ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βουλγαρία: Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πολιτική αφού αποκάλεσε «πόρνες» τα θύματα βιασμού

Ο πρώην πρόεδρος του βουλγαρικού κοινοβουλίου Βεζντί Ρασίντοφ παραιτήθηκε από βουλευτής, χθες Τετάρτη, μετά τα υποτιμητικά σχόλια του για θύματα σεξουαλικής κακοποίησης που ακούστηκαν από ανοιχτό μικρόφωνο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής.

Ο Ρασίντοφ έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για τις τροποποιήσεις του Νόμου για την Προστασία κατά της Οικογενειακής Βίας, που ακολούθησε τις μαζικές διαδηλώσεις στη Βουλγαρία για την αδυναμία του δικαστικού συστήματος να προστατέψει και να δικαιώσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά των γυναικών. 


Κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος της συνεδρίασης και προφανώς αγνοώντας πως το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό, ο Ρασίντοφ σχολίασε: «Έχουμε ήδη νόμους σε ισχύ. Γιατί χάνουμε τον χρόνο μας; Όλες οι πόρνες ξύπνησαν και θυμήθηκαν ότι τις είχαν βιάσει  πριν από 15 χρόνια». 

Ο Ρασίντοφ, πρώην υπουργός Πολιτισμού, παραιτήθηκε αρχικά από το ρόλο του ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής που είναι αρμόδια για τον πολιτισμό και τα μέσα ενημέρωσης, καθώς και από τη συμμετοχή του στο εκτελεστικό σκέλος του κυβερνώντος Κόμματος.

«Ζητώ συγγνώμη για τα λόγια που είπα σήμερα στο διάλειμμα της ολομέλειας. Αντιλαμβάνομαι ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησα είναι απαράδεκτη, ειδικά στην τρέχουσα στιγμή. Για άλλη μια φορά ζητώ συγγνώμη από ολόκληρη τη βουλγαρική κοινωνία και όλα τα θύματα της βίας», δήλωσε ο Ρασίντοφ στις 7 Αυγούστου.

Ωστόσο, καθώς οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν –με εκκλήσεις για παραίτησή του στις διαδηλώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα στις 8 Αυγούστου– παραιτήθηκε και από βουλευτής και ανακοίνωσε την πλήρη αποχώρησή του από την πολιτική. 

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε αυξημένη εστίαση στην ενδοοικογενειακή βία στη Βουλγαρία, λόγω πολλών περιπτώσεων που έλαβαν εκτεταμένη δημοσιότητα από τα μέσα ενημέρωσης.

Η πιο γνωστή από αυτές ήταν η επίθεση με μαχαίρι, στις αρχές του μήνα, εναντίον 18χρονης, από τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος και αρχικά αφέθηκε ελεύθερος από τις δικαστικές αρχές καθώς κρίθηκε πως το περιστατικό αφορούσε «ελαφριά σωματική βλάβη».

Ακολούθησαν μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας και η άσκηση πίεσης οδήγησε στην υιοθέτηση τροπολογιών στον νόμο περί προστασίας κατά της ενδοοικογενειακής βίας στις 7 Αυγούστου.

 

Πηγή: kosmodromio.gr 

Διαβάστε επίσης

Η Βρετανία προειδοποιεί για πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες στη ΣουηδίαΚόσμος

Η διπλωματία της Βρετανίας προειδοποίησε χθες Κυριακή τους πολίτες της χώρας που επισκέπτονται τη Σουηδία εναντίον του κινδύνου να διαπραχθούν τρομοκρατικές ενέργειες στη σκανδιναβ...

Από είδηση... Ιστορία: Η εισβολή στην Ουκρανία από τον Σεπτέμβρη στη διδακτέα ύλη στα ρωσικά σχολείαΚόσμος

 Από το νέο σχολικό έτος οι Ρώσοι μαθητές θα διδάσκονται πλέον και την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, ενώ το νέο πρόγραμμα σχολικών μαθημάτων θα περιλαμβάνει μεταξύ...

Το Πεκίνο καταδικάζει την επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ταιβάν στις ΗΠΑΚόσμος

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε σήμερα τη σύντομη επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ταϊβάν Γουίλιαμ Λάι στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τον αυτονομιστή και ταραχοποιό και δηλώνον...

Τουλάχιστον ένας νεκρός και πέντε σε σοβαρή κατάσταση από βύθιση σκάφους μεταναστών στη ΜάγχηΚόσμος

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε βρίσκονται σε «σοβαρή κατάσταση» μετά τη βύθιση σκάφους που μετέφερε μετανάστες στη Μάγχη, ανακοίνωσαν οι τοπικές γαλλικές αρχές. Η έρευνα για άλλ...

Συνελήφθη ο πατέρας των παιδιών που είχαν διασωθεί από τη ζούγκλα του ΑμαζονίουΚόσμος

Ο πατέρας των δύο εκ των τεσσάρων παιδιών, μελών φυλής αυτοχθόνων, που διασώθηκαν στη ζούγκλα του Αμαζονίου στην Κολομβία, ο Μανουέλ Ρανόκε, συνελήφθη χθες αφού κατηγορήθηκε για σε...