ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κατά την 78η επέτειο από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, το Τόκιο καταγγέλλει τις ρωσικές πυρηνικές απειλές

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός κατήγγειλε σήμερα τις ρωσικές απειλές για προσφυγή στα πυρηνικά όπλα, τη στιγμή που η Ιαπωνία τιμά την 78η επέτειο του ατομικού βομβαρδισμού της Χιροσίμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Περίπου 140.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις 6 Αυγούστου 1945 στη Χιροσίμα και 74.000 άλλοι στον ατομικό βομβαρδισμό του Ναγκασάκι τρεις ημέρες αργότερα, στο τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.
«Η καταστροφή που προκλήθηκε από τα πυρηνικά όπλα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα στη διάρκεια τελετής στη Χιροσίμα.
«Η Ιαπωνία, η μόνη χώρα που υπέστη ατομικούς βομβαρδισμούς στη διάρκεια του πολέμου, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για έναν αποπυρηνικοποιημένο κόσμο», δήλωσε ο Κισίντα, η οικογένεια του οποίου κατάγεται από τη Χιροσίμα.
«Ο δρόμος προς το στόχο αυτό καθίσταται όλο και πιο δύσκολος εξαιτίας των αυξανόμενων διαιρέσεων στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με τον πυρηνικό αφοπλισμό και την πυρηνική απειλή της Ρωσίας», πρόσθεσε.
«Με δεδομένη την κατάσταση αυτή, είναι ακόμη πιο σημαντικό να δώσουμε μια διεθνή ώθηση για την πραγματοποίηση ενός αποπυρηνικοποιημένου κόσμου», υπογράμμισε.
Τα σχόλιά του απηχούν αυτά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τα οποία περιλαμβάνονται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε με την ευκαιρία αυτής της επετείου. Σ' αυτήν εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι «ορισμένες χώρες επισείουν και πάλι με μη συνετό τρόπο το πυρηνικό σπαθί, απειλώντας να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία εξολόθρευσης».
«Μπροστά στις απειλές αυτές, η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να μιλάει με μία και μόνο φωνή. Κάθε προσφυγή στα πυρηνικά όπλα είναι απαράδεκτη», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.
Στη διάρκεια της τελετής, χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων επιζώντες, γονείς, συγγενείς, καθώς και ξένοι αξιωματούχοι που έφθασαν από 111 χώρες (αριθμός ρεκόρ) προσευχθήκαν για τα θύματα που σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν κατά το βομβαρδισμό και απηύθυναν έκκληση για ειρήνη στον κόσμο.
Για δεύτερη διαδοχική χρονιά, η Χιροσίμα δεν προσκάλεσε τη Ρωσία ούτε τη Λευκορωσία να παρευρεθούν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι συμμετέχοντες, οι περισσότεροι ντυμένοι στα μαύρα, προσευχήθηκαν σιωπηλά στις 08:15 (τοπική ώρα, 02:15 ώρα Ελλάδας), την ώρα που το πρώτο πυρηνικό όπλο, που χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε καιρό πολέμου, έπεσε στη Χιροσίμα.
Ο Κισίντα υποδέχθηκε στις αρχές της χρονιάς στην πόλη αυτή τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) και επιχείρησε να θέσει ως προτεραιότητα τον πυρηνικό αφοπλισμό, ενώ οι ηγέτες των επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών επισκέφθηκαν τα μνημεία και το μουσείο του πάρκου της ειρήνης στη Χιροσίμα.
Των εκδηλώσεων αυτών προηγήθηκε η πρόσφατη προβολή στις ΗΠΑ της ταινίας «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν για τον Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, έναν από τους δημιουργούς της αμερικανικής ατομικής βόμβας που έπληξε τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία για την πρεμιέρα της ταινίας στην Ιαπωνία, όπου ενδέχεται να μην προβληθεί καθόλου.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Το Κίεβο έπληξε γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική ΟυκρανίαΚόσμος

Η οδική γέφυρα Τσόνχαρ που συνδέει την ηπειρωτική Ουκρανία με την Κριμαία καταστράφηκε από ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα την Κυριακή, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο το...

Η Γαλλία υποχωρεί, Ρωσία και Κίνα αναδύονται: Οι εξεγέρσεις στον Νίγηρα και την ΑφρικήΚόσμος

Τελειώνει η γαλλική αυτοκρατορία στην Αφρική. Τι σημαίνει για τον κόσμο η αλλαγή καθεστώτος στον  Νίγηρα . Τα καταφύγια από καταρρέουσες αυτοκρατορίες χαρακτηρίζονται αναπόφευκτα α...

Ο Μασκ λέει πως η X θα πληρώσει τα νομικά έξοδα ανθρώπων που «αντιμετωπίσθηκαν άδικα» έπειτα από αναρτήσεις τουςΚόσμος

Ο Ίλον Μασκ δήλωσε πως η πλατφόρμα του κοινωνικής δικτύωσης X θα πληρώσει τα νομικά έξοδα και θα καταθέσει αγωγές για λογαριασμό ανθρώπων, οι οποίοι αντιμετωπίσθηκαν άδικα από εργο...

Γερμανία: Χαλάζι στην «καρδιά» του καλοκαιριού – Επιστρατεύτηκαν εκχιονιστικάΚόσμος

Ισχυρή καταιγίδα που συνοδεύτηκε από χαλάζι έπληξε την πόλη Ρόϊτλινγκεν στη Γερμανία σε χειμερινό τοπίο εν μέσω καλοκαιριού. Η σφοδρή χαλαζόπτωση στην γερμανική πόλη μέσα στο καλοκ...

Νέα Υόρκη: Συνελήφθη 17χρονος για τον φόνο μαύρου, γκέι χορευτή – Τσακώθηκαν σε πρατήριο καυσίμωνΚόσμος

Δεκαεπτάχρονος Νεοϋορκέζος συνελήφθη και τού ασκήθηκε δίωξη για τη ρατσιστική και ομοφοβική δολοφονία μαύρου γκέι χορευτή, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο ο δήμαρχος και η αστυνομία. Ο Ο’...

Αξιόχρεο ΗΠΑ: Δύο υποβαθμίσεις τα τελευταία 12 χρόνια – Οι διαφορές στις συγκυρίες και τις αξιολογήσειςΚόσμος

Η ανακοίνωση από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch το βράδυ της Τρίτης ότι υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ στη βαθμίδα ΑΑ+ από την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ, αναφέροντας ως αιτ...

Δύο στα τρία παιδιά στην Ευρώπη έχουν υποστεί «σεξουαλική βλάβη» στο διαδίκτυο - Τι συμβουλεύουν οι ειδικοίΚόσμος

Τα σχολεία, οι δραστηριότητες και οι υποχρεώσεις των παιδιών ολοκληρώνονται το καλοκαίρι με αποτέλεσμα τα παιδιά να δαπανούν πολλές ώρες στις ηλεκτρονικές συσκευές συνομιλώντας στα...

Νέα κλιμάκωση στα ουκρανικά μέτωπα – Εκατέρωθεν πυρά Ουκρανών και Ρώσων Κόσμος

Μια ρωσική «κατευθυνόμενη βόμβα» έπληξε ένα κέντρο μετάγγισης αίματος στη περιοχή Κουπιάνσκ της πόλης Χάρκοβο σκοτώνοντας και τραυματίζοντας ανθρώπους, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, ...

Με αντίποινα απειλεί η Μόσχα για το πλήγμα εναντίον τάνκερ στη Μαύρη Θάλασσα Κόσμος

Η Ρωσία απείλησε ότι θα τιμωρήσει την Ουκρανία επειδή έπληξε με μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας ένα εμπορικό δεξαμενόπλοιο κοντά στο Στενό του Κερτς, χαρακτηρίζοντας την επίθεση α...