ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης από Κύπρο: Δεν είναι ανεκτή η παρουσία κατοχικού στρατού σε μέλος της ΕΕ

Εκτός ατζέντας συζήτησης κάθε διχοτομική σκέψη περί δύο κρατών, τόνισε ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αθήνα και Λευκωσία «συνεχίζουν σε απόλυτο συντονισμό είτε σε επίπεδο ΕΕ, Ηνωμένων Εθνών και στο επίπεδο διμερών και πολυμερών επαφών μας να διεκδικούμε μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά την συνάντησή τους τη Δευτέρα στη Λευκωσία.
 
Όπως επισήμανε, «αυτές οι αποφάσεις ήταν, είναι και θα παραμείνουν ο οδηγός μας. Στον 21ο αιώνα δεν γίνεται να παραμένει ανοιχτή αυτή η ιστορική πληγή που εξακολουθεί να αιμορραγεί σε μια ανεξάρτητη χώρα. Δεν μπορεί να είναι ανεκτή ούτε η παρουσία κατοχικού στρατού σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ούτε το ξεπερασμένο σύστημα των εγγυήσεων του δικαιώματος επέμβασης τρίτων στις υποθέσεις του. Για αυτό και είναι εκτός ατζέντας συζήτησης κάθε διχοτομική σκέψη περί δύο κρατών».

«Είναι καιρός να ισχύσει σε ολόκληρο το νησί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ο μόνος τρόπος, όπως είπες, είναι να ξεκινήσουν και πάλι υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών οι διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε πιο στενά και για την εφαρμογή των συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ένα κείμενο το οποίο για πρώτη φορά εκφράζει την ετοιμότητα της ΕΕ να αναλάβει ενεργό ρόλο στηρίζοντας αυτή τη διαπραγματευτική διαδικασία σε όλα τα στάδια και με όλα τα κατάλληλα μέσα»
 
Επισήμανε δε ότι η διαφαινόμενη βελτίωση και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις ευρωτουρκικές σχέσεις είναι μια ευκαιρία την οποία θα πρέπει να την αγκαλιάσουμε, υπό την προϋπόθεση να είναι σταδιακή και αναστρέψιμη. «Αυτές οι δύο λέξεις θα αποτελέσουν τον οδηγό σε αυτή τη νέα προσπάθεια. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι αλλά δεν είμαστε ταυτόχρονα αφελείς» είπε.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η συνεργασία των μεσογειακών χωρών θα είναι ολοένα και περισσότερο απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ευχαρίστησε την Κύπρο για την βοήθεια που προσέφερε στην Ελλάδα και τη δέσμευση να συμμετάσχει στην προσπάθεια αναδάσωσης της Ρόδου.

 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, καλωσορίζοντας του πρωθυπουργό ανακοίνωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει το κόστος της αναδάσωσης των περιοχών που κάηκαν στη Ρόδο. Επίσης αφού μίλησε για μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση η οποία είχε στο επίκεντρο την έναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι οι σχέσεις και οι επιδιώξεις των δύο χωρών είναι κοινές.

«Όσο κι αν κάποιοι είτε στην Αθήνα είτε στη Λευκωσία "βλέπουν" για δικούς τους λόγους διαφορές μεταξύ μας, οι στόχοι και οι επιδιώξεις μας είναι κοινοί, όπως και ο τρόπος και τα μέσα για να πετύχουμε τους στόχους. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά τις εκλογές και καλωσορίζουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις της Άγκυρας για την επιθυμία ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων» ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι είναι καθοριστικής σημασίας ο ρόλος του Έλληνα πρωθυπουργού στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.

 
YORW5716
YORT2203


Οι δηλώσεις των δύο ηγετών μπροστά στις κάμερες

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε καλωσορίζω σήμερα στην Κύπρο, στην πρώτη σου επίσκεψη μετά την επανεκλογή σου. Θέλω και δημοσίως να σε συγχαρώ και να σου ευχηθώ καλή επιτυχία και δύναμη στο έργο σου.

Πιστεύω ακράδαντα ότι τόσο η μεταξύ μας συνεργασία όσο και ο συνεχής συντονισμός Κύπρου και Ελλάδος -συντονισμός που μαρτυρά με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το επίπεδο των σχέσεων και των αδελφικών μας δεσμών- θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο.

Επιτρέψτε μου, πριν όποιας άλλης αναφοράς, να εκφράσω και δημόσια τα ειλικρινή συλλυπητήρια του κυπριακού λαού για την απώλεια των δύο Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Όπως πολύ εύστοχα έχεις αναφέρει, Κυριάκο, υποκλινόμαστε στη θυσία τους, έδωσαν τη ζωή τους για να σώσουν ζωές.

Όπως ήδη γνωρίζετε η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως κατ' επανάληψη το έχει πράξει η Ελλάδα, είναι έτοιμη σε τέτοιες περιπτώσεις να παράσχει την όποια βοήθεια χρειάζεται.

Όλες οι χώρες, ειδικότερα της Μεσογείου, όλο και πιο συχνά έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα, λόγω και των γενικότερων επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και ως εκ τούτου η μεταξύ μας η συνεργασία και ο συντονισμός είναι απαραίτητος.

 
Θέλω αγαπητέ Κυριάκο με την ευκαιρία να ανακοινώσω ότι λόγω και της εγγύτητας και των ιδιαίτερων δεσμών με τη Ρόδο η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει το κόστος αναδάσωσης των περιοχών που έχουν πληγεί από τις φωτιές στη Ρόδο.

Να αναφέρω, μάλιστα, ότι είχαμε και μεγάλο ενδιαφέρον και από Κύπριους πολίτες και κυπριακές επιχειρήσεις που θέλουν να εμπλακούν σε αυτή την προσπάθεια. Άρα το ανακοινώνω σήμερα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει το κόστος αναδάσωσης όλων αυτών των περιοχών.

Η σημερινή σου επίσκεψη στην Κύπρο, το είπα και προηγουμένως, δεν αποτελεί γεγονός μόνο συμβολικής σημασίας, γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία τόσο για τα μεγάλα εθνικά θέματα, το κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, αλλά όσον αφορά και το ευρωπαϊκό και το περιφερειακό γίγνεσθαι.

Είναι μια περίοδος, που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτική ρευστότητα, η οποία αδιαμφισβήτητα επηρεάζει και τις κοινές προκλήσεις που -Λευκωσία και Αθήνα- έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Φίλες και φίλοι, είχαμε σήμερα μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ανταλλάξαμε απόψεις επί σωρείας σημαντικών θεμάτων, τα οποία άπτονται της διμερούς μας συνεργασίας, του κυπριακού, των ελληνοτουρκικών, της ευρωτουρκικής ατζέντας, καθώς επίσης και τις εξελίξεις τόσο εντός της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Οι διμερείς μας δεσμοί, η στενή μας συνεργασία, κρίνονται σε μία πλειάδα θεμάτων συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, της στενής και παραγωγικής μας σχέσης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της Άμυνας και της ασφάλειας όπου οι δύο χώρες, Ελλάδα και Κύπρος, δεν είμαστε μόνο στρατηγικοί εταίροι αλλά και αποτελούμε παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, της ενεργειακής μας συνεργασίας που διευρύνεται συνεχώς και σε πολλούς άλλους τομείς, στη ναυτιλία, της εκπαίδευσης, των επιχειρήσεων και φυσικά του πολιτισμού.

Ήταν ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο που, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στην Αθήνα τον περασμένο Μάρτιο, συμφωνήσαμε στην καθιέρωση ενός θεσμοθετημένου οργάνου διακυβερνητικής συνεργασίας την οποία προνοεί τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδος.

Αυτή ήταν μία απόφαση ορόσημο στην προσπάθεια ενίσχυσης και διεύρυνσης της συνεργασίας μας και προσβλέπω στην πραγματοποίηση της πρώτης τέτοιας διακυβερνητικής συνάντησης -όπως έχουμε συμφωνήσει σήμερα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό- στις 11 και 12 Οκτωβρίου στην Ελλάδα.

Κυρίες και κύριοι, όπως είναι αναμενόμενο, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό συζητήσαμε ενδελεχώς τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Όσο και αν κάποιοι, το είπα χθες θέλω να το επαναλάβω και σήμερα, -όσο και αν κάποιοι είτε στην Αθήνα είτε στη Λευκωσία συνεχίζουν για τους δικούς τους λόγους να βλέπουν διαφορές μεταξύ μας- οι στόχοι και οι επιδιώξεις μας είναι κοινές, όπως επίσης και ο τρόπος και τα μέσα για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους.

Παρακολουθούμε και αξιολογούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά τις εκλογές. Καλωσορίζουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις από πλευράς Άγκυρας για την επιθυμία ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων. Άλλωστε η εξέταση υλοποίησης παραμέτρων της προοδευτικής ατζέντας σε απόλυτο συνδυασμό με συγκεκριμένες κινήσεις προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού αλλά και των επιδιώξεων της Τουρκίας στην περιοχή με πλήρη σεβασμό, θέλω να το αναφέρω, στην υφιστάμενη αιρεσιμότητα και με τρόπο σταδιακό και αναστρέψιμο, είναι κάτι που εντάσσεται και στο πλαίσιο της δικής μας προσέγγισης σε σχέση με το Κυπριακό, όπως κατ’ επανάληψη έχω αναφέρει.

Είναι σημαντικό -και εδώ ο ρόλος του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι καθοριστικής σημασίας- είναι σημαντικό ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας προσεγγίζουν το θέμα μέσα από την ίδια οπτική. Ότι δηλαδή τυχόν πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις είναι συνυφασμένη με θετικές κινήσεις από πλευράς Τουρκίας. Εξάλλου τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου έστειλαν σαφή μηνύματα.

Το Κυπριακό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και ως εκ τούτου η επίλυση του στην βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να σημειώσω ότι στα ίδια συμπεράσματα -αποτέλεσμα της κοινής μας προσπάθειας- επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απόλυτα δεσμευμένη και έτοιμη να συμβάλλει ενεργά σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, ενώ εκφράζει την ετοιμότητα για επανεκκίνηση των σχέσεων με την Τουρκία, πάντα στη βάση του υφιστάμενου πλαισίου και της αιρεσιμότητας. Αυτό συμβαδίζει με την ανάγκη προόδου για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών.

Στο ίδιο πλαίσιο, θεωρούμε πολύ σημαντική και την πρόσφατη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, που μεταξύ άλλων επαναβεβαιώνεται με ξεκάθαρο τρόπο η βάση λύσης, η ανάγκη διορισμού απεσταλμένου, όπως επίσης η ανάγκη να αποφευχθούν προκλήσεις και περαιτέρω παραβιάσεις των ψηφισμάτων.

Με τον Έλληνα Πρωθυπουργό συζητήσαμε σήμερα επίσης τα θέματα της ενέργειας και του μεταναστευτικού. Δύο θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά με την ενέργεια, είναι κοινή πεποίθηση ότι οι δυο χώρες μπορούμε να συνδράμουμε καθοριστικά στην αξιοποίηση των ενεργειακών προοπτικών της Ανατολικής Μεσογείου για κάλυψη των αναγκών και της Ευρώπης, λαμβάνοντας υπόψη την προσπάθεια για απεξάρτηση από τον ρωσικό φυσικό αέριο.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, είναι σημαντική η ανάγκη να βρεθούν ευρωπαϊκές λύσεις αφού τα κράτη της πρώτης γραμμής, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και κάποια άλλα μεσογειακά κράτη, δεν μπορούν να συνεχίσουν να επωμίζονται την ευθύνη.

Στη δική μας περίπτωση το δυσανάλογο βάρος που επωμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών απαιτεί μιαν ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να επισημαίνουμε με κάθε ευκαιρία ότι το μεταναστευτικό δεν είναι αποκλειστική υπόθεση των παράκτιων κρατών.

Όσον αφορά τώρα τα περιφερειακά ζητήματα και ειδικότερα τις εξελίξεις στη γειτονιά μας, αποτέλεσαν επίσης μέρος των συζητήσεων μας. Να αναφέρουμε ότι είμαστε σε διαβουλεύσεις με την ισραηλινή πλευρά και περί τα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση με το Ισραήλ.

Θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας, μέσα από μια θετική προσέγγιση και μέσα από μια συλλογική προσπάθεια με τα γειτονικά κράτη, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αλλά πολύ περισσότερο να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν.

Αγαπητέ μου Κυριάκο, καλωσορίζοντάς σε, ακόμα μια φορά, στην Κύπρο επίτρεψέ μου να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την παρουσία σου εδώ, αλλά και εκ μέρους του κυπριακού λαού να σε ευχαριστήσω για τη διαχρονική, την αταλάντευτη και αμέριστη στήριξη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού στον αγώνα μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της πατρίδας μας.

Θέλω να σε διαβεβαιώσω, θέλω να είσαι απόλυτα βέβαιος, ότι ο στενός μας συντονισμός θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα και τόσο η κυβέρνησή μου όσο κι εγώ προσωπικά θα εργαστούμε με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των κοινών μας στόχων και των κοινών μας επιδιώξεων.

Σε ευχαριστώ πολύ και καλώς όρισες και πάλι στην Κύπρο.

Δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, αγαπητέ μου Νίκο, δεν θα μπορούσα να μη βρίσκομαι και πάλι σήμερα στη Λευκωσία, στην πρώτη μου επίσημη διμερή επίσκεψη εκτός συνόρων μετά την επανεκλογή μου ως Πρωθυπουργού της Ελλάδος, και αυτό παρά την μάχη με τις πυρκαγιές που δοκιμάζουν εδώ και εβδομάδες την Ελλάδα.

Μάχη στην οποία εξάλλου η Κύπρος υπήρξε εξ αρχής συμπαραστάτης μας και θέλω να μεταφέρω και πάλι τις θερμές μου ευχαριστίες αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού για την προθυμία με την οποία στέκεστε πάντα στο πλευρό της Ελλάδος όταν αντιμετωπίζει τέτοιου είδους φυσικές δοκιμασίες. Εξάλλου το ίδιο κάνουμε και κάναμε κι εμείς και θα κάνουμε κι εμείς στο μέλλον σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ακριβώς αυτή η πολύ στενή επιχειρησιακή και κυβερνητική συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεών μας θα έρθει να επιστεγαστεί μέσα από τη δημιουργία, την οποία έχουμε ανακοινώσει, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος και Κύπρου.

Μία δυνατότητα δηλαδή να μπορούμε ουσιαστικά να βρισκόμαστε μαζί με πολλά μέλη των Υπουργικών μας Συμβουλίων σε μία πιο αναλυτική συζήτηση που θα προωθεί συνολικά τη διμερή μας ατζέντα, πέραν των μεγάλων και σημαντικών γεωπολιτικών ζητημάτων στα οποία θα αναφερθώ και στη συνέχεια.

Θα έχουμε, πράγματι, την ευκαιρία να συμμετέχουμε και οι δύο στο πρώτο τέτοιο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, στις 11 και 12 Οκτωβρίου, και μάλιστα αποφασίσαμε από κοινού ότι θα ήταν μία πολύ καλή ιδέα εάν αυτό το διοργανώναμε στη Ρόδο. Καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει και η Κυπριακή Δημοκρατία έμπρακτα να μεταφέρει τη δέσμευσή της, για την οποία σε ευχαριστώ και πάλι, να συμμετέχεις στην προσπάθεια αναδάσωσης της Ρόδου μετά από τις πολύ δύσκολες πυρκαγιές που αντιμετωπίσαμε.

Φυσικά ένα από τα θέματα τα οποία θα συζητήσουμε είναι και η καλύτερη συνεργασία μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, καθώς είναι απολύτως σαφές ότι η Μεσόγειος βρίσκεται πια στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής. Τα πράγματα θα γίνονται πιο δύσκολα και όχι πιο εύκολα και η συνεργασία, θα έλεγα, όχι μόνο Ελλάδος και Κύπρου αλλά των μεσογειακών χωρών συνολικά, θα είναι ολοένα και πιο απαραίτητη.

Είμαι εδώ, αγαπητέ Νίκο, λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές του Ιουνίου οι οποίες ανανέωσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην οικονομικά και γεωπολιτικά ισχυρή Ελλάδα, τη χώρα που από τη μία πλευρά -και πιστεύω πολύ σύντομα- πλησιάζει πια στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας υλοποιώντας ήδη ένα φιλόδοξο οικονομικό - κοινωνικό σχέδιο.

Έχουμε ήδη ψηφίσει τα δύο πρώτα μας νομοθετήματα, ένα εκ των οποίων νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό και τον ελληνισμό της Κύπρου καθώς δίνεται πια η δυνατότητα στους συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Ελλάδας, να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους, χωρίς κανένα εμπόδιο, χωρίς καμία γραφειοκρατική δυσκολία. Είναι πιστεύω και αυτή μια ακόμα σημαντική παρέμβαση για τη σύσφιξη των σχέσεων του παγκόσμιου ελληνισμού.

Από την άλλη, βέβαια, η πατρίδα μας εξακολουθεί να θωρακίζεται αμυντικά, ενισχύεται διπλωματικά, αναβαθμίζεται γεωπολιτικά. Και βέβαια με κορυφαίο και σταθερό της μέλημα, κοινό μας μέλημα, τον τερματισμό της κατοχής στην Κύπρο, την οριστική, δίκαιη, βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, γεγονός το οποίο ακριβώς υπογραμμίζει και η σημερινή μου παρουσία στη Μεγαλόνησο.

Όπως είπες, αγαπητέ μου Νίκο, Αθήνα και Λευκωσία, Λευκωσία και Αθήνα, συνεχίζουμε σε απόλυτο συντονισμό, και θέλω να το τονίσω αυτό, είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης -θα επανέλθω σε αυτό στη συνέχεια-, είτε σε επίπεδο ΟΗΕ, είτε σε επίπεδο των όποιων διμερών και πολυμερών επαφών μας, να διεκδικούμε μία δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Αυτές οι αποφάσεις και το Διεθνές Δίκαιο είναι ο οδηγός μας. Ήταν, είναι και θα παραμείνουν οδηγός μας. Θα επιμείνω ότι στον 21ο αιώνα δεν γίνεται να είναι ανοιχτή αυτή η ιστορική πληγή που εξακολουθεί να αιμορραγεί σε μία ανεξάρτητη χώρα. Δεν μπορεί να είναι ανεκτή ούτε η παρουσία κατοχικού στρατού σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε το ξεπερασμένο σύστημα των εγγυήσεων, του δικαιώματος επέμβασης τρίτων στις υποθέσεις του.

Γι’ αυτό και αυτομάτως, νομίζω το έχουμε πει πολλές φορές, τίθεται εκτός ατζέντας συζήτησης κάθε διχοτομική σκέψη περί δύο κρατών, είναι κάτι το οποίο θέλω να το τονίσω με απόλυτη σαφήνεια εδώ, από την Λευκωσία.

Είναι καιρός να ισχύσει σε ολόκληρο το νησί το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και ο μόνος τρόπος, όπως είπες, είναι να ξεκινήσουν και πάλι, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, οι διαπραγματεύσεις.

Επανεπιβεβαίωσα σήμερα στον Πρόεδρο την ακλόνητη προσήλωσή μας σε αυτόν τον δρόμο. Συμφωνήσαμε επίσης να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά και για την εφαρμογή των συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ένα κείμενο το οποίο για πρώτη φορά εκφράζει την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει ενεργό ρόλο, στηρίζοντας αυτή τη διαπραγματευτική διαδικασία σε όλα τα στάδια και με όλα τα κατάλληλα μέσα, όπως ρητά αναφέρει.

Και πράγματι, αυτή η διαφαινόμενη βελτίωση και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις είναι κάτι, μια ευκαιρία, την οποία θα πρέπει να την αγκαλιάσουμε. Υπό την προϋπόθεση -και θέλω να τονίσω αυτές τις δύο λέξεις τις οποίες ανέφερε ο Πρόεδρος- να είναι σταδιακή και αναστρέψιμη. Αυτές είναι δύο λέξεις οι οποίες πιστεύω ότι θα αποτελέσουν τον οδηγό σε αυτή τη νέα προσπάθεια, καθώς μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι αλλά δεν είμαστε ταυτόχρονα και αφελείς.

Ο Πρόεδρος με ενημέρωσε επίσης για τα επόμενα βήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει και της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

Τώρα, στα ελληνοτουρκικά να πω δυο κουβέντες, γιατί πιστεύω ότι σε ένα βαθμό σχετίζονται και με αυτά τα οποία συζητήσαμε. Στο Βίλνιους επιδιώξαμε και εγώ και ο πρόεδρος Erdogan την εκ νέου έναρξη μιας περιόδου καλών σχέσεων, τη σταδιακή προώθηση μιας θετικής ατζέντας.

Συμφωνήσαμε στην ενεργοποίηση διμερών διαύλων επικοινωνίας. Διατήρηση αυτού του κλίματος ηρεμίας και στη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Θεσσαλονίκη, προς το τέλος του έτους.

Το σημερινό, αυτό το θετικό κλίμα, δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει μεταβάλει ουσιαστικά την πολιτική της, ούτε και έπαψαν να υφίστανται οι ουσιαστικές διαφορές στις θέσεις μας. Όμως η Ελλάδα έχει την αυτοπεποίθηση, θέλει να αξιοποιήσει τη συγκυρία, να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα θα επιμείνει ότι η Άγκυρα οφείλει να εγκαταλείψει οριστικά την επιθετική και παραβατική της συμπεριφορά και μαζί να εγκαταλείψει και τις ανιστόρητες διεκδικήσεις σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας τόσο της Ελλάδος, όσο και της Κύπρου.

Θέλω να ελπίζω πάντως, όπως συζητήσαμε, ότι αυτή η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ίσως μπορεί να έχει ένα θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό. Και αντίστοιχα, βέβαια, Αθήνα και Λευκωσία συντάσσονται, συνεργάζονται ολοένα και στενότερα σε όλα αυτά τα πεδία, έτσι ώστε τους επόμενους μήνες, όπως είπα, να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα σημαντικής προόδου, τόσο στο ζήτημα του Κυπριακού, όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Είχαμε την ευκαιρία, όπως είπε ο κ. Πρόεδρος, να συζητήσουμε και για μια σειρά από άλλα θέματα. Το μεταναστευτικό, στο οποίο μάλιστα και ο κ. Πρόεδρος συμμετείχε και σε μία Συνάντηση Κορυφής που διοργάνωσε η Ιταλίδα Πρωθυπουργός, δυστυχώς εγώ δεν μπόρεσα να είμαι μαζί σας λόγω της κατάστασης που επικρατούσε στην Ελλάδα.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μεταφέρουμε το μήνυμα εμείς που είμαστε χώρες στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο εμάς ως χώρες πρώτης υποδοχής, αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και δεν θα λυθεί το ζήτημα αυτό εάν δεν καταφέρουμε να εξαρθρώσουμε τα άθλια δίκτυα των διακινητών, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο θέτουν σε άμεσο κίνδυνο κατατρεγμένους ανθρώπους που ξεκινούν σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο.

Συζητήσαμε βέβαια και τα ζητήματα που αφορούν την ενεργειακή μας συνεργασία, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία πλήρη αναδιάταξη των ενεργειακών της προτεραιοτήτων.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί φυσικό αέριο για δεκαετίες ακόμα και προφανώς είναι πολύ καλύτερο το φυσικό αέριο να το προμηθεύεται με σταθερό και προβλέψιμο τρόπο από χώρες είτε ευρωπαϊκές, είτε χώρες που είναι φυσικοί σύμμαχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Ισραήλ, και θα έχουμε την ευκαιρία και στη συνέχεια να συζητήσουμε σε ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια το πλαίσιο αυτής της ενεργειακής συμμαχίας.

Τέλος, να πω ότι αυτό το οποίο πιστώνεται πιστεύω στην Ελλάδα και στην Κύπρο, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, είναι ότι, σε αυτήν την πολύ δύσκολη εποχή την οποία διανύουμε, είμαστε παράγοντες γεωπολιτικής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε, να ενισχύουμε το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα προς όφελος των δύο λαών μας.

Οπότε και πάλι, αγαπητέ μου Νίκο, σε ευχαριστώ για αυτή την πολύ ζεστή υποδοχή στη Λευκωσία και προσβλέπω να ανταποδώσω τη φιλοξενία στην όμορφη Ρόδο στις αρχές Οκτωβρίου.
protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Δύο άνδρες έκαψαν αντίτυπο του κορανίου μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου στην ΣτοκχόλμηΚόσμος

Δύο άνδρες έκαψαν αντίτυπο του κορανίου κατά την διάρκεια συγκέντρωσης μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου στην Στοκχόλμη, σε μία στιγμή έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στην Σουηδί...

Σε εξέλιξη η ρυμούλκηση φορτηγού πλοίου που είχε πιάσει φωτιά στα ανοικτά της ΟλλανδίαςΚόσμος

Η ρυμούλκηση του φλεγόμενου φορτηγού στα ανοικτά της Ολλανδίας που μετέφερε χιλιάδες αυτοκίνητα άρχισε χθες Κυριακή, μια ημέρα αργότερα από ό,τι προβλεπόταν, εξαιτίας του ανέμου, α...

Ο Μεντβέντεφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης ενός πυρηνικού όπλου στην ΟυκρανίαΚόσμος

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος μερικές φορές έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο της χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, ανάφερε σήμερα ότι η Μόσχα θα πρέπει ...

Hot-dry-windy: Το φαινόμενο που «πυρπολεί» τα δάση της Ελλάδας και της ΜεσογείουΚόσμος

  Από θερμοκρασίες ρεκόρ και εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές επλήγη  η Μεσόγειος τις τελευταίες εβδομάδες και κυρίως το νοτιοανατολικό κομμάτι της. Ο φετινός Ιούλιος αναμένεται να εί...

FT: Η Ουκρανία χρησιμοποιεί βορειοκορεατικούς πυραύλους εναντίον των ρωσικών δυνάμεωνΚόσμος

Ουκρανοί στρατιώτες θεάθηκαν να χρησιμοποιούν βορειοκορεατικούς πυραύλους που όπως είπαν ‘κατέσχεσε’ «φιλική» χώρα προτού παραδοθούν στην Ουκρανία, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα των...

Γκουτέρες: Η περίοδος της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει τελειώσει και η εποχή του παγκόσμιου κοχλασμού έφτασεΚόσμος

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε σήμερα ότι η περίοδος της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει τελειώσει και «η εποχή του παγκόσμιου κοχλασμού έχει φτάσει», ...