανάτων αμάχων. Κατηγορούν τη Χαμάς ότι λέει στους κατοίκους της Γάζας να παραμείνουν στη θέση τους, αντί να συμμορφωθούν με τις ισραηλινές προειδοποιήσεις για εκκένωση προς τα νότια – όπου το Ισραήλ ήδη επιτίθεται με πυραύλους. Αλλά αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν σημειώσει ότι οι έφεδροι που κλήθηκαν ξανά σε υπηρεσία από το Ισραήλ έχουν σε μεγάλο βαθμό ελάχιστη εκπαίδευση στον αστικό πόλεμο και είναι πιθανό να πυροβολήσουν σε οτιδήποτε κινείται.

 

Επιχειρεί να κερδίσει χρόνο
Οι επισκέψεις του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν, του Μπλίνκεν, και τώρα του Μπάιντεν, έχουν εν μέρει ως στόχο να αναγκάσουν τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να εξετάσουν ποια στρατηγική θα χρησιμοποιήσουν κατά την χερσαία επίθεση στη Γάζα, χωρίς να εμπλακούν σε μία παρατεταμένη σύγκρουση. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που έχει συμμετάσχει στις συνομιλίες, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι είναι πολύ νωρίς να σκεφτούν για το μέλλον της Γάζας, επειδή πρέπει πρώτα να εξαλειφθεί η Χαμάς.

Η παραμονή Αμερικανών αξιωματούχων στην Ιερουσαλήμ, αναγκάζει τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να συνεχίσουν να συζητούν τα σχέδιά τους. Υποθέτοντας ότι ο Λευκός Οίκος θέτει ως όρο για την έλευση την καθυστέρηση της εισβολής, ένα προεδρικό ταξίδι θα μπορούσε να δώσει στους Ισραηλινούς λίγο περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν για οποιαδήποτε επιχείρηση και να επιτρέψει σε περισσότερους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν το έδαφος.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν εργάζεται για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει επικρίνει τις κινήσεις του Ισραήλ να διακόψει την ηλεκτροδότηση και τα τρόφιμα εκεί. Αλλά οι Άραβες ηγέτες έχουν διαμαρτυρηθεί στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι ο αποκλεισμός αυτός ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία και είναι παράνομος, σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου.

Διαβάστε επίσης

ΚΚΕ: Το Ισραήλ προχωρά σε απίστευτες θηριωδίες - Θα είναι συνενοχή η επίσκεψη ΜητσοτάκηΚόσμος

«Το κράτος του Ισραήλ προχωρά πλέον σε απίστευτες θηριωδίες. Ο βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Γάζα που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει οδηγήσει σε εκατοντάδες νεκρούς, ανάμεσά τους πολ...

Καταδικάζει η Σαουδική Αραβία – Ημέρα οργής ανακοινώνει η Χεζμπολάχ Κόσμος

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε έντονα το "στυγερό έγκλημα" που διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζοντας το νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα, προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους, δήλωσ...

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας απαιτεί η Ρωσία – Αναμένεται η ψηφοφορία επί σχεδίου απόφασης της Βραζιλίας Κόσμος

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί ο πολύνεκρος βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Γάζα ζήτησαν η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικ...

Η Ιορδανία ακυρώνει την τετραμερή σύνοδο με τη συμμετοχή του Τζο Μπάιντεν    Κόσμος

Η τετραμερής σύνοδος που θα διεξαγόταν σήμερα στην Ιορδανία με τη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα Β΄, του προέδρου της Αιγύπτου Άμπντε...

Εκπρόσωπος Ισραηλινού στρατού: «Από ρουκέτα της Χαμάς που αστόχησε η έκρηξη στο νοσοκομείο»Κόσμος

Ευθύνες στην Χαμάς φαίνεται να επιρρίπτουν οι Ισραηλινοί για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας, με αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς, καθώς -όπως ανέφερε το i24NEWS- δήλωσαν ότι «...

«Ο Μαχμούντ Αμπάς ακυρώνει τη συνάντηση με Μπάιντεν – Σίσι» μετά τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη ΓάζαΚόσμος

Οπρόεδρος των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς φέρεται να ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση στην Ιορδανία με τον Τζο Μπάιντεν και τον Φατάχ αλ-Σίσι, ύστερα από τον βομβαρδισμό σε ν...