ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σερβία: Κηδεύονται τα θύματα των μαζικών πυροβολισμών, με την κοινωνία σε σοκ

Στη Σερβία κηδεύτηκαν κάποια από τα θύματα των δύο μαζικών πυροβολισμών που συνέβησαν μέσα σε δύο μόλις ημέρες αυτή την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 18 άνθρωποι και να τραυματιστούν 21, πολλοί από τους οποίους ήταν παιδιά.


Οι πυροβολισμοί την Τετάρτη σε σχολείο στο Βελιγράδι και την Πέμπτη σε αγροτική περιοχή νότια της πρωτεύουσας άφησαν το έθνος άναυδο από θλίψη και σοκ.

Παρόλο που η Σερβία είναι γεμάτη όπλα μετά τους πολέμους της δεκαετίας του 1990, πυροβολισμοί σε σχολείο όπως αυτός της Τετάρτης δεν έχουν ξανασυμβεί. Ο πιο πρόσφατος προηγούμενος μαζικός πυροβολισμός ήταν το 2013, όταν ένας βετεράνος πολέμου σκότωσε 13 άτομα.

Την Τετάρτη, ένα 13χρονο αγόρι άνοιξε πυρ εναντίον των συμμαθητών του, σκοτώνοντας επτά κορίτσια, ένα αγόρι και έναν σχολικό φύλακα. Μια ημέρα αργότερα, ένας 20χρονος πυροβόλησε αδιακρίτως σε δύο χωριά στην κεντρική Σερβία, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους και τραυματίζοντας σοβαρά περίπου 15 άτομα.

Οι αρχές υποσχέθηκαν την πάταξη της οπλοκατοχής και δήλωσαν ότι θα ενισχύσουν την ασφάλεια στα σχολεία. Χιλιάδες άνθρωποι άναψαν κεριά και άφησαν λουλούδια κοντά στον τόπο των πυροβολισμών στο Βελιγράδι, σε μια έκρηξη θλίψης και αλληλεγγύης.

Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τέσσερα από τα οκτώ παιδιά που σκοτώθηκαν από τους πυροβολισμούς στο σχολείο, καθώς και ο φύλακας του σχολείου Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ, θα ταφούν σε νεκροταφεία στο Βελιγράδι το Σάββατο, τη δεύτερη ημέρα του τριήμερου πένθους για τα θύματα.

Περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιότερα, στο μικρό χωριό Malo Orasje θα τελεστεί μαζική κηδεία για πέντε νεαρούς που σκοτώθηκαν στο μακελειό των πυροβολισμών το βράδυ της Πέμπτης. Οι κάτοικοι του χωριού δήλωσαν στα σερβικά μέσα ενημέρωσης ότι η τραγωδία ήταν πολύ μεγάλη για να την διαχειριστούν.

«Πέντε τάφοι! Αυτός (ο δολοφόνος) διέλυσε πέντε οικογένειες», δήλωσε ένας χωρικός στην τηλεόραση N1. «Πώς συνέβη αυτό;».

Η σερβική αστυνομία δήλωσε ότι ο ύποπτος δράστης σταμάτησε ένα ταξί μετά το ξέσπασμά του και ανάγκασε τον οδηγό να τον μεταφέρει σε ένα χωριό νοτιότερα, όπου συνελήφθη την Παρασκευή. Οι αστυνομικοί δήλωσαν αργότερα ότι βρήκαν όπλα και πυρομαχικά σε δύο σπίτια που χρησιμοποιούσε εκεί.

Το κίνητρο και για τους δύο πυροβολισμούς παρέμεινε ασαφές. Το 13χρονο αγόρι έχει τεθεί σε κλινική ψυχικής υγείας, καθώς είναι πολύ μικρό για να του απαγγελθούν ποινικές κατηγορίες. Ο πατέρας του συνελήφθη επειδή φέρεται να έμαθε στο γιο του να χρησιμοποιεί όπλα και να μην είχε ασφαλίσει αρκετά καλά τα όπλα του.

 

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

Σαν σήμερα η "Ενάτη" του Μπετόβεν Κόσμος

Για πολλούς, το κορυφαίο ανθρώπινο δημιούργημα στον τομέα της μουσικής και ασφαλώς το σπουδαιότερο έργο του γερμανού συνθέτη Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Ένας ύμνος στη χαρά και την παγκ...

Κόλαση στο Μπαχμούτ – Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για βόμβες λευκού φωσφόρου Κόσμος

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν ότι η οργάνωσή του αποσύρεται από το Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, λόγω ανεπαρκούς ανεφοδιασμού απ...

Νέο μακελειό στο Τέξας: Τουλάχιστον 9 νεκροί από πυρά σε εμπορικό κέντρο Κόσμος

Νέο περιστατικό ένοπλης βίας σημειώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή την φορά στην πόλη Άλεν του Τέξας, όπου ένοπλος εισέβαλλε και άνοιξε πυρ σε εκπτωτικό εμπορικό κέντρο, σκοτώνο...

Η Μεσόγειος φλέγεται! - Θερμαίνεται 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όροΚόσμος

Η προειδοποίηση ότι η Μεσόγειος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, εκφράστηκε κατά την 3η υπουργική διάσκεψη της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UfM) για τη βιώσιμη αστική ανάπ...

Τον χαβά του ο Τσαβούσογλου – Ξαναβάζει το Αιγαίο στο προεκλογικό «παιχνίδι» Κόσμος

Στην τελική ευθεία για της εκλογές της 14 ης Μαΐου έχει μπει η Τουρκία και όσο κορυφώνεται η αντιπαράθεση Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου τόσο ανεβαίνει η τουρκική επιθετική ρητορική. Σ...