ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Titan: To Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ «άκουσε» την καταστροφική έκρηξη στο υποβρύχιο την Κυριακή -Τα νέα δεδομένα

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ φέρεται να «άκουσε» τον ήχο της έκρηξης του υποβρυχίου Titan λίγο αφότου αναφέρθηκε ότι αγνοείται, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, αλλά η τεράστια διεθνής έρευνα ξεκίνησε με την ελπίδα να βρεθούν επιζώντες.

Το ΠΝ των ΗΠΑ διαθέτει ένα μυστικό σύστημα προκειμένου να καταγράφει ήχους κοντά στις ακτές της χώρας για τον έγκαιρο εντοπισμό εχθρικών υποβρυχίων. Η επαφή με το τουριστικό βαθυσκάφος Titan με τους πέντε επιβαίνοντες χάθηκε στις 9:45 τοπική ώρα της Κυριακής, μία ώρα και 45 λεπτά μετά την έναρξη της κατάδυσης του υποβρυχίου.

«Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διεξήγαγε ανάλυση ακουστικών δεδομένων και εντόπισε μια ανωμαλία που συνάδει με έκρηξη στην ευρύτερη περιοχή όπου βρισκόταν το υποβρύχιο Titan όταν χάθηκαν οι επικοινωνίες», δήλωσε στη Wall Street Journal ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, συμπληρώνοντας πως μολονότι δεν ήταν σίγουρο ότι ο κρότος προερχόταν από το υποβρύχιο, οι πληροφορίες αυτές κοινοποιήθηκαν αμέσως στον επικεφαλής της επιχείρησης εντοπισμού του Titan.

Ο ήχος καταγράφηκε ότι προερχόταν από την περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια από το υποβρύχιο την Πέμπτη. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν αποκάλυψε το όνομα του μυστικού συστήματος ακρόασης, επικαλούμενο ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Νωρίτερα ο αντιναύαρχος της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, Τζον Μόγκερ, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς κατά πόσον η έκρηξη στο υποβρύχιο συνέβη την ώρα που χάθηκε η επικοινωνία μαζί του.

Η έκρηξη δεν εντοπίστηκε από σημαδούρες σόναρ που χρησιμοποιήθηκαν από τις ομάδες έρευνας, είπε ο Μόγκερ, κάτι που υποδηλώνει ότι συνέβη πριν φτάσουν εκεί - και φαίνεται ότι την «άκουσε» το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. «Είχαμε συσκευές ακρόασης μέσα στο νερό και δεν ακούσαμε κανένα σημάδι καταστροφικής έκρηξης», πρόσθεσε.

Το τραγικό φινάλε του υποβρυχίου

Ο τραγικός επίλογος του πολυήμερου θρίλερ που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα ολόκληρος ο πλανήτης γράφτηκε χθες με τον εντοπισμό από τηλεχειριζόμενο όχημα του καναδικού πλοίου Horizon Arctic συντριμμιών στη ζώνη ερευνών στον βυθό του Βόρειου Ατλαντικού σε απόσταση περίπου 488 μέτρων από το ναυάγιο του Τιτανικού.

Η αμερικανική Ακτοφυλακή περιέγραψε ότι το τέλος επήλθε από μεγάλη έκρηξη που κατέστρεψε το βαθυσκάφος και προκάλεσε τον ακαριαίο θάνατο των πέντε επιβαινόντων, του ηλικίας 61 ετών Αμερικανού ιδρυτή της OceanGate Στόκτον Ρας, του 77χρονου Γάλλου ωκεανογράφου Πολ-Ανρί Ναρζολέ, του 59χρονου Βρετανού δισεκατομμυριούχου Χάμις Χάρντινγκ, του 48χρονου Πακιστανού επιχειρηματία Σαχζάντα Νταγούντ και του 19χρονου γιου του, Σουλεϊμάν.


Πέντε διαφορετικά τμήματα του μοιραίου βαθυσκάφους εντοπίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου του κώνου της ουράς του υποβρυχίου. Τα ευρήματα ενισχύουν το σενάριο της ενδόρρηξης, κάτι που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα η καταστροφή έγινε στην αρχή του ταξιδιού.

Η Ocean Gate και η αμερικανική Ακτοφυλακή έστειλαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των πέντε επιβατών του υποβρυχίου, με τον εκπρόσωπο της Ακτοφυλακής να δηλώνει ότι οι σοροί των θυμάτων ίσως να μη βρεθούν ποτέ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για να διαπιστωθεί τι συνέβη στο υποβρύχιο θα συνεχιστούν.

 

Το χρονικό της μοιραίας αποστολής του Titan στο ναυάγιο του Τιτανικού


Παρασκευή

Η αποστολή αναχωρεί από τη Νέα Γη του Καναδά.

Σάββατο

Το βράδυ του Σαββάτου ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος και λάτρης της περιπέτειας Χάμις Χάρντινγκ, ένας από τους πέντε επιβαίνοντες στο μοιραίο βαθυσκάφος, γράφει σε ανάρτησή του στο Facebook: «Λόγω του χειρότερου χειμώνα εδώ και 40 χρόνια στη Νέα Γη, αυτή η αποστολή θα είναι πιθανότατα η πρώτη και μοναδική επανδρωμένη στο ναυάγιο του Τιτανικού το 2023. Μόλις άνοιξε παράθυρο ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και θα επιχειρήσουμε την κατάδυση αύριο». Ήταν η τελευταία του ανάρτηση στο Facebook.


Κυριακή

11:00 (ώρα Ελλάδος): Το βαθυσκάφος Titan αναμενόταν να ξεκινήσει την κατάδυσή του, σύμφωνα με ανάρτηση του Χάρντινγκ στο Instagram. Καθυστέρησε, όμως, σύμφωνα με την αμερικανική Ακτοφυλακή.

15:00 (ώρα Ελλάδος): Το βαθυσκάφος Titan ξεκινά την κατάδυσή του στο ναυάγιο του Τιτανικού, σε βάθος 3.810 μέτρων στον Βόρειο Ατλαντικό. Αναμενόταν να φθάσει εκεί σε περίπου δύο ώρες, αναφέρει η αμερικανική Ακτοφυλακή.

16:45 (ώρα Ελλάδος): Χάνεται η επικοινωνία μεταξύ του βαθυσκάφους Titan και του πλοίου που το μετέφερε στην περιοχή.

22:00 (ώρα Ελλάδος): Το βαθυσκάφος θα έπρεπε να έχει αναδυθεί στην επιφάνεια, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

23:40 (ώρα Ελλάδος): Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ ενημερώνεται από το καναδικό ερευνητικό πλοίο Polar Prince για την εξαφάνιση βαθυσκάφους με πέντε επιβαίνοντες, το οποίο κατευθυνόταν στην περιοχή του ναυαγίου του Τιτανικού, περίπου 900 ναυτικά μίλια ανατολικά του Κέιπ Κοντ των ΗΠΑ.


Δευτέρα

Αμερικανικά και καναδικά πλοία και αεροσκάφη σπεύδουν στην περιοχή, ρίχνουν σημαδούρες με σόναρ εμβέλειας σχεδόν 4 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον υποναύαρχο της αμερικανικής ακτοφυλακής Τζον Μόγκερ. Επισημαίνει πως είναι εξαιρετικά δύσκολη η διεξαγωγή έρευνας στην περιοχή, ενώ ζητείται συνδρομή εμπορικών πλοίων στην επιχείρηση.

Τρίτη

Το πρωί, η οικογένεια του πακιστανικής καταγωγής επιχειρηματία Σαχζάντα Νταγούντ επιβεβαιώνει ότι ο 48χρονος και ο 19χρονος γιος του, Σουλεϊμάν, βρίσκονται μέσα στο βαθυσκάφος Titan. Ζητάει από τον κόσμο να προσευχηθεί για την ασφάλειά τους.

17:50 (ώρα Ελλάδος): Η Γαλλία ανακοινώνει ότι θα συνδράμει στις έρευνες, στέλνοντας το πλοίο Atalante με ένα ρομποτικό βαθυσκάφος που διαχειρίζεται το ωκεανογραφικό ινστιτούτο IFREMER.

Στη διάρκεια της ημέρας, καναδικό αεροσκάφος Lockheed P-3 Orion, το οποίο διαθέτει εξοπλισμό για τον εντοπισμό υποβρυχίων, ανιχνεύει ηχητικά σήματα επί αρκετές ώρες. Η αμερικανική Ακτοφυλακή δεν διευκρινίζει το χρονικό διάστημα.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN και το περιοδικό Rolling Stone αναφέρουν ότι καναδικό αεροσκάφος ανίχνευσε ήχους χτυπήματος ανά διαστήματα 30 λεπτών. Το Rolling Stone μεταδίδει ότι σόναρ κατέγραψε περισσότερους τέτοιους ήχους 4 ώρες αργότερα. Το CNN αναφέρει επίσης μεταγενέστερους ήχους, αλλά δεν τους περιγράφει με τον ίδιο τρόπο.


Η Τζάνικε Μίκελσεν, φίλη του Χάρντινγκ, δηλώνει: «Όπως είναι τα πράγματα τώρα, θα ήταν θαύμα αν ανασύρονταν ζωντανοί».

Τετάρτη

Στη διάρκεια της ημέρας, η Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, η Ακτοφυλακή του Καναδά και η εταιρεία OceanGate Expeditions συγκροτούν κοινό κέντρο ελέγχου για τη διαχείριση της έρευνας.

09:00 (ώρα Ελλάδος): Η αμερικανική Ακτοφυλακή ανακοινώνει ότι καναδικό αεροσκάφος P-3 ανίχνευσε υποβρύχιους θορύβους. Γνωστοποιεί ότι τηλεχειριζόμενα ρομποτικά σκάφη κατευθύνονται στη συγκεκριμένη περιοχή και ότι ειδικοί του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ αναλύουν τα ηχητικά σήματα που καταγράφηκαν.

Το απόγευμα φθάνει στην περιοχή των ερευνών το γαλλικό ερευνητικό πλοίο Atalante, που μεταφέρει το ρομποτικό βαθυσκάφος.

Πέμπτη

13:00 (ώρα Ελλάδος): Το διαθέσιμο οξυγόνο στο βαθυσκάφος εξαντλείται, σύμφωνα με την εκτίμηση της αμερικανικής Ακτοφυλακής. Από τη στιγμή που το Titan σφραγίστηκε για να ξεκινήσει την αποστολή του, το οξυγόνο θα επαρκούσε για 96 ώρες, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τυχόν απώλεια ενέργειας στα παγωμένα βάθη του ωκεανού.


21:00 (ώρα Ελλάδος): Επιβεβαιώνεται ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού ανήκουν στο βαθυσκάφος Titan.

22:00 (ώρα Ελλάδος): Τα συντρίμμια υποδηλώνουν καταστροφική αποσυμπίεση που οδήγησε στη διάλυση του βαθυσκάφους, ανακοινώνει η Ακτοφυλακή. Δεν υπάρχουν επιζώντες.

Διαβάστε επίσης

Οι ελληνικές εκλογές στην Κύπρο Κόσμος

Σήμερα διεξάγεται στην Κύπρο η εκλογική διαδικασία για τους εγγεγραμμένους αποδήμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι προσέρχονται στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές της 2...

Ταραχές στη Ρωσία φοβάται το Λονδίνο – Παρακολουθούν στενά Βερολίνο και Βαρσοβία Κόσμος

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προειδοποιεί για κίνδυνο πρόκλησης ταραχών στη Ρωσία, σε ενημέρωση των ταξιδιωτικών του οδηγιών μετά τις κινήσεις των δυνάμεων της ρωσικής μισ...

Κατέλαβαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε Ροστόφ και Βορονέζ οι μισθοφόροι της Βάγκνερ -Στέλνει στρατό το ΚρεμλίνοΚόσμος

Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ διαβεβαίωσε σήμερα πως βρίσκεται στο αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ –κέντρο διοίκησης κλειδί στη ρωσική επίθεση...

Ρωσία: Σε συναγερμό Μόσχα και Ροστόφ μετά το κάλεσμα Πριγκόζιν για «ανταρσία»Κόσμος

«Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στη Μόσχα, κρατικά κτίρια και κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομών και μεταφορών έχουν τεθεί υπό ενισχυμένη προστασία», μεταδίδει το πρακτορείο Tass,...

Γαλλία: Άνδρας νάρκωνε την γυναίκα του και την εξέδιδε αναίσθητη σε βιαστές για μια δεκαετία Κόσμος

Απίστευτη ιστορία  ήρθε στο φως στη  Γαλλία: Επί δέκα χρόνια, ένας άνδρας νάρκωνε τα βράδια την γυναίκα του και την παρέδιδε αναίσθητη σε άλλους άνδρες για να την βιάσουν , προτρέπ...

«Δεν έχω σήμερα κανέναν λόγο να τηλεφωνήσω στον Πούτιν» λέει ο ΜακρόνΚόσμος

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί ότι «δεν έχει λόγο σήμερα να τηλεφωνήσει» στον Βλαντίμιρ Πούτιν και επισημαίνει την απομόνωση της Ρωσίας στην διεθνή σκηνή. Σε συνέντε...

Αγνοήθηκαν οι επανειλημμένες «προειδοποιήσεις» για την ασφάλεια του βαθυσκάφους, λέει ο Τζέιμς ΚάμερονΚόσμος

Ο Τζέιμς Κάμερον, ο σκηνοθέτης της ταινίας Τιτανικός, ο ίδιος παθιασμένος θαλάσσιος εξερευνητής με πολυετή εμπειρία καταδύσεων σε μεγάλα βάθη, κατήγγειλε χθες Πέμπτη το γεγονός ότι...

Το χρονικό της μοιραίας αποστολής του βαθυσκάφους Titan στο ναυάγιο του Τιτανικού   Κόσμος

Παρασκευή Η αποστολή αναχωρεί από τη Νέα Γη του Καναδά.   Σάββατο Το βράδυ του Σαββάτου ο βρετανός δισεκατομμυριούχος και λάτρης της περιπέτειας Χάμις Χάρντινγκ, ένας από τους πέντ...

Τραγικός επίλογος για την αποστολή του βαθυσκάφους Titan στο ναυάγιο του ΤιτανικούΚόσμος

Τραγικός ήταν ο επίλογος των ερευνών για τον εντοπισμό του βαθυσκάφους Titan, τα ίχνη των οποίου είχαν χαθεί από την Κυριακή κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού. Νεκροί είναι και οι πέ...