ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

BBC: Νεκρός ο Πριγκοζίν – Πληροφορίες ότι ρωσικός πύραυλος κατέρριψε το αεροσκάφος του βόρεια της Μόσχας

Το αφεντικό της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν (Yevgeny Prigozhin) σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία, μαζί με άλλους εννέα επιβαίνοντες, μεταδίδει το ΒΒC που θεωρεί σίγουρο τον θάνατό του.

Το κανάλι «Grey Zone» στο Telegram, το οποίο συνδέεται με την Wagner, ανέφερε ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από πυρά (της ρωσικής) αεράμυνας στην περιοχή Tver, βόρεια της Μόσχας.

Ο αρχηγός της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος είχε καλέσει σε στάση κατά της ανώτατης ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης και έκανε την αποτυχημένη εξέγερση κατά του Κρεμλίνου τον Ιούνιο, περιλαμβάνεται στη λίστα των επιβατών του αεροπλάνου που συνετρίβη στη Ρωσία, μετέδωσαν σήμερα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Ria Novosti, TASS και Interfax, που επικαλούνται τη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών Rossaviatsia, το όνομα του Γεβγκένι Πριγκόζιν περιλαμβάνεται στη λίστα των επιβατών του αεροπλάνου που είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα με προορισμό την Αγία Πετρούπολη.

Τα συνεργεία διάσωσης ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι όλοι οι επιβάτες του αεροσκάφους είναι νεκροί.

Βίντεο από τη στιγμή που το αεροσκάφος που μετέφερε τον Γεβνγκένι Πριγκοζίν πέφτει από τον ουρανό και συντρίβεται σε περιοχή βορείως της Μόσχας έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και να αναδημοσιεύονται από μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 

 

Η τελευταία (;) εμφάνιση στην έρημο

Ο αρχηγός των μισθοφόρων της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν εμφανίστηκε σήμερα σε βίντεο στρατολόγησης νέων μαχητών προς  ανάπτυξη στην Αφρική, μόλις δύο μήνες μετά την έναρξη της αποτυχημένης ανταρσίας του στη Ρωσία.

«Η PMC Wagner… κάνει τη Ρωσία ακόμη μεγαλύτερη σε όλες τις ηπείρους και την Αφρική πιο ελεύθερη», λέει ο Πριγκόζιν στο βίντεο που δημοσιεύτηκε αργά χθες Δευτέρα από το κανάλι Telegram Razgruzka Vagnera που συνδέεται με τη Wagner.

  • «Επιστρατεύουμε πραγματικούς ήρωες και συνεχίζουμε να εκτελούμε τα καθήκοντα που έχουν τεθεί και  τα οποία υποσχεθήκαμε να αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.

Δεν ήταν άμεσα δυνατή η ανεξάρτητη επαλήθευση της τοποθεσίας του βίντεο του Πριγκόζιν αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Moscow Times.

O Πριγκόζιν φαινόταν να απευθύνεται στην κάμερα με φόντο μια επίπεδη περιοχή της ερήμου, με φορτηγά και ένοπλους άνδρες που διακρίνονται από μακριά. [Δείτε περισσότερα εδώ]

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πριγκόζιν όντως πέταξε σήμερα από την Αφρική στη Μόσχα γεγονός που καθιστά έτι βεβαιότερο ότι ήταν μέσα στο αεροπλάνο.

 

 

Dead Man Walking

Ηδη από τον Ιούνιο και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν Ρώσοι και διεθνείς αναλυτές εκτιμούσαν ότι Γεβγένι Πριγκόζιν είναι πλέον ζωντανός.

Η ένοπλη εξέγερση του Πριγκόζιν, πρώην συμμάχου του Πούτιν και ιδρυτή της μισθοφορικής ομάδας Wagner, θεωρήθηκε ευρέως ως η μεγαλύτερη απειλή για την 23χρονη κυριαρχία του Ρώσου προέδρου στην εξουσία.

Ο Πριγκόζιν είναι ένα είδος dead man walking, σχολίαζε ο Ιαν Μπρέμερ, επικεφαλής του έγκυρου think – tank Eurasia Group στις 27 Ιουνίου, προσιέτοντας:

«Θα εκπλαγώ πολύ αν θα είναι μαζί μας σε λίγους μήνες».

 

Η εξέγερση υπό την ηγεσία του Πριγκόζιν ήταν ένα άνευ προηγουμένου νέο πεδίο για τον Πούτιν, ο οποίος μέχρι τότε ήταν σε θέση να σβήνει γρήγορα τις περιστασιακές άοπλες διαμαρτυρίες. Ομως εκείνο το ταραγμένο Σαββατοκύριακο, οι στρατιώτες της Βάγκνερ έφτασαν σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από την Μόσχα πριν ο αρχηγός τους κάνει μια αιφνίδια ανακοίνωση και ματαιώσει την αποστολή.

«Ο Πούτιν έχει φυλακίσει και δολοφονήσει ανθρώπους για πολύ λιγότερα από αυτό που του έκανε ο Πριγκόζιν», προσέθετε τότε ο Μπρέμερ. «Μου είναι αδιανόητο ότι ο Πούτιν θα του επιτρέψει να ζήσει περισσότερο από όσο είναι απολύτως απαραίτητο». [Δείτε εδώτο σχετικό δημοσίευμα].

«Σκοτώστε τον»

Μετά από απόπειρα ένοπλης εξέγερσης και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) – διάδοχος της διαβόητης Κα-Γκε-Μπε είχε επιφορτιστεί με το καθήκον να εξοντώσει τον Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Τη δήλωση αυτή είχε κάνει στις 30 Ιουνίου ο Κιρίλο Μπουντάνοβ, επικεφαλής της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (HUR) του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, σε συνέντευξή του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Χάουαρντ Άλτμαν για το online περιοδικό “The War Zone”.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας, οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες έχουν αναλάβει την αποστολή δολοφονίας του αρχηγού του Wagner .

«Γνωρίζουμε ότι η FSB έχει αναλάβει να σκοτώσει τον Πριγκόζιν. Θα τα καταφέρουν; Μόνο ο χρόνος θα δείξει. Σε κάθε περίπτωση, οποιεσδήποτε πιθανές απόπειρες δολοφονίας δεν θα γίνουν γρήγορα».

Ο Μπουντάνοβ είπε ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να αναπτύξουν κατάλληλες στρατηγικές και να φτάσουν σε ένα στάδιο όπου θα είναι προετοιμασμένες για μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας.

Δείτε εδώ περισσότερα

Διαβάστε επίσης

Μπάιντεν και Ζελένσκι συζήτησαν για την εκπαίδευση Ουκρανών χειριστών στα F-16Κόσμος

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε χθες Πέμπτη με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με την εκπαίδευση ουκρανών πιλότων στον χειρισμό του μαχητικού αεροσκ...

Επιστρέφει στο Twitter ο Τραμπ με μια ιστορική φωτογραφία από τη φυλακή της  ΑτλάνταΚόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ μεταφόρτωσε χθες Πέμπτη στο X (το πρώην Twitter) την ιστορική φωτογραφία που τραβήχτηκε κατά τη σύλληψή του στο κρατητήριο του δικαστηρίου της κομητείας Φούλτον στ...

Πούτιν για Πριγκόζιν: "Ταλαντούχος επιχειρηματίας" αλλά διέπραξε σοβαρά λάθη στη ζωή τουΚόσμος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε σήμερα τη "συνεισφορά" του αρχηγού της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν στην "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" - όπως χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο τη...

Εξωφρενικές χρεώσεις στην Ιταλία – «Το 2023 θα περάσει στην ιστορία ως το πιο ακριβό καλοκαίρι για τον τουρισμό»Κόσμος

Το καλοκαίρι του 2023 στην Ιταλία θα περάσει στην ιστορία ως το πιο ακριβό για τους επισκέπτες της. Οι τιμές ακολούθησαν την ανηφόρα όχι απλώς στη διαμονή και στο φαγητό αλλά και σ...

Ρωσία - θάνατος Πριγκόζιν: Μια διάχυτη υποψία και αναρίθμητες εικασίεςΚόσμος

Οι ακριβείς συνθήκες του πιθανολογούμενου θανάτου του αφεντικού της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν παραμένουν μέχρι στιγμής απροσδιόριστες. Ωστόσο, μια ισχυρή πεποίθηση επικρατεί μεταξύ...

Απορρίπτει ο Ζελένσκι δυτικές επικρίσεις για την κατανομή των στρατευμάτωνΚόσμος

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκρουσε τις επικρίσεις μερίδας του δυτικού Τύπου για την κατανομή των δυνάμεων του στρατού της χώρας του στην αντεπίθεση εναντίον των ρωσι...

Η Ιαπωνία ρίχνει στον Ειρηνικό νερά που χρησιμοποίησε στη Φουκουσίμα - Έντονες αντιδράσειςΚόσμος

Η Ιαπωνία έθεσε σε εφαρμογή σήμερα το αμφιλεγόμενο σχέδιό της να ρίξει στον Ειρηνικό Ωκεανό χρησιμοποιημένα και κατόπιν επεξεργασμένα νερά από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυ...